ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 2020
Σελ. /20
Η Ευρώπη παραμένει στο «μάτι του κυκλώνα» λέει ο ΠΟΥ

Η Ευρώπη βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με τον αριθμό των κρουσμάτων μόνο στη Γηραιά Ηπειρο να πλησιάζουν το 1 εκατομμύριο, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη Χανς Κλούγκε, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμες» τις επόμενες βδομάδες για να εξαχθούν συμπεράσματα για την περαιτέρω εξάπλωση και αντιμετώπιση του Covid-19.

«Ο αριθμός των περιστατικών στην περιοχή εξακολουθεί να ανεβαίνει. Τις τελευταίες δέκα μέρες τα κρούσματα στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν φτάνοντας σχεδόν το ένα εκατομμύριο» και συμπλήρωσε ότι περισσότεροι από 84.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στη χαλάρωση περιοριστικών μέτρων που προχωρούν μια σειρά χώρες, είπε ότι «δεν υπάρχουν fast track διαδικασίες για την επιστροφή στην κανονικότητα» και πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμο να γίνει αντιληπτή η πολυπλοκότητα και αβεβαιότητα αυτής της μετάβασης. Είπε ακόμα ότι για κάθε νέο βήμα άρσης μέτρων του «lockdown» πρέπει να έχουν διασφαλιστεί στοιχεία που δείχνουν ότι η μετάδοση του Covid-19 τελεί υπό έλεγχο, ότι οι κίνδυνοι ξεσπάσματος έχουν ελαχιστοποιηθεί και ότι τα συστήματα Υγείας έχουν την ικανότητα του εντοπισμού, διαγνωστικού ελέγχου, ιχνηλάτησης και απομόνωσης των κρουσμάτων Covid-19.

Οσον αφορά την εξάπλωση του Covid-19, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, διεθνώς είχαν καταγραφεί 2.129.427 κρούσματα και 33.490 θύματα. Ακόμα, είχαν αποθεραπευτεί 539.000.

Στις ΗΠΑ καταγράφονταν 654.343 κρούσματα και 33.490 θύματα.

Στην Ισπανία 182.816 και 19.130.

Στην Ιταλία 168.941 και 22.170.

Στη Γαλλία (σύμφωνα με προχτεσινά στοιχεία) 147.863 και 17.167.

Στη Γερμανία 135.663 και 3.867.

Στη Βρετανία 103.093 και 13.729.

Στην Ολλανδία 29.214 και 3.315.

Στο Βέλγιο 34.809 και 4.857.

Σημαντική παρέμενε η αύξηση σε Βρετανία (το τελευταίο 24ωρο είχαν αυξηθεί κατά 861), Βέλγιο (+417).

Επίσης, στην Κίνα τα κρούσματα έφτασαν τα 82.341 και τα θύματα τα 3.342.

Στην Τουρκία 74.193 και 1.643.

Στο Ιράν 77.995 και 4.869.

Στη Ρωσία 27.938 και 232.

Στη Βραζιλία 29.015 και 1.760.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σταδιακή χαλάρωση μέτρων

Στη Γερμανία ανακοινώθηκε ότι από τις 20/4 ανοίγουν καταστήματα με επιφάνεια χώρου πωλήσεων έως 800 τ.μ. και όλα τα καταστήματα εμπορίας αυτοκινήτων, ποδηλάτων και βιβλιοπωλεία και από 4/5 ανοίγουν κουρεία/κομμωτήρια, ενώ τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παραμένουν κλειστά, όπως επίσης θέατρα, όπερες και αίθουσες συναυλιών. Από 4/5 ξαναλειτουργούν οι τάξεις τελειοφοίτων, οι τάξεις που το επόμενο έτος θα έχουν απολυτήριες εξετάσεις και οι μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού. Η έκτακτη φροντίδα στα νηπιαγωγεία διευρύνεται και για άλλες επαγγελματικές ομάδες (για παιδιά γονέων σε κομβικούς κλάδους της οικονομίας). Γενικά όμως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί παραμένουν κλειστοί. Εως τα τέλη Αυγούστου απαγορεύονται εκδηλώσεις με μαζική συμμετοχή. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα εμπορικά καταστήματα γίνεται σύσταση για χρήση μάσκας, με κάθε κρατίδιο να μπορεί να δώσει δικές του οδηγίες. Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι οι καθημερινές μάσκες στόχο έχουν να προστατεύουν τους άλλους από τυχόν μόλυνση, αλλά οι ειδικές μάσκες, που προστατεύουν και το άτομο που τις φοράει, προορίζονται μόνο για το ιατρικό προσωπικό.

Σε σχέση με τους περιορισμούς στις προσωπικές επαφές παρατείνονται έως τουλάχιστον τις 3/5 με ελάχιστη απόσταση το 1,5 μέτρο. Στο δημόσιο χώρο επιτρέπεται η παραμονή ενός μόνο ατόμου με το πολύ ένα ακόμα άτομο που δεν ανήκει στο νοικοκυριό του ή στον κύκλο των συγγενών με τους οποίους συμβιώνει. Το μέτρο αυτό θα εκτιμηθεί και ανά κρατίδιο, ενώ σε τοπικό επίπεδο θα αποφασίζεται η αυστηροποίηση ή χαλάρωση των μέτρων.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο αύξησης της ικανότητας τεστ σε 650.000 ανθρώπους τη βδομάδα. «Προκειμένου να εντοπιστούν γρήγορα οι αλυσίδες λοίμωξης στο μέλλον (...), θα δημιουργηθούν σημαντικές πρόσθετες ικανότητες προσωπικού στις τοπικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας», αναφέρει η απόφαση κρατιδίων και κυβέρνησης. Για το σκοπό αυτό, θα συγκροτηθούν «ομάδες κορονοϊού» πέντε ατόμων ανά 20.000 κατοίκους και πρόσθετες ομάδες από τα κρατίδια πρόκειται να αναπτυχθούν σε ιδιαίτερα πληγείσες περιοχές. Είναι πολύ πιθανό αυτές οι πρόσθετες ομάδες να είναι από τον ομοσπονδιακό στρατό.

Ηπια αντίδραση στην αναστολή χρηματοδότησης του ΠΟΥ από τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χ. Μάας, τονίζει ότι ο ιός είναι μια παγκόσμια απειλή, για την οποία η «εξεύρεση παγκόσμιας απάντησης» είναι απαραίτητη, παραδέχεται λάθη που έκανε ο ΠΟΥ σχετικά με τη νόσο, και επισημαίνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμμερίζεται επίσης μερικές από τις επικρίσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες προβάλλουν «σε μεμονωμένες πτυχές των ενεργειών του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της κρίσης». Ομως, σύμφωνα με τον Μάας, ο ΠΟΥ μπορεί και πρέπει να γίνει ακόμα καλύτερος. «Η υποστήριξη στον ΠΟΥ ήταν κοινή ανησυχία στην τηλεδιάσκεψη με 20 συναδέλφους υπουργούς, που όλοι τους συμμετέχουν στη "Συμμαχία για την Πολυμέρεια"», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Εκεί συμφωνήθηκε επίσης ότι η απάντηση στην απειλή του ιού θα πρέπει να είναι συνεργατική, διαφανής, βασισμένη στην επιστήμη και να συμφωνείται μεταξύ των κρατών». Η ομάδα φέρεται να συμφώνησε να προσπαθήσει να συγκεντρώσει πρόσθετα κεφάλαια για την καταπολέμηση της πανδημίας του ιού και να την διαθέσει στον ΠΟΥ για το πρόγραμμα ελέγχου Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης εμβολίου.

ΒΡΕΤΑΝΙA
Παρατείνονται τα μέτρα για τρεις βδομάδες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μέτρα παράτασης των περιοριστικών μέτρων καραντίνας για τουλάχιστον τρεις βδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, παρότι εκτιμά ότι η πανδημία πλησιάζει στο αποκορύφωμά της.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, μιλώντας χτες στο ΒBC, ξεκαθάρισε πως είναι «πολύ νωρίς» για να αρθεί η καραντίνα, διότι ο ιός «θα κινηθεί ανεξέλεγκτα» αν η κυβέρνηση χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα. Επιπλέον, ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής Βιολογίας στο Imperial College London και επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι θα χρειαστεί η διατήρηση κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα ενδεχομένως μέχρι και για 18 μήνες ακόμα, έως ότου καταστεί διαθέσιμο ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό. Μέχρι τότε, ξεκαθάρισε, «δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα».

Αυτά ενώ ο αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων από τον ιό σε βρετανικά νοσοκομεία έφτασε χτες νωρίς το πρωί περίπου τα 13.000, δίχως να συμπεριλαμβάνονται οι χιλιάδες ηλικιωμένοι που πέθαναν από την ίδια αιτία σε οίκους ευγηρίας.

Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχτεί η κυβέρνηση παράταση της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, που εκπνέει στο τέλος του 2020, επειδή αυτό θα παρατείνει κι άλλο την «αβεβαιότητα στην οικονομία». Αφορμή γι' αυτό ήταν ότι νωρίτερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είχε προτείνει στο Λονδίνο να ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου, ώστε «να περιορίσει την αβεβαιότητα» σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από την πανδημία. «Η συμβουλή μου θα ήταν να αναζητηθούν τρόποι με τους οποίους αυτό το στοιχείο της αβεβαιότητας θα μειωθεί προς το συμφέρον όλων, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ολόκληρου του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά η Γκεοργκίεβα μιλώντας στο BBC.

Πάντως, έρευνα για την ποιότητα ζωής που δημοσιοποίησε χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει ότι περισσότεροι από τους μισούς (53,1%) θεωρούν πως η πανδημία επηρεάζει την ευημερία τους και περίπου το 23% ότι επηρεάζει τα οικονομικά του νοικοκυριού τους. Σχεδόν το 77% δήλωσαν ότι η διατήρηση της επαφής με φίλους και οικογένεια που βρίσκονται μακριά είναι αυτό που τους βοηθά να αντιμετωπίζουν την απομόνωσή τους στο σπίτι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ