ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Η καπιταλιστική κρίση στο επίκεντρο της Κεντρικής Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη

Από την περσινή διαδραστική έκθεση στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης
Από την περσινή διαδραστική έκθεση στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης
«Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!», είναι το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που έχει ξεκινήσει το ταξίδι του και θα κορυφωθεί στην Αθήνα, στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Μια βδομάδα νωρίτερα θα γίνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, και τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων, στις 10, 11, 12 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», θα λειτουργήσει, εκτός των άλλων, μια Κεντρική Εκθεση, όπου θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και θα έχει θέμα: «Στις κρίσεις ξεσπά μια κοινωνική επιδημία που σε κάθε άλλη προηγούμενη εποχή θα φαινόταν σαν παραφροσύνη» (Κ. Μαρξ)... «Ο σοσιαλισμός δεν είναι παραφροσύνη, αλλά το τέλος κάθε παραφροσύνης» (Μπ. Μπρεχτ). Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην καπιταλιστική κρίση που έχει ξεσπάσει σε παγκόσμια κλίμακα, με βαρύ τίμημα για την εργατική τάξη και το λαό, αλλά και στην πρωτοπόρα διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, τη μοναδική ελπιδοφόρα για τους εργαζόμενους.

Μέσα από την Εκθεση ο επισκέπτης θα μπορέσει να ανιχνεύσει τις αιτίες που προκαλούν τις κρίσεις στο καπιταλιστικό σύστημα, «γεννημένες» από τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και τις νομοτέλειές του, καθώς επίσης και τις κάλπικες «υποσχέσεις» των αστικών κομμάτων για την καπιταλιστική ανάπτυξη που τάχα θα είναι «δίκαιη» και θα είναι για «όλους».

Η Εκθεση, ακόμη, θίγει το ζήτημα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που οξύνονται στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, τη μοναδική ελπιδοφόρα για τους εργαζόμενους και το λαό, μακριά από κρίσεις - πολέμους - εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό.

Αναλυτικά, η Εκθεση περιλαμβάνει τις εξής 5 ενότητες:

  • «Η κοινωνία όλο και περισσότερο χωρίζεται σε δύο μεγάλα εχθρικά στρατόπεδα, την αστική τάξη και το προλεταριάτο», στην οποία γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθούν οι μεγάλες αντιθέσεις που γεννάει το καπιταλιστικό σύστημα, μεταξύ της δυνατότητας που ίδια η εποχή προσφέρει για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και της πραγματικότητας που ζει η εργατική τάξη, μέσα από παραδείγματα της περιόδου της πανδημίας και γενικότερα.
  • «Η "ανάπτυξη" της ψαλίδας μεταξύ του πλούτου που παράγουμε και του πλούτου που καρπωνόμαστε», όπου απαντιέται το ερώτημα αν μπορούμε να περιμένουμε ότι μία ενδεχόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη θα εξασφαλίσει καλύτερους μισθούς ή νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ενώ αξιοποιούνται και παραδείγματα από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
  • «Οι αστικές σχέσεις έγιναν πολύ στενές για να συμπεριλάβουν τα κέρδη που δημιουργήθηκαν από αυτές», όπου γίνεται προσπάθεια να απαντηθεί τι είναι η κρίση, τι σημαίνει για την παραγωγή στον καπιταλισμό, και από πού προκύπτει, σε αντιπαράθεση με τα αίτια της κρίσης που προσπαθούν να παρουσιάσουν στο λαό για να κρύψουν τον μεγάλο «ένοχο», που είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.
  • «Ο πόλεμός τους γεννιέται από την ειρήνη τους καθώς ο γιος από τη μάνα», όπου μέσα και από τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά φαίνονται οι αγιάτρευτες αντιθέσεις των καπιταλιστών για τη μοιρασιά των ενεργειακών κοιτασμάτων, των δρόμων μεταφοράς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην απάντηση του κάλπικου διλήμματος «συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία», που παρουσιάζει σήμερα η αστική τάξη για να συσκοτίσει τον υπονομευτικό ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην περιοχή.
  • «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή», όπου θα παρουσιάζονται οι νομοτέλειες του σοσιαλισμού, με ποιον τρόπο θα ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, αλλά και πώς θα εξαλειφθούν οι κρίσεις διά παντός. Συνδέοντας το νήμα με το «σήμερα», μέσα από ντοκουμέντα και δράσεις, δίνεται η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανάδειξη αυτού του δρόμου ανάπτυξης, που αποτελεί την ελπίδα του λαού και της νεολαίας για να ζήσουν σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες.

Στην Εκθεση θα υπάρχουν διαδραστικές μορφές όπως timelines, infographics, βίντεο και πλούσιο οπτικό υλικό.

Εκδηλώσεις που έγιναν και που προγραμματίζονται

Από την εκδήλωση στον Αποκόρωνα Χανίων
Από την εκδήλωση στον Αποκόρωνα Χανίων
Το ταξίδι του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αυτές τις μέρες συνεχίζεται και κάνει στάσεις σε πόλεις και χωριά σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ανθρωποι όλων των ηλικιών παρευρέθηκαν στην προφεστιβαλική εκδήλωση στις Καλύβες Αποκόρωνα την οποία πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη η Τομεακή Οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ.

Ο Θωμάς Μπέτσιος, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Χανίων της ΚΝΕ, στο χαιρετισμό του σημείωσε τη σημασία της πραγματοποίησης του Φεστιβάλ στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας των επισκεπτών του. Ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ «Γυάρος, ρωγμές αντίστασης στο θανατονήσι».

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο νομό κάνουν στάση αύριο Πέμπτη στο Καστέλι, όπου θα γίνει ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ. Οι κεντρικές εκδηλώσεις στο νομό είναι προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, με πολιτική ομιλία από τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά και τον Γιάννη Κότσιρα.

Με τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό πραγματοποιήθηκε προφεστιβαλική εκδήλωση το βράδυ της περασμένης Κυριακής και στη Λευκάδα, στην κεντρική πλατεία των Τσουκαλάδων. Μίλησε η Βιβή Σταματέλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, και ακολούθησε αφιέρωμα στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι από τους μουσικούς Βαγγέλη Βεροιώτη, Στέλιο Ζαβιτσάνο, Μαρία Ναστούλη και Διονύση Σκλαβενίτη. Στο χώρο λειτούργησε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην πλατεία Τσουκαλάδων στη Λευκάδα
Στην πλατεία Τσουκαλάδων στη Λευκάδα
Το επόμενο ραντεβού δόθηκε για την Παρασκευή 21 Αυγούστου, στο κεντρικό Φεστιβάλ στο Πάρκο Παραλίας στην πόλη της Λευκάδας.

Σε Σπάρτη και Αργοστόλι αυτή τη βδομάδα

Στο Πάρκο Ευαγγελίστριας στη Σπάρτη, την Παρασκευή 21 Αυγούστου στις 20.30, γίνονται οι κεντρικές εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Λακωνία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αντιπολεμικό αφιέρωμα σε μορφή βίντεο από την ΟΒ μαθητών της ΚΝΕ, με τίτλο «Ξέρει να σκέφτεται...». Ομιλία από τον Γιώργο Λάμπα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Λαϊκό πρόγραμμα από τοπικό συγκρότημα.

Στο χώρο επίσης θα υπάρχουν: Εκθεση ταμπλό με τίτλο «Μπαίνουμε μπροστά για την προστασία του περιβάλλοντος, λέμε όχι στην εμπορευματοποίησή του». Εκθεση ταμπλό με τίτλο «Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και μετανάστες». Εκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» με νέες εκδόσεις.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των επισκεπτών ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, θα τηρούνται αποστάσεις και οι επισκέπτες θα παρακολουθούν τις εκδηλώσεις αποκλειστικά καθιστοί. «Λαμβάνουμε υπόψη τις εκάστοτε εξελίξεις με την πανδημία και τα μέτρα που προτείνει η επιστημονική και ιατρική κοινότητα. Προστατεύουμε την υγεία τη δική μας και των υπόλοιπων επισκεπτών του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"!», σημειώνουν.

Αντίστοιχο ραντεβού δίνει η Τομεακή Οργάνωση Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΚΝΕ, το Σάββατο 22 Αυγούστου στο Αργοστόλι, στην πλατεία Βαλλιάνου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Χαιρετισμό από τον Αντρέα Βαλεντή, Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΚΝΕ, ομιλία από την Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, και συναυλία με τους Sober on Tuxedos. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

ΖΑΓΟΡΑ ΠΗΛΙΟΥ
Παρουσίαση του βιβλίου «Η κατήχηση των χωρικών»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Ζαγορά, τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γιάννης Κορδάτος, η εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης του έργου του, «Η κατήχηση των χωρικών», από τις Oργανώσεις Ζαγοράς Πηλίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ ξεναγήθηκαν από τον Βασίλη Τσαπράζη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του Κόμματος, στη γειτονιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γ. Κορδάτος, και παρουσιάστηκε ένα σύντομο ιστορικό της ζωής του. Η παλιά πετρόχτιστη οικία όπου μεγάλωσε ο ιστορικός έχει καταρρεύσει και διασώζονται ορισμένες πλευρές - ερείπια του σπιτιού του.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με χαιρετισμό από τον Λαυρέντη Κουρελά, στέλεχος της ΚΝΕ, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο συγγραφέας Θανάσης Βογιατζής, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική περίοδο ίδρυσης του ΚΚΕ το 1918, στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στην ανάγκη διαφώτισης του λαού και των φτωχών βιοπαλαιστών αγροτών, που βρίσκονταν σε πνευματική εξαθλίωση, με τις ιδέες του μαρξισμού και του κομμουνισμού. Οπως τόνισε, «το βιβλίο "Η κατήχηση των χωρικών" ξεχωρίζει από τα άλλα έργα του Κορδάτου για την προπαγανδιστική του δύναμη, για την προσπάθεια με μορφή διαλόγων να προπαγανδίσει τις θέσεις για την απελευθέρωση των φτωχών βιοπαλαιστών αγροτών από τα δεσμά της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης».

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Θ. Βογιατζής αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα από την πόλη του Βόλου την περίοδο που γράφτηκε το έργο του Γ. Κορδάτου, συνδέοντάς τα με το καινούργιο του βιβλίο που εκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή», με τίτλο «Η Νίκη μας και πάλι πρωτάθλημα θα πάρει», και αφορά την ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος του Βόλου σε διάστημα σχεδόν 60 χρόνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ