ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Βράζουν» από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Κυβερνητική κρίση στη Β. Μακεδονία, ενώ ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Σαράγεβο «καθησυχάζει»... ότι δεν θα γίνει πόλεμος!

Για το ενδεχόμενο να προκύψει «αντιΝΑΤΟική και αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση» προειδοποιεί το κόμμα του Ζάεφ

Copyright 2019 The Associated

Για το ενδεχόμενο να προκύψει «αντιΝΑΤΟική και αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση» προειδοποιεί το κόμμα του Ζάεφ
Μετά τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου εντείνονται κινήσεις (ουσιαστικά) απόσχισης των Σερβοβόσνιων, γοργά «τρέχουν» οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, όπου χτες το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ, του SDSM και συμμάχων του. Η συζήτηση της πρότασης μομφής θα ξεκινήσει μεθαύριο, Πέμπτη 9 Νοέμβρη στη Βουλή, ενώ ο Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι, βουλευτής του VMRO-DPMNE, που την παρουσίασε, υποστήριξε ότι διαθέτει τη στήριξη 61 βουλευτών (σε σύνολο 120).

Ενδεικτική του πλαισίου μες στο οποίο εντείνονται η ενδοαστική αντιπαράθεση και η κυβερνητική κρίση, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, είναι η ανακοίνωση του SDSM που σχολίασε ότι «θα δούμε αυτές τις μέρες αν θα εκλεγεί μια νέα αντιδημοκρατική, αντιΝΑΤΟική και αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση, μία κυβέρνηση κατά των Πρεσπών και αν ο Μίτσκοσκι έχει ικανότητες και υπευθυνότητα (...) Καλούμε (...) όλους τους βουλευτές που είναι υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας μας, της δικαιοσύνης και της οικονομικής προόδου να συνεργαστούν και να σταθούν υπεύθυνα στο πλευρό της δημοκρατικής επιλογής».

Επίσης, ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του DUI, του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία, που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό του SDSM, ανέφερε σε ανάρτησή του ότι βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κόμματα που δεν αντιτίθενται στο ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας, στις Συμφωνίες της Οχρίδας και των Πρεσπών, στη Συμφωνία φιλίας Βόρειας Μακεδονίας - Βουλγαρίας.

Ο δε ηγέτης του VMRO - DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών», ενώ σε συνέντευξή του ανέφερε ότι «δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό (σ.σ. Βόρεια)», αλλά για τη Συμφωνία σημείωσε ότι αυτή «φέρνει μαζί της μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Μακεδονία» και «δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές και να λέμε ότι δεν είναι πραγματικότητα».

Κατά τ' άλλα, ο Μίτσκοσκι είπε ότι την πρόταση του VMRO-DPMNE στηρίζουν ακόμα το κόμμα «Levica» (Αριστερά) και τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA».

Πάντως, ο Σκεντέρ Ρετζέπι, βουλευτής της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς - Εναλλακτική», φέρεται να δήλωσε πως δεν μπορεί να συνταχθεί με μία πρωτοβουλία που την υποστηρίζει το «Levica», με το επιχείρημα ότι αυτό έχει αντι-αλβανικές θέσεις.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, έκανε επίσημη επίσκεψη στο Σαράγεβο, λέγοντας ότι το σημαντικότερο αποτέλεσμα των συναντήσεών του με την πολιτική ηγεσία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ήταν πως «όλοι συμφωνούμε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος». Ο ίδιος τόνισε πως βασικός στόχος των επαφών του είναι να μιλήσει για τις οικονομικές δυνατότητες στα Βαλκάνια, που χαρακτήρισε «το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της Ευρώπης αυτήν τη στιγμή», καταλήγοντας ότι χρειάζεται «η Ευρώπη να αναγνωρίσει το οικονομικό δυναμικό που έχει αυτή η περιοχή». Μίλησε δε για «παραγωγική συνάντηση» που είχε με τον Μίλοραντ Ντόντικ, σερβικό μέλος της προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, στη διάρκεια της οποίας - ισχυρίστηκε - «έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την οικονομική ανάπτυξη (...) Επειδή η πολιτική κρίση αυξάνει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών για να επενδύσουν εδώ».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σημαιοφόρος» των ευρωατλαντικών σχεδίων στα Βαλκάνια

Την προσήλωσή της στη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών και την πλάτη που βάζει στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, την ώρα που αυτοί «βάζουν μπουρλότο» σε όλη την περιοχή, διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, από τη Ρώμη όπου βρέθηκε για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του (βλ. ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα), τόνισε στις δηλώσεις του ότι συζήτησαν για τα Δυτικά Βαλκάνια, «όπου οι τελευταίες εξελίξεις δεν ήταν ενθαρρυντικές. Και, νομίζω, συμφωνήσαμε από κοινού ότι η ΕΕ οφείλει να στηρίξει καθαρά, χωρίς υπεκφυγές, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Υπογράμμισε δε πως «η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει καθαρά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και με τη Βόρεια Μακεδονία», καλώντας τις κυβερνήσεις τους «να αποφύγουν τον πειρασμό των εθνικιστικών σειρήνων που ακούγονται τελευταία», καθώς «δεν θα πρέπει να υπάρξει η παραμικρή οπισθοδρόμηση σε ό,τι έχει επιτευχθεί με μεγάλη δυσκολία και μεγάλο κόπο».

Εξάλλου, μιλώντας στη «Βραδυνή» τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, τα κράτη και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όμως, μένουν. Η ΝΔ δεν υπερψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχε έντονες αντιρρήσεις για συγκεκριμένα σημεία της (...) Αλλά δεν απέκρυψε μετά την ψήφισή της, όπως και από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι θα την εφαρμόσει».

Βάζοντας και το πλαίσιο του διμερούς παζαριού, σημείωσε ότι στις επαφές του με αξιωματούχους της γείτονα τους τελευταίους μήνες «τα δύο βασικά ζητήματα που μου έθεσαν οι συνομιλητές μου είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας και πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, καθώς και η ενίσχυση των διμερών δεσμών σε όλους τους τομείς, όπως Οικονομία, Επενδύσεις, Ενέργεια, Μεταφορές και Αμυνα. Η επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής μας χώρας από την Πολεμική μας Αεροπορία είναι ήδη μία απτή απόδειξη για το αμοιβαίο όφελος που μπορεί να υπάρξει», στέλνοντας το μήνυμα. «Από πλευράς μου επανέλαβα την ανάγκη για την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», πρόσθεσε, όπως και ότι «προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εσωτερικές διεργασίες».

Ταυτόχρονα, με βασική έγνοια την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της περιοχής, επέμεινε ότι «το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ», καλώντας «όχι μόνο τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων να παραμείνουν προσηλωμένα στην ευρωπαϊκή τους πορεία και να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις της απομόνωσης και της αποσταθεροποίησης».

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ηγέτη του VMRO - DPMNE Χρ. Μιτσκόσκι ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιεί τον όρο «Βόρεια Μακεδονία», ούτε για γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά θα σεβαστεί τη Συνθήκη των Πρεσπών, απάντησε ότι η «επιλογή» της Αθήνας «να μη βιαστούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια (σ.σ. διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, προβλεπόμενα από τη Συμφωνία των Πρεσπών) το προηγούμενο διάστημα είναι μια επιλογή που αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων σωστή και εύστοχη, δεδομένου ότι τα μνημόνια συνιστούν έναν μηχανισμό ελέγχου ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας», για την οποία κόπτεται και η κυβέρνηση ΝΔ.

Επικοινωνία Δένδια - Λαβρόφ

«Εκτεταμένη» τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Οπως γνωστοποίησε ο ίδιος, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, ενόψει και της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Μόσχα στις 8 Δεκέμβρη, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ