ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αβεβαιότητα για τις εξελίξεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η πολιτική, οικονομική και δημοσιονομική κρίση συνεχίζεται στη Ρωσία. Και ενώ έχει ανακοινωθεί ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης στη χώρα το ρούβλι ενισχύθηκε χτες στη διατραπεζική αγορά και η ισοτιμία του στις συναλλαγές αυτές ορίστηκε μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος SELT στα 15,9 ρούβλια ανά δολάριο, στην ουσία, όμως, το δολάριο εξακολουθεί να ανταλλάσεται με 21 - 23 ρούβλια. Εμφανίστηκε και μια άλλη τάση: ενώ τις προηγούμενες μέρες στα κέντρα ανταλλαγής υπήρχε έλλειψη δολαρίων, τώρα σε ορισμένα κέντρα υπάρχει έλλειψη ρουβλίων.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιον θα προτείνει για την πρωθυπουργία της χώρας στην τρίτη αποφασιστική ψηφοφορία στην Κρατική Δούμα που θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα. Καιρό για να σκεφτεί έχει ακόμα, διότι ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να αποφασίσει μέσα σε μία βδομάδα, μετά τη δεύτερη ψηφοφορία. Την Τρίτη είχε διαβουλεύσεις σχεδόν ολόκληρη τη μέρα με τους στενούς συνεργάτες του και τον Τσερνομίρντιν στην εξοχική κατοικία, Γκόρκι 9. Χτες συναντήθηκε πάλι με τον Τσερνομίρντιν, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ, ο οποίος δήλωσε ήδη ότι δεν ενδιαφέρεται για την πρωθυπουργία.

Εγινε, επίσης, γνωστό ότι ο βουλευτής του ΚΚΡΟ Γιούρι Μασλιουκόφ κλήθηκε στο Γκόρκι - 9 από τον Γιέλτσιν για συνομιλίες. Το γεγονός της συνάντησης αυτής επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σε τηλεοπτική συνέντευξη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για ανάλογες συνομιλίες κατέφθασε στη Μόσχα και ο στρατηγός ε.ά. και κυβερνήτης της περιφέρειας Κρασνογιάρσκ Αλεξάντρ Λέμπεντ. Σε δηλώσεις του δεν απέκλεισε την πιθανότητα στην κρίσιμη στιγμή να πάρει το πηδάλιο του ρωσικού καραβιού. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τώρα κυκλοφορούν στη χώρα πολλές φήμες και επινοήσεις. Στο μόνο που συγκλίνουν οι περισσότεροι πολιτικοί είναι ότι ο Τσερνομίρντιν, αν τον ξαναπροτείνει ο Γιέλτσιν για την τρίτη ψηφοφορία, δεν έχει πλέον καμία ελπίδα επικύρωσης.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η κυβέρνηση και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη σταθεροποίηση της ρωσικής οικονομίας και την εκτόνωση των κοινωνικών εντάσεων, το οποίο παρουσίασαν προχτές στον Πρόεδρο Γιέλτσιν στη διάρκεια των διαβουλεύσεων. Σχετικά μ' αυτό, το πρακτορείο ΡΙΑ έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα από τα μέτρα αυτά, όπως παροχή εγγυήσεων στους καταθέτες, οι τραπεζικοί λογαριασμοί των οποίων έχουν παγώσει ή υποτιμηθεί λόγω της πρόσφατης κρίσης. Προβλέπεται ακόμα η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών και συντάξεων, στήριξη των επιχειρήσεων, εξασφάλιση των αποθεμάτων τροφίμων για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας και μέτρα για την ομαλοποίηση της τραπεζικής δραστηριότητας.

"Να σταματήσει η εξόντωση των εργαζομένων"

Ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ Εργατών, Αγροτών, Ειδικών και Υπαλλήλων της Ρωσίας, Αλεξάντρ Νικολάγεφ και ο βουλευτής του ΚΕΚΡ στη Δούμα και πρόεδρος της ΕΕ του κινήματος "Εργαζόμενη Ρωσία", Βλαντίμιρ Γκριγκόριεφ, απ' αφορμή το πολιτικό παζάρι γύρω από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, κυκλοφόρησαν τη Δήλωση "Να σταματήσει η εξόντωση του εργαζόμενου λαού!", στην οποία, μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Στη Ρωσία εξακολουθούν να εντείνονται τα πάθη γύρω από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Ο βασικός στόχος αυτού του παζαριού είναι ξεκάθαρος: να καλυφθεί το νέο μεγάλο κύμα απροκάλυπτης καταλήστευσης ολόκληρου του εργαζόμενου λαού της χώρας. Πρόκειται για μια νέα απόπειρα να καλυφθεί η όξυνση της ολοκληρωτικής κρίσης όλου του συστήματος της οικονομικής και κοινωνικοπολιτικής συγκρότησης της ρωσικής κοινωνίας. Οι αρχές διόλου δεν ανησυχούν για την απότομη πτώση του επιπέδου κοινωνικής προστασίας, πρακτικά του 90% και πλέον πληθυσμού της Ρωσίας. Οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων, η μη καταβολή των συντάξεων, των μισθών, απλώς υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η κυρίαρχη αστική τάξη και η κυβέρνησή της, καθώς και τα αφεντικά τους στο εξωτερικό, ενδιαφέρονται περισσότερο για να σώσουν τα κέρδη τους. Ολες οι κυβερνήσεις και όλοι οι πρωθυπουργοί τα τελευταία χρόνια παλινόρθωσης του καπιταλισμού στη χώρα, με όλες τις ενέργειές τους έφεραν στο λαό μόνο ένα αποτέλεσμα - τη φτώχεια, την έλλειψη δικαιωμάτων, την εξαφάνιση".

Στη Δήλωση αυτή υπογραμμίζεται ότι η ζωή απέδειξε την πλήρη αβασιμότητα των προσπαθειών της Κρατικής Δούμας για την αλλαγή της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής από κοινού με τα όργανα τις εκτελεστικής εξουσίας, τον Πρόεδρο και την κυβέρνησή του, ειδικότερα. "Η Δούμα δεν έχει την αυτοτέλεια και τις δυνάμεις για την πραγμάτωση των διακηρυγμένων από μερίδα των βουλευτών της ιδεών και στόχων. Σε περίπτωση υποστήριξης του υποψήφιου του Προέδρου για τη θέση του πρωθυπουργού η πραγματική αντιπολίτευση έχει το δικαίωμα να φωνάξει, εκτός από το σύνθημα "Να παραιτηθεί ο Πρόεδρος!", και την έκκληση "Κάτω η πουλημένη Δούμα!"", θεωρούν οι ηγέτες της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. ΤΟ ΚΕΚΡ, το κίνημα "Εργαζόμενη Ρωσία" και η Εκτελεστική Επιτροπή των Σοβιέτ Εργατών, Αγροτών, Ειδικών και Υπαλλήλων της Ρωσίας δήλωσαν ότι "δεν μπορεί να γίνει λόγος για καμιά εμπιστοσύνη στις υποψηφιότητες του Προέδρου. Οποιαδήποτε παιχνίδια γύρω από την κυβέρνηση και των πρωθυπουργό της δεν μπορούν να επισκοτίσουν το κύριο - την πλήρη χρεοκοπία της πολιτικής της κυρίαρχης αστικής τάξης και τον ολέθριο χαρακτήρα της για τον εργαζόμενο λαό".

Οι συντάκτες της Δήλωσης προειδοποίησαν τους βουλευτές για την ιστορική ευθύνη τους για τις αποφάσεις που ψηφίζουν. Καλούν όλους εκείνους, που πραγματικά επιθυμούν να σταματήσουν την καταστροφή στη χώρα και να την κατευθύνουν στο δρόμο της αναγέννησης, να συγκεντρώσουν τις προσπάθειες στην υπεράσπιση των συμφερόντων των ανθρώπων του μόχθου και στη δουλιά για την αναζωογόνηση της εθνικής οικονομίας. Και καταλήγουν με την έκκληση: "Δηλώνομε ότι ήρθε η ώρα για αποφασιστικές μαζικές ενέργειες. Ηρθε η ώρα για την άμεση προετοιμασία της παρρωσικής πολιτικής απεργίας μ' ένα κύριο αίτημα: "Η εξουσία στα Σοβιέτ, στις Επιτροπές των εργαζομένων!". Η νίκη της σοβιετικής εξουσίας θα ανακόψει την εξόντωση του εργαζόμενου λαού και θα επιτρέψει να βγει η Ρωσία από την κρίση".

Στο μεταξύ, με νέες του δηλώσεις ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, τόνισε ότι η κατάσταση στη Ρωσία είναι "τεταμένη και επικίνδυνη" και "η κεντρική εξουσία έχει παραλύσει και δεν είναι σε θέση να λάβει μέτρα για την έξοδο της χώρας από την κρίση" και προειδοποίησε ότι θα οργανωθούν μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις σε περίπτωση που ο Γιέλτσιν επιλέξει το δρόμο της διάλυσης της Δούμας. "Η διαμαρτυρία είναι ήδη έτοιμη, οι άνθρωποι είναι έτοιμοι, τα συνθήματα γράφονται. Θα είναι μια μαζική διαμαρτυρία που δεν έχει δει όμοιά της η Ρωσία", υποστήριξε ο Ζιουγκάνοφ σε συνέντευξη Τύπου. "Μπορεί να υπάρξουν μαζικές διαδηλώσεις τις επόμενες μέρες. Θα τεθούμε επικεφαλής αυτών των ενεργειών", πρόσθεσε και σημείωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της "οργανωμένης διαμαρτυρίας". "Σήμερα η αντίθεση είναι πολύ σκληρή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά που κυβερνά τη χώρα. Δεν είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όλη την εξουσία, αλλά επιθυμούμε μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς, έναν συνασπισμό", επισήμανε ο Ζιουγκάνοφ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνομιλίες και αραβική δυσφορία για τα τουρκο-ισραηλινά γυμνάσια

Αρχισε η νέα περιοδεία του Ντένις Ρος στην περιοχή

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.-

Λακωνικός εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, ο οποίος έφθασε στο Ισραήλ χτες το μεσημέρι. Ο Ρος άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία, που να τον καθιστούν αισιόδοξο όσον αφορά στον υπερσκελισμό του αδιεξόδου στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία". Οπως έγινε γνωστό από ισραηλινές κυβερνητικές πηγές, ο Ντένις Ρος επρόκειτο να συναντηθεί, προχτές βράδυ, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και σήμερα Πέμπτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σειρά συναντήσεων, όμως, είχε χτες και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος, αφού συναντήθηκε με τον γραμματέα του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου Ντάνι Ναβέχ, επρόκειτο, στη συνέχεια, να έχει συνομιλίες με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι και τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι. Οπως έγινε γνωστό, το θέμα όλων των συζητήσεων είναι οι εξελίξεις στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία", για την οποία ο στενός συνεργάτης του Μουμπάρακ, Οζάμα ελ Μπαζ, δήλωσε "ιδιαίτερα απαισιόδοξος".

Ο Οζάμα ελ Μπαζ εξέφρασε και την έντονη δυσφορία της Αιγύπτου για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Τουρκίας - Ισραήλ, συμφωνώντας με τη συριακή κριτική περί "επικίνδυνης άσκησης που στρέφεται κατά του αραβικού κόσμου". Τα πνεύματα οξύνονται ακόμη περισσότερο, μετά από χτεσινό δημοσίευμα βρετανικού στρατιωτικού περιοδικού, το οποίο υποστηρίζει ότι, εκτός από τα ναυτικά γυμνάσια που έχουν προγραμματιστεί για το Νοέμβρη, πρόκειται να πραγματοποιούν και κοινές αεροπορικές ασκήσεις, για πρώτη φορά, από τις 13 - 16 Σεπτέμβρη. Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε, ούτε, όμως, διαψεύστηκε από κάποια από τις δύο χώρες.

Με την εμφάνιση κάποιου προϊόντος στην αγορά, ο κόσμος ορμά να αγοράσει ...ακόμα και τεράστια κουτιά με σαπούνι

ΗΠΑ
"Μυστικά ψέματα"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οσο ζω, μαθαίνω. Αυτή η ρήση του Σωκράτη επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, μετά τα απόρρητα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα από τα Αρχεία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Κατ' αρχάς, ανατρέπεται η άποψη ότι μια πυρηνική επίθεση δεν μπορούσε να εξαπολυθεί χωρίς την έγκριση της πολιτικής εξουσίας, δηλαδή του εκάστοτε Προέδρου των ΗΠΑ, αφού από την εποχή του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ η δυνατότητα να διαταχθεί μια πυρηνική επίθεση είχε "εκχωρηθεί" από τον πρόεδρο στο στρατό. Οπότε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα ήταν στις διαθέσεις και μόνο ορισμένων καλά εκπαιδευμένων "γερακιών" του Πενταγώνου κυρίως κατά την περίοδο όξυνσης των σχέσεων των ΗΠΑ με την ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του '60, όπου ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές είχαν το "πράσινο φως" να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα σε έκτακτες περιπτώσεις. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και το 1962 με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα.

Επίσης, η "επιθετικότητα" της ΕΣΣΔ, όπως τη χαρακτήριζαν πολύ βολικά στα ψυχροπολεμικά σχέδιά τους οι Αμερικανοί, δεν ήταν τόσο επιθετική, αφού ανάμεσα στα πρώτα συμπεράσματα στα οποία έφτασαν οι αναλυτές ορισμένα είναι άκρως αποκαλυπτικά. Οπως, το ότι η διαίρεση της Γερμανίας ήταν αποτέλεσμα της αμερικανικής πολιτικής, που ανάγκασε τους Σοβιετικούς να δημιουργήσουν το "Σιδηρούν Παραπέτασμα", όπως αρέσκονταν να το χαρακτηρίζουν. Καθώς και ότι ο Στάλιν δε διέταξε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Ιλ Σουνγκ να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Νότιας Κορέας ούτε θεωρούσε αυτή την επίθεση πρόκριμα μιας ευρύτερης σοβιετικής επίθεσης στην Ευρώπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ