ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ανησυχούν για την «κοινωνική σταθερότητα»

Οι αγώνες του λαού στο στόχαστρο των αστικών επιτελείων, που ζορίζονται να διαχειριστούν τη βαθιά κρίση

Οπως σε όλη την ΕΕ, έτσι και στην Ελλάδα, η κυβέρνηση κλιμακώνει την καταστολή, ανησυχώντας για την «κοινωνική σταθερότητα», που προϋποθέτει τσάκισμα της πάλης του λαού
Οπως σε όλη την ΕΕ, έτσι και στην Ελλάδα, η κυβέρνηση κλιμακώνει την καταστολή, ανησυχώντας για την «κοινωνική σταθερότητα», που προϋποθέτει τσάκισμα της πάλης του λαού
Κίνδυνο για μια νέα ελληνική χρεοκοπία, «λόγω της αδύναμης οικονομίας, της εύθραυστης κοινωνικής σταθερότητας και του τεταμένου πολιτικού κλίματος» διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, σε έκθεσή του με τίτλο «Ελλάδα: Η χρηματοδότηση του ΔΝΤ και του EFSF βελτιώνει τη ρευστότητα, αλλά το απόθεμα χρέους παραμένει ευάλωτο σε σημαντικούς κινδύνους».

Η έκθεση του καπιταλιστικού οίκου επαληθεύει τις ανησυχίες των αστικών επιτελείων για την εξέλιξη της κρίσης και τη διαχείρισή της στην Ευρωζώνη, αναγορεύοντας το λαό και την πάλη του σε «νούμερο 1» εχθρό της «σταθερότητας», δίνοντας έτσι το σύνθημα για γενικευμένη καταστολή ενάντια σε όποιον αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική.

Καθόλου τυχαία, δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που καταθέτουν διαπιστευτήρια καλύτερου διαχειριστή, αναδεικνύουν σε προσόν την ικανότητά τους να διασφαλίσουν την πολυπόθητη για τους καπιταλιστές «κοινωνική συνοχή», δηλαδή τη σταθερότητα με ταξική συναίνεση και συνεργασία.

Στην έκθεση της «Moody's» τονίζεται ότι παρά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους επίσημους πιστωτές και τις επιπτώσεις από το PSI και την επαναγορά ομολόγων, το χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 2012 - 2016. Σημειώνει ακόμα ότι παρά τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για παροχή μεγαλύτερης ελάφρυνσης στο χρέος από το 2014, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτό το θέμα.

Στο μεταξύ, η καπιταλιστική κρίση έγινε βαθύτερη στην Ισπανία στο τέταρτο τρίμηνο του 2012. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, όταν είχε υποχωρήσει κατά 0,3%, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011 η μείωση του ΑΕΠ ήταν 1,8%, ενώ για το σύνολο του 2012 η μείωση ανήλθε σε 1,37%.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή τη βδομάδα ότι μπορεί να συστήσει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ισπανίας για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Είναι φανερό, ωστόσο, ότι ακόμα και το μείγμα της διαχείρισης που προβλέπει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, όπως ζητάει για την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα δεν έχει για το λαό, όπως δείχνει το παράδειγμα της Ισπανίας.

Ανταγωνισμοί για την Κύπρο

Στο μέτωπο των ανταγωνισμών για το δάνειο στην Κύπρο, ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μέχρι πρότινος επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, δήλωσε ότι ακόμα και από μια τέτοια μικρή οικονομία υπάρχει κίνδυνος διάχυσης της κρίσης. Διαπίστωσε, ωστόσο, ότι «όπως συνέβη και με την Ελλάδα, η Κύπρος δε χρειάζεται να σωθεί πάση θυσία», υπογραμμίζοντας όμως ότι «πρέπει να διαπραγματευτούμε».

Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Kleine Zeitung», ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε το πρόβλημα της Κύπρου». Σε ερώτηση για το εάν η Κύπρος θα μπορούσε ποτέ να αποπληρώσει τα 17 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι χρειάζεται, ο Γιούνκερ αναγνώρισε ότι αυτό αποτελεί «τεράστια πρόκληση τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρωζώνη», τονίζοντας όμως ότι «ο χρόνος πιέζει».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, επιβεβαίωσε την εδώ και μήνες επικοινωνία του με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι «το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζω σύντομα αυτή η υπόθεση (σ.σ. για ρωσική συμμετοχή στο δάνειο από την τρόικα) να κλείσει θετικά». Είπε ακόμα ότι «αυτό το χέρι βοήθειας μπορεί να είναι σωστικό».

Η Ρωσία αναμένεται να επεκτείνει έως το 2022 την αποπληρωμή του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών. «Είμαστε σε επαφή μαζί τους. Εχουμε όλες τις ενδείξεις και ελπίζουμε ότι θα γίνει, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος», είπε ο ίδιος.

Στον απόηχο της συζήτησης για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, η Ομοσπονδία Εργοδοτών Βιομηχάνων και το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να δοθούν αυξήσεις μισθών για το 2013, από καμία επιχείρηση, είτε υπάρχει συλλογική σύμβαση είτε όχι, λόγω της «έκτακτης κατάστασης» και της προτεραιότητας να «διατηρηθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας».

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι δείχνουν οι ανταγωνισμοί στην Ενέργεια;

-- Ποια καινούρια στοιχεία προέκυψαν από την επίσκεψη Σαμαρά στο Κατάρ, αναφορικά με τα ζητήματα της Ενέργειας;

Από τις συζητήσεις που είχε στο Κατάρ ο Ελληνας πρωθυπουργός, προέκυψε το ενδιαφέρον του εμιράτου να επενδύσει συσσωρευμένα κρατικά κεφάλαια στη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Το Κατάρ είναι ο πρώτος παγκοσμίως εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο έως τώρα διοχετεύεται σε ασιατικές μόνον αγορές. Δηλαδή, το Κατάρ αναζητά δρόμους για να διοχετεύσει στην ευρωπαϊκή αγορά το φυσικό αέριο που παράγει και στην περίπτωση της Ελλάδας βλέπει μια πιθανή πύλη εισόδου. Δεν είναι όμως η μόνη. Στις αρχές του μήνα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει την κατασκευή τερματικού σταθμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, σε συνεργασία με το Κατάρ. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, είναι να καλύψει η Τουρκία την ογκούμενη εσωτερική ζήτηση φυσικού αερίου, αλλά και να αναδειχτεί μελλοντικά σε ισχυρό παίχτη στη διακίνηση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Γι' αυτό, κάλεσε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να γίνουν «πελάτες» της Τουρκίας στην κατανάλωση αερίου από αυτόν τον τερματικό σταθμό, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επισκεπτόταν το Κατάρ για να προχωρήσουν οι συζητήσεις.

Πράγματι, το ταξίδι στην Ντόχα έγινε και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο, αφού επικεφαλής της τούρκικης αντιπροσωπείας ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν. Μια λεπτομέρεια: Η ελληνική και η τουρκική αντιπροσωπεία βρέθηκαν τις ίδιες ακριβώς μέρες στο Κατάρ και οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν μεταξύ τους. Αλλη μια λεπτομέρεια: Το Κατάρ είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους των «δυτικών» (κύρια των ΗΠΑ) στα σχέδια για επέμβαση στη Συρία. Τις ίδιες μέρες που οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονταν στην Ντόχα, διεξαγόταν η σύνοδος των «δωρητριών χωρών» για τη Συρία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας και του Ιράν. Τέτοιου είδους «φόρουμ» αποτελούν πεδίο ζύμωσης και πρόπλασμα για τη διαμόρφωση συμμαχιών, προκειμένου να λειανθούν οξυμένοι ανταγωνισμοί, πριν από την άμεση στρατιωτική επέμβαση. Αρα, ένα το κρατούμενο οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για το ποιος θα αποτελέσει πύλη εισόδου για το καταριανό αέριο στην Ευρώπη. Και ταυτόχρονα, πυρετώδεις προετοιμασίες για να ολοκληρωθεί η επέμβαση στη Συρία, με τις πρόθυμες χώρες να διεκδικούν μερίδιο από τη λεία στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου η Τουρκία επιδιώκει αναβάθμιση του περιφερειακού της ρόλου.

Ενα ακόμα γεγονός που πέρασε στα ψιλά: Στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε την περασμένη Δευτέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα, μια συνάντηση υπό τον Α. Σαμαρά και τη συμμετοχή στελεχών της εταιρείας που διαχειρίζονται τον αγωγό TAP. Πρόκειται για τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην ευρωπαϊκή αγορά. Στο σκέλος που αφορά την ΕΕ και την Ελλάδα, ο αγωγός θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει τη Μακεδονία, θα συνεχίζεται στην Αλβανία και θα καταλήγει υποθαλάσσια στην Ιταλία. Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τις προοπτικές που ανοίγονται από μια ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο συγκεκριμένο αγωγό, καθώς η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει μεταξύ του Nabucco West (που καταλήγει στην Αυστρία) και του ΤΑΡ. Εως τον Ιούνη, θα πρέπει να έχει καταληχθεί ποιος από τους δύο αγωγούς θα μεταφέρει το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην ευρωπαϊκή αγορά. Πάνω σ' αυτό το ζήτημα διεξάγονται έντονοι ανταγωνισμοί. Η κατάσταση περιπλέκεται, εξαιτίας του ενδιαφέροντος της Ρωσίας να αγοράσει τη ΔΕΠΑ, αποκτώντας έτσι ρόλο - κλειδί στη διαχείριση των δρόμων Ενέργειας προς την Ευρώπη, ανεξάρτητα από το ποιος αγωγός θα επιλεγεί τελικά.

Ολα τα παραπάνω συνιστούν ψηφίδες στο παζλ των ανταγωνισμών για την ενέργεια που μεγαλώνουν στην περιοχή, φέρνοντας ιμπεριαλιστές και μονοπώλια σε θέση συμμάχου και αντίπαλου, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα του καθενός. Για παράδειγμα, Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν στο «ξεκαθάρισμα» της Συρίας, ανταγωνίζονται όμως για τους αγωγούς και τους τερματικούς σταθμούς του αερίου, ενώ είναι ανοιχτά όλα τα ζητήματα για την Κύπρο και το Αιγαίο. Οποια ανάγνωση κι αν κάνει κανείς, ένα είναι σίγουρο. Οτι η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και ότι οι ανταγωνισμοί/συμβιβασμοί, κάθε άλλο παρά υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα.

19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Συσκέψεις για τις Θέσεις της ΚΕ
  • Σύσκεψη - συζήτηση για τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στο Δήμο Σκύδρας της Πέλλας, την Τρίτη 5 Φλεβάρη στις 5.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ριζού - Σκύδρας. Την παρουσίαση θα κάνει ο Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση - παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο διοργανώνει στα Γιάννενα την Τετάρτη 6 Φλεβάρη και ώρα 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ