ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» (ΔΗΚΕΒΕ)
Κάλεσμα αντίστασης στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα

Ανακοίνωση - κάλεσμα της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης», για τη ματαίωση της νέας φοροεισπρακτικής επιδρομής, που σχεδιάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το «αυτόματο» κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, εκφράζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΗΚΕΒΕ) και καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ ότι επιχειρεί «νέα φοροεισπρακτική επιδρομή σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, που ήδη «βρίσκονται σε απόγνωση και οικονομικό αδιέξοδο από τη μετατόπιση του τζίρου στα πολυκαταστήματα και τα σούπερ - μάρκετ, αλλά και τα χρέη που έχουν στις τράπεζες, στις εφορίες και στον ΟΑΕΕ».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενου του νομοσχεδίου για την «περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων» - που κατατέθηκε χτες στη Βουλή με μικροβελτιώσεις που δε θίγουν την ουσία των αρχικών επιλογών - η «Αγωνιστική Συσπείρωση» σημειώνει πως με αυτό το μέτρο η κυβέρνηση:

  • «Διαβεβαιώνει τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές ότι με την πολιτική της συνεχίζει τη φοροασυλία τους και υπηρετεί πιστά το γενικότερο φιλομονοπωλιακό σχεδιασμό, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
  • Προβλέπει την επιβολή «ελάχιστου επιπλέον φόρου για κάθε χρήση 500 ευρώ και 250 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις με Β` και Α` κατηγορία βιβλία αντίστοιχα, ενώ οι μεγαλοεπιχειρήσεις ευνοούνται με μείωση των συντελεστών και, τελικά, με ελάχιστο φόρο για τα οικονομικά τους δεδομένα».

Συγκρίνοντας τις επιλογές της ΝΔ με εκείνες του ΠΑΣΟΚ, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΗΚΕΒΕ) σημειώνει πως «το μέτρο αυτό εντάσσεται στην ίδια πολιτική που όλα αυτά τα χρόνια αυξάνει τις φοροαπαλλαγές, τις επιδοτήσεις και τις επιχορηγήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο», με συνέπεια να οδηγηθούν οι μικρές επιχειρήσεις στην περιθωριοποίηση και την απαξίωση της παραγωγικής τους ικανότητας και, παράλληλα, η κυριαρχία της αγοράς από τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ - μάρκετ. Επίσης, καταλογίζει ευθύνες στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ και τις συγκεκριμένες παρατάξεις ΠΑΣΚΜΜΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΕΒΕ, ότι προτίμησαν να έχουν σημαία τους το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο», αντί να καλέσουν τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους σε δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη ματαίωση των φοροεισπρακτικών μέτρων που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή αυτές που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» κατηγορεί τις δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ και εμπόρων ότι, με τη στάση τους, «καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία του συνδικαλιστικού κινήματος». Στα πλαίσια αυτά, η μεν ΓΣΕΒΕΕ «προσπαθεί να αποκρύψει την ουσία και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ» με στρογγυλοποιημένες φράσεις του τύπου που καλούν «σε ετοιμότητα τους μικρομεσαίους να αντιδράσουν εν ανάγκη και με δυναμικές κινητοποιήσεις» (!), η δε ΕΣΕΕ «φρόντισε με τη στάση της και αναδύθηκε ο καλύτερος υπερασπιστής αυτού του μέτρου και της φιλομονοπωλιακής πολιτικής».

Οι θέσεις - προτάσεις της ΔΗΚΕΒΕ

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΗΚΕΒΕ), εκφράζοντας κατηγορηματικά την αντίθεσή της με τις παραπάνω αντιλήψεις (σ.σ. των πλειοψηφιών της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ), «καλεί τους ΕΒΕ να ξεπεράσουν με τους αγώνες τους αυτές τις τακτικές και προειδοποιεί ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η νέα φορολογική επιδρομή να συμπληρωθεί και με άλλα σκληρά μέτρα». Δηλώνει πως «θα είναι με όλες της τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να μη γίνει νόμος το νέο κλείσιμο βιβλίων». Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΗΚΕΒΕ) «διεκδικεί ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, που στόχο έχει την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των βιοτεχνών - επαγγελματιών, μικρών εμπόρων και εργαζομένων». Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, θα πρέπει οι μικροεπιχειρήσεις να φορολογούνται ανάλογα με τα έξοδα και έσοδα, να καταργηθεί ο συντελεστής 20%, να καθιερωθεί αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ, κλιμακούμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, από τα κέρδη των συνεταιρισμών να φορολογείται μόνο το μέρισμα που παίρνει ο συνεταίρος, να γίνει αναπροσαρμογή και τιμαριθμοποίηση των σημερινών κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος και δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας και, τέλος, να καταργηθεί ο δημοτικός φόρος 2%.

Συγκέντρωση την Τετάρτη κόντρα στο χαράτσι

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΟΒΣΑ

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 21 Ιούλη, στις 7 το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, απαντά η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), στα σχέδια της κυβέρνησης να χαρατσώσει τους ΕΒΕ με το «κλείσιμο» των βιβλίων.

Καλώντας τους βιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενους να δώσουν δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση, η ΟΒΣΑ, επισημαίνει πως πρέπει «μαζικά να αγωνιστούμε για μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που στόχο θα έχει την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των βιοτεχνών - επαγγελματιών - μικρών εμπόρων και εργαζομένων. Ενα φορολογικό σύστημα όπου:

  • Κάθε μικροεπιχείρηση να φορολογείται ανάλογα με τα έσοδα και τα έξοδά της, όπως αυτά προκύπτουν από τα βιβλία και τα παραστατικά στοιχεία που είναι υποχρεωτικά και πραγματικά. Ελεγχος να γίνεται στη φορολογική δήλωση όταν αυτή κατατίθεται στην εφορία. Καταργούνται οι ανέλεγκτες υποθέσεις, συνάφεια κλπ.
  • Κατάργηση του συντελεστή 25%. Τα κέρδη των ΟΕ και ΕΕ να φορολογούνται στο προσωπικό εισόδημα των μετόχων.
  • Αφορολόγητο 15.000 ευρώ, κλιμακούμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
  • Τα κέρδη των συνεταιρισμών δε φορολογούνται. Φορολογείται μόνο το μέρισμα που παίρνει ο συνεταίρος που προστίθεται στο προσωπικό του εισόδημα.
  • Κατάργηση του βιβλίου απογραφής μέχρι 200.000 ευρώ.
  • Αναπροσαρμογή και τιμαριθμοποίηση των σημερινών κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος, έτσι ώστε να καλύπτεται ο πληθωρισμός. Αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα μεγάλα εισοδήματα.
  • Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας που είναι η κύρια μορφή φορολογικής αφαίμαξης των ΕΒΕ και του λαού γενικότερα. Να αλλάξει η ψαλίδα έμμεσων και άμεσων φόρων
  • Κατάργηση του δημοτικού φόρου 2%
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Επιλεκτικές αλλαγές...

Επιλεκτικές αλλαγές, οι οποίες δεν αλλοιώνουν το φοροεισπρακτικό χαρακτήρα των αρχικών ρυθμίσεων, προώθησε το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των φορολογικών εκκρεμοτήτων της περιόδου 1999-2003 (για ειδικές περιπτώσεις επεκτείνεται έως και το 1994)! Αντίθετα, όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, οι αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση έχουν στόχο να καταστήσουν τη ρύθμιση για το «αυτόματο» κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων περισσότερο λειτουργική.

Οι αλλαγές είναι ακόλουθες:

  • Η ελάχιστη καταβολή φόρου για επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Α΄ κατηγορίας μειώνεται από τα 250 ευρώ κατ' έτος στα 200 ευρώ.
  • Μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας το ελάχιστο ετήσιο ποσό φόρου μειώνεται από τα 500 ευρώ στα 300 ευρώ. Αντίθετα, για τους μικρούς επιχειρηματίες, που εντάσσονται στην ίδια κατηγορία βιβλίων, ως ελάχιστο ποσό παραμένουν τα 500 ευρώ.
  • Η ελάχιστη μηνιαία δόση μειώνεται από τα 1.000 ευρώ στα 500 ευρώ.
«ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ»
Από αναβολή σε αναβολή η ρύθμιση...

Από αναβολή σε αναβολή οδηγεί τη ρύθμιση για τα «πανωτόκια» η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε χτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η ρύθμιση θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη βδομάδα (είχε εξαγγελθεί ότι θα δοθεί την τρέχουσα εβδομάδα). Οι αλλεπάλληλες αναβολές, για διάστημα δύο και πλέον μηνών, έχουν σχέση με τις αξιώσεις των τραπεζιτών. Αξιώσεις τις οποίες ο υπουργός προσπαθεί να λύσει, προσφέροντάς τους - σε παρασκηνιακές επαφές με τους τραπεζίτες - ανταλλάγματα ώστε να συναινέσουν σε μια, καθ' όλα αμφίβολης επιτυχίας, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανείων.

Στις δηλώσεις του ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε επίσης ότι βασική αρχή της ρύθμισης θα είναι:

  • Η συνολική οφειλή να μην ξεπερνά το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.
  • Σ' αυτή θα μπορούν να υπαχθούν δάνεια ύψους έως και 750 εκατ. δρχ.
  • Η χρονική διάρκεια της αποπληρωμής θα κυμαίνεται από 5 έως 7 χρόνια, με διετή περίοδο χάριτος.
  • Η δυνατότητα να ενταχθούν χρεοφειλέτες έως το τέλος του χρόνου.

Ο υπουργός υποσχέθηκε, επίσης, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα αγροτικά δάνεια, ενώ επανέλαβε - για πολλοστή φορά - την αναστολή των πλειστηριασμών, διακήρυξη που παραμένει έωλη, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν κανονικά τους πλειστηριασμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ