ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η εντολή... στον Ερμπακάν
  • Αγνωστες οι προθέσεις Γιλμάζ για συνεργασία με τους ισλαμιστές
  • Προς αποκλιμάκωση οι ταραχές στις φυλακές

ΑΓΚΥΡΑ. -

Την πολυπόθητη γι' αυτόν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε χτες από τον Πρόεδρο της χώρας ο ηγέτης του ισλαμιστικού "Κόμματος της Ευημερίας" (Ρεφάχ) Νετσμεντίν Ερμπακάν, ο οποίος, όμως, έχει μειωμένες πιθανότητες να επιτύχει το σχηματισμό βιώσιμου κυβερνητικού σχηματισμού.

Ολες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, όπως είναι γνωστό, έχουν κατ' αρχάς αποκλείσει τη συνεργασία με τον Ερμπακάν. Ο μόνος που έχει αφήσει ανοιχτό ένα... "παραθυράκι" για ενδεχόμενη σύμπραξη με αυτόν είναι ο ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ.

Ο τελευταίος υπήρξε άκρως σιβυλλικός σε χθεσινές του δηλώσεις: "Η πιο εύκολη συνεργασία είναι με το Κόμμα του Ορθού Δρόμου και η πιο δύσκολη με το Κόμμα της Ευημερίας, όμως υπάρχουν πράγματα που κάνουν τα εύκολα δύσκολα και τα δύσκολα εύκολα", προειδοποίησε.

Ο Γιλμάζ προφανώς λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του τις πιέσεις που ασκούνται από το στρατιωτικό πλέγμα, για να μην ανέλθει ο Ερμπακάν στην εξουσία, αλλά, από την άλλη πλευρά τα προβλήματα που εμποδίζουν την καταληκτική συμφωνία με την ηγέτιδα του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, παραμένουν άλυτα. Ούτε το ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός, ούτε το ποια θα είναι η σύνθεση της ενδεχόμενης συμμαχίας, έχουν καθοριστεί από τους δυο επικεφαλής της τουρκικής Δεξιάς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χτεσινή δήλωση του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ότι "κανείς (από τους ηγέτες των πέντε κομμάτων της νέας Βουλής) δε μου έχει παρουσιάσει ένα κυβερνητικό σχήμα, το οποίο να μπορεί να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής".

Αν, τελικά, ο Ερμπακάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια συμμαχία, που να του επιτρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση, η εντολή θα περάσει στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Τανσού Τσιλέρ, της οποίας το κόμμα, αν και ήρθε τρίτο στις εκλογές, κατέλαβε περισσότερες έδρες από το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας.

Προς εκτόνωση η κρίση στις τουρκικές φυλακές

Σε τροχιά εκτόνωσης φαίνεται να κινείται η μαζική εξέγερση κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές. Χτες, μετά την απόλυση του διευθυντή και του υποδιευθυντή της φυλακής Ουμρανίγιε - ήταν από τα κύρια αιτήματα των εξεγερμένων - οι φυλακισμένοι απελευθέρωσαν και τους 29 δεσμοφύλακες και αξιωματούχους που κρατούσαν, σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Σύμφωνα με την Τουρκική Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι στασιαστές εξασφάλισαν δέσμευση των αρχών για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές. Ακόμη, διατάχθηκε ανάκριση για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης στην Ουμρανίγιε, την περασμένη Πέμπτη με αφορμή την οποία ξεκίνησαν οι ταραχές. Την ημέρα εκείνη έχασαν τη ζωή τους τρεις κρατούμενοι και τραυματίστηκαν άλλοι τριάντα έξι. Πάντως, παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι απεργίες πείνας των κρατουμένων, στις φυλακές της Αλεξανδρέτας, του Σεϊχάν, του Μπαρτίν και του Νεβσεχίρ, θα σταματήσουν μετά τις "διορθωτικές" κινήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εκτός της Τουρκίας, οι διαμαρτυρίες για τα επεισόδια στις τουρκικές φυλακές συνεχίζονται. Στην Ελβετία χτες εκρηκτικοί μηχανισμοί εκτοξεύτηκαν εναντίον τουρκικής ναυτιλιακής εταιρίας, ενώ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Ζυρίχη Τούρκοι μετανάστες κατέλαβαν τα γραφεία τουρκικής τράπεζας. Οι διαδηλωτές διένειμαν προκηρύξεις και αποχώρησαν ήσυχα μόλις έφθασαν επί τόπου οι αρχές. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι εναντίον των περίπου 12 καταληψιών δε θα ασκηθεί ποινική δίωξη.

Πιθανή ευθύνη των αρχών για το θάνατο δημοσιογράφου

Κατηγορίες εναντίον των αρχών ασφαλείας για το θάνατο του δημοσιογράφου Μετίν Γκοκτεπέ διατύπωσε χτες η εφημερίδα "Εβρενσέλ". Η εφημερίδα καταγγέλλει ότι ο συντάκτης της, ο οποίος προχτές παρακολουθούσε την κηδεία των κρατούμενων, που έχασαν τη ζωή τους στην επιχείρηση καταστολής της εξέγερσης στη φυλακή Ουμρανίγιε, συνελήφθη μαζί με άλλους και στη συνέχεια "εξαφανίστηκε".

Ο δημοσιογράφος συνελήφθη μαζί με συναδέλφους του των εφημερίδων "Γενί Γουζγίλ" και "Τζουμχουριέτ", οι οποίοι αμέσως απελευθερώθηκαν, όμως ο ίδιος "ξυλοκοπήθηκε και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια". Αλλοι, που επίσης είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς, μαρτυρούν ότι ο Γκοκτεπέ οδηγήθηκε "σε άγνωστο μέρος".

Ο εισαγγελέας της περιοχής Εγιούπ της Κωνσταντινούπολης είπε σε δικηγόρους ότι "όσοι συλληφθέντες δεν καταζητούνται θα αφεθούν ελεύθεροι". Αργότερα, ένας από τους συλληφθέντες τηλεφώνησε στην "Εβρενσέλ" και είπε ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε.

Ο εισαγγελέας, σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε το θάνατο του δημοσιογράφου. Παραδέχτηκε ότι είχε συλληφθεί, όμως ισχυρίστηκε ότι πριν το θάνατό του είχε αφεθεί ελεύθερος. Αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες ο Γκοκτεπέ πέθανε στην ασφάλεια και οδηγήθηκε κατόπιν αλλού. Η υπόθεση παραμένει αδιευκρίνιστη.

  • Την ευθύνη για τη χτεσινή δολοφονία δύο ανώτερων επιχειρηματικών στελεχών και μιας εργαζόμενης στην εταιρία "Τογιοτασά" διεκδίκησε το ακροαριστερό κίνημα "Επαναστατικό Κόμμα Λαϊκής Απελευθέρωσης" (DHKP-C). Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή", τη δολοφονία διέπραξαν ένοπλοι που άνοιξαν πυρ στα γραφεία της έδρας της εταιρίας. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, που διεκδίκησε την ευθύνη για την επίθεση στη μεικτή εταιρία Τογιοτασά, τουρκικών και ιαπωνικών συμφερόντων, δε διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε αυτήν.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Επίσημη διάλυση του κοινοβουλίου

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Η πιο σύντομη θητεία κοινοβουλίου τα τελευταία 14 χρόνια στην Ισπανία έληξε χτες, όταν δημοσιεύτηκε το διάταγμα για τη διάλυσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 3 του Μάρτη.

Η προεκλογική εκστρατεία θα αρχίσει επίσημα στις 16 του Φλεβάρη και θα διαρκέσει 15 μέρες.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ βρίσκεται πρώτο στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης και είναι πολύ πιθανό να είναι και ο νικητής των πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, μια απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο φαίνεται μάλλον απίθανο.

Υπενθυμίζεται ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φελίπε Γκονζάλες βρίσκεται στην εξουσία από το 1982, όταν αντικατέστησαν την Ενωση Δημοκρατικού Κέντρου, η οποία κυβέρνησε τη χώρα από τον Ιούνιο του 1977.

Ο πρωθυπουργός Γκονζάλες δεσμεύτηκε το καλοκαίρι να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ύστερα από ξέσπασμα σκανδάλων που κλόνισαν τα θεμέλια της κυβέρνησής του. Η απόφασή του αυτή ήρθε επίσης τη στιγμή που οι Καταλανοί εθνικιστές της "Σύγκλισης και Ενωσης" απέσυραν την κοινοβουλευτική υποστήριξή τους προς τους Σοσιαλιστές, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να χάσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

ΙΤΑΛΙΑ
Αβέβαιο ακόμα το μέλλον της κυβέρνησης

ΡΩΜΗ.-

Παραμένει ακόμα άγνωστο αν θα καταφέρει ο πρωθυπουργός Λαμπέρτο Ντίνι να λάβει έγκριση από τις ιταλικές πολιτικές δυνάμεις να παραμείνει στην κυβέρνηση, καθώς τις παραμονές της ψηφοφορίας της πρότασης μομφής τα διάφορα πολιτικά κόμματα παραμένουν διχασμένα.

Η συζήτηση άρχισε χτες στο ιταλικό Κοινοβούλιο και είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την τύχη της τεχνοκρατικής κυβέρνησης του Ντίνι, η οποία έχει υποβάλει την παραίτησή της από τις 30 Δεκέμβρη.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή όπου θα γίνει η ψηφοφορία για το αν θα παραμείνει ή θα παραιτηθεί η κυβέρνηση. Πρόταση μομφής και υπέρ της άμεσης παραίτησης παρουσίασαν οι κεντροδεξιές δυνάμεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ειδικότερα ο ηγέτης της "Εθνικής Συμμαχίας", Τζιανφράνκο Φίνι. Την παραίτηση της κυβέρνησης υποστηρίζουν επίσης το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και οι Πράσινοι.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός υποστηρίζει ότι πρέπει να παραιτηθεί ο Ντίνι, ν' αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Παράλληλα, ο κεντροαριστερός συνασπισμός υποστηρίζει στην παραμονή του Ντίνι για να εξαντλήσει την ευρωπαϊκή προεδρία, ενώ οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν την άνοιξη.

Ωστόσο, ένα μικρό κόμμα στον κεντροδεξιό συνασπισμό "Συμμαχία για την Ελευθερία" του Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε χτες πως θα επιδιώξει μια "εποικοδομητική ψηφοφορία δυσπιστίας", όπως τη χαρακτήρισαν, για την κυβέρνηση Ντίνι.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο πριν ο πρωθυπουργός μιλήσει στο Κοινοβούλιο, οι Ελεύθεροι Φεντεραλιστές (FLD) υποστηρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη για μια νέα κυβέρνηση πολιτικών και κάνουν σαφές ότι πιστεύουν πως είναι δυνατόν να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης ο Ντίνι.

Επανάληψη της δίκης Αντρεότι

ΠΑΝΤΟΒΑ. -

Επαναλήφθηκε χτες η δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι, ο οποίος κατηγορείται για συνεργασία με τη Μαφία, με την παρουσία και την κατάθεση του πρώην στελέχους της εγκληματικής οργάνωσης, Τομάσο Μπουσκέτα, που συνεργάζεται με την αστυνομία.

"Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο", σχολίασε ο Αντρεότι, ο οποίος διετέλεσε 7 φορές πρωθυπουργός και 21 υπουργός.

"Ποτέ μου δε γνώρισα αυτό τον κόσμο της Μαφίας", είπε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην κατηγορία που του αποδίδει ο Μπουσκέτα, ότι δηλαδή βοήθησε ενεργά την Κόζα Νόστρα, με αντάλλαγμα την εκλογική υποστήριξη της τελευταίας προς τον υπαρχηγό του στο νησί, Σάλβο Λίμα, ο οποίος ήταν αρχικά δήμαρχος του Παλέρμο και μετά βουλευτής στη Ρώμη και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες μέχρι τη δολοφονία του, το 1992.

Ο Μπουσκέτα περιέγραψε λεπτομερώς τις "στενές σχέσεις" του με τον Σάλβο Λίμα. "Ο τρόπος δράσης ήταν πολύ απλός" στις προεκλογικές εκστρατείες των Χριστιανοδημοκρατών, εξήγησε: "Δεν ήταν απαραίτητο να γίνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις. Αρκούσε ένας αρχηγός της Μαφίας, εγώ ή ένας άλλος, να πάει με τον υποψήφιο στην περιφέρειά του, να πιει έναν καφέ και ο κόσμος ήξερε τι έπρεπε να ψηφίσει".

Αξιωματούχοι των Ζαπατίστας κατα την τελευταία ημέρα του συνεδρίου του

Αξιωματούχοι των Ζαπατίστας κατά την τελευταία μέρα του συνεδρίου τους

ΠΟΛΩΝΙΑ
Δημαγωγία και εντυπώσεις

Στα "ναυπηγεία", λέει πως θα επιστρέψει ο Λεχ Βαλέσα, αλλά ...φροντίζει να έχει θέση και ο σωματοφύλακας

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. -

Ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας και ηγέτης της "Αλληλεγγύης", Λεχ Βαλέσα, σκέφτεται να επιστρέψει στην παλιά του εργασία στα ναυπηγεία του Γκντανσκ, όπου εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος.

"Πρέπει να εργαστεί, ώστε να βγάλει λεφτά για την οικογένεια", δήλωσε η γυναίκα του Βαλέσα, Ντανούτα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας και πρόσθεσε ότι "δε λαμβάνει κανέναν μισθό, εκτός από τους επόμενους τρεις μήνες που δικαιούται και έτσι πρέπει να γυρίσει στη δουλιά του". Η ίδια υποστήριξε ότι ο πρώην Πρόεδρος θα γράψει ένα γράμμα στη διεύθυνση του ναυπηγείου ζητώντας να ξαναδουλέψει από την 1η Απρίλη.

Ωστόσο, κάποιες εφημερίδες σχολίασαν αρνητικά την ενέργεια αυτή του Βαλέσα, όπου έθεταν την ερώτηση, αν θα υπάρχει χώρος και για τον σωματοφύλακά του στον τόπο δουλιάς. Σημειώνεται ότι ο πρώην Πρόεδρος δικαιούται προσωπικό σωματοφύλακα για όλη τη ζωή του.

"Ο Βαλέσα είναι πρώτης τάξεως ειδικός και θα χαρούμε να τον έχουμε πίσω", δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα επισκευών του ναυπηγείου, Πιότρ Βιτέκ, προσθέτοντας ότι "υπάρχει αρκετός χώρος ακόμα και για το σωματοφύλακά του, ο οποίος, αν θέλει, θα μπορούσε να βοηθήσει τον Βαλέσα και στην εργασία του".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ