ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΛΕΣΒΟΣ
Στο έλεος των πυρκαγιών και της εγκληματικής πολιτικής το νησί

INTIME NEWS

Στο έλεος των πυρκαγιών βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο οι κάτοικοι της δυτικής Λέσβου σε μια πυρκαγιά που απέδειξε, για άλλη μια φορά, πως τα μεγάλα λόγια περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού γίνονται στάχτη με την πρώτη τους «υλοποίηση». Και σε αυτήν την πυρκαγιά φάνηκαν τόσο η έλλειψη ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού όσο και η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, με ευθύνη της κυβέρνησης, γεγονός που στηλίτευσε σε δήλωσή της η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές.

Εκ των υστέρων, έγινε προσπάθεια να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, για να ανακοπεί η πυρκαγιά, αφού για ακόμη μια χρονιά δεν πάρθηκε ούτε ένα τέτοιο στοιχειώδες μέτρο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Η Πυροσβεστική, με τις ίδιες δυνάμεις, 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, 7 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, έδινε για δύο μέρες μάχη με τις φλόγες.

Οι μέρες της φωτιάς απέδειξαν ότι η λαϊκή κινητοποίηση συνέβαλε σημαντικά ώστε να σωθούν λαϊκές περιουσίες, για να φτιαχτούν υποτυπώδεις αντιπυρικές ζώνες, για να εμποδιστεί η διέλευση της φωτιάς από χαράδρες ή προς ορεινούς όγκους, πολύ περισσότερο προς κατοικημένες περιοχές και ειδικά στη σεισμόπληκτη από το 2017 Βρίσα. Στα Βατερά, που εκκενώθηκαν, η φωτιά έφτασε στη... θάλασσα, ενώ εκκενώθηκαν τα χωριά Σταυρός και Βρίσα. Τραυματίστηκαν ελαφρά δύο πυροσβέστες. Στα Βατερά έμεναν σε κάποια σπίτια που κάηκαν, σεισμόπληκτοι από το 2017 που έχασαν το σπίτι τους τότε. Τώρα, έχασαν και αυτό το σπίτι από τη φωτιά...

Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια

INTIME NEWS

Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια
Ως προς το χρονικό των γεγονότων, η φωτιά στα Βατερά της δυτικής Λέσβου ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου καίγοντας ένα από τα μεγαλύτερα πευκοδάση του νησιού. Γρήγορα οι φλόγες προχώρησαν προς το χωριό, φτάνοντας στα σπίτια του, το οποίο αργότερα εκκενώθηκε. Οι κάτοικοι του χωριού έβλεπαν με απόγνωση να καίγονται οι κατοικίες τους και οι κόποι μιας ζωής. Οι εικόνες ήταν συγκλονιστικές. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν με λάστιχα και κουβάδες να σώσουν τα σπίτια τους. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το Καστρί και κατέβηκε προς τα κάτω. Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε σε δύο μέτωπα.

Το απόγευμα του Σαββάτου το πύρινο μέτωπο κινούνταν προς τον δρόμο που συνδέει τη Βρίσα με τα Βατερά. Δεκάδες ήταν τα σπίτια που είχαν καεί, ενώ σκάφος του Λιμενικού επενέβη προκειμένου να απομακρύνει 9 ανθρώπους από την παραλία της περιοχής. Την τελευταία στιγμή καταβάλλονταν προσπάθειες για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Αποκαΐδια τα επιχειρήματα της κυβέρνησης

Οπως τόνισε σε δήλωσή της η Μ. Κομνηνάκα, στα Βατερά έγιναν αποκαΐδια «τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ότι υπάρχει στελέχωση και εξοπλισμός». Αναφέρθηκε στις λιγοστές πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι σώζεται, στην προσπάθεια κατοίκων και εθελοντών να βοηθήσουν και πως η βοήθεια «πέφτει στο κενό όταν η απουσία της πρόληψης μας κάνει για άλλη μία φορά να μετράμε τις πληγές μας». Απαίτησε να σταλούν δυνάμεις και μέσα της Πυροσβεστικής αλλά και να βοηθηθούν οι άνθρωποι σε ό,τι αφορά τη στέγασή τους, καθώς η περιοχή των Βατερών παρέμενε χωρίς νερό και ρεύμα. Το βράδυ του Σαββάτου οι φλόγες πλησίαζαν το σεισμόπληκτο χωριό Βρίσα.

Το πρωί της Κυριακής η φωτιά μαινόταν σε δύο μέτωπα, ένα προς τον Σταυρό, όπου η εικόνα ήταν κάπως καλύτερη, και ένα δεύτερο και μεγαλύτερο προς τη Βρίσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους κατοίκους της Βρίσας δεν στάλθηκε καν μήνυμα για απομάκρυνση επειδή κάποιοι θεώρησαν ότι είναι ακατοίκητο από το 2017 μετά το σεισμό. Τελικά το μεσημέρι της Κυριακής, στάλθηκε μήνυμα μέσω του «112». Λίγο αργότερα κλήθηκαν να εκκενώσουν το χωριό τους οι κάτοικοι του Σταυρού, καθώς η φωτιά πλησίαζε απειλητικά προς την περιοχή. Η Πυροσβεστική, με τις ίδιες δυνάμεις όπως και τις προηγούμενες μέρες στο νησί, προσπαθούσε να περιορίσει τις φλόγες με στόχο να μην περάσουν στο χωριό και στη ρεματιά της περιοχής καθώς η εξέλιξη θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη αν επεκτεινόταν στο πυκνό δάσος στα Πλωμαριτοχώρια, νότια του λεσβιακού Ολύμπου. Την ίδια στιγμή κάτοικοι και εθελοντές στη Βρίσα παρέμεναν σε επιφυλακή υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων καθώς η καμένη έκταση των περίπου 15.000 στρεμμάτων - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις - έκρυβε πολλές μικρές εστίες. Το δεύτερο μέτωπο ήταν το πρωί πλησίον του οικισμού της Βρίσας, όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση ήταν καλύτερη.

Ωστόσο, νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε χτες στις 9.30 το πρωί σε δύο μέτωπα, λόγω της ενίσχυσης των βόρειων ανέμων. Η φωτιά φούντωσε στην περιοχή Ρογκάδα και βορειοδυτικά της Βρίσας σε αρκετή απόσταση όμως από τον οικισμό. Σε ύφεση ήταν το μέτωπο του Σταυρού.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με κάθε τρόπο συνέβαλαν στην κατάσβεση

Υδροφόρες στη μάχη της κατάσβεσης
Υδροφόρες στη μάχη της κατάσβεσης
Να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς καλούσε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ από τις πρώτες στιγμές που αυτή ξέσπασε.

Ετσι, εξαρχής μέλη και φίλοι του ΚΚΕ βρίσκονταν κοντά στο σημείο, ενώ συνεχώς έσπευδαν και άλλες δυνάμεις. Στον χώρο βρισκόταν κλιμάκιο της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κώστα Ρήγα και η βουλευτής Λέσβου του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα.

Σε παρέμβαση της Μ. Κομνηνάκα στον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Βορείου Αιγαίου, τονίστηκε ότι η συνδρομή των μελών και φίλων του ΚΚΕ, άλλων χωριανών θα είναι άμεση, όπως και έγινε. Μάλιστα, η βουλευτής με αντίστοιχες παρεμβάσεις της σε αιρετούς και αξιωματικούς των σωμάτων που επιχειρούσαν στην κατάσβεση ζήτησε να ενταχθούν άμεσα και βέλτιστα οι παραπάνω στην προσπάθεια για την πιο γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φωτιάς.

Με όλες τους τις δυνάμεις οι κομμουνιστές, αγρότες και άλλοι κάτοικοι του νησιού με μηχανήματα αλλά και με κασμάδες, φτυάρια και ό,τι εργαλεία διέθεταν, συνέδραμαν στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Στην εξέλιξη της μάχης για την κατάσβεση της φωτιάς, η ΤΕ Λέσβου απηύθυνε νέο κάλεσμα για «να πληθύνει η αλληλεγγύη και η συμμετοχή από αγροτικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία». Βασικό σημείο συγκέντρωσης για όσους έσπευδαν να βοηθήσουν ήταν η Βρίσα, στην είσοδο του χωριού. Εκεί, συγκεντρώθηκαν νερά, χυμοί και τρόφιμα, πολύτιμα εφόδια για όσους συμμετείχαν στην πολύωρη αυτή μάχη, αλλά και υδροφόρα μηχανήματα για να υποστηρίξουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η Μ. Κομνηνάκα στην περιοχή της φωτιάς
Η Μ. Κομνηνάκα στην περιοχή της φωτιάς
Καθοριστική ήταν η συμβολή των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για να απομακρυνθούν με ασφάλεια από το συγκεκριμένο χωριό οι ανήμποροι και όσοι ήθελαν να φύγουν μετά την εντολή εκκένωσής του το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ το Κόμμα με παρέμβασή του σημείωνε την αναγκαιότητά της από το προηγούμενο βράδυ. Μαζί με φαντάρους βοήθησαν με αυτοθυσία για την εκκένωση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το βανάκι της Πολιτικής Προστασίας δεν κατάφερε να προσεγγίσει το χωριό.

Ταυτόχρονα, για τα πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν στην περιοχή και ώστε να υπάρχει γρήγορη πρόσβαση σε νερό με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, αγρότες της ευρύτερης περιοχής με υδροφόρες και άλλα μέσα διαμόρφωσαν δίκτυο ανεφοδιασμού. Η λαϊκή πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε με τη σημαντική συμβολή του ΚΚΕ έδωσε χρόνο στις πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, με αποτέλεσμα η φωτιά να ανακοπεί πριν το χωριό.

Σημειώνεται ότι παρέμβαση έγινε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χ. Στυλιανίδη, για να ληφθούν όλα τα μέτρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και την ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Διαχρονικό έγκλημα όλων των κυβερνήσεων οι καταστροφικές πυρκαγιές

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις καταστροφικές πυρκαγιές:

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι διαχρονικό έγκλημα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων κατά της ζωής, κατά της περιουσίας και φυσικά κατά του φυσικού περιβάλλοντος.

Ολες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις - και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ - δεν είχαν τον απαραίτητο σχεδιασμό, δεν πήραν όλα τα μέτρα πρόληψης που χρειάζονταν έγκαιρα. Αλλά, εδώ και τώρα, παρότι βρισκόμαστε μέσα στην αντιπυρική περίοδο, χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν υποδομές, να εξασφαλιστούν μέσα, να εξασφαλιστεί προσωπικό. Αμέσως να προσληφθούν οι 4.000 πυροσβέστες που είναι απαραίτητοι, καθώς και οι 1.500 εργαζόμενοι για τις Δασικές Υπηρεσίες.

Να προχωρήσουν πολύ γρήγορα η καταμέτρηση, η χαρτογράφηση όλων των ζημιών, έτσι ώστε να αρχίσει αμέσως η αποκατάστασή τους και βεβαίως να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις στο 100%, για όλες τις ζημιές, για όλους τους πληγέντες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ