ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ
«Φουλ» του πολέμου και των νέων υπερμνημονίων η έκθεση Ντράγκι

Ορόσημο για τη νέα, ακόμα πιο αντιδραστική φάση στην οποία περνάει η ΕΕ, αποτελεί η έκθεση Ντράγκι σχετικά με την «ανταγωνιστικότητα της ευρωενωσιακής βιομηχανίας» που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα, «σφραγίζοντας» τη στροφή στην πολεμική οικονομία με «προίκα» πάνω από 500 δισ. ευρώ που θα φορτωθούν στους λαούς, αλλά και την παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών, ενώ το ενδεχόμενο ακόμη και ενός γενικευμένου πολέμου βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ. Αυτή την έκθεση έσπευσαν να χαιρετίσουν η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και βέβαια οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι βιομήχανοι και στη χώρα μας.

Η «αγωνία» των ευρωενωσιακών επιτελείων για τα μεγάλα αδιέξοδα που βρίσκεται η καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ, που πηγαίνει προς μια νέα κρίση - ως αποτέλεσμα και της βαθιάς εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πρώτα απ' όλα στην «τιτανομαχία» ΗΠΑ - Κίνας - δεν κρύβεται και μεταφράζεται σε κατά μέτωπο επίθεση απέναντι στους λαούς.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει η έκθεση περιγράφοντας το πού έχουν οδηγήσει σήμερα οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, «τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίσαμε κλονίζονται. Το προηγούμενο παγκόσμιο παράδειγμα ξεθωριάζει. Η εποχή της ταχείας ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου φαίνεται να έχει παρέλθει, με τις εταιρείες της ΕΕ να αντιμετωπίζουν τόσο μεγαλύτερο ανταγωνισμό από το εξωτερικό όσο και χαμηλότερη πρόσβαση στις υπερπόντιες αγορές. Η Ευρώπη έχασε απότομα τον σημαντικότερο προμηθευτή Ενέργειας, τη Ρωσία. Παράλληλα, η γεωπολιτική σταθερότητα φθίνει και οι εξαρτήσεις μας έχουν αποδειχθεί τρωτά σημεία».

Πολύ βαρύς ο λογαριασμός για τους λαούς

Για όλα αυτά που βαφτίζονται «υπαρξιακή απειλή», η έκθεση Ντράγκι καλεί τους λαούς να θυσιαστούν ξανά για να στεριώσουν τα «θεμέλια» της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων:

1. Με εκατοντάδες δισ. ευρώ που θα αποτελέσουν ένα νέο υπερμνημόνιο τύπου Ταμείου Ανάκαμψης, ούτως ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να επενδύουν με εγγυημένη υψηλή κερδοφορία και πάνω από 800 δισ. ευρώ «ζεστό χρήμα» που θα φορτωθεί στις πλάτες των λαών, με νέους φόρους, «οροφές κρατικών δαπανών» ακόμα και για στοιχειώδεις ανάγκες, αλλά και με νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Οπως χαρακτηριστικά λέγεται στην έκθεση, «ενώ η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με την Ενωση Κεφαλαιαγορών, ο ιδιωτικός τομέας δεν θα είναι σε θέση να αναλάβει τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης των επενδύσεων χωρίς τη στήριξη του δημόσιου τομέα».

Αλλωστε, παραλαμβάνοντας την έκθεση, η πρόεδρος της Κομισιόν δεν μάσησε τα λόγια της: «Θα εξετάσουμε την πολιτική βούληση να έχουμε αυτά τα κοινά ευρωπαϊκά έργα και θα καθορίσουμε πώς θα τα χρηματοδοτήσουμε, μέσω νέων εθνικών συνεισφορών ή νέων ιδίων πόρων», είπε.

Υπολογίζεται δε πως «το μερίδιο των επενδύσεων στην Ευρώπη θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά στις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Αυτό είναι πρωτοφανές: για σύγκριση, οι πρόσθετες επενδύσεις που παρείχε το Σχέδιο Μάρσαλ μεταξύ 1948-'51 ανήλθαν σε περίπου 1%-2% του ΑΕΠ ετησίως».

Η έκθεση αποτυπώνει έτσι το τεράστιο συσσωρευμένο κεφάλαιο που προκαλεί «έμφραγμα» στις καπιταλιστικές οικονομίες και πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφέστατα ως «διέξοδο» μια νέα τεράστια καταστροφή κεφαλαίου, ώστε πάνω στα συντρίμμια να βρουν κερδοφόρες διεξόδους τα επόμενα «σχέδια Μάρσαλ».

«Ολα τα λεφτά» άλλωστε ποντάρονται στην πολεμική οικονομία, ενώ φανερό είναι πως η «πράσινη» οικονομία, παρά το ότι στα λόγια διατηρείται ως μια από τις βασικές προτεραιότητες, και ως «ευκαιρία ανάπτυξης για τη βιομηχανία της ΕΕ», δεν μπόρεσε να δώσει την υποτιθέμενη «διέξοδο», με την έκθεση να επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «ο κινεζικός ανταγωνισμός γίνεται οξύς σε κλάδους όπως η καθαρή τεχνολογία και τα ηλεκτρικά οχήματα, λόγω ενός ισχυρού συνδυασμού μαζικής βιομηχανικής πολιτικής και επιδοτήσεων, ταχείας καινοτομίας, ελέγχου των πρώτων υλών και ικανότητας παραγωγής σε κλίμακα ολόκληρης της ηπείρου».

2. Με ένα νέο άλμα στην ένταση της εκμετάλλευσης: Διάχυτος είναι ο «προβληματισμός» σε ολόκληρη την έκθεση για το ότι η «ψαλίδα στο ΑΕΠ μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ έχει μεγαλώσει, κυρίως λόγω της εντονότερης επιβράδυνσης της αύξησης της παραγωγικότητας στην Ευρώπη», όπως βέβαια και για τις δυνατότητες που δίνει στην Κίνα (και) το χαμηλό εργασιακό «κόστος».

Ετσι πίσω και από τις αναφορές για την ανάγκη «να κλείσει το κενό καινοτομίας με τις ΗΠΑ και την Κίνα», δίνεται σήμα νέας γενικευμένης επίθεσης σε μισθούς, συμβάσεις, σήμα παραπέρα εντατικοποίησης της εργασίας, όπως ακριβώς δείχνουν και οι εξελίξεις αυτές τις μέρες στην «Volkswagen» (βλέπε και διπλανό θέμα), ενώ εύγλωττη είναι και η αποστροφή πως «όσο πιο πρόθυμη είναι η ΕΕ να μεταρρυθμιστεί για να δημιουργήσει αύξηση της παραγωγικότητας, τόσο περισσότερο θα αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος και τόσο πιο εύκολο θα είναι για τον δημόσιο τομέα να παράσχει αυτή τη στήριξη».

Μονά - ζυγά δηλαδή κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης και τις υπόλοιπες αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» και με νέο ζεστό χρήμα στις τσέπες από τη φοροληστεία και τα νέα χρέη στις πλάτες των λαών, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το Ταμείο Ανάκαμψης με τα δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

3. Παραπέρα εμπορευματοποίηση και «απελευθέρωση» σε μια σειρά από τομείς με την «πλήρη εφαρμογή της ενιαίας αγοράς» και τη «βούληση να μεταρρυθμιστεί η διακυβέρνηση της ΕΕ, αυξάνοντας το βάθος του συντονισμού και μειώνοντας το ρυθμιστικό βάρος».

Ενα νέο δηλαδή «τσουνάμι» «απελευθέρωσης» - εμπορευματοποίησης από την Υγεία, την Ασφάλιση, το φάρμακο έως το νερό, την Ενέργεια, τις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες, με τους λαούς να βάζουν και το χέρι στην τσέπη αλλά και να πληρώνουν με το ίδιο το χτύπημα των αναγκών τους, όπως και με τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ για την «αύξηση του συντονισμού».

Ως και στο «σπίτι του κρεμασμένου για σκοινί» μιλάνε, ζητώντας και παραπέρα... ολοκλήρωση της «ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού», για να κλείσει το κενό ανταγωνιστικότητας με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά αυτό το κομμάτι για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Για τους λαούς φυσικά ούτε λόγος, αφού ξεκαθαρίζεται πως «μεσοπρόθεσμα» θα συνεχίζουν να πληρώνουν τιμές - φωτιά. Αυτά κι ενώ σε όλη την έκθεση «με το νι και με το σίγμα» επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική της «απελευθέρωσης» και του χρηματιστηρίου Ενέργειας, των «πράσινων» χαρατσιών, του εμπορίου ρύπων, της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι οι ένοχοι για τη σημερινή εκτίναξη των τιμών.

4. Ενταση των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα με επίκεντρο το «κομμάτι από την πίτα» για την πολεμική βιομηχανία της ΕΕ όσο και «την εξασφάλιση της προμήθειας βασικών πόρων και εισροών», τον έλεγχο πόρων, αγορών, δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας.

Ολα αυτά στο όνομα της «αύξησης της ασφάλειας και της μείωσης των εξαρτήσεων», σημειώνοντας πως «η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη. Βασιζόμαστε σε μια χούφτα προμηθευτών για κρίσιμες πρώτες ύλες, ιδίως στην Κίνα...» και πως «εάν η ΕΕ δεν αναλάβει δράση, κινδυνεύουμε να γίνουμε ευάλωτοι σε καταναγκασμό».

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται πως «θα χρειαστούμε μια πραγματική «εξωτερική οικονομική πολιτική» της ΕΕ (...) μια λεγόμενη κρατική πολιτική», καθώς η ΕΕ «δεν συντονίζεται εκεί που έχει σημασία. Οι βιομηχανικές στρατηγικές σήμερα - όπως παρατηρείται στις ΗΠΑ και την Κίνα - συνδυάζουν πολλαπλές πολιτικές, από φορολογικές πολιτικές για την ενθάρρυνση της εγχώριας παραγωγής, μέχρι εμπορικές πολιτικές για την τιμωρία της αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς, μέχρι εξωτερικές οικονομικές πολιτικές για τη διασφάλιση των αλυσίδων εφοδιασμού».

Πολιτική που πληρώνουν πολλαπλά οι λαοί, ενώ σκοντάφτει και στις μεγάλες και αγιάτρευτες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, οι οποίες βγαίνουν ξανά τις τελευταίες μέρες στην επιφάνεια σε μια σειρά ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό.

500 δισ. ευρώ για τον πόλεμο

Η αύξηση των επενδύσεων στην πολεμική βιομηχανία, για να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητά της και μαζί ο γεωπολιτικός ρόλος της ΕΕ, είναι το κεντρικό ζήτημα στην έκθεση Ντράγκι.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «Η αμυντική βιομηχανία απαιτεί τεράστιες επενδύσεις για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ως σημείο αναφοράς, αν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ και τα οποία ακόμα δεν έχουν επιτύχει τον στόχο του 2% το υλοποιούσαν το 2024, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξάνονταν κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Απαιτούνται επίσης πρόσθετες επενδύσεις για την αποκατάσταση των χαμένων δυνατοτήτων λόγω δεκαετιών υποεπένδυσης και για την αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δωρίστηκαν για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επίθεσης. Τον Ιούνιο του 2024 η Επιτροπή εκτίμησε ότι απαιτούνται πρόσθετες αμυντικές επενδύσεις ύψους περίπου 500 δισ. ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία».

Εξ ου και αποτυπώνεται η ένταση των ανταγωνισμών με την έκρηξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και με τα σύνορα ανάμεσα σε ιμπεριαλιστική ειρήνη και πόλεμο να θαμπώνουν παραπέρα, αφού όπως λέγεται «η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλέον συμβατικό πόλεμο στα ανατολικά σύνορά της και υβριδικό πόλεμο παντού, μεταξύ άλλων επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές και τηλεπικοινωνίες, παρεμβάσεις στις δημοκρατικές διαδικασίες και την "οπλοποίηση" της μετανάστευσης. Ταυτόχρονα, το στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ μετατοπίζεται από την Ευρώπη προς την περιοχή του Ειρηνικού - π.χ. με τη μορφή του AUKUS - με γνώμονα την αντιληπτή απειλή της Κίνας. Ως αποτέλεσμα, η αυξανόμενη ζήτηση για άμυνα ικανοποιείται από μια συρρικνούμενη προσφορά - ένα κενό που η ίδια η Ευρώπη πρέπει να καλύψει».

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση:

  • Προτρέπει τα κράτη - μέλη να εναρμονιστούν όλα με τον στόχο του ΝΑΤΟ για ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ, προκειμένου να «πέσουν» άμεσα στην πολεμική βιομηχανία επιπλέον 60 δισ. ευρώ τη χρονιά που έρχεται.
  • Συνιστά να αυξηθούν οι συνεργατικές προμήθειες σε στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και να ευνοηθούν οι ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί όμιλοι απέναντι στους ανταγωνιστές - κυρίως από τις ΗΠΑ - παρότι, όπως καταγράφει η έκθεση, ήδη ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους ξεπέρασε το 2022 τα 135 δισ. ευρώ! Για να φουσκώσουν κι άλλο τα κέρδη αυτά, η έκθεση επισημαίνει πως χρειάζεται να αυξηθεί η συνολική ζήτηση, που βρίσκεται στο 1/3 αυτής των ΗΠΑ, αλλά και στην «καινοτομία», με κοινή χρηματοδότηση για την «αμυντική» Ερευνα και Ανάπτυξη σε διάφορους τομείς, όπως τα drones, οι υπερηχητικοί πύραυλοι, τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας, η στρατιωτική Τεχνητή Νοημοσύνη, ο υποθαλάσσιος και διαστημικός πόλεμος.
  • Παράλληλα προαναγγέλλονται και νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τη διασφάλιση των «κρίσιμων» πρώτων υλών: «Η μείωση των εξαρτήσεων σε όλους τους βασικούς τομείς στις οποίες είναι εκτεθειμένη η Ευρώπη θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις και θα συνεπάγεται σημαντικό κόστος. Η αύξηση της ασφάλειας των κρίσιμων πρώτων υλών απαιτεί επενδύσεις στην εξόρυξη, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε πλούσιες σε πόρους χώρες, στην επεξεργασία, στην αποθήκευση και στην ανακύκλωση», λέγεται.
  • Στοιχείο αναβάθμισης της πολεμικής προπαρασκευής της ΕΕ είναι και η πρόθεση της νέας Κομισιόν να διορίσει επίτροπο Αμυνας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ