ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΕΣΥ»
Απεργούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στις 23 Φλεβάρη

Στις 8.30 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στην πλατεία Μαβίλη

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, προετοιμάζοντας την 24ωρη πανυγειονομική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία για την Τετάρτη 23 Φλεβάρη, ενάντια στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ», τη γενίκευση της επιχειρηματικής δράσης, τα λουκέτα και τις συγχωνεύσεις, απαιτώντας γενναία στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 8.30 το πρωί στην πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Να εκταμιευθούν τα κονδύλια για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα

Παρά τα εξαντλητικά ωράρια και τις διπλοβάρδιες των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, οι οποίοι είναι εξίσου αντιμέτωποι με τις συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, σε είδη βασικής ανάγκης αλλά και τη συνεχιζόμενη φοροληστεία, δεν έχουν εκταμιευθεί τα αναγκαία κονδύλια για το 1ο τρίμηνο 2022 (Γενάρης - Φλεβάρης - Μάρτης) με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καθυστερήσει η πληρωμή της αποζημίωσης για εφημερίες και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου Νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή «συνεχίζεται η απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων των Κέντρων Υγείας της 2ης ΥΠΕ, στους οποίους εκκρεμεί η καταβολή της αποζημίωσης για εφημερίες, εργασία νυχτερινή και σε αργίες και Κυριακές από τον Νοέμβρη 2021».

Το Σωματείο απαιτεί να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, να καταβληθεί η αναλογία της «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» στους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας, να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες καθώς και να ενισχυθούν με προσωπικό οι αντίστοιχες υπηρεσίες της 2ης ΥΠΕ, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να πληρώνονται τα δεδουλευμένα των εργαζομένων των Κέντρων Υγείας χωρίς καθυστέρηση.

Οι μισοί γιατροί απέμειναν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Σάμου

Τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, την υποστελέχωση του μοναδικού νοσοκομείου του νησιού, αφού ιατρικές ειδικότητες, όπως είναι πνευμονολόγοι, ογκολόγοι, ΩΡΛ, γαστρεντερολόγοι, οφθαλμίατροι κ.ά., δεν υπάρχουν, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου και παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΜΕΘ του Νοσοκομείου, όπου ενώ το προηγούμενο διάστημα υπηρετούσαν 4 ιατροί, σήμερα υπηρετούν μόνο 2 και ενώ η πανδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της και οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο καθημερινά αυξάνονται.

«Δεν μπορεί το υποστελεχωμένο Νοσοκομείο της Σάμου να αποτελεί πυλώνα και νοσοκομείο αναφοράς, τη στιγμή που οι κλίνες στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερκαλυμμένες και κατά περιόδους υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς σε απλούς θαλάμους», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων, στηλιτεύοντας «τις πολιτικές που εφαρμόζονται συνειδητά τόσο από την τωρινή κυβέρνηση όσο και από τις προηγούμενες, την υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας ώστε αυτό να πέσει σαν ώριμο φρούτο στα χέρια των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων».

Απλήρωτοι εργολαβικοί στο «Σωτηρία»

Αρνήθηκαν χτες να μπουν για δουλειά συμβασιούχοι καθαριστές σε κτίριο του Νοσοκομείου «Σωτηρία», καθώς ο εργολάβος δεν τους έχει πληρώσει τα δεδουλευμένα τους εδώ και δύο μήνες! Η αποφασιστική τους κίνηση είχε ως αποτέλεσμα άμεσα να πληρωθούν, με την «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΤΑΣ) του Νοσοκομείου να σημειώνει ότι πρόκειται για τους εργαζόμενους που ήρθαν για να αντικαταστήσουν εκείνους που βγήκαν σε αναστολή τον Αύγουστο. Η ΤΑΣ απαιτεί την άμεση μονιμοποίηση όλων των «ελαστικά» εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και την επιστροφή στη δουλειά των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή.

«Η διοίκηση του Νοσοκομείου υποστήριζε πως η επιλογή της σύμβασης με εργολάβο γίνεται για λόγους "ταχύτητας". Αντ' αυτού 4 ολόκληρους μήνες, οι καθαριστές με ατομικές συμβάσεις έγιναν "λάστιχο" για να βγει η δουλειά, ενόσω οι διάφοροι εργολάβοι τσακώνονταν και έκαναν ενστάσεις για το ποιος θα τσιμπήσει τη δουλειά!

Σήμερα οι συνάδελφοί μας δουλεύουν εδώ και δύο μήνες και ήδη έρχονται αντιμέτωποι με την απληρωσιά, τις απειλές, τις διαρκείς αλλαγές ωραρίων, την άρνηση να τους δοθεί η σύμβασή τους εγγράφως(!), όλα όσα διαχρονικά χαρακτηρίζουν τους εργολάβους στα νοσοκομεία», σημειώνει η ΤΑΣ.

Προσθέτει χαρακτηριστικό ότι «το Νοσοκομείο "Σωτηρία" - που προβάλλεται παντού ως πρότυπο νοσοκομείο αναφοράς Covid, με διαρκή προβολή κυβερνητικών στελεχών και επισκέψεων, δωρεών, εκδηλώσεων κ.λπ. - έχει σχεδόν το 50% των εργαζομένων του με όλη την γκάμα των "ελαστικών" εργασιακών σχέσεων. Είναι το νοσοκομείο στο οποίο η χιονόπτωση άφησε τους εργαζόμενους και τους ασθενείς εγκλωβισμένους, παγωμένους και πεινασμένους, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία υπηρεσία που να μην είναι υποστελεχωμένη.

Αυτήν την πολιτική υπηρέτησαν τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες διοικήσεις του Νοσοκομείου, εκφράζοντας την ενιαία στρατηγική ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για Υγεία-επιχείρηση».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΕΔΥ

Στην πανυγειονομική απεργία καλεί και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΔΥ, καθώς σε λίγες μέρες δεκάδες εργαζόμενοι του προγράμματος «Philos2» θα έρθουν αντιμέτωποι για 3η φορά με τις απολύσεις και την ανεργία. «Παράλληλα, επί 3 μήνες μας έχουν κόψει σχεδόν τον μισό μισθό από όσες και όσους από εμάς εργαζόμαστε στις προσφυγικές δομές. Την ίδια ώρα δεκάδες συνάδελφοι στις ΚΟΜΥ κινδυνεύουν να δουν κι αυτή την κουτσουρεμένη αποζημίωση για εργασία τα Σάββατα να κόβεται μετατρέποντας 6ήμερη εργασία με πενθήμερο μισθό», σημειώνει ο Σύλλογος.

Στο πλαίσιο της απεργίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λευκάδας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στο Νοσοκομείο στις 10 π.μ.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αποκλιμάκωση» με σκληρό τίμημα για τον λαό

«Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η λογική όλων των χωρών ήταν ότι μέχρι τα μέσα έως τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να έχει γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων»: Τα παραπάνω έλεγε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, επιβεβαιώνοντας τη βιασύνη όλων των κυβερνήσεων - και αυτής της ΝΔ - να «σβήσουν» την πανδημία ρίχνοντάς την κάτω από το χαλί, μπροστά στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ολα αυτά ενώ ο απολογισμός της «αποκλιμάκωσης στους σκληρούς πανδημικούς δείκτες» μετρά καθημερινά δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες διασωληνωμένους και νέες εισαγωγές.

Χτες έχασαν τη ζωή τους 93 άνθρωποι με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε 25.095 νεκρούς.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 484, με διάμεση ηλικία τα 66 έτη, το 74,17% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 25,83% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.180 ασθενείς.

Εγιναν 375 νέες εισαγωγές COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας, ενώ νοσηλεύονται συνολικά 4.100 ασθενείς.

Σταθερά ψηλά έμειναν οι νέες διαγνώσεις, αφού επιβεβαιώθηκαν 19.504 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 6.062 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.112 στη Θεσσαλονίκη, 941 στο Ηράκλειο, 845 στην Αχαΐα, 515 στη Λάρισα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.255.421.

«Παρακολουθούμε την αποκλιμάκωση των δεικτών και ευχόμαστε να μην εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού που θα ανατρέψει και πάλι τα δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Β. Παπαευαγγέλου. Ωστόσο η κυβέρνηση - διά στόματος υπουργού Υγείας - «εκτιμά» ότι η πιθανότητα αναζωπύρωσης θα συμβεί ...«από το φθινόπωρο και μετά», όπως ...συνηθίζεται πια τα τελευταία χρόνια, με τα απόνερα από τα «πρωτόκολλα ανοσίας» των κερδών του τουριστικού κεφαλαίου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, η αναπληρώτρια υπουργός Μ. Γκάγκα προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του long COVID, προκειμένου να κρυφτεί η ένδεια στη δημόσια ΠΦΥ. Το σύνδρομο μεγάλης κόπωσης και αδυναμίας από ιώσεις δεν είναι κάτι περίεργο, ανέφερε η υπουργός Υγείας, και παρακολουθείται «από ιδιώτες γιατρούς», ενώ ανέφερε ότι σε όλα τα νοσοκομεία έχουν δημιουργηθεί ιατρεία για long COVID.

Σχετικά με την προμήθεια θεραπειών όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, έγινε σαφές για άλλη μια φορά ότι άνθρωποι που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί θυσιάζονται στον βωμό των «διαπραγματεύσεων» και «στις ευρωπαϊκές συμφωνίες».

Προκλητική ήταν η απάντηση της κυβέρνησης και σχετικά με τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή, με την Μ. Γκάγκα να κάνει λόγο για επανεξέταση του ζητήματος στις 31 Μάρτη, ενώ υποστήριξε ότι το αντεργατικό μέτρο της πολύμηνης αναστολής εφαρμόστηκε «για το καλό τους», «για να είναι προστατευμένοι οι ίδιοι», την ώρα που οι διπλοβάρδιες, η παρατεταμένη εντατικοποίηση και τα χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ