ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Σπρώχνουν το λαό βαθύτερα στη χρεοκοπία

Η αναπόφευκτη «ελεγχόμενη πτώχευση» συζητιέται πλέον ανοιχτά, για να ξεκολλήσει το κεφάλαιο από την κρίση

Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να δυναμώσει η πάλη για να πτωχεύσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός
Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να δυναμώσει η πάλη για να πτωχεύσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός
Ολοταχώς στη χρεοκοπία σπρώχνουν το λαό η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της, την ίδια ώρα που τα τμήματα της εγχώριας πλουτοκρατίας αναζητούν τη «φόρμουλα» για να περιορίσουν τη ζημιά από μια πιθανή αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Μετά την ανακοίνωση των βάρβαρων μέτρων του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας», ύψους 76 δισ. ευρώ, που έρχονται να προστεθούν σ' εκείνα που ήδη εφαρμόζονται, φουντώνει η συζήτηση για την «αναδιάρθρωση» του χρέους. Κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τεχνοκράτες και πολιτικοί των αστικών κομμάτων ενισχύουν την κινδυνολογία γύρω από την πτώχευση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα συντηρούν σενάρια για «φιλική», δηλαδή ελεγχόμενη υποτίμηση κεφαλαίου.

Η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, με συνέντευξη στο «Βήμα», για αναδιάρθρωση του χρέους «εδώ και τώρα», προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και σε τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε περίπτωση αναδιάρθρωσης, αλλά παρασκηνιακά πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι υπάρχουν επαφές ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΕΕ) και τους «πιστωτές» της χώρας για «διακανονισμό της αποπληρωμής» των δανείων.

Η παρέμβαση Σημίτη, όσο και αν επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση να εμφανιστεί ως «προσωπική θέση», φανερώνει τις διεργασίες που εξελίσσονται στο παρασκήνιο της βαθιάς κρίσης. «Μια καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική, ώστε τα επόμενα 15-20 χρόνια να είναι περίοδος στην οποία θα ξαναχτίσουμε με αισιοδοξία μια σταθερή οικονομία και θα επανενταχθούμε στην ευρωπαϊκή εξέλιξη», υποστηρίζει ο Κ. Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει επίσης ότι στην «περίπτωση της αναδιάρθρωσης» η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να προχωρήσει σε συνεννόηση με τα όργανα της ΕΕ, της ΕΚΤ και το ΔΝΤ», ώστε «να πειστούν ότι δεν θα υπάρξει επίπτωση στην Ευρωζώνη». Ο ίδιος σπεύδει να ξεκαθαρίσει: «Η αναδιάρθρωση δεν είναι πανάκεια. Δεν παύει η αναγκαιότητα προσαρμογής προς τους κανόνες των συνθηκών για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ούτε απαλλάσσεται η Ελλάδα από το μνημόνιο και τις άλλες υποχρεώσεις που ανέλαβε».

Σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει τις επιπτώσεις από μια «ελεγχόμενη χρεοκοπία», ο Κ. Σημίτης ισχυρίζεται ότι «οι Ελληνες δεν θα πρέπει να ζήσουν για είκοσι χρόνια σε κατάσταση συνεχών δυσκολιών λόγω των υψηλών επιτοκίων που συμφωνήθηκαν σε κατάσταση κρίσης». Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν «θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις» και ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης «τα ομόλογα των ταμείων θα πρέπει να προστατευθούν για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις συντάξεις».

Διασκεδάζουν τις εντυπώσεις

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χτες να κλείσει το θέμα, ισχυριζόμενος ότι «η αναδιάρθρωση δεν είναι στην σκέψη μας. Δεν μας αφορά. Μας αφορά να υλοποιήσουμε και να προσδιορίσουμε επακριβώς τους μεγάλους στόχους που βάζουμε, για να κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο μέχρι τις 15 Μαΐου». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σημίτη, ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «πρόκειται για προσωπικές θέσεις» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει μια διαφορετική άποψη».

Ολες οι παραπάνω τοποθετήσεις φανερώνουν:

α) Οτι και μέσα στους κόλπους του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης εκφράζονται διαφορετικές απόψεις και συγκρούονται συμφέροντα για τους «όρους» που θα οδηγήσουν στη δεδομένη ελεγχόμενη χρεοκοπία.

β) Οτι πίσω από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, υπάρχει η κοινή συνισταμένη: Η ελεγχόμενη χρεοκοπία συνοδεύεται από μέτρα που μειώνουν παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης και θα φορτώνουν στις πλάτες του λαού τα βάρη της κρίσης.

Ωστόσο στο παιχνίδι των εντυπώσεων το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε χτες την «ενόχληση» του Γ. Παπανδρέου για τις τοποθετήσεις του Κ. Σημίτη. Πάντως έγκυρες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού δεν γίνεται σε τυχαίο χρόνο» και πρόσθεταν ότι υπάρχουν και «άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν προτείνει άμεση αναδιάρθρωση του χρέους». Κριτική στις απόψεις Σημίτη άσκησε ο υφυπουργός Υποδομών Σπ. Βούγιας, ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα FM» ανέφερε: «Μιλάει νομίζοντας πως είναι στην κερκίδα και βλέπει τους χριστιανούς να παλεύουν με τα λιοντάρια, κάνοντας μάλιστα και υποδείξεις».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επί της ουσίας συστράτευση στο νέο πακέτο μέτρων

Ψευτοαντιπολίτευση στη βάση της κυβερνητικής θέσης ότι δε θα επιδιώξει να περάσει το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» με 180 ψήφους

Δική της υπόθεση κάνει η ηγεσία της ΝΔ την υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων, ύψους 76 δισ. ευρώ και την ίδια στιγμή, όπως έκανε με το μνημόνιο, επιχειρεί να θολώσει τα νερά, δηλώνοντας εκ του ασφαλούς ότι θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο όταν έρθει στη Βουλή.

Στην πράξη, η ΝΔ έχει συστρατευθεί στο μέτωπο για την ταχεία υλοποίηση του νέου πακέτου των βάρβαρων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη βδομάδα, τα οποία στηρίζει ως αναγκαία αλλά όχι αρκετά για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη. «Εχουμε μπροστά μας νέα μέτρα και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την πολιτική μας», τόνισε χαρακτηριστικά («Μέγκα») ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, αναδεικνύοντας ως μείζον πρόβλημα, αυτό της «αναποτελεσματικότητας» της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτής της ψευτοαντιπολίτευσης, καλλιεργεί την εικόνα ότι τάχα δεν προσφέρει συναίνεση στα νέα μέτρα, επειδή δε θα ψηφίσει το νόμο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας. Πρόκειται, βέβαια, για υποκριτική και παραπλανητική τακτική, πρώτα απ' όλα γιατί δεν απαιτείται πλειοψηφία 180 ψήφων, για να περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ και η κυβέρνηση έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο Α. Σαμαράς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε εκβιασμό των 180», έχοντας στο πίσω μέρος του κεφαλιού του τις διαψεύσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στα σενάρια περί διαδικασίας ψήφισης του προγράμματος με ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής. Παράλληλα, αποδοκίμασε τις συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους λέγοντας ότι «τέτοιες καταστροφολογίες κάνουν κακό στην οικονομία».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο σύμβουλός του Χρ. Λαζαρίδης σε άρθρο του στην «Κυριακάτικη Καθημερινή», εμφανιζόταν θετικός σε μια αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης του επιτοκίου και μάλιστα κατόπιν συνεννόησης με τους δανειστές.

Ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει θεωρώντας δεδομένη τη συναίνεσή της στις νέες αντιλαϊκές ανατροπές. «Πέστε μου ποια αντιπολίτευση σε 8 μήνες έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια και μάλιστα διαρθρωτικών αλλαγών;», αναρωτήθηκε με νόημα στην ίδια συνέντευξη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, υπενθυμίζοντας πως σε ό,τι αφορά το μνημόνιο η θέση της ΝΔ είναι ότι «πρέπει να τιμήσουμε την υπογραφή μας για ό,τι η χώρα έχει υπογράψει μέχρι τώρα».

Νέες δημοσκοπήσεις

Νέα μείωση της εκλογικής επιρροής του δικομματισμού δείχνουν δυο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στον κυριακάτικο Τύπο. Σύμφωνα με το βαρόμετρο της «Public Issue» για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής της Κυριακής», στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 33,5%, ακολουθεί η ΝΔ με 27%, το ΚΚΕ με 12%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 8,5%, o ΣΥΡΙΖΑ με 5,5%, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι με 3% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,5%. Στη δημοσκόπηση της «Κάπα Research» για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής» στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 21,7%, η ΝΔ 20,1%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 5,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3,1%. Ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,7%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται στο 30,1%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λαϊκή αφύπνιση τώρα!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τα νέα μέτρα των 76 δισ., το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, το περασμένο Σάββατο τονίζει:

«Ο λαός δεν πρέπει να χάνει άλλο χρόνο. Αρκετά κράτησε ο εμπαιγμός. Οι διαφωνίες διαφόρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων είναι στο πώς θα μοιραστούν τα 76 δισ. που φιλοδοξούν να αρπάξουν από το λαό την επόμενη τριετία. Λαϊκή αφύπνιση τώρα! Οχι στην πτώχευση του λαού, λαϊκή οργάνωση, αντεπίθεση για λαϊκή εξουσία και οικονομία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ