Ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε σε φιλοφρονήσεις για τα εκατομμύρια που υποφέρουν και σε εξαγγελίες για «ανάπτυξη» που θα ωφελήσει τάχα τη λαϊκή οικογένεια
Οι Σαμαράς και Γιούνκερ έκαναν λόγο για «πρόοδο της Ελλάδας», για «αποκατάσταση της αξιοπιστίας στο εξωτερικό» και ισχυρίστηκαν ότι «η κατάσταση είναι σαφώς πολύ πιο καλή σε σχέση με ένα χρόνο πριν», αντιστρέφοντας τη δεινή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, με στόχο να τον σύρουν στην υπεράσπιση της ανάκαμψης για το κεφάλαιο.
Αναμάσησαν ακόμα την προπαγάνδα περί «λάθους» διαχείρισης, με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική ισοπέδωσης του λαού ήταν και παραμένει στρατηγική επιλογή των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των ελληνικών κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και του χρέους, με πραγματικό στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για έξοδο από την κρίση προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.
«Προβλήματα ασφαλώς υπάρχουν, η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά τίποτα δεν θυμίζει την Ελλάδα όπως ήταν πριν ένα χρόνο», ισχυρίστηκε στις δηλώσεις του ο Αντ. Σαμαράς. Ερωτηθείς για την έκθεση του ΔΝΤ, υποστήριξε: «Είχα επισημάνει ότι ήταν λάθος συνταγή. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γυρίσουμε πίσω στο χθες και θα σταματήσουμε να βλέπουμε το αύριο. Τα λάθη διορθώνονται (...) Αυτή την αξιοπιστία και τη σταθερότητα την κερδίσαμε. Αυτά τα δύο μας βάζουν σε πορεία εξόδου από την κρίση. Τώρα που βλέπουμε φως μπροστά μας, δεν θα αφήσω να γυρίσουμε στα σκοτάδια που αφήνουμε πίσω μας».
Σε άλλο σημείο, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «μεγάλη αντιστροφή της ψυχολογίας και του κλίματος για την Ελλάδα παγκοσμίως», για να καλέσει στη συνέχεια τα λαϊκά στρώματα να υποταχθούν στα νέα μέτρα, με υποσχέσεις για «ανάπτυξη» και «ανάκαμψη», από την οποία τάχα θα ωφεληθεί η λαϊκή οικογένεια. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη για κοινή πολιτική της ΕΕ στην Ενέργεια και το Μεταναστευτικό και ζήτησε την άμεση εμπλοκή της ΕΕ και των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας.
Στηρίζοντας την εκστρατεία χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων, ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα «είναι σαφώς πιο εύκολη σε σχέση με προηγούμενες περιόδους». Προκλητικά εξήρε το «θάρρος του ελληνικού λαού», που «αποδέχτηκε τις θυσίες»! Παίζοντας με την αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, που αναζητούν ένα μεροκάματο για να επιβιώσουν, τάχτηκε υπέρ της εκπόνησης προγραμμάτων για την «αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων», τα οποία στην ουσία έρχονται να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις με την παροχή φτηνών εργατικών χεριών, μέσω και της λεγόμενης «μαθητείας».
Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση ΕΕ - ΔΝΤ, με πρόσχημα τη «λάθος συνταγή» στο ελληνικό πρόγραμμα. Αφού δήλωσε ότι «υπήρξαν λάθη», στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «επιτεύχθηκε το βασικό, που ήταν η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Την ερχόμενη εβδομάδα η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης. Ιδιωτικοποιήσεις και μέτρα ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών στην «ατζέντα» του υπουργείου Ανάπτυξης
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιο για τις δηλώσεις Σαμαρά - Γιούνκερ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η αντιλαϊκή πολιτική δεν ήταν αποτέλεσμα λάθους, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Ηταν και παραμένει επιλογή της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων, για έξοδο από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων. Τα συμφέροντα των μονοπωλίων έχουν στο μυαλό τους ο Σαμαράς και ο Γιούνκερ, όταν λένε ότι "η κατάσταση είναι σαφώς πολύ πιο καλή σε σχέση με ένα χρόνο πριν". Η πραγματικότητα για τη λαϊκή οικογένεια είναι σαφώς χειρότερη, με την ανεργία να καλπάζει, το λαϊκό εισόδημα να κατρακυλά, τα ασφαλιστικά δικαιώματα να ισοπεδώνονται και νέα μέτρα να είναι προ των πυλών».