ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Αρθρο: Για τη συζήτηση γύρω από το άρθρο 16
  • Αποσπάσματα από την εισήγηση στην 9η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ για την πολύμορφη δράση των φοιτητικών Συλλόγων
  • Κάλεσμα για πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού των μαθητών, την Κυριακή 16 Δεκέμβρη

9η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣ
Ζωντάνεμα των Συλλόγων μέσα από την πολύπλευρη δράση τους

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Γ. Ιωαννίδη, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Ιατρικής Ιωαννίνων και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

Η πολύπλευρη δράση των Συλλόγων ως όρος για τη μαζικοποίηση και ζωντανή λειτουργία τους και η μεταφορά σχετικής πείρας συζητήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, στην 9η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ στις 2 Δεκέμβρη. Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει τη σχετική εισηγητική τοποθέτηση που έγινε από τον Γιάννη Ιωαννίδη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ιατρικής Ιωαννίνων και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ:

Οι ανάγκες της νεολαίας είναι στόχος διεκδίκησης

«Συζητάμε σήμερα για το πώς όλοι εμείς που προβληματιζόμαστε και δρούμε ώστε οι Σύλλογοί μας να έχουν ζωντανή λειτουργία και να κινούνται σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, θα καταφέρουμε να γίνουμε πιο ικανοί στο να ακουμπήσει η αγωνιστική δράση των Συλλόγων μας χιλιάδες φοιτητές. Δίπλα στη λέξη Σύλλογος ο κάθε φοιτητής να βλέπει κάτι δικό του, κάτι το οποίο μπορεί να εμπιστευτεί, να αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες και την αγωνιστική διεκδίκηση ως εφόδιο για να βγει ολοκληρωμένος επιστήμονας, να βελτιώσει τους όρους σπουδών και τη φοιτητική του καθημερινότητα, να διεκδικήσει καλύτερες εργασιακές συνθήκες για το δικό του μέλλον. (...)

Οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας δεν περιορίζονται στους όρους σπουδών, αλλά αγκαλιάζουν πολλές πτυχές της ζωής της όπως η ενασχόληση με τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την καλλιτεχνική δημιουργία, τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου κ.ο.κ. Το 2018 η ικανοποίηση αυτών των αναγκών δεν μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια, αλλά αυτονόητη προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενός νέου.

Η κάλυψη αυτών των αναγκών είναι και θέμα διεκδίκησης για τους Συλλόγους. Με αιτήματα για επαρκή κρατική χρηματοδότηση, υποδομές και σύγχρονες εγκαταστάσεις, προσωπικό, μπορεί να συσπειρωθεί μεγάλος αριθμός φοιτητών και να καλλιεργηθεί αγωνιστικό κριτήριο με γνώμονα τις ανάγκες μας. Επομένως η πολύπλευρη δράση των Συλλόγων μας για όλες αυτές τις ανάγκες της νεολαίας μπορεί να συνδυαστεί και με αιτήματα διεκδίκησης από το κράτος και τα ιδρύματα. (...)

Σήμερα η αξία της ενασχόλησης των Συλλόγων με αυτά τα μέτωπα μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα, αρκεί να δούμε ότι οι κυβερνήσεις, δομές του κράτους, διοικήσεις των ιδρυμάτων, επιτελεία της ΕΕ, διάφορες ΜΚΟ καθώς και διάφορες ομάδες, έχουν συγκροτήσει ένα πολυπλόκαμο πρόγραμμα παρέμβασης στην καθημερινότητα της νεολαίας μέσα από τέτοιες δραστηριότητες και δομές, κυνηγώντας χορηγίες, προβάλλοντας σάπιες ιδέες, τη ναρκωκουλτούρα κ.λπ.

Ταυτόχρονα, η ανάγκη ενός φοιτητή να αθληθεί, να ασχοληθεί με τον Πολιτισμό και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες σκοντάφτει πάνω στην εμπορευματοποίηση και το υψηλό κόστος που προστίθεται στο ήδη υπέρογκο κόστος σπουδών, στην απαξίωση των δημόσιων υποδομών. (...)

Το παράδειγμα του Πολυχώρου στα Γιάννενα

Υπάρχει πλούσια πείρα, την οποία πρέπει να αξιοποιήσει κάθε Σύλλογος, σε σχέση με την οργάνωση της πολιτιστικής δραστηριότητας και την κάλυψη αναγκών των φοιτητών στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και την ψυχαγωγία. Ξεχωρίζει το παράδειγμα του Πολυχώρου Νεανικής Δημιουργίας των Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που κλείνει ένα χρόνο λειτουργίας. Οι Σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ και οι συνδικαλιστές έχοντας μέριμνα για την ανάπτυξη πολύπλευρης δραστηριότητας των Συλλόγων, την περσινή χρονιά άνοιξαν τη συζήτηση για την ανάγκη ύπαρξης ενός χώρου που θα μπορούν όλοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου να έχουν πρόσβαση, να μπορούν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Η συζήτηση αυτή πάτησε και στα ερωτηματολόγια που εκατοντάδες φοιτητές συμπλήρωσαν στην αρχή της περσινής χρονιάς στους Συλλόγους τους, στα οποία δήλωναν τη διάθεσή τους για δημιουργική απασχόληση μέσα στο Πανεπιστήμιο από φοιτητές για φοιτητές, για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Οι Σύλλογοι μπήκαν μπροστά και διεκδίκησαν χώρο στο Πανεπιστήμιο και αντίστοιχο κονδύλι και συγκρότησαν ομάδες, ώστε να φτιαχτεί και να ανακαινιστεί ένας χώρος μέσα στο Πανεπιστήμιο. Η δημιουργία του Πολυχώρου έβαλε στο επίκεντρο των Συλλόγων το να παλέψουν ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα ενασχόλησης με τον Πολιτισμό, δωρεάν και ποιοτικά, να υπάρχει ένας χώρος συνάντησης των φοιτητών του Ιδρύματος, δημιουργικής έκφρασης. Με τα εγκαίνια της λειτουργίας και τη συμμετοχή φοιτητικών συγκροτημάτων έγινε γνωστό το πρόγραμμα λειτουργίας του, κυκλοφόρησαν αφίσα και στοιχεία επικοινωνίας.

Με τη νέα χρονιά οι Σύλλογοι είδαν ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε από την πρώτη κιόλας μέρα, από τις εγγραφές, οι πρωτοετείς φοιτητές να γνωρίσουν τον Πολυχώρο, να δουν ότι η δράση ενός Συλλόγου ακουμπάει κάθε πτυχή της ζωής τους. Με τις ξεναγήσεις των ΔΣ να καταλήγουν στον Πολυχώρο, μοιράζονταν καλαίσθητες κάρτες επικοινωνίας όπου κάθε πρωτοετής δήλωνε το ενδιαφέρον του και έδινε τα στοιχεία του ώστε η υπεύθυνη επιτροπή να επικοινωνήσει μαζί του. Ο τρόπος με τον οποίο βήμα - βήμα αυτή η πρωτοβουλία αγκαλιάζεται σε κάθε αμφιθέατρο, εμπλουτίζεται με νέες δραστηριότητες, απόρροια της δημιουργικότητας των εκατοντάδων φοιτητών που συμμετέχουν, ανανεώνει το πρόγραμμα. Οι πολιτιστικές ομάδες του συντονίζονται με ζητήματα που ανοίγουν οι Σύλλογοι, όπως για παράδειγμα μπροστά στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το παράδειγμα του Πολυχώρου αποδεικνύει ότι υπάρχουν ανεξάντλητες δυνατότητες οι φοιτητικοί Σύλλογοι να γίνονται αναγνωρίσιμοι στα μάτια των φοιτητών, να μπαίνει στο μυαλό ενός νέου ανθρώπου ως κριτήριο η ανάγκη του στον Πολιτισμό, κόντρα στη μετατροπή της ψυχαγωγίας και της νεανικής δημιουργίας σε πεδίο κερδοφορίας των λίγων. Η δημιουργία αντίστοιχων πολυχώρων - πολιτιστικών στεκιών σε άλλα ιδρύματα μπορεί να ανοίξει δρόμο στην παρέμβαση των φοιτητικών Συλλόγων, στην κατοχύρωσή τους.

Αθλητικές δραστηριότητες και φεστιβάλ

Μαζί με τα παραπάνω, σημαντική παρακαταθήκη ως προς τη δουλειά που ανοίγουν οι Σύλλογοι για το μέτωπο της δωρεάν πρόσβασης στον μαζικό Αθλητισμό, αποτελεί το πανελλαδικό τουρνουά 3x3 που διοργάνωσαν πέρυσι δεκάδες Σύλλογοι μετά από πρωτοβουλία του ΜΑΣ. Εγινε σημαντική προσπάθεια να αναδειχθεί ότι ο Αθλητισμός είναι δικαίωμά μας και ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Οτι οι Σύλλογοι πρέπει να στείλουμε στον πάγκο όσους εμπορευματοποιούν τον Αθλητισμό και αποκλείουν τους νέους από το δικαίωμα στην άθληση. Το τουρνουά του ΜΑΣ ήταν το πρώτο πανελλαδικό τουρνουά από φοιτητές για φοιτητές, που έδωσε την ευκαιρία να βρεθούν ομάδες από διαφορετικές πόλεις όλης της χώρας, για πολλούς φοιτητές ήταν η πρώτη τους επαφή με τους Συλλόγους, αλλά και συνέβαλε στο να αναδειχθούν οι δίκαιες διεκδικήσεις μας για σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις στην ευθύνη των ιδρυμάτων, ανοιχτές στους φοιτητές, προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού ώστε να στηρίζονται οι αθλητικές και πολιτιστικές ομάδες που υπάρχουν στο πλαίσιο των Συλλόγων, εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία των ομάδων κ.ά. Οι Σύλλογοι πρέπει το επόμενο διάστημα καλύτερα να στρέψουν την προσπάθειά τους στο κρίσιμο για τη συνέχεια τέτοιων πρωτοβουλιών, που είναι η συγκρότηση αθλητικών επιτροπών σε κάθε Σύλλογο με πρόγραμμα δραστηριοτήτων αλλά και πλαίσιο αιτημάτων.

Προς αξιοποίηση είναι το παράδειγμα της αθλητικής επιτροπής του Συλλόγου της ΣΤΕΦ στην Πάτρα, που εδώ και χρόνια οργανώνει σταθερά και με πολύ μεγάλη συμμετοχή πλούσιο πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων και αναδεικνύει με το πλαίσιο αιτημάτων της όσα είπαμε παραπάνω. Προτείνουμε να διοργανωθεί φέτος το 2ο πανελλαδικό τουρνουά 3x3 των Συλλόγων.

Επιπλέον, μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν και άλλες πρωτοβουλίες που δημιουργούν το έδαφος για συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών, για γνωριμία με τον Σύλλογο και τις διεκδικήσεις του, για ανάπτυξη εμπιστοσύνης στη δύναμη που μπορεί να έχει η οργάνωσή μας. Τέτοια πρωτοβουλία ως παράδειγμα είναι το φεστιβάλ που οργανώνεται κάθε χρόνο από τον Σύλλογο Ιστορικού - Αρχαιολογικού του ΕΚΠΑ. Η διοργάνωση φεστιβάλ μπορεί να λειτουργεί ως η κορύφωση της δράσης των πολιτιστικών ομάδων του Συλλόγου, ως βήμα έκφρασης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και ταυτόχρονα πλατιάς ευαισθητοποίησης για ζητήματα που απασχολούν όπως η εργασιακή προοπτική, το επιστημονικό αντικείμενο με διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο των φεστιβάλ.

Τέλος, καλύτερα θα πρέπει να δούμε το να εντάξουμε στο πλαίσιο πάλης μας, στις διεκδικήσεις μας την ανανέωση αλλά και τη δημιουργία βιβλιοθηκών και χώρων μελέτης που θα στελεχώνονται από επαρκές προσωπικό, θα διαθέτουν επαρκή αριθμό συγγραμμάτων ανά επιστημονικό αντικείμενο για δανεισμό και θα έχουν διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. (...)

Εμπλουτισμός της λειτουργίας των Συλλόγων

Η σταθερή παρέμβαση και επικοινωνία με τους φοιτητές είναι βασική προϋπόθεση για να εμπιστευτούν τις αγωνιστικές δυνάμεις. Η επαφή του Συλλόγου, της Επιτροπής Αγώνα με τους φοιτητές κάθε έτους ή τμήματος δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο μπροστά σε μεγάλες κινητοποιήσεις, σε σταθμούς. Στην προσπάθεια πλατιάς, εύστοχης και ζωντανής ενημέρωσης των συναδέλφων μας μπορούμε να γίνουμε πιο ευρηματικοί και αποτελεσματικοί:

  • Με τη δημιουργία εφημερίδας του Συλλόγου, αρθρογράφους τους ίδιους τους φοιτητές και πλούσια θεματολογία.
  • Με τη σταθερή προφορική ενημέρωση των μελών του ΔΣ στα αμφιθέατρα, τις γραπτές ανακοινώσεις του ΦΣ και τον πίνακα ανακοινώσεων σε κεντρικό σημείο της σχολής, όπου θα αναρτώνται όλες οι αποφάσεις του.
  • Με τη δημιουργία blog ή site των Συλλόγων, τη συγκέντρωση των email όλων των μελών του Συλλόγου, την απαίτηση οι ανακοινώσεις και η δραστηριότητα του Συλλόγου να "ανεβαίνουν" στο site και τη σελίδα του τμήματος.
  • Με την οργανωμένη παρουσία του Συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή των θέσεων, των αποφάσεων, των αιτημάτων και των πρωτοβουλιών που παίρνει.

Ολα τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την προσωπική - άμεση επαφή, αλλά αποτελούν ισχυρό μέσο ενημέρωσης σε ζωντανό χρόνο, ώστε πιο γρήγορα οι συνάδελφοί μας να ενημερώνονται και από τα μέσα που οι ίδιοι σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούν.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα που γίνεται σοβαρή προσπάθεια από τις κυβερνήσεις και τα επιτελεία του συστήματος να απαξιωθούν οι φοιτητικοί Σύλλογοι ή και να μετατραπούν σε χειροκροτητές της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι ανάγκη να πάρουμε μέτρα ώστε η προσπάθεια αυτή να πέσει στο κενό. Δεν μπορεί ένας Σύλλογος, πόσο μάλλον αν συσπειρώνεται στο ΜΑΣ, να κλείνει τα μάτια μπροστά σε ανάγκες των φοιτητών που δεν καλύπτονται. Το επόμενο διάστημα, όλοι εμείς που μπαίνουμε καθημερινά μπροστά στη συλλογική διεκδίκηση για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, να δυναμώσουμε την προσπάθεια να εμπλουτιστεί και να ζωντανέψει όσο περισσότερο γίνεται η λειτουργία των Συλλόγων μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους χιλιάδες φοιτητές που σήμερα διστάζουν, δεν συμμετέχουν στην πάλη, διατηρούν αμφιβολίες και συγχύσεις για την αξία του οργανωμένου αγώνα, τον ρόλο των φοιτητικών Συλλόγων. Αυτή η πολύπλευρη δράση μπορεί να συμβάλλει στην αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ