ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σοβαρά προβλήματα στο κέντρο φιλοξενίας στην Καβάλα

Στα σοβαρά προβλήματα στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην πόλη της Καβάλας αναφέρεται Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εθνικής Αμυνας.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: «Το εγκαταλειμμένο νταμάρι στην ανατολική είσοδο της πόλης της Καβάλας, όπου "αξιοποιείται" ως καταυλισμός προσφύγων, δεν διασφαλίζει ούτε στο ελάχιστο αξιοπρεπείς συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Με αποτέλεσμα στο χώρο φιλοξενίας να υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα.

Η διαμονή των 300 εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά κάθε ηλικίας, γίνεται μέσα σε αντίσκηνα. Πλησιάζοντας ήδη στο καλοκαίρι, η στέγαση και διαβίωσή τους σε σκηνές, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, χωρίς σημεία σκίασης, θα γίνεται ολοένα και πιο αφόρητη και επικίνδυνη από άποψη υγείας. Επιβάλλεται, συνεπώς, η διάλυση του καταυλισμού και μεταφορά των προσφύγων σε στεγασμένο και με κατάλληλες υποδομές χώρο.

Δεν υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και διερμηνείς, καθιστώντας έτσι την επικοινωνία δύσκολη, ενώ η σίτιση είναι ανεπαρκέστατη.

Επιβάλλονται άμεσες ενέργειες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών.

Ερωτώνται οι υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν, ώστε:

  • Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Για όσο διάστημα φιλοξενηθούν προσωρινά στην Ελλάδα, να εξασφαλισθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και συγκεκριμένα:

  • Να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, από το εγκαταλειμμένο νταμάρι με τις σκηνές, σε κατάλληλα διαμορφωμένο κατάλυμα για διαβίωση με μόνιμο και επαρκές αριθμητικά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με ευθύνη αποκλειστικά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
  • Να εξασφαλισθεί η σίτισή τους με επαρκή και κατάλληλα γεύματα.
  • Να διασφαλιστεί νομική αρωγή για τη δυνατότητα άσκησης των δικαιωμάτων διεθνούς προστασίας από τους πρόσφυγες που διώκονται ή προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
  • Να διατεθούν διερμηνείς για να είναι δυνατή η επικοινωνία με τους φιλοξενούμενους».
ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ
Λειψό το συσσίτιο και η ιατρική φροντίδα

Eurokinissi

Ενάμιση κεσεδάκι με ρύζι, ένα κομματάκι κοτόπουλο και τρία κομματάκια ντομάτα είναι το μεσημεριανό συσσίτιο για τους πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης της Χίου! Αυτή είναι και η αιτία που τέσσερις άνθρωποι έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως κάθε μερίδα μεσημεριανού ή βραδινού φαγητού είναι περίπου 220 γραμμάρια. Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη ΒΙΑΛ, αποτυπώθηκε και κατά την επίσκεψη των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων στο κέντρο κράτησης, το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα είναι και το ότι τα 12 κοντέινερς που προορίζονταν για τη στέγαση των υπηρεσιών ασύλου, δεν μπορούν να τοποθετηθούν, με δεδομένη την ανυπαρξία χώρου.

Παράλληλα, αποχώρησαν από την περασμένη Πέμπτη από το κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ οι υπάλληλοι της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, με την αιτιολογία ότι η απουσία του κράτους, σε συνδυασμό με την υπερπληρότητα που επικρατεί στο κέντρο εδώ κι ένα μήνα, προκαλούν ακατάλληλες συνθήκες για την καταγραφή και την ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών. Χαρακτηριστικά, 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες κρατούνται στη ΒΙΑΛ με ανώτατο όριο τα 1.100 άτομα, ενώ ακόμη 1.100 άτομα φιλοξενούνται στη Σούδα και στο ΔΗΠΕΘΕ. Πλέον, όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στη Χίο μεταφέρονται στην υποστηρικτική δομή της Σούδας χωρίς να καταγράφονται.

Στα κέντρα φιλοξενίας έχουν διατεθεί 27 γιατροί και 16 νοσηλευτές για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων - μεταναστών, αριθμός ανεπαρκής, ενώ οι ανάγκες καλύπτονται περιοδικά και με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (π.χ. παιδίατροι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι). Ειδικότερα, στη Λέσβο μένουν 3.590 άτομα, στη Χίο 1.450, στη Σάμο 895, στη Λέρο 450, στο Σχιστό 1.850, στο Λαύριο 391, στη Μαλακάσα 1.295, στη Ριτσώνα 800, στα Διαβατά 2.100, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.980, στο Χέρσο Κιλκίς 3.987, στον Αγιο Ανδρέα 188, στο Κουτσόχερο 790, στα Δολιανά 220, στον Κατσικά 1.050, στη Φιλιππιάδα 591, στα Καλύβια Πιερίας 326, στη Νέα Χράνη Πιερίας 313, στο κτήμα Ηρακλή Πιερίας 200, στα Γιαννιτσά 893, στη Βέροια 398, στην Κυλλήνη 319, στην Αλεξάνδρεια 701, στον προβλήτα Σκαραμαγκά 2.880, στα Οινόφυτα Βοιωτίας 90, στο ψυχιατρείο Πέτρας Ολύμπου 966, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 285, στο κέντρο φιλοξενίας στο 3ο χλμ. Βόλου - Λάρισας 80, στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων «Μαθητική Εστία» 139 και στο νέο κέντρο φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης 241 άτομα.

Εξάλλου, κυκλώματα διακινητών επιχειρούν καθημερινά να μεταφέρουν δεκάδες πρόσφυγες στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, προκειμένου να τους περάσουν στο σερβικό έδαφος έναντι αδράς αμοιβής και βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο τη ζωή τους. Η ταρίφα είναι στα 800 ευρώ. Μόνο το τελευταίο διήμερο, οι αρχές της ΠΓΔΜ εντόπισαν τρία φορτηγά στα οποία επέβαιναν 57, 29 και τρεις πρόσφυγες αντίστοιχα. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι πρόσφυγες προέρχονταν από τον καταυλισμό της Ειδομένης και πέρασαν τα σύνορα από περάσματα με τη βοήθεια των κυκλωμάτων.

Συζήτηση για κλείσιμο συνόρων από την Αυστρία

«Πολιτική καταστροφή» θα αποτελούσε το κλείσιμο του περάσματος του Μπρένερ από την Ιταλία προς την Αυστρία, τόνισε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και κάλεσε την αυστριακή κυβέρνηση - που έχει εγείρει τέτοιο θέμα - να πάρει υπόψη της τις συνέπειες που θα έχει για όλη την ΕΕ. Πρόκειται για το πέρασμα Μπρένερ στις Αλπεις, για το κλείσιμο του οποίου αντιδρά η ιταλική κυβέρνηση, που επικαλείται «παράβαση του κοινοτικού Δικαίου». Με το κλείσιμο αυτού του βόρειου συνόρου μετανάστες και πρόσφυγες θα εγκλωβίζονται στην Ιταλία. Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του «Funke Mediengruppe» της Γερμανίας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε την τεράστια σημασία του Μπρένερ ως συνδέσμου μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης: «Οτιδήποτε μπλοκάρει το πέρασμα, δεν θα έχει μόνο σοβαρές οικονομικές, αλλά κυρίως σοβαρές πολιτικές συνέπειες» δήλωσε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, ο πρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε ότι ήδη έχει αποτελέσματα, καθώς βοηθά στον περιορισμό της προσφυγικής ροής. Πρόκειται για τη συμφωνία που εγκλώβισε στη χώρα μας χιλιάδες ανθρώπους, μετέτρεψε τα κέντρα διαλογής ανθρώπων (σ.σ. «hot spots») σε κέντρα κράτησης, το ΝΑΤΟ ενεπλάκη περισσότερο στο Αιγαίο, ενώ η συμφωνία θα οδηγήσει σε «μαζικές απελάσεις» προσφύγων, που θα αποτελούν παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας. «Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής» επισήμανε, αλλά διευκρίνισε ότι «λήξη συναγερμού» μπορεί να σημάνει μόνο όταν υπάρξει βιώσιμη μείωση του αριθμού των προσφύγων. Τάχθηκε δε κατά του φράχτη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, τονίζοντας: «Δεν συμμερίζομαι την άποψη μερικών ότι αυτός ο φράχτης ή η ανέγερση φραχτών γενικά στην Ευρώπη μπορεί να συμβάλει το παραμικρό στη μακροπρόθεσμη επίλυση της προσφυγικής κρίσης», την ίδια ώρα που η αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ «χτίζει» τείχη κατά των ξεριζωμένων.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ
Εκοψε το νερό στον προσφυγικό καταυλισμό!

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου καταγγέλλει το Δημοτικό Συμβούλιο Λαυρεωτικής, που με άλλη μια απόφαση - ντροπή απομακρύνει μερικές δεκάδες οικογενειών από έναν καταυλισμό με κοντέινερ στην περιοχή «Νεράκι». Τους έδωσαν δύο μέρες προθεσμία για να αδειάσουν το χώρο και προχτές έφτασαν στο σημείο να τους κόψουν και το νερό από έναν κρουνό που ήταν δίπλα στον καταυλισμό.

Συγκεκριμένα, ο χώρος αυτός είχε φτιαχτεί πριν από μερικά χρόνια για να μετεγκατασταθούν οι Κούρδοι πρόσφυγες από το κέντρο υποδοχής Λαυρίου μέχρι αυτό να επισκευαστεί. Η επισκευή δεν έγινε ποτέ γιατί δεν υπήρχαν τα λεφτά και οι Κούρδοι ήξεραν ότι αν έφευγαν από το κτίριο δεν θα επέστρεφαν ποτέ, αφού τα σχέδια μάλλον ήταν να τους απομονώσουν από την πόλη.

Το ΕΚ Λαυρίου καταγγέλλει ότι η κατάσταση στο κέντρο υποδοχής έχει γίνει αφόρητη, μιας και εκεί μένουν 510 πρόσφυγες, ενώ κανονικά πρέπει να έχει 280. Ετσι, μπροστά στην αδιαφορία των αρχών κάποιες οικογένειες με μικρά παιδιά πήραν την πρωτοβουλία να πάνε στον καταυλισμό. Το Δημοτικό Συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Πέμπτη, 5 Μάη, αποφάσισε την απομάκρυνσή τους και έκοψε το νερό και το ρεύμα.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου απαιτεί την άμεση επανασύνδεση του νερού στους πρόσφυγες, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υποδομής στο χώρο με την υδροδότηση και ρευματοδότησή του. Να γίνει άμεσα η απομάκρυνση των σκουπιδιών από το γύρω χώρο που η δημοτική αρχή τον έχει κάνει χαβούζα. Τέλος, καταγγέλλει τη δημοτική αρχή και όσους ψήφισαν την απαράδεκτη απόφαση, αλλά και την προσπάθεια προβοκάτσιας με εμπρησμό που επιχειρήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 7 Μάη στον παράνομο σκουπιδότοπο. Παράλληλα, το ΕΚ Λαυρίου παίρνει πρωτοβουλίες στήριξης των προσφύγων, συλλέγοντας και παραδίδοντας τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ