ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Οι ΗΠΑ απαιτούν εξαίρεση. Θα την πετύχουν;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η επίμονη άρνηση των ΗΠΑ να υπόκεινται με οποιονδήποτε τρόπο στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που επίσημα πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιούλη, απειλεί να τινάξει στον αέρα τη σχετική Συνθήκη της Ρώμης που έχουν επικυρώσει έως σήμερα 69 χώρες των Ηνωμένων Εθνών...

Σύμφωνα με δηλώσεις του προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρεσβευτή της Συρίας στα Ηνωμένα Εθνη, Μικαέλ Βέχμπε, χτες βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συγκληθεί - κεκλεισμένων των θυρών... - για να εξετάσει την αίτηση εξαίρεσης των ΗΠΑ προκειμένου να απολαμβάνουν ασυλία (από το δικαστήριο) όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες που συμμετέχουν σε πολυεθνικές αποστολές που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα ή με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών! Μάλιστα, την περασμένη βδομάδα, η Ουάσιγκτον είχε απειλήσει να αποσύρει τη συμμετοχή της από κάθε πολυεθνική στρατιωτική αποστολή του ΟΗΕ στην οποία συμμετέχει...

Η συγκεκριμένη απαίτηση της Ουάσιγκτον, που αντιδρά συνολικά σε οιαδήποτε υποχρέωσή της έναντι του συγκεκριμένου δικαστηρίου, προκάλεσε και χτες τις έντονες αντιδράσεις δεκάδων οργανώσεων που υποστηρίζουν τη συγκρότηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Η ενδεχόμενη έγκριση της πρότασης των ΗΠΑ για εξαίρεση απειλεί τη λειτουργία του Διεθνούς Δικαστηρίου προτού καν αυτό συγκροτηθεί, ενώ παράλληλα δημιουργεί καταστροφικές συνέπειες στο διεθνές δίκαιο», σημείωσε στη διάρκεια δηλώσεων στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ο Γουίλιαμ Πέις, επικεφαλής του Συνασπισμού για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που συγκροτούν μία πλειάδα οργανώσεων υπέρμαχων της ίδρυσης του δικαστηρίου. Ο ίδιος έκανε τις παραπάνω επισημάνσεις και σε σχετική επιστολή που απέστειλε την Τετάρτη σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη, θα παραπέμπει κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονίας και κατά του ανθρώπου. Θα αναλαμβάνει επίσης παρεμφερείς υποθέσεις σε περίπτωση που κάποιες χώρες είναι «απρόθυμες ή αδυνατούν να απονέμουν» τη δικαιοσύνη στο έδαφός τους.

Η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους απέσυρε τον περασμένο Μάη την υπογραφή που είχε βάλει ο πρώην Πρόεδρος Μπ. Κλίντον στην ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης και αντιδρά σε οποιαδήποτε εμπλοκή της σ' αυτή την υπόθεση, ακόμη και στο ενδεχόμενο να παραπεμφθούν ως υπεύθυνοι για εγκλήματα Αμερικανοί πολίτες και στρατιώτες που κατηγορούνται πως διέπραξαν εγκλήματα σε μία χώρα που έχει επικυρώσει τη συνθήκη. Το βασικό επιχείρημα μα και φόβος των ΗΠΑ είναι πως ενδέχεται πρώην Πρόεδροι, πολίτες και στρατιώτες να πέσουν θύματα της πολιτικής που οι ίδιες εφαρμόζουν εδώ και χρόνια σε βάρος άλλων χωρών. Να παραπεμφθούν δηλαδή πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ ως κατηγορούμενοι για «εγκλήματα πολέμου» από ηγέτες χωρών που κινούνται σ' αυτή την κατεύθυνση με πολιτικά κίνητρα, όπως δηλαδή συνέβη στην περίπτωση του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς!

ΛΑΡΙΣΑ
Αλληλεγγύη στο λαό της Κολομβίας

«Ο επαναστατικός αγώνας είναι πάλη για την ειρήνη στην Κολομβία». Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Σιμόν Μοράντες, εκπρόσωπος των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, όπου έγινε η εκδήλωση, γέμισε από Λαρισαίους, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» τους, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο λαό της Κολομβίας, που αντιστέκεται στην ιμπεριαλιστική «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και στην αμερικανοκίνητη κυβέρνηση της χώρας.

Ο Σιμόν Μοράντες ξεκίνησε την ομιλία του, κάνοντας μια αναδρομή στη δημιουργία του ένοπλου κινήματος της Κολομβίας, τη δεκαετία του '50. Τότε που η κυβέρνηση άρπαξε τη γη από τα χέρια των αγροτών, με αποτέλεσμα κάποιοι απ' αυτούς να φύγουν στις μεγάλες πόλεις, για να γίνουν φτηνή εργατική δύναμη και οι υπόλοιποι ανέβηκαν στα βουνά, προκειμένου να οργανώσουν την ένοπλη πάλη τους, που ήταν και ο μοναδικός δρόμος για την αυτοάμυνά τους. Πρόσθεσε ότι η ένοπλη πάλη αποτελεί μονόδρομο, καθώς, απέναντι στις προσπάθειες που έχουν καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια οι αγωνιστές της Κολομβίας για να γίνουν ειρηνευτικές συνομιλίες και να επιτευχθεί κάποια συμφωνία, η κυβέρνηση της χώρας απαντά με δολοφονίες συνδικαλιστών --το 90% των δολοφονηθέντων συνδικαλιστών μέσα στο 2001 ήταν Κολομβιανοί και πιο συγκεκριμένα ο αριθμός τους φτάνει στους 60 και πάνω από 4.500 δολοφονήθηκαν συνολικά τα τελευταία χρόνια-- με χιλιάδες άλλες δολοφονίες, με τη λήψη αντιδημοκρατικών μέτρων.

Ο Σιμόν Μοράντες τόνισε ότι η Κολομβία αποτελεί τη δεύτερη χώρα μετά το Ισραήλ την οποία ενισχύει με στρατιωτική βοήθεια ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, προκειμένου να επιτευχθούν τα αποικιοκρατικά σχέδιά του στην περιοχή. Και στη συνέχεια υπογράμμισε ότι για τις ΗΠΑ είναι σημαντική χώρα η Κολομβία --όπως είναι γενικότερα οι χώρες της Λατινικής Αμερικής-- καθώς είναι πλούσια --είναι η 4η μεγαλύτερη χώρα σε αποθέματα νερού και η 6η πετρελαιοπαραγωγός-- ωστόσο το 60% του πληθυσμού της ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η πληροφόρηση για τη δραματική κατάσταση που βιώνει ο λαός της Κολομβίας διαστρεβλώνεται, χρησιμοποιώντας ως μέσο και το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο Σιμόν Μοράντες μετέφερε τους επαναστατικούς χαιρετισμούς των αγωνιστών της Κολομβίας, εξέφρασε την αισιοδοξία για τη νίκη τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο Γ. Χώτος, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο Αγ. Παπαστεργίου, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και πλήθος εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων του νομού.

ΓΑΛΛΙΑ
Πτώση αμερικανικού μαχητικού

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αγνωστη παρέμενε, μέχρι αργά το βράδυ, η αιτία της συντριβής του αμερικανικού μαχητικού «Α 10», που συνετρίβη νωρίς το απόγευμα, σε δάσος της ορεινής περιοχής Βοζ, στην ανατολική Γαλλία. Αντιφατικές ήταν και οι πληροφορίες σχετικά με τους επιβαίνοντες και το λόγο της πτήσης του αεροσκάφους στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η αμερικανική διοίκηση της βάσης Σπανγκντάχλεμ, στη νοτιοδυτική Γερμανία, από όπου φέρεται να απογειώθηκε το αεροσκάφος, μίλησε για αμερικανική άσκηση ρουτίνας και υποστήριξε ότι επέβαινε μόνο ο πιλότος, που αγνοείται, και ότι το αεροσκάφος δε μετέφερε αληθινά πυρομαχικά. Αντίθετα, οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι το αεροσκάφος συμμετείχε σε αμερικανο-γαλλο-βελγική άσκηση, ότι είχε δύο επιβαίνοντες που είναι και οι δύο νεκροί και ότι κατέπεσε με όλο τον οπλισμό του σε πυρομαχικά. Το βέβαιο είναι ότι η πτώση του προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ