ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εγινε συμφωνία, δεν υπάρχουν, όμως, εγγυήσεις

Αποδέχτηκε το αίτημα του αφοπλισμού των οπαδών του ο Μουκτάντα Σαντρ, ζητώντας, όμως, εγγυήσεις για την ασφάλειά τους και για την, άνευ εμποδίων, μετατροπή της οργάνωσής του σε πολιτικό κόμμα

Μάχες και συγκρούσεις γίνονται σχεδόν σε κάθε ιρακινή πόλη

Associated Press

Μάχες και συγκρούσεις γίνονται σχεδόν σε κάθε ιρακινή πόλη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Σύμφωνος με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας δήλωνε, γραπτώς, αργά χτες το απόγευμα, ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, αποδεχόμενος τον αφοπλισμό των πιστών οπαδών του αλλά και την αποχώρησή τους από το τέμενος του Ιμάμη Αλί. Ο Σαντρ, όμως, ζητούσε, ευλόγως, εγγυήσεις για την ασφάλεια των ενόπλων σιιτών και για την ασφαλή μετατροπή του «στρατού Μεχντί» σε πολιτική οργάνωση. Και μέχρι χτες βράδυ, ουδείς Ιρακινός αξιωματούχος αναλάμβανε την ευθύνη να παράσχει αυτές τις εγγυήσεις στους σιίτες μαχητές ενώ αντίθετα, νωρίτερα, πολλοί αξιωματούχοι της δοτής κυβέρνησης, με περισσή άνεση, εξαπέλυαν απειλές «εκκαθάρισης».

«Αν δεν παραδοθούν όλοι εντός των επομένων ωρών, και δεν καταθέσουν τα όπλα τους, τότε θα αναγκαστούμε να πάρουμε τον άλλο δρόμο. Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να εισβάλουν στο μαυσωλείο του Ιμάμη Αλί και να το εκκαθαρίσουν από όλα τα εγκληματικά στοιχεία. Και αυτό θα κάνουν, στέλνοντας ένα μήνυμα και σε όλους τους ομοίους τους στα διάφορα σημεία του Ιράκ».

Αυτά δήλωνε, χτες το μεσημέρι, ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας, Χάζιμ αλ Σααλάν, απειλώντας με «εκκαθαρίσεις» το «στρατό του Μεχντί» και διαβεβαιώνοντας ότι το καθήκον της εισβολής στους ιερούς σιιτικούς τόπους θα αναλάβουν οι ιρακινές και όχι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες διαβεβαιώσεις είχε, πρώτα, δώσει ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Associated Press

Λίγη ώρα, αργότερα, όμως, και παρά το γεγονός ότι σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονταν στην ιερή σιιτική πόλη της Νατζάφ, εκπρόσωποι του Μουκτάντα Σαντρ ανακοίνωναν ότι ο νεαρός ηγέτης αποδέχτηκε τα αιτήματα της 8μελούς αντιπροσωπείας της Ιρακινής Εθνικής Συνέλευσης, που μετέβη στην πόλη την Τρίτη το βράδυ. Ο Σαντρ, που δε συμμετείχε προσωπικά, για λόγους ασφαλείας, στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία, τα ξημερώματα, στο τέμενος του Ιμάμη Αλί, ζήτησε εγγυήσεις για την ορθή και αναίμακτη εφαρμογή της συμφωνίας αφοπλισμού των οπαδών του.

Η συμφωνία του Σαντρ καθώς και το αίτημά του για εγγυήσεις μεταφέρθηκαν, γραπτώς, από σιίτες εκπροσώπους στην Ολομέλεια της Ιρακινής Εθνικής Συνέλευσης, στη Βαγδάτη, αργά χτες. Μάλιστα, αρκετοί σιίτες εκπρόσωποι προκαλούσαν τη δοτή κυβέρνηση Αλάουι «να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της εφαρμογής της συμφωνίας χωρίς παρατράγουδα για να αποδείξει ότι πραγματικά ελέγχει την κατάσταση». Κανείς, πάντως, μέχρι χτες βράδυ δεν είχε απαντήσει στο εύλογο αίτημα του Σαντρ.

Συγκρούσεων συνέχεια

Παρά τη συμφωνία επίτευξης εκεχειρίας, οι συγκρούσεις στη Νατζάφ χτες το πρωί ήταν σφοδρότατες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 6 Ιρακινοί και να τραυματιστούν, τουλάχιστον, 23. Σοβαρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, και στη Βασόρα, ανάμεσα σε σιίτες μαχητές και σε Βρετανούς στρατιώτες. Σκοτώθηκαν 1 Βρετανός και 1 σιίτης ένοπλος και τραυματίστηκαν 6 Ιρακινοί.

Στη Μοσούλη, επίθεση με όλμους σε υπαίθρια αγορά προκάλεσε το θάνατο 5 Ιρακινών και τον τραυματισμό άλλων 21. Ολμοι έπληξαν και μια στρατιωτική πολωνική βάση στη Βαβυλώνα, τραυματίζοντας ελαφρά 2 Πολωνούς. Στη Βαγδάτη, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα και άλλος ένας συνάδελφός του σκοτώθηκε σε μάχες στην επαρχία αλ Ανμπάρ. Στόχος επίθεσης με όλμους έγινε, στη Βαγδάτη πάλι, και το υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Τέλος, άγνωστες παραμένουν οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε στη Φαλούτζα 1 Ιρακινός δημοσιογράφος που εργαζόταν για λογαριασμό του γερμανικού δικτύου «ZDF».

ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Κατηγορείται επιθεωρητής δικαστηρίου του ΟΗΕ...

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.--

Οι εισαγγελικές αρχές της δυτικοαφρικανικής Σιέρα Λεόνε απήγγειλαν χτες κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης 12χρονου κοριτσιού έναντίον Αυστραλού αστυνομικού αξιωματούχου την περίοδο που ο τελευταίος διατελούσε επιθεωρητής Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα κατά την περίοδο 1991-2002 (εποχή εκδήλωσης πραξικοπημάτων και εμφύλιων συρράξεων)... Ο 56χρονος κατηγορούμενος Πίτερ Χάλοραν κρατείται πλέον στη φυλακή και εάν καταδικαστεί αντιμετωπίζει ποινή 15ετούς κάθειρξης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ