ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Ρουάντα και Ζα'ϊρ αντιδρούν, αλλά η επέμβαση ετοιμάζεται...
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι έτοιμο να δώσει "πράσινο φως" για την πολυεθνική επέμβαση 10.000 - 12.000 στρατιωτών στο Ζα'ϊρ
  • Γιγάντιο κύμα προσφύγων άρχισε από χτες να επιστρέφει σε Ρουάντα και Ουγκάντα
  • Το Ζα'ϊρ ζητά να έχει τον τελευταίο λόγο για τις χώρες που θα συμμετάσχουν στην πολυεθνική επέμβαση και η Ρουάντα θεωρεί "κατόπιν εορτής" έως και "πρόωρη" την απόφαση του ΟΗΕ για τη στρατιωτική επιχείρηση, λόγω της έναρξης του επαναπατρισμού των Ρουαντέζων προσφύγων

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ .-

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο χτες να δώσει την έγκρισή του στην αποστολή ξένων πολυεθνικών στρατευμάτων (10.000 περίπου ανδρών) στο Ανατολικό Ζαϊρ. Ομως, την ίδια στιγμή, η Ρουάντα εξέφραζε τις αντιρρήσεις της θεωρώντας εκπρόθεσμη την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση εξαιτίας της έναρξης του επαναπατρισμού περίπου 400.000 Ρουαντέζων προσφύγων της φυλής Χούτου, ενώ το Ζαϊρ επέμενε πως θα πρέπει να έχει το δικαίωμα άσκησης "βέτο" πάνω στο ποιες χώρες θα συμμετάσχουν σ' αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση...

Κατόπιν εορτής ή όχι, η στρατιωτική πολυεθνική επιχείρηση στο Ανατολικό Ζαϊρ φαίνεται πως θα αρχίσει στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνολική δύναμη δεν ξεπερνάει τους 10.000 με 12.000 άνδρες, από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Αίγυπτο, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία, τη Σενεγάλη, την Αιθιοπία, την Ερυθραία, το Καμερούν και άλλες αφρικανικές χώρες. Οι "πλούσιες" χώρες θα αναλάβουν μόνες τους τα έξοδα της συμμετοχής τους, ενώ για τις "φτωχές" αφρικανικές χώρες θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο από τα Ηνωμένα Εθνη για τη χρηματοδότηση της αποστολής τους. Διοικητής των δυνάμεων αυτών θα είναι ο Καναδός αντιστράτηγος Μορίς Μπαρίλ, καθώς όπως είναι γνωστό όλη η επιχείρηση θα διεξαχθεί υπό την ηγεσία του Καναδά.

Διπλωματικές πηγές προσκείμενες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεδρίαζε χτες για να δώσει το "πράσινο φως" σ' αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση, υποστήριζαν ότι η αποστολή της δύναμης αυτής θα εκπνεύσει στις 31 Μάρτη 1997. Μέσα σ' αυτό το διάστημα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, θα πρέπει να κάνει συνεχείς αναφορές για την πορεία της αποστολής των πολυεθνικών στρατευμάτων στο Ανατολικό Ζαϊρ και να προετοιμάσει το έδαφος για τις αντικαταστάτριες στρατιωτικές δυνάμεις που θα αναλάβουν μία "περισσότερο ανθρωπιστική" από "στρατιωτική" αποστολή. Το πώς θα αντιδράσουν οι ξένοι στρατιώτες σ' αυτή την επιχείρηση δεν είναι ιδιαίτερα σαφές. Σύμφωνα με τον Καναδό αντιστράτηγο Μορίς Μπαρίλ, οι στρατιώτες θα έχουν δικαίωμα ρίψης πυρός μόνον για αυτοάμυνα. Δε θα αναμειχθούν διόλου σε τοπικές συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα του Ζαϊρ και αντάρτες και θα αποφύγουν με κάθε τρόπο να ανατρέψουν τις "στρατιωτικές ισορροπίες" που υπάρχουν στην περιοχή.

Ανακοινώσεις για την αμερικανική συμμετοχή σ' αυτή την υπόθεση έκανε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Οπως είπε, ήδη από χτες δόθηκε εντολή σε στρατιώτες των στρατιωτικών βάσεων στη Βόρεια Καρολίνα και στην Καλιφόρνια να αναχωρήσουν για τις ΝΑΤΟικές βάσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας ώστε να είναι σε ετοιμότητα να μεταβούν στο Ανατολικό Ζαϊρ και την Ουγκάντα.

"Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε οι άνθρωποι αυτοί να καταφέρουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, τη Ρουάντα", υποστήριξε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός Πρόεδρος επιχειρώντας να κάμψει τις αντιρρήσεις πολλών γερουσιαστών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων που φοβούνται πως η αμερικανική συμμετοχή στη στρατιωτική επέμβαση στο Ανατολικό Ζαϊρ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία τραγωδία παρόμοια με εκείνη της Σομαλίας του 1992. Οπως έλεγαν χτες χαρακτηριστικά ορισμένοι γερουσιαστές, "οι προθέσεις του Προέδρου είναι καλές, αλλά οι στόχοι δεν είναι καθαροί". Πάντως, το Αμερικανικό Πεντάγωνο διέταξε τη δημιουργία μιας τεράστιας "στρατιωτικής αερογέφυρας" προς τις περιοχές της Κεντρικής Αφρικής, που θα αποτελείται κυρίως από μεταγωγικά αεροσκάφη τύπων C - 141, C - 17, C - 5 και KC - 10. Οι πρώτοι χίλιοι Αμερικανοί πεζοναύτες θα σταλούν στην Γκόμα για να ασφαλίσουν το αεροδρόμιο της περιοχής και οι άλλοι 3.000 θα μεταβούν σε μεθοριακές περιοχές του Ζαϊρ για να δημιουργήσουν τη στρατιωτική αερογέφυρα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αντιδράσεις από Ρουάντα και Ζαϊρ

Ιδιαίτερα έντονη απέναντι σ' αυτή την ξένη στρατιωτική επέμβαση στο Ζαϊρ ήταν η αντίδραση του πρεσβευτή της Ρουάντα στα Ηνωμένα Εθνη. "Ο λόγος για την έναρξη της πολυεθνικής επιχείρησης που σχεδιάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υπάρχει πια, επειδή ο πρωταρχικός στόχος ήταν να αποτραπεί μία "ανθρωπιστική" καταστροφή από τους Ρουαντέζους πρόσφυγες στο Ανατολικό Ζαϊρ. Τώρα, που χιλιάδες από τους πρόσφυγες επαναπατρίζονται, μήπως δεν είναι αναγκαία η πολυεθνική δύναμη; Μήπως είναι πρόωρο για το Συμβούλιο Ασφαλείας να βγάλει μία τέτοια απόφαση, η οποία θα ήταν ξεπερασμένη μέσα στις επόμενες 12 ώρες;", τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρουαντέζος πρεσβευτής Γιδεόν Καγιναμούρα.

Τις δικές του αντιρρήσεις απέναντι στην επέμβαση πολυεθνικών στρατευμάτων στο Ζαϊρ είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αυτής της κεντροαφρικανικής χώρας, Μουτόνμπο Μπακαφουά Νσέντα. "Η χώρα μου χρήζει του δικαιώματος να αρνηθεί σε ορισμένες από τις χώρες που ετοιμάζονται να επέμβουν! Υπήρχαν ορισμένες χώρες (υπαινιγμός για Γαλλία και Βέλγιο) που στην περίπτωση του αιματοκυλίσματος του '94 στη Ρουάντα αναμείχτηκαν είτε δίνοντας όπλα, είτε παρέχοντας στρατιωτικούς εκπαιδευτές", υπογράμμισε ο Νσέντα, μιλώντας στη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης Τροφίμων στη Ρώμη. Καμία από τις χώρες που ετοιμάζονται να στείλουν στρατιώτες στο Ανατολικό Ζαϊρ δεν αντέδρασε σ' αυτές τις κατηγορηματικές δηλώσεις, τις οποίες έδειξαν να αγνοούν επιδεικτικά...

Μεταστροφή του κύματος προσφύγων

Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να βρουν λίγη τροφή και πόσιμο νερό, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες άρχισαν από χτες να επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Αυτή η νέα εξέλιξη διαμορφώνει μία ιδιαίτερα ευμετάβλητη κατάσταση στα σύνορα του Ζαϊρ...

Περίπου 10.000 Ρουαντέζοι πρόσφυγες διέσχισαν χτες τα σύνορα με τη Ρουάντα φτάνοντας στην πόλη Γκιζένι. Ο δρόμος από το Μουγκούνγκα, που είναι το μεγαλύτερο προσφυγικό στρατόπεδο του κόσμου, προς τα σύνορα με τη Ρουάντα ήταν γεμάτος από πλήθος δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που σχημάτιζαν μία ουρά 25 χιλιομέτρων. Αλλο ένα κύμα προσφύγων, αποτελούμενο από 70.000 άτομα, διέσχιζε τα σύνορα του Ζαϊρ και περνούσε στην Ουγκάντα. Χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν από τις τελευταίες συγκρούσεις επέστρεψαν χτες στα στρατόπεδα της πόλης Γκόμα. Ξένοι δημοσιογράφοι εκτιμούσαν ότι η κίνηση των προσφύγων προς την Γκόμα συνδέεται με την προχτεσινή υποχώρηση ομάδων πρώην παραστρατιωτικών Χούτου της Ρουάντας και μελών ενόπλων οργανώσεων των Χούτου από τον καταυλισμό Μουγκούνγκα κατόπιν της προέλασης των ανταρτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τους πρόσφυγες, οι ένοπλοι Χούτου κατευθύνονται βορειοδυτικά προς την πόλη Μασίσι.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκτιμούσαν ότι ο αριθμός των προσφύγων που κατευθύνεται προς τη Ρουάντα ξεπερνά τους 400.000.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν πληροφορίες για ένταση των μαχών στα βορειοδυτικά του Ζαϊρ, στα σύνορα με την Ουγκάντα. Ο ζαϊρινός στρατός κατέλαβε μεθοριακό φυλάκιο στην Ουγκάντα στην περιοχή Μνιαμπιρόνγκο (380 χλμ. νοτιοδυτικά της Καμπάλα, πρωτεύουσας της Ουγκάντας).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Αναβλήθηκε η επίσκεψη του Φ. Κάστρο;

ΡΩΜΗ. -

Συνεχίστηκαν χτες, για τρίτη μέρα, οι εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) που διεξάγεται στη Ρώμη. Ωστόσο, η σχεδιαζόμενη για χτες το πρωί άφιξη του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, δεν κατέστη δυνατή εξαιτίας μηχανικής βλάβης του αεροσκάφους του, που είχε σαν αποτέλεσμα να παραμείνει στην Αβάνα, σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες". Στη Ρώμη, εκπρόσωπος της FAO ανέφερε ότι αιτία της αναβολής της επίσκεψης του Κουβανού ηγέτη, ήταν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ομως, αναμενόταν να αναχωρήσει από την Κούβα αργά χτες το βράδυ και να μιλήσει στη διάσκεψη σήμερα.

Παρά τις δηλώσεις της εκπροσώπου της FAO, στη διάσκεψη εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση ως προς τα σχέδια του Κουβανού ηγέτη. Γενικά, η Κούβα αποφεύγει συνήθως να ανακοινώνει λεπτομέρειες γύρω από τις μετακινήσεις του Κάστρο, ενώ η κουβανική πρεσβεία στη Ρώμη αρνήθηκε να διευκρινίσει αν ο Φιντέλ Κάστρο θα μεταβεί τελικά στη Ρώμη ή όχι.

Ατέλειωτες ουρές στη μεθόριο Ζαϊρ - Ρουάντας σχημάτιζαν χτες δεκάδες χιλιάδες Ρουαντέζοι πρόσφυγες...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο δρόμος του αγώνα για τους ανθρακωρύχους

ΛΕΟΝ.-

Οι ανθρακωρύχοι της περιοχής Λεόν της Ισπανίας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 8ήμερη απεργία, συνεχίζοντας έτσι τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Οι απεργοί διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ να φιλελευθεροποιήσει τον τομέα τους.

Οι απεργοί έκλεισαν οδικές αρτηρίες, δείχνοντας έτσι την αντίδρασή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να περικόψει τις δαπάνες που διέθετε μέχρι τώρα για τη βιομηχανία άνθρακα και να επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αγοράζουν άνθρακα από ξένες πηγές.

Σε συμπαράσταση των απεργών, πολλά σχολεία, τράπεζες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν χτες κλειστές στην περιοχή του Λεόν.

Παράλληλα, ύστερα από τη μαζική επιτυχημένη απεργία των ανθρακωρύχων, χτες, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μιγκέλ Ανγκελ Ροντρίγκες δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αλλάξει τα σχέδιά της και να δεχτεί τα αιτήματα των ανθρακωρύχων, ενώ πρόσθεσε ότι σχεδιάζεται συνάντηση με τους ηγέτες των συνδικάτων. Καταλήγοντας, ο ίδιος κάλεσε τους απεργούς να γυρίσουν στην εργασία τους.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, ο υπουργός Βιομηχανίας, Ζοσέπ Πικ, ανακοίνωσε πως η Ισπανία θα μειώσει σταδιακά, με πρόθεση να σταματήσει μέχρι το έτος 2002, την επιχορήγηση των βιομηχανιών άνθρακα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι περιοχές Λεόν και Αστούριας δε θα πρέπει να υπολογίζουν σε επιχορηγήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ