ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΔΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΚΩΝΙΣΜΟΙ
Φουντώνουν ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Δηλώσεις και σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα εξασφαλίσει φθηνότερο δανεισμό για λογαριασμό του κεφαλαίου

Μόνο η μαζική ριζοσπαστική πάλη, στη βάση του συνθήματος «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία», μπορεί να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση
Μόνο η μαζική ριζοσπαστική πάλη, στη βάση του συνθήματος «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία», μπορεί να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση
Με δοσμένη τη στήριξη των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών στα αντιλαϊκά μέτρα και σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, αυτό που μονοπωλεί τις συζητήσεις είναι ο τρόπος και η πηγή από την οποία η Ελλάδα θα εξασφαλίσει φτηνότερο δανεισμό για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, στο φόντο πάντα των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων που φουντώνουν σε συνθήκες κρίσης.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος - Καν, απηύθυνε χτες πρόταση προς την ΕΕ να συστήσει Ταμείο χρηματοδοτούμενο από τις Κεντρικές Τράπεζες των κρατών - μελών, για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Οπως είπε, ένα τέτοιο Ταμείο, «κατά τον καλύτερο τρόπο θα αναπλήρωνε, όταν θα χρειαζόταν, τις ελλείψεις, τεχνικές και μη, των λεγόμενων διεθνών τραπεζών», και πρόσθεσε: «Το τραπεζικό σύστημα, από τράπεζες θα πρέπει να χρηματοδοτείται».

«Αναφερόμαστε σαφώς σε μία πολιτική πρόληψης» μελλοντικών κινδύνων, «ανάλογη με εκείνη της οικολογικής πολιτικής, "ο ρυπαίνων πληρώνει"», υπογράμμισε σχετικά ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, σημειώνοντας ότι «ένα τέτοιο Ταμείο δεν θα έσωζε τράπεζες σε κίνδυνο, αλλά μάλλον θα επέλυε όλα τα σχετικά με τυχόν πτώχευσή τους (...) Δεν προτείνουμε εμείς κάποια νέα φόρμουλα, αλλά μία "συντεταγμένη" τραπεζική πτώχευση» στα όρια της ΕΕ, στο μέλλον.

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έκανε χτες έκκληση προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας. Σημείωσε ότι αυτό θα είναι ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, το οποίο θα είναι συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία και τις νομοθεσίες των κρατών - μελών.

«Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε ο Μπαρόζο και είπε πως η διαχείριση ενός τέτοιου μηχανισμού θα γίνεται από την Ευρωζώνη, δε θα ενεργοποιείται αυτόματα και τα δάνεια δε θα χρειάζεται να αποπληρωθούν αμέσως. Νωρίτερα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «France 24», δεν απέκλεισε μια προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. «Η Ελλάδα και όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ είναι μέλη του ΔΝΤ. Στην πράξη, οι χώρες - μέλη είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή πόρων για το ΔΝΤ. Κατά συνέπεια δεν αποτελεί ζήτημα κύρους. Το θέμα είναι ποιο είναι το καλύτερο μέσο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

«Είναι σημαντικό η ΕΕ να καταλήξει την προσεχή εβδομάδα σε ένα πιο συγκεκριμένο πολιτικό συμπέρασμα, όσον αφορά το ευρωπαϊκό πλαίσιο για μια συντονισμένη και υπό όρους ενέργεια, εάν χρειαστεί και εάν καταστεί αναγκαίο», υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν. «Είναι ουσιώδες, όταν έχουμε να κάνουμε με μια χώρα της ζώνης του ευρώ, να υπάρχει μια ευρωπαϊκή ηγεσία και μια ευρωπαϊκή ευθύνη», τόνισε.

«Στην πραγματικότητα, από την αρχή πολλοί πιστεύουν ότι ο δρόμος του ΔΝΤ είναι ο λιγότερο προβληματικός. Είναι ασφαλώς ο δρόμος της Μεγ. Βρετανίας. Αφήνοντας στην άκρη την περηφάνια, το κόστος της ανταπόκρισης στο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί στο μισό. Οπότε, προχωράμε μπροστά προς τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Το ΔΝΤ, είτε μόνο του, είτε σε συνεργασία με την ΕΕ, μπορεί να αρχίσει να φαίνεται ως η καλύτερη επιλογή βραχυπρόθεσμα». Το παραπάνω άρθρο στην ιστοσελίδα του BBC είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο διεθνή Τύπο.

«Αυτή τη στιγμή, όπου δεν έχουν υπάρξει αποφάσεις και δεν υπάρχουν εκκρεμείς αποφάσεις, η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει τη βοήθεια από το ΔΝΤ», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Ulrich Wilhelm, τονίζοντας ότι το θέμα του ΔΝΤ «παραμένει ανοιχτό». Ακόμα, πρόσθεσε: «Κάθε μέλος του ΔΝΤ μπορεί να αποφασίσει μόνο του αν θα καταφύγει στη βοήθεια από το ΔΝΤ ή όχι. Αυτή δεν είναι μια απόφαση που υπόκειται στην εμπλοκή άλλων».

Ισχυροποίηση της καπιταλιστικής ΕΕ

«Το ΔΝΤ εμπλέκεται ήδη» στην ελληνική κρίση, στην οποία διαδραματίζει ρόλο συμβούλου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μίχαελ Οφερ. Ο Τίλο Σάραζιν, μέλος του ΔΣ της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Salzburger Nachrichten» τόνισε: «Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε ότι η Ελλάδα έχει εκμεταλλευτεί όλα τα αντικειμενικά μέσα που έχει στη διάθεσή της για να διορθώσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε την οικονομική στήριξη». Και υπογράμμισε πως η Ελλάδα «πρέπει να κάνει ό,τι κάνει κάθε χρεοκοπημένος, δηλαδή να κηρύξει πτώχευση».

«Εξαρχής η θέση της Φινλανδίας ήταν ότι πρέπει να εξεταστεί μια χρηματοδότηση του ΔΝΤ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του φινλανδικού υπουργείου Οικονομικών. «Η προϋπόθεση της Φινλανδίας για να βοηθήσει την Ελλάδα είναι να είναι η βοήθεια διμερής, δηλαδή κάθε χώρα να αποφασίσει για τον εαυτό της αν θα βοηθήσει την Ελλάδα», να είναι «εθελοντική» και «πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό το ΔΝΤ να αποτελέσει μέρος αυτού του πακέτου», είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, σύμφωνα με τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, ανακοίνωσε ότι «υποστηρίζουμε την οδό του ΔΝΤ. Απλώς ο ρόλος του ΔΝΤ δε θα αρκέσει» και έτσι «μια παράλληλη λύση πρέπει να προκύψει από την ευρωπαϊκή περιοχή». Καταλήγοντας είπε ότι «θα χαιρετίσουμε τη Γερμανία όταν θα επιλέξει κι αυτή τη λύση του ΔΝΤ (σ.σ. για την Ελλάδα)».

Σε παράλληλα κανάλια εξελίσσεται και η συζήτηση για την ανάγκη του κεφαλαίου να ισχυροποιήσει το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε πιο αυστηρούς κανονισμούς (...) Είναι καιρός να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Τα κράτη της Ευρωζώνης πρέπει τουλάχιστον να αποδεχθούν κάποιους μηχανισμούς που θα βελτίωναν τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και θα επέφεραν ισχυρότερη πειθαρχία».

Το πρακτορείο «Bloomberg» επικαλείται Γάλλο αξιωματούχο, ο οποίος φέρεται να δηλώνει πως ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δε συμμερίζεται την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να καταφύγει στο ΔΝΤ και τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης για τη στήριξή της.

Στο μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας κλιμακώνεται, για την πρωτοκαθεδρία στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Χτες ανακοινώθηκε ότι επίσκεψη στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιήσει ο εκτελών χρέη υπουργού Οικονομικών αξιωματούχος της κινεζικής κυβέρνησης, Ζονγκ Σανγκ, με στόχο να εκτονώσει την ένταση που έχει προκληθεί στις σινο-αμερικανικές σχέσεις από τις πιέσεις των ΗΠΑ για ανατίμηση του γουάν. Η Κίνα προειδοποιεί ότι μπορεί ο διάλογος να υπονομευθεί από «εξωτερικούς παράγοντες», όπως η επιστολή 130 Αμερικανών βουλευτών προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, που του ζητούν να αναλάβει δράση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με απόλυτη μυστικότητα ξεκινά σήμερα στο Πεκίνο υπό την αιγίδα του ιδρύματος του China Development Research Foundation, τριήμερο οικονομικό φόρουμ με τη συμμετοχή «κορυφαίων οικονομολόγων» αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και θέμα: «Κίνα και Παγκόσμια Οικονομία: ανάπτυξη, ανοικοδόμηση, συνεργασία».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Φόρουμ αναμενόταν να συμμετάσχουν υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών, χρηματοοικονομικών και άλλων ομίλων, όπως Shell, Total, Statoil, Aramco, BP, HSBC, Morgan Stanley, Citi, Michelin, Bombardier, Vodaphone, Danone, Amway, BASF. Επίσης, εκπρόσωποι της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, του OΟΣΑ και του ΔΝΤ αλλά και «οικονομολόγοι» όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο καθηγητής του London School of Economics Νίκολας Στερν, ο σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου και καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Μάρτιν Φελντστάιν, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νουριέλ Ρουμπίνι, κ.ά.


Στην Αθήνα ο Δ. Χριστόφιας

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί, από την Πέμπτη το βράδυ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο. Αναφερόμενος σε ενδεχόμενο κοινού ανακοινωθέντος με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πριν τη διακοπή των συνομιλιών για τις «εκλογές» του ψευδοκράτους, ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι αυτό θα εξαρτάται από το περιεχόμενό του και τους στόχους του, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι σύμφωνη σε ένα κοινό ανακοινωθέν που θα θεωρηθεί ως ενδιάμεση συμφωνία, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρά ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες.

Ο Δ. Χριστόφιας χθες το απόγευμα μετέβη στην Πάτρα, προκειμένου να εγκαινιάσει το μνημείο του λοχία Χρίστου Γρίβα, ενός εκ των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974, σημειώνοντας ότι είναι ένας από τους πολλούς που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενος την Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου και αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα. Σήμερα, ο Κύπριος Πρόεδρος θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στα Χανιά, προκειμένου να παραστεί στο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, την Κυριακή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ