ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Φουντώνουν ενδοαστικά παζάρια και αντιθέσεις στην ΕΕ για τα συμφέροντα των ομίλων

Απορρίφθηκε η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο - Ομοφωνία στο φόρτωμα του «λογαριασμού» στις πλάτες των λαών

Οι εντεινόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις στην ΕΕ για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, με φόντο τη μεγάλη όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας και τον «ενεργειακό πόλεμο» που συνοδεύει τον πόλεμο στην Ουκρανία, βγήκαν ακόμα πιο καθαρά στο προσκήνιο μετά την παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν για την «αντιμετώπιση» των υψηλών τιμών Ενέργειας στην Ευρώπη.

Την Παρασκευή, σε έκτακτη σύνοδο, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συζήτησαν τις 5 προτάσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία για το επίμαχο σημείο, την επιβολή ανώτατου ορίου (πλαφόν) στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Αντίθετα, σύμπλευση καταγράφεται στις προτάσεις για μέτρα υποχρεωτικής «εξοικονόμησης» ηλεκτρικής ενέργειας που θα βαθύνουν την ενεργειακή φτώχεια των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, όπως και για νέα πακέτα για «διευκόλυνση της ρευστότητας» για τις εταιρείες Ενέργειας «κοινής ωφέλειας», για τα οποία μέσω φορολογίας και περικοπών ο λογαριασμός θα φορτωθεί και πάλι στις πλάτες των λαών.

Αντίστοιχα, συμφωνία φαίνεται να καταγράφεται και στις προτάσεις για πλαφόν στα «υπερκέρδη» μονοπωλίων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος (ΑΠΕ, λιγνίτης, πυρηνική ενέργεια) και στα «απροσδόκητα κέρδη» που αποκομίζουν εταιρείες ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου και φυσικού αερίου), με διοχέτευση μέρους τους για τη στήριξη της «προσαρμογής εταιρειών», «καθαρών πηγών Ενέργειας» και «ευάλωτων νοικοκυριών». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς, «αυτό είναι σαφώς ένα μέτρο για να σωθεί η αγορά ως αγορά».

Αντίθετα, ενδοαστικά «μαχαίρια» βγήκαν στην ΕΕ σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για «πλαφόν» στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, στο φόντο των «προειδοποιήσεων» της Μόσχας πως μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει στο κλείσιμο της στρόφιγγας αερίου προς την ΕΕ. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που είχαν πρόσβαση στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας ανέφεραν ότι οι υπουργοί τελικά απέρριψαν τη συγκεκριμένη πρόταση της Κομισιόν, ζητώντας άλλες λύσεις προκειμένου να μπει «φρένο» στην τιμή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξαν σε ένα σχέδιο 4 βασικών σημείων που διαβίβασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένοντας νέες προτάσεις.

Σε δηλώσεις που έκανε η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, πριν από την έναρξη του έκτακτου συμβουλίου, επανέλαβε πως έρχεται «δύσκολος χειμώνας» και ανέφερε ότι το πακέτο των προτάσεων της Κομισιόν έχει στόχο την «αντιμετώπιση» των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων, ενώ συνεχίζεται η «δομική μεταρρύθμιση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η προσαρμογή της δηλαδή στις σημερινές ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, κατά του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου τάχθηκαν μεταξύ άλλων η Γερμανία και η Αυστρία. Στο παράλληλο συμβούλιο που είχαν την ίδια μέρα και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, ο Γερμανός υπουργός Ρ. Χάμπεκ δήλωσε με νόημα πως υπάρχουν «χώρες που έχουν ακόμα εξαρτήσεις που τις αναγκάζουν να χρησιμοποιούν αυτό το φυσικό αέριο».

Στο μεταξύ, την ίδια μέρα με τις υπουργικές συνόδους της ΕΕ, μετά το τεράστιο πακέτο «διάσωσης» ύψους 15 δισ. ευρώ και τις άλλες «διευκολύνσεις» που εξασφάλισε από το γερμανικό κράτος το ενεργειακό μονοπώλιο «Uniper», άλλη μια μεγάλη γερμανική εταιρεία εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου, η VNG, κατέθεσε αίτημα για κρατική στήριξη...

Από νέα «κίνητρα» και «ανταλλάγματα» προς το κεφάλαιο, εξάλλου, θα συνοδευτεί και η πρόταση που συζητείται για αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης αερίου στις «ενεργοβόρες» βιομηχανίες από τον ερχόμενο Νοέμβρη έως τον Μάρτη του 2023 κατά τουλάχιστον 5% (σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της τελευταίας πενταετίας).

Η δε λυπητερή της «εξοικονόμησης» Ενέργειας θα φορτωθεί ξανά στους λαούς, μεταξύ άλλων με μέτρα για μείωση στην κατανάλωση Ενέργειας κατά 10% σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, ενώ ήδη σε μια σειρά από χώρες προχωρούν ενόψει του χειμώνα μέτρα μείωσης της θέρμανσης σε δημόσιες υπηρεσίες, χώρους δουλειάς, συγκροτήματα κατοικιών, λουκέτα σε αθλητικούς χώρους κ.ά. (όπως σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και αλλού).

Παζάρια και πιέσεις του G7 για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Την ίδια ώρα που «κόλλησε» στην ΕΕ η πρόταση για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, οι ΗΠΑ επιχειρούν να «σπρώξουν» την πρόσφατη απόφαση του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία) για επιβολή διεθνούς πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Σεπτέμβρη οι υπουργοί Οικονομικών του G7 - σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης της Συνόδου Κορυφής του σχήματος - εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για το σχέδιό τους να εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων του (το οποίο δεν προσδιόρισαν...) και να ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετάσχει σε αυτό. Ανέφεραν επίσης πως θα επιδιώξουν ευθυγράμμιση μιας τέτοιας εξέλιξης με τα μέτρα της ΕΕ στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Αντεγιέμο, συνεχίζοντας τις πιέσεις σε κομβικές χώρες - εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Ινδία, προκειμένου να συμμετάσχουν στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, είπε σε συνέντευξή του ότι η Ινδία (που εισάγει, όπως και η Κίνα, τεράστιες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου) «συμφώνησε» να συνεχίσει τις συνομιλίες σχετικά με το αν θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία του G7 για την επιβολή πλαφόν.

Ούτε τώρα ωστόσο ο Αντεγιέμο δεν αποκάλυψε την τιμή - στόχο για το ανώτατο όριο, ενώ ισχυρίστηκε ότι αυτή θα πρέπει να είναι «αποτελεσματική» ακόμη και αν η Ινδία και άλλες χώρες που εισάγουν πετρέλαιο (όπως η Κίνα) δεν συμμετάσχουν.

Αντιδράσεις και σχέδια της Μόσχας

Βεβαίως τέτοιες προσπάθειες προκαλούν την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, με τον Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ξεκαθαρίζουν πως η Μόσχα θα σταματήσει να πουλάει πετρέλαιο στις χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του. Το ίδιο επανέλαβε την Παρασκευή και η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών: «Η Δύση στο σύνολό της δεν καταλαβαίνει: Η επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές των ρωσικών ενεργειακών πόρων θα οδηγήσει σε ένα ολισθηρό έδαφος κάτω από τα ίδια της τα πόδια».

Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου η Ρωσία εντείνει κινήσεις για ανακατεύθυνση των πωλήσεων φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την ανερχόμενη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, ο Βλ. Πούτιν επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «οι κινεζικές ανάγκες» σε Ενέργεια «αυξάνονται, οι συμφωνίες μας είναι σταθερές, οι σχέσεις μας είναι σε άνευ προηγουμένου υψηλό επίπεδο, ο αγωγός "Power of Siberia" λειτουργεί πλήρως και διερευνούμε επίσης άλλες διαδρομές, μέσω της περιοχής Πριμόριε, ίσως μέσω της Μογγολίας», αναφερόμενος στις συζητήσεις για τη δημιουργία του αγωγού «Power of Siberia 2», που σχεδιάζεται να έχει δυναμικότητα σχεδόν αντίστοιχη με αυτή του ρωσο-γερμανικού αγωγού «Nord Stream 1» στην Ευρώπη.


Δ. Ορφ.


EUROGROUP - ECOFIN
Βγαίνουν τα «μαχαίρια» και για τα δημοσιονομικά

Με «μενού» την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και τη συζήτηση για την αναθεώρηση των «δημοσιονομικών κανόνων» και του Συμφώνου Σταθερότητας, τον πληθωρισμό που «τρέχει» με σπασμένα φρένα και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την περασμένη Πέμπτη για νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%, αλλά και τις «προκλήσεις» από τον πόλεμο στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Πράγα η άτυπη συνεδρίαση των Eurogroup και Ecofin (υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και της ΕΕ), παρουσία των κεντρικών τραπεζιτών της ΕΕ.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στις συνεδριάσεις τα «μαχαίρια» βγήκαν ξανά στο τραπέζι σχετικά με τους ρυθμούς και τη μορφή της επιστροφής στην «αυστηρότερη» δημοσιονομική πολιτική, αλλά και με τις «εξαιρέσεις» από τους δημοσιονομικούς κανόνες που ζητάνε κατά βάση τα πλέον χρεωμένα καπιταλιστικά κράτη.

Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία - σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς» - από κοινού με τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία κατέθεσε πρόταση με την οποία ζητά την εξαίρεση των στρατιωτικών δαπανών από τους κανόνες για το χρέος. Αντίστοιχες προτάσεις, που θα περιλαμβάνουν και τα κρατικά πακέτα για τις «πράσινες» μπίζνες των ομίλων, έχουν καταθέσει η Ιταλία και η Γαλλία, με τη Γερμανία να απορρίπτει μια τέτοια προοπτική, απαιτώντας να αρθεί το προσωρινό πάγωμα των δημοσιονομικών στόχων και να μην αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρ. Λίντνερ κατά την έναρξη της συνεδρίασης. «Ως υπουργοί Οικονομικών πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», τόνισε, καθώς «είναι δικό μας καθήκον η αντιμετώπιση του πληθωρισμού μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής».

Αλλά και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Π. Ντόνιαχου, μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι «οι παρεμβάσεις μας θα είναι συντονισμένες με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες να μην προσθέσουμε πληθωριστική πίεση», παρουσιάζοντας την προσπάθεια της ΕΕ να «τετραγωνίσει τον κύκλο», με τα μέτρα και τα πακέτα για τη στήριξη των ομίλων από τη μια μεριά και τον έλεγχο των κρατικών χρεών από την άλλη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και αυτά τα βάρη θα τα πληρώσουν οι λαοί. Αλλωστε, δείχνοντας ότι αυτό είναι που ενώνει όλα τα καπιταλιστικά κράτη, παρά τις διαφωνίες, ο Ντόνιαχου ανέφερε πως συμφώνησαν οι όποιες παρεμβάσεις - ψίχουλα στους λαούς «να είναι "έκτακτες" και, όπου είναι δυνατόν, στοχευμένες», όπως και ότι «επαναδεσμευόμαστε στην προσπάθεια να αποφύγουμε ένα σπιράλ μισθολογικών αυξήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ