ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Ενταγμένο στην πολιτική της λιτότητας
Παρέμβαση του Μ. Κωστόπουλου, κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου

Μισθολόγιο λιτότητας, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος το νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, παρεμβαίνοντας χτες στη Βουλή στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου. "Το νέο μισθολόγιο, σημείωσε, είναι γενικά μισθολόγιο λιτότητας, κινείται στο πλαίσιο της διαβόητης σύγκλισης, είναι για ορισμένους αξιωματικούς, απόστρατους και κυρίως υπαξιωματικούς, αστυφύλακες, κλπ., πολύ κάτω από το όριο φτώχειας".Και πρόσθεσε: "Το νέο μισθολόγιο που προτείνει η κυβέρνηση είναι προπομπός για το τι θα επακολουθήσει με τον προϋπολογισμό που έρχεται. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δε συνηγορούμε σ' αυτό το μισθολόγιο και σ' αυτή τη λογική. Σχολιάσαμε τη φράση του πρωθυπουργού για τους έχοντες και κατέχοντες. Είπαμε να ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι, ότι θα σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι, αν δεν αντιδράσουν ενωτικά, μετωπικά και δυναμικά. Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, επιβεβαιωθήκαμε. Εχοντες και κατέχοντες είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, είναι οι κατώτεροι, κυρίως, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, οι φαντάροι, οι αστυφύλακες. Είναι οι πάντα ευκολόπιστοι και πάντα προδομένοι. Που θα πρέπει να σκεφτούν μερικά πράγματα ...γιατί αυτοί βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά και συχνά βρίσκουν τον μπελά τους, αν στραβοκοίταξαν...".

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Αναλύοντας, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τις προτάσεις του ΚΚΕ, για ένα ικανοποιητικό, ανθρώπινο μισθολόγιο των στρατιωτικών και των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Μ. Κωστόπουλος διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ είναι εναντίον του ενιαίου μισθολογίου. "Θα πρέπει να συμφωνήσουμε, τόνισε, για το διαχωρισμό του μισθολογίου των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των αξιωματικών των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτό όχι για να κάνουμε αντιπαραθετικά μισθολόγια, αλλά γιατί άλλο είναι το αντικείμενο της δουλιάς των μεν κι άλλο των δε. Και, εν πάση περιπτώσει, αρνούμαστε τη στρατικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας".Ακόμη, ο βουλευτής του ΚΚΕ επέκρινε τη θέση του νομοσχεδίου για άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας μεταξύ υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δε σημαίνει μισθολογική ισοπέδωση, αλλά δεν μπορεί αυτό το άνοιγμα της ψαλίδας να μην παίρνει υπόψη το όριο φτώχειας, κάτω από το οποίο δεν μπορεί να υπάρχει μισθός.

Ειδικότερα, ο κομμουνιστής βουλευτής πρότεινε για το μισθολόγιο:

- Βάση κάθε μισθολογίου πρέπει να είναι το όριο φτώχειας, όπως προσδιορίζεται από την ΕΣΥΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα και κανένας μισθός δεν πρέπει να βρίσκεται κάτω απ' αυτό το όριο.

- Το νέο μισθολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει τις απώλειες που έχει υποστεί το εισόδημα των εργαζομένων τα τελευταία πέντε χρόνια. Ανεξαρτήτως του πώς θα καλυφθούν αυτές οι απώλειες (άπαξ ή κλιμακωτά σε μια μικρή χρονική περίοδο), πρέπει οπωσδήποτε να ενσωματωθούν στο βασικό μισθό.

- Να εφαρμοστεί το σύστημα της ΑΤΑ, σύμφωνα με παλιότερες προτάσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. "Είναι απαράδεκτο - τόνισε - να τιμαριθμοποιούνται τα πάντα, εκτός του προϊόντος εκείνου που λέγεται εργατική δύναμη".

- Στη βάση των παραπάνω, να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, προσθετικά και ενσωματωμένα, οι πολυετίες, το επίδομα παιδιών, η ειδικότητα, ο βαθμός κλπ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και τη στάση των βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος, που έχουν εκφράσει αντίθεση με το νομοσχέδιο, τονίζοντας: "Ενώ αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή διαφώνησαν με το νομοσχέδιο και είπαν ότι θα το καταψηφίσουν, τελικά, άλλοι μίλησαν για αποχή και άλλοι έλειπαν από την επιτροπή. Αυτό δείχνει πολλά πράγματα, αλλά θυμίζει και τη γνωστή φράση του Μακρυγιάννη που έλεγε: "Μας φέρνουν οι Βαυαροί κάποια νομοσχέδια. Οι βουλευτές αγορεύουν, αγορεύουν και στο τέλος τα ψηφίζουν". Οχι κύριοι. Αν διαφωνείς με κάτι, καθαρά και παστρικά, να πεις "διαφωνώ" και όχι να στρίβεις και να λες "εγώ τώρα απέχω"".

Τα άλλα κόμματα - Η κυβέρνηση

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πρόχειρο και σημείωσε ότι δεν είναι ενιαίο, δε διέπεται από ορισμένες αρχές και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν, επίσης, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ. Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του Β. Κεδίκογλου και Μ. Γικόνογλου, που στην επιτροπή είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταψήφιζαν το νομοσχέδιο, εξέφρασαν διαφωνίες με ορισμένες διατάξεις του.

Από μέρους της κυβέρνησης, τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης, ο οποίος δήλωσε πως με το νομοσχέδιο έγινε ό,τι ήταν καλύτερο δυνατό, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος είπε ότι λύνονται χρόνια προβλήματα και θεραπεύονται στρεβλώσεις στις αμοιβές των στρατιωτικών.

Θερμό επεισόδιο προβλέπει ο Εβερτ

Το λόγο επί του νομοσχεδίου πήρε, επίσης, και ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προέβλεψε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία μέσα στο 1997. "Πιστεύω - είπε - ότι το ενδεχόμενο θερμών επεισοδίων είναι σημαντικό στο Αιγαίο, στην Κύπρο, αλλά ακόμη και στη Θράκη. Και πιστεύω ότι το 1997 θα είναι ένας πολύ κρίσιμος χρόνος για την εθνική μας ασφάλεια". Ακόμη, αναφερόμενος στις δαπάνες για τους εξοπλισμούς, είπε ότι είναι αναγκαίες και εξέφρασε την άποψη πως "θα πρέπει να δούμε μήπως ακόμα θα έπρεπε και να αυξηθούν".

Το λόγο, επίσης, πήρε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, ο οποίος μέμφθηκε τον πρωθυπουργό, επειδή δεν επέλεξε να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτησή του για το θέμα ότι "ακολουθεί μυστική διπλωματία και θα μας οδηγήσει βήμα - βήμα σε εθνικές υποχωρήσεις". Ακόμη, ο Δ. Τσοβόλας χαρακτήρισε τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς άλλοθι της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει τα σκληρά μέτρα που επιβάλλει στο λαό.

Τα ναρκωτικά στα περίπτερα!!!

Πρόταση του ΣΥΝ στη Βουλή, για πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης

Τη σταδιακή αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών, υποστήριξε χτες στη Βουλή, η βουλευτίνα του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη,αναπτύσσοντας σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο.Το εξωφρενικό επιχείρημα που επικαλέστηκε για να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΝ η Μαρία Δαμανάκη ήταν: "Η αποποινικοποίηση της χρήσης θα βοηθήσει τα πράγματα, διότι ουσιαστικά θα αφαιρέσει από το εμπόριο των ναρκωτικών την τεράστια δύναμη που έχει και η οποία στηρίζεται στο μέγιστο και παράνομο κέρδος. Αν αυτό εκλείψει, πολλά πράγματα θα αλλάξουν"! Δηλαδή λίγο έλειψε να πει ότι αν μπει ΦΠΑ στα κέρδη από το νόμιμο εμπόριο ναρκωτικών θα καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και θα πιάσουμε τους στόχους της Σύγκλισης. "Αποποινικοποίηση δεν πρόκειται να γίνει. Δε συμφέρει ούτε την πολιτεία, ούτε την κοινωνία, ούτε τους πολίτες, ούτε εκείνους που μπορεί στο μεταξύ να γίνουν χρήστες", ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι "όπου μπήκε σε εφαρμογή απέτυχε". Και πρόσθεσε: "Αν δεν κτυπήσουμε την εμπορία και τη διακίνηση αυστηρά και σκληρά, το πρόβλημα θα το έχουμε. Δεν μπορώ να δεχθώ το θέμα της αποποινικοποίησης. Δε θα πάει δηλαδή το χασίς στα περίπτερα, δε θα πάει στη γειτονιά, δε θα μπει ελεύθερα στα σχολεία". Σχολιάζοντας εξάλλου τις τάχα προοδευτικές απόψεις του ΣΥΝ και της Μαρίας Δαμανάκη, τόνισε: "Οσο και να διαμαρτύρεστε, όσο και να φωνάζετε, η άποψη της υγιούς κοινωνίας είναι αυτή που διατυπώνουμε. Είναι άποψη του λαού. Βγείτε στις γειτονιές να τα πείτε αυτά. Δεν περνάνε". Καταλήγοντας ο Ε. Γιαννόπουλος υπογράμμισε: "Τα πολεμούσαμε κυρία Δαμανάκη τα ναρκωτικά από την Κατοχή ακόμα. Αργότερα έφεραν οι Εγγλέζοι εδώ τσουβάλια τα χασίσια το 1945 και δυστυχώς μας επηρέασαν".

Από την επίσκεψη αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δεσμεύτηκε για τη λειτουργία του η κυβέρνηση

Δεσμεύτηκε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας θα λειτουργήσει κανονικά μέσα στο 1997. Η δέσμευση αυτή δόθηκε ως απάντηση κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ. "Σας διαβεβαιώνω - είπε απαντώντας στην ερώτηση ο υφυπουργός Υγείας Θ. Κοτσώνης - ότι μέσα στο 1997 το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας θα λειτουργήσει". Ο υφυπουργός διευκρίνισε επίσης ότι το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης, που απαιτείται για τον οργανισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, έχει υπογραφεί από τον υπουργό Υγείας και "αποστέλλεται προς το υπουργείο Οικονομικών για να υπογραφεί από τους λοιπούς συναρμοδίους υπουργούς". Σχετικά με τα κονδύλια που χρειάζονται για τη λειτουργία του νοσοκομείου, ο Θ. Κοτσώνης είπε πως το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει να περιλαμβάνεται στο νέο προϋπολογισμό το ποσό των 7 δισ. δρχ. ειδικά για το σκοπό της λειτουργίας του νοσοκομείου. Σημείωσε ακόμη ότι αυτό το ποσό είναι αρκετό, εφόσον εγκριθεί η χορήγησή του από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γιατί το νοσοκομείο θα λειτουργήσει σταδιακά και ιδιαίτερα στο δεύτερο εξάμηνο του 1997.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, αφού αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το νοσοκομείο για το θεσσαλικό λαό, αλλά και για τους φοιτητές της ιατρικής, ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και το νοσοκομείο να προσφέρει τις υπηρεσίες του χωρίς κανένα εμπόδιο. "Να μη φτάσουμε - τόνισε - στο φαινόμενο που παρουσιάστηκε και σε άλλες περιπτώσεις να ανεγείρονται τα κτίρια και μετά να μη λειτουργούν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ