ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
«Σφαγή» στους χώρους δουλιάς

Μέσα σε 30 περίπου μέρες καταγράφτηκαν 15 θάνατοι και 5 τραυματισμοί σε χώρους δουλιάς σε όλη τη χώρα, ενώ ο πραγματικός αριθμός των ατυχημάτων - και των θυμάτων - είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος

Από παλαιότερο εργατικό δυστύχημα. Η έλλειψη μέτρων ασφάλειας, λόγω της εργοδοτικής ασυδοσίας, «θερίζει» συνεχώς ζωές
Από παλαιότερο εργατικό δυστύχημα. Η έλλειψη μέτρων ασφάλειας, λόγω της εργοδοτικής ασυδοσίας, «θερίζει» συνεχώς ζωές
Ενας ολέθριος απολογισμός θανάτου καταγράφτηκε τον τελευταίο μήνα, περίπου από το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη μέχρι και το πρώτο του Αυγούστου, με 15 νεκρούς και 5 τραυματίες, θύματα αλλεπάλληλων εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων. Μάλιστα η εμπειρία έχει δείξει ότι πάρα πολλά ατυχήματα δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ ακόμη και σοβαροί τραυματισμοί, ακόμη και θάνατοι εργαζομένων, συμβαίνουν χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη καταγγελία. Η πραγματικότητα αυτή υποδηλώνει ότι τα θύματα εργατικών ατυχημάτων σε όλη τη χώρα πρέπει να είναι πολύ περισσότερα τη συγκεκριμένη περίοδο!

Τα εργατικά συνδικάτα, ξανά και ξανά, καταγγέλλουν τη μη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας από την πλευρά των εργοδοτών, οι οποίοι εγκληματούν ασύστολα, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και χρήμα. Χρόνο από την εντατικοποίηση που επιβάλλουν και χρήμα από το κόστος που γλιτώνουν, όταν δεν εφαρμόζουν τους κανόνες ασφάλειας. Η έξαρση που παρατηρήθηκε δείχνει ότι στην πράξη η εργοδοτική ασυδοσία επιμένει και διογκώνεται, ευνοημένη από μια πολιτική που υποτάσσεται πλήρως στις επιταγές του κεφαλαίου.

Γι' αυτό και η κυβέρνηση αρκείται στο να επικυρώνει οδηγίες για την Υγιεινή και Ασφάλεια. Με δική της ευθύνη όμως, οι υπηρεσίες, η Επιθεώρηση Εργασίας και η Τεχνική Επιθεώρηση, στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού και υποδομής, κάτι εξίσου σοβαρό. Πρόσφατα μόνο έγιναν κάποιες προσλήψεις στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, χωρίς να αρκούν, και μετά από χρόνια από τότε που είχαν εντοπιστεί οι ανάγκες. Με λίγα λόγια, απουσιάζει ο έλεγχος, ενώ ακόμη και το θεσμικό πλαίσιο έχει ελλείψεις ή ρυθμίσεις πολιτικής σκοπιμότητας, όπως στις περιπτώσεις όπου τεχνικός ασφάλειας μπορεί να διατελέσει και ο ίδιος ο - ελεγχόμενος - εργοδότης!

Η λίστα του θανάτου

Η πλειοψηφία των θυμάτων ανήκει στον κλάδο των οικοδόμων, που και σε αυτή την περίπτωση συνεχίζουν δυστυχώς να κρατούν την πρωτιά στα θανατηφόρα ατυχήματα. Ωστόσο, οι νεκροί και οι τραυματίες αυτού του μήνα ανήκουν σε διάφορους κλάδους.

-- Μέσα στον Ιούλη σκοτώθηκε ο 48χρονος σιδηροδρομικός Χρυσόστομος Ασωνίτης, ενώ εκτελούσε νυχτερινή βάρδια. Ο σιδηροδρομικός, που δούλευε στη φύλαξη της γραμμής Λιανοκλάδι - Καριά, παρασύρθηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία. Στην Καλαμάτα σκοτώνεται ο οικοδόμος Δημήτρης Μαλαπάνης και σε δεύτερο εργατικό ατύχημα τραυματίζεται σοβαρά ο οικοδόμος Νίκος Παναγόπουλος. Την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας κατήγγειλε το Εργατικό Κέντρο της περιοχής.

-- Στις 11 και 12 Ιούλη, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την ώρα της δουλιάς και ένας τραυματίστηκε. Ο 36χρονος εργάτης Αθανάσιος Βαρταλάμης σκοτώθηκε στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης, όταν έπεσε από μηχάνημα καθαρισμού και παρασύρθηκε από αυτό. Ο 35χρονος Θεόδωρος Κυριάκης, σκοτώθηκε καθώς, ενώ δούλευε σε έργο διάνοιξης σήραγγας από όπου θα περάσουν γραμμές του ΟΣΕ - στην περιοχή Σουσάκι, στην Κόρινθο - έπεσε από φορτωτή. Δυο αδέλφια από την Αλβανία, ο 22χρονος Κόγκο Οκτσιάν και ο 19χρονος Σπίρο, πνίγηκαν στη λίμνη Κερκίνη των Σερρών, ενώ προσπαθούσαν να αποκολλήσουν από τον πυθμένα πλωτή ξύλινη εξέδρα. Στο πόδι τραυματίστηκε από αλυσοπρίονο, που χειριζόταν συνάδελφός του, ο 45χρονος εποχικός δασεργάτης Αθανάσιος Πέτσος, κατά τη διάρκεια αποψίλωσης σε δασική έκταση (θέση Σκορπιός) στην περιοχή Μεσημβρίας Αλεξανδρούπολης.

-- Στις 30 Ιούλη σκοτώθηκαν τρεις εργαζόμενοι. Ο 46χρονος οικοδόμος Στυλιανός Σουσούνης χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ εργαζόταν σπάζοντας μπετόν με ηλεκτρικό κομπρεσέρ στο Γαλάτσι. Ο 33χρονος ηλεκτρολόγος Γιώργος Παπαηλίας σκοτώνεται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα - Αμύνταιο. Το θύμα υπέστη ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια επισκευής αποθέτη χωμάτων στο Ορυχείο Αμυνταίου. Συνδικαλιστές της ΔΕΗ Πτολεμαΐδας ανέφεραν ότι το δυστύχημα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού και στην εντατικοποίηση της εργασίας. Καταπλακωμένος από χώματα πεθαίνει ο 39χρονος Αλβανός εργάτης Λέκα Ρούτσι. Την ώρα του δυστυχήματος εργαζόταν μέσα σε τάφρο βάθους τριών μέτρων.

-- Στις 2 Αυγούστου, σημειώνονται ακόμη δυο θάνατοι. Ο ηλεκτρολόγος Νέστορας Γιαννακάρης σκοτώνεται από ηλεκτροπληξία στους Μύλους Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει ένα μοτέρ σε μηχάνημα. Ο 22χρονος Ρεντζέντι Αστριτ - που δούλευε στο εργοτάξιο της λεωφόρου Καβάλας της εταιρίας «Ευρωπαϊκή Τεχνική» - έχασε την ισορροπία του και έπεσε από «κουβά» φορτωτή στον οποίο είχε ανεβεί με αποτέλεσμα να τον πατήσει ο φορτωτής και να χάσει τη ζωή του. Η μεταφορά προσωπικού με εκσκαπτικά μηχανήματα αποτελεί μια πρακτική που επιβάλλεται από την έλλειψη μεταφορικών μέσων των εργαζομένων σε μεγάλα εργοτάξια, όπου το ένα σημείο εργασιών μπορεί να απέχει σημαντικά από ένα άλλο. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει συστήσει επανειλημμένα στις τεχνικές εταιρίες να λάβουν μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων.

-- Στις 3 Αυγούστου, σκοτώνονται 2 και τραυματίζονται 3 εργαζόμενοι. Από έκρηξη που σημειώθηκε στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης αγωγού λυμάτων, σκοτώνεται ο 30χρονος Αργύρης Σμαρλαμάκης, χειριστής εκσκαπτικού μηχανήματος και τραυματίζονται ο 23χρονος Αργύρης Αλαμάγκος, ο 17χρονος αδελφός του Χρήστος και ο 54χρονος Χαράλαμπος Μπουφίδης. Η έκρηξη προκλήθηκε πιθανά από δυναμίτιδα, που είχε ξεχαστεί στο σημείο των εργασιών από παλαιότερες εργασίες, ή ενδεχομένως να τοποθετήθηκε από το συνεργείο. Την ίδια μέρα, στη Ζάκυνθο σκοτώνεται ο Ζκαβάρι Χίνι Τουκουζίν, από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια χειρισμού ηλεκτρικής μπετονιέρας.

-- Στις 9 Αυγούστου, τρεις ακόμη νεκροί. Ο 42χρονος ναύτης Χρήστος Παπαδημητρίου, του μότορσιπ «ΑΓΙΑΝΤΩΝΗΣ» κάηκε ζωντανός, όταν στο πλοίο ξέσπασε πυρκαγιά και το θύμα εγκλωβίστηκε στην καμπίνα του. Στο πλοίο, που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Βόλου, γίνονταν εργασίες επισκευής με χρήση φλόγας, παρά την έλλειψη της απαραίτητης υποδομής στο λιμάνι. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, η φωτιά ξεκίνησε από το μηχανοστάσιο, ενώ παρατηρήθηκε ανεπάρκεια πυροσβεστικών μέσων. Από ηλεκτροπληξία σκοτώθηκε ο 44χρονος οικοδόμος Γ. Τούπας, στα λατομεία του Βώλακα Δράμας, όταν αντλία πιέσεως τσιμέντου ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ. Στην Αγριά του Βόλου σκοτώνεται ο Αρ. Μπισάκος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «ΑΕ ΨΥΓΕΙΑ ΜΠΙΣΑΚΟΣ», όταν το φορτίο που μετέφερε κλαρκ έπεσε πάνω του, καθώς έσπασε ένας ιμάντας που το συγκρατούσε.

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Απεργία ενάντια στο ξεπούλημα

Με το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής στις εγκαταστάσεις των «Ελληνικών Πετρελαίων» σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη και της τροφοδοσίας των βυτιοφόρων, θα συνεχίσουν από το Σάββατο 18 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στην εταιρία και τις θυγατρικές της (ΕΚΟ, ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ, ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ) την 12ήμερη απεργία που είχαν αναστείλει, αντιδρώντας αγωνιστικά στα σχέδια της κυβέρνησης να την ξεπουλήσει στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η απόφαση της συνέχισης με τρεις 48ωρες απεργίες πάρθηκε στην προχτεσινή σύσκεψη της Ομοσπονδίας με τα πρωτοβάθμια σωματεία. Η απεργία θα προχωρήσει τμηματικά - λόγω του χαρακτήρα της λειτουργίας των διυλιστηρίων - και μέχρι τη Δευτέρα θα απεργήσουν όλοι οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ και των θυγατρικών. Την Πέμπτη 23 Αυγούστου τελευταία ημέρα της απεργίας, αλλά και ενδεχόμενη ημέρα ψήφισης της τροπολογίας ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ στη Βουλή, η Ομοσπονδία θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει για την πορεία των κινητοποιήσεων. Στη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να συμμετέχουν και άλλα σωματεία του κλάδου (εμπορίας, ιδιωτικά διυλιστήρια), ώστε να συντονιστεί η αγωνιστική απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Χριστοδουλάκη έχει κάνει σαφές σε όλες τις συναντήσεις με τους συνδικαλιστές ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα της επιχείρησης. Μάλιστα, έχει ήδη προκηρύξει το διαγωνισμό για την υποβολή των προσφορών από τους επίδοξους μνηστήρες και η προθεσμία λήγει στις 28 Αυγούστου.

ΛΑΡΙΣΑ
Πρόβλημα στέγασης για υπηρεσίες του ΙΚΑ

Το θέμα της ακατάλληλης στέγασης των διοικητικών υπηρεσιών του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Ανατολικής Λάρισας, αφορά Ερώτηση στη Βουλή των βουλευτών του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα, Ν. Γκατζή και Αντ. Σκυλλάκου, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Οι 35 υπάλληλοι των διοικητικών υπηρεσιών του Υποκαταστήματος ΙΚΑ Ανατολικής Λάρισας - αναφέρει η Ερώτηση - στεγάζονται σε ένα εντελώς ακατάλληλο και με προβληματική διαρρύθμιση μισθωμένο κτίριο, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Αεροδρομίου 76.

Το εμβαδόν των χώρων του κτιρίου είναι μόλις 500 μ2, ενώ σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος στο ΙΚΑ, που - σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες - πρόκειται να εφαρμοστεί, ο κάθε υπάλληλος πρέπει να έχει στη διάθεση του τουλάχιστον 25m2. Γίνεται φανερό, ότι το συγκεκριμένο κτίριο δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση (35 υπάλληλοι χ 25m2=875m2). Επιπλέον, η χρήση αυτού του κτιρίου είναι ασύμφορη για το ΙΚΑ, αφού το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 1.100.000δρχ.

Ετσι οι διοικητικές υπηρεσίες του Υποκαταστήματος ΙΚΑ Ανατολικής Λάρισας, στεγάζονται σε ακατάλληλο και ασύμφορο κτίριο, προκαλώντας πολλά και σημαντικά προβλήματα, τόσο στους υπαλλήλους, όσο και στους ασφαλισμένους του Ιδρύματος».

Ο υπουργός ερωτάται: «ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η Κυβέρνηση και πότε, ώστε να προκηρυχτεί άμεσα διαγωνισμός για να βρεθεί στα όρια της ασφαλιστικής περιοχής του Υποκαταστήματος ΙΚΑ Ανατολικής Λάρισας κατάλληλο οικόπεδο, προκειμένου να ανεγερθεί ιδιόκτητο κτίριο, επαρκές σε μέγεθος και με την κατάλληλη και εξυπηρετική διαρρύθμιση, τόσο για τους υπαλλήλους, όσο και για τους ασφαλισμένους του ιδρύματος;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ