ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:
  • Εργαζόμενοι στους δήμους: Πληρώνουν με βαρύ φόρο αίματος την εντατικοποίηση και τον ακατάλληλο εξοπλισμό, την έλλειψη προσωπικού και την «ευελιξία»
  • Εργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά: Πάλη για αξιοπρεπή ζωή, απέναντι στις εντεινόμενες μεθοδεύσεις από την εργοδοσία και τα τσιράκια της
  • Μικρομεσαίοι αγρότες - κτηνοτρόφοι: Προετοιμάζουν την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεών τους
  • Μαιευτικές - Γυναικολογικές Κλινικές: Σοβαρά προβλήματα από τις μεγάλες ελλείψεις στις κλινικές στο «Θριάσιο» και στο Νοσοκομείο Νίκαιας

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Πληρώνουν με βαρύ φόρο αίματος την εντεινόμενη αντεργατική πολιτική

Ημερίδα από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στις 17 Γενάρη για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων

Η «ευελιξία» και οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού περιλαμβάνονται στους βασικούς παράγοντες πίσω από τα εργατικά «ατυχήματα» στους ΟΤΑ
Η «ευελιξία» και οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού περιλαμβάνονται στους βασικούς παράγοντες πίσω από τα εργατικά «ατυχήματα» στους ΟΤΑ
Ημερίδα με θέμα την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους δήμους διοργανώνει την Πέμπτη 17/1 το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στις 5.30 μ.μ., στο δημαρχείο Περιστερίου (στάση μετρό «Περιστέρι»).

Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία το Συνδικάτο δίνει συνέχεια στη δράση του γύρω από ένα ζήτημα που «καίει» τους εργαζόμενους του κλάδου, με αφορμή τα δεκάδες θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», τους σοβαρούς τραυματισμούς, τις επαγγελματικές ασθένειες, τη φθορά της υγείας και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο.

Στον «μαύρο» απολογισμό των τελευταίων ετών αποτυπώνονται η εντατικοποίηση της εργασίας και οι ελλείψεις προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που επεκτείνονται στον κλάδο, ο παλιός και πλημμελώς συντηρημένος εξοπλισμός, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας.

Κάλεσμα σε κάθε Σωματείο και εργαζόμενο

Στο πλαίσιο της ημερίδας του Συνδικάτου θα μιλήσουν: Ο Χρήστος Παπάζογλου, ειδικός γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η Εύη Γεωργιάδου, δρ. μηχανικός Ασφαλείας, μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, ο Βασίλης Οψιμος, τεχνικός επιθεωρητής Εργασίας, και ο Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για την Υγιεινή και Ασφάλεια.


Το κλαδικό Συνδικάτο έχει καλέσει τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των σωματείων στους δήμους της Αττικής να πάρουν μέρος στην ημερίδα, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να οργανώσουν τη διεκδίκηση μέτρων υπεράσπισης της ζωής των εργαζομένων. Αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει στις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους.

Σχετική ημερίδα είχε οργανώσει το Συνδικάτο και το 2013, ενώ το ζήτημα της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων έχει γίνει το επίκεντρο παρεμβάσεων σε δήμους, πρωτοβουλιών διεκδίκησης μέτρων προστασίας, στάσεων εργασίας και κινητοποιήσεων στο υπουργείο Εργασίας.

«Φόρος αίματος» στην αντεργατική πολιτική

«Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η έλλειψη προσωπικού, ο γερασμένος και ελλιπώς συντηρημένος εξοπλισμός και οχήματα οδηγούν στην πρόκληση σοβαρών ή και θανατηφόρων εργατικών "ατυχημάτων", καθώς και στην εκδήλωση επαγγελματικών ασθενειών», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.

Οπως επισημαίνει, τα τελευταία τρία χρόνια ο κλάδος μετρά 60 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν γίνεται να ξεκινάμε από το σπίτι μας για το μεροκάματο και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε, αν θα αφήσουμε την τελευταία μας πνοή στο σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου», τονίζει το Συνδικάτο.

Μια ενδεικτική ανασκόπηση της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους δήμους, υπενθυμίζοντας ορισμένα μόνο από τα «ατυχήματα» της τελευταίας διετίας, επιβεβαιώνει την επικαιρότητα του καλέσματος που απευθύνει το Συνδικάτο.

Με τη σφραγίδα της εντατικοποίησης και της «ευελιξίας»

Την τραγική πρωτιά στα «ατυχήματα», μεταξύ αυτών και στα θανατηφόρα, κατέχουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, ιδιαίτερα στις ειδικότητες που έχουν να κάνουν με την αποκομιδή απορριμμάτων. Η βαριά και επικίνδυνη εργασία που εκτελούν γίνεται με το στόλο των απορριμματοφόρων να αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από παλιά και ασυντήρητα οχήματα. Από τη σειρά των σχετικών «ατυχημάτων» υπενθυμίζονται τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το Μάη του 2018 δύο εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας στο δήμο Τήνου σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά, όταν το απορριμματοφόρο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε γκρεμό. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβρη του 2017, απορριμματοφόρο του δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης είχε ανατραπεί στο δρόμο προς τη χωματερή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εργαζόμενος. Πιο πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Νοέμβρη, εργαζόμενος στο δήμο Αλίμου σκοτώθηκε όταν το όχημα που οδηγούσε, επίσης πηγαίνοντας να αδειάσει σκουπίδια στη χωματερή, ανατράπηκε.

Μια σειρά από «ατυχήματα» φέρουν τη σφραγίδα των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στους δήμους δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις έργου και με οκτάμηνα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και επικίνδυνες εργασίες ανατίθενται σε εργαζόμενους με ελαστικές μορφές δουλειάς, που δουλεύουν χωρίς εμπειρία, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, ακόμα και χωρίς τα απαιτούμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Η προσωρινή δουλειά με ολιγόμηνα προγράμματα και συμβάσεις αυξάνει την εργασιακή ανασφάλεια και καθιστά τους εργαζόμενους περισσότερο ευάλωτους στις εργοδοτικές πιέσεις για εντατικοποίηση της εργασίας.

Πρόσφατο τραγικό παράδειγμα αποτελεί ο εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Ασπροπύργου, που έχασε τη ζωή του τον περασμένο Νοέμβρη όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα: Παρά το γεγονός ότι ήταν κωφός, του είχε ανατεθεί εργασία σε πόστο με αυξημένους κινδύνους, σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, με πολλά ατυχήματα. Στο ίδιο συμβάν τραυματίστηκε και ο συνάδελφός του, που δούλευε μέσω του προγράμματος της «κοινωφελούς εργασίας»...

Το σκηνικό της εντατικοποίησης συνθέτουν παράγοντες όπως η έλλειψη προσωπικού, η νυχτερινή εργασία και τα κυκλικά ωράρια των εργαζομένων. Τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται σε μια σειρά «ατυχημάτων»: Τον Ιούνη του 2017, 62χρονη εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου Ζωγράφου είχε ξεψυχήσει όταν ανέλαβε εργασία για τρίτη φορά μέσα σε 33 ώρες σε συνθήκες αφόρητης ζέστης. Τον Ιούλη του ίδιου έτους, συμβασιούχος εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης τραυματίστηκε θανάσιμα σε «ατύχημα» έξω από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης, σε νυχτερινό δρομολόγιο το οποίο εκτελούσε μόνος του.

Οσον αφορά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, σε μια σειρά από δήμους οι εργαζόμενοι και τα σωματεία καταγγέλλουν ότι υποδήματα, γάντια και μάσκες είτε δεν παρέχονται, είτε αυτά που παρέχονται δεν είναι κατάλληλα. Ετσι, για παράδειγμα, καταλήγουν να δουλεύουν με νοσοκομειακές μάσκες αντί για μάσκες με φίλτρο, με γάντια μιας χρήσης που δεν τους προστατεύουν. Δύο σχετικά περιστατικά είχαν καταγγελθεί μέσα στον ίδιο μήνα (Ιούλης 2017) στο δήμο Νέας Ιωνίας: Εργαζόμενος στην καθαριότητα, με οκτάμηνη σύμβαση μέσω της «κοινωφελούς εργασίας», νόσησε από σοβαρή ασθένεια (σπλαχνική λεϊσμανίαση) αφού κλήθηκε να καθαρίσει εγκαταλελειμμένο σπίτι με τα ρούχα που φορούσε. Αλλος ένας «οχταμηνίτης» υπέστη ράγισμα φτέρνας ενώ δούλευε με τα δικά του, ακατάλληλα παπούτσια, αφού δεν του είχαν χορηγηθεί κατάλληλα υποδήματα.

Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται με την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων από το νόμο ιατρικών εξετάσεων στο προσωπικό, όπως και των εμβολιασμών, πράγματα που μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Ενοχη η πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ως «κόστος»

«Τα εργατικά ατυχήματα δεν οφείλονται ούτε στην κακιά στιγμή, ούτε στην κακιά ώρα, όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν κυβέρνηση και πλειοψηφία των δημάρχων. Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα και έχουν ενόχους, την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των δημάρχων, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υγιεινή και ασφάλεια ως κόστος το οποίο δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, καθώς στόχος τους είναι να εξοικονομούν πόρους για να ενισχύουν τη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Οπως επισημαίνει στους εργαζόμενους του κλάδου, η επίθεση της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα περιλαμβάνει νέες ανατροπές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, για τα οποία ήδη γίνεται λόγος «για 32% μείωση στις ειδικότητες που είναι ενταγμένες» στο σχετικό καθεστώς.

«Φτάνει έως εδώ. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε άλλο απαθείς, να περιμένουμε το πότε θα έρθει και η δική μας σειρά», καταλήγει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην ημερίδα και να ενισχύσουν την πάλη τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ