ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Μπροστά στον κίνδυνο εκτροπής

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Ελ Αλτο υπέρ του προέδρου Μοράλες

Associated Press

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Ελ Αλτο υπέρ του προέδρου Μοράλες
ΛΑ ΠΑΣ.--

Η «Βολιβία κέρδισε» αφού ο λαός είναι στο πόδι για υπερασπίσει την Κυριακή τη διαδικασία των αλλαγών της χώρας διακήρυξε ο πρόεδρος Εβο Μοράλες, κατά την ομιλία του στο Ελ Αλτο, μία ομιλία που ήταν και η αυλαία τέλους της καμπάνιας για το δημοψήφισμα της 10ης Αυγούστου για την επαναβεβαίωση ή την ανάκληση της λαϊκής εντολής στο πρόσωπό του και το πρόσωπο του αντιπροέδρου, καθώς και των κυβερνητών των επαρχιών της Βολιβίας. Εντούτοις, η Βολιβία βρίσκεται ενώπιον μιας «βελούδινης επανάστασης», που ενδεχομένως επιβληθεί ακόμη και με τα όπλα.

Τα δυόμισι χρόνια που έχει το τιμόνι της εξουσίας η κυβέρνηση αυτή, όπως τόνισε ο Εβο Μοράλες, η «Βολιβία έπαψε να είναι ένα κράτος μαριονέτα», εξαιτίας της προώθησης της εθνικοποίησης των φυσικών πόρων κυρίως όσον αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς και της προώθησης της διαδικασίας εκβιομηχάνισης της χώρας. «Τα χρόνια όπου η Βολιβία εκλιπαρούσε για δάνεια σε διάφορους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», τόνισε ο πρόεδρος Μοράλες, σημειώνοντας ότι η οικονομική πορεία της χώρας είναι ανοδική και αξιόπιστη και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση των αποθεμάτων της χώρας από 1 δισ. δολάρια σε 7,5 δισ. δολάρια σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Κάλεσε δε όλο το λαό να διατηρήσει την ηρεμία του και να είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την ενότητα, καθώς υπάρχουν «ομάδες που δεν υπολογίζουν το λαό ή την πατρίδα και επιχειρούν να επιβάλουν μία δικτατορία της "κοινωνίας των πολιτών"»... «Τις δεκαετίες '60 και '70 είχαμε τις στρατιωτικές δικτατορίες, σήμερα έχουμε τις δικτατορίες των πολιτών», τόνισε ο Μοράλες και κατέληξε ότι «έφτασε η ώρα να σκεφτούμε την πατρίδα του βολιβιάνικου λαού και την ισότητα και εμπιστευόμαστε το λαό. Η Βολιβία κέρδισε. Ο αγώνας συνεχίζεται».

Νωρίτερα ο υπουργός Προεδρίας, Χουάν Ραμόν Κιντάνα, που βρίσκεται στην επαρχία Μπένι και διέφυγε τη Δευτέρα απόπειρας δολοφονίας, μιλώντας στην πόλη Τρινιδάδ, κατήγγειλε προς το βολιβιάνικο λαό και τη διεθνή κοινότητα ότι η Βολιβία βρίσκεται αντιμέτωπη «με ένα πραγματικό πραξικόπημα ενάντια στην έννομη τάξη» και υπό αυτές τις συνθήκες η στρατηγική της ολιγαρχίας δεν περιορίζεται «απλώς να προκαλέσει προβλήματα στη διαδικασία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αλλά να ανατρέψει τον πρόεδρο και τη δημοκρατική νομιμότητα» και κατήγγειλε τους κυβερνήτες ότι «θα προσπαθήσουν να εκτρέψουν την τάξη και να περιορίσουν τα δικαιώματα και τις κοινωνικές ελευθερίες, στηριζόμενοι σε παράνομες παραστρατιωτικές ένοπλες ομάδες».

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΟΗΕ - ΕΕ
Μονομερείς επιπλέον κυρώσεις εξετάζουν Βρετανία - ΗΠΑ

Αυστηρότερη εφαρμογή των, ήδη, υπαρχουσών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης «συνέστησε» στα μέλη της η ΕΕ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εντείνεται το παρασκήνιο και οι διαβουλεύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τη γραπτή απάντηση που έδωσε, την Τρίτη, η ιρανική ηγεσία, έστω και αν επέμενε ότι δεν πρόκειται για την τελική τοποθέτησή της, στην πρόταση κινήτρων που είχε κατατεθεί από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Βρετανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία) και Γερμανία. Η ιρανική απάντηση προκάλεσε δυσαρέσκεια, με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία να τη χαρακτηρίζουν «ανεπαρκή» και να κατηγορούν την Τεχεράνη για τακτική «αλλεπάλληλων κωλυσιεργιών».

Σε μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που εκπρόσωποι των έξι, όπως και ο Χαβιέ Σολάνα, είχαν την Τετάρτη φέρονταν να συμφώνησαν στην αναγκαιότητα επιβολής επιπλέον κυρώσεων. Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, όμως, Βιτάλι Τσούρκιν, στη συνέχεια, υποστήριζε ότι γίνονται συζητήσεις και δεν έχει αποφασιστεί τίποτε οριστικό περί υιοθέτησης τέταρτης απόφασης επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία επιμένουν για νέες κυρώσεις, αλλά η Ρωσία εκτιμά ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο διαλόγου. Δεν έχει γίνει γνωστό τι άποψη έχει εκφράσει η Κίνα.

Χτες, πάντως, Βρετανός αξιωματούχος υποστήριζε ότι, σε πρώτη φάση και ενώ συνεχίζονται πάντα οι διαβουλεύσεις στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Βρετανία, οι ΗΠΑ «και ορισμένες άλλες χώρες» σκέφτονται να επιβάλλουν μονομερώς επιπλέον κυρώσεις στην Τεχεράνη. Μια πρώτη σχετική κίνηση έγινε, χτες, από την ΕΕ, η οποία, ουσιαστικά, κάλεσε τα μέλη της να εφαρμόσουν «αυστηρότερα» την ήδη υπάρχουσα πολιτική κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, που προβλέπει ενδελεχείς ελέγχους στα εμπορεύματα που προέρχονται από το Ιράν και μείωση των δανείων προς τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Ιράν.

Κατά τα άλλα, πάντως, εποικοδομητικές χαρακτήρισαν τις διήμερες, μεταξύ τους, συνομιλίες ο επικεφαλής της ιρανικής Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας, αντιπρόεδρος της χώρας, Γκολάν Ρεζά Ακαζαντέχ, και ο υποδιευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Ολι Χαϊνόνεν. Η επίσκεψη Χαϊνόνεν εντάσσεται στο πλαίσιο των σταθερών επαφών των δύο πλευρών και όπως διέρρευσε, επικεντρώθηκαν κυρίως σε τεχνικά ζητήματα.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Συμφωνούν» διαφωνώντας Βαγδάτη - Ουάσιγκτον

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περισσότερες πληροφορίες για τις συζητήσεις μεταξύ Ιρακινών και Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας που θα ρυθμίζει το καθεστώς παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, μετά το πέρας της εντολής της απόφασης του ΟΗΕ στα τέλη του χρόνου, ήρθαν χτες στη δημοσιότητα. Οι διαρροές και από τις δύο πλευρές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία. Ακόμη, όμως, και στις πρώτες αυτές πληροφορίες, οι εκτιμήσεις εκατέρωθεν παραμένουν διαφορετικές σε αρκετά σημεία.

Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, έχει καταληχτεί ένα «πρώτο χρονοδιάγραμμα» για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Ολες οι αμερικανικές μάχιμες μονάδες, με βάση αυτό, θα αποχωρήσουν από το Ιράκ τον Οκτώβρη του 2010. Ηδη, από τις 30 Ιούνη 2009 θα έχουν αποχωρήσει από τις ιρακινές πόλεις στις βάσεις τους. Μέχρι το 2013 θα αποχωρήσει και το τελευταίο «αμερικανικό βοηθητικό προσωπικό».

Επίσης, η ιρακινή πλευρά φέρεται να ζητά από τις αμερικανικές δυνάμεις να της παραχωρήσουν τον έλεγχο μέρους της Πράσινης Ζώνης και να της παραδώσουν όλους τους Ιρακινούς που κρατούν, ενώ μέγιστο «αγκάθι» παραμένει το ζήτημα της χορήγησης ασυλίας από την ιρακινή δικαιοσύνη στους Αμερικανούς στρατιώτες. Η Βαγδάτη, κατά τους Ιρακινούς αξιωματούχους, επιμένει ότι θα πρέπει να υπόκεινται στη δικαιοδοσία της ιρακινής δικαιοσύνης για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη τους λαμβάνει χώρα εκτός της περιμέτρου των στρατοπέδων τους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν αναλυτικά τις ιρακινές διαρροές. Αρκετοί χαρακτήρισαν «υπερβολικά αισιόδοξο» το χρονοδιάγραμμα που προαναφέρθηκε και υπενθύμιζαν ότι, γενικώς, η Ουάσιγκτον και η κυβέρνηση Μπους δεν επιθυμεί να υπάρξει αυστηρός ορισμός ημερομηνιών. Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν «κόκκινη γραμμή» το θέμα της ασυλίας των Αμερικανών στρατιωτών επιμένοντας ότι δεν προτίθενται να υπαναχωρήσουν. Το συγκεκριμένο ζήτημα, άλλωστε, φαίνεται ότι απασχόλησε σχεδόν αποκλειστικά μακροσκελή τηλεφωνική συνομιλία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μάλικι.

Συνεργάτες του Μάλικι υποστήριζαν ότι η ιρακινή ηγεσία δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει εύκολα τη στάση της, ιδιαίτερα επειδή πιέζεται από σουνιτικές αλλά και σιιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό. Ενδεικτικό είναι ότι χτες ο ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρανακοίνωσε, και επισήμως, την απόφασή του να μετατρέψει σε οργάνωση με «θρησκευτικό, κοινοτικό και πολιτιστικό» χαρακτήρα το μεγαλύτερο μέρος των ενόπλων δυνάμεών του.Διευκρίνισε, όμως, ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν «ειδικές ολιγάριθμες ομάδες μαχητών» προκειμένου να συνεχίσουν την αντίσταση «εφόσον κριθεί απολύτως απαραίτητο», σε περίπτωση που δεν οριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων.

  • Αργά το απόγευμα, ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου συγκλόνισε πολυσύχναστη αγορά της πόλης Ταλ Αφάρ. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν τουλάχιστον 16 νεκρούς και 20 τραυματίες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ