Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στα Μεταλλεία Βωξίτη, στα ΕΛΠΕ, σε ΛΑΡΚΟ και Σκαραμαγκά
Σημειώνεται ότι οι μεταλλωρύχοι που ετοιμάζονται να δώσουν συνέχεια με την απεργία στις 9 Απρίλη, το 2024 δεν είχαν καμία αύξηση στα μεροκάματά τους, και διεκδικούν για το 2025 αυξήσεις στο ύψος του 15%, απορρίπτοντας ως απαράδεκτη την αντιπρόταση της εργοδοσίας για αυξήσεις μόλις 4%.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο όμιλος καταγράφει τεράστια αύξηση κερδών, ενώ ετοιμάζεται για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ώστε να προχωρήσει σε διαχωρισμό των σπάνιων ορυκτών (γάλλιο, σκάνδιο και γερμάνιο) που περιέχονται στα μεταλλεύματα βωξίτη που εξορύσσουν οι μεταλλωρύχοι στις στοές και μεταλλεία της Φωκίδας.
Στο πλευρό των εργαζόμενων μεταλλωρύχων βρέθηκαν αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, από τα κλαδικά συνδικάτα χειριστών και τεχνιτών που έχουν αναφορά στον συγκεκριμένο χώρο εργασίας, ενώ συνδικάτα από ολόκληρη τη χώρα έχουν εκφράσει τη στήριξη και αλληλεγγύη στα δίκαια αιτήματα και την αγωνιστική τους διεκδίκηση. Επίσης, συνδικαλιστές εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ.
Σε ανακοινώσεις, μάλιστα, τόσο το επιχειρησιακό Σωματείο όσο και το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας με την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας καταγγέλλουν τη στάση της διοίκησης να μην επιτρέψει αρχικά την είσοδο εκλεγμένων συνδικαλιστών στον χώρο που ήταν συγκεντρωμένοι οι απεργοί μεταλλωρύχοι της πρωινής βάρδιας, αλλά και συνολικότερα τις πιέσεις και μεθοδεύσεις για να μην εκφραστεί η συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση.
Επίσης, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης κοινή συνεδρίαση με το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία πραγματοποίησαν τα ΔΣ των σωματείων που δραστηριοποιούνται στον όμιλο, κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση της κινητοποίησης. Καταγγέλλοντας τη στάση της εργοδοσίας, οι συνδικαλιστές σημείωσαν ότι αναδεικνύει το πραγματικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την εικόνα του «καλού βιομηχάνου» που προβάλλει ο όμιλος Μυτιληναίου.
Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν και άλλα προβλήματα, όπως οι καθυστερήσεις στις πληρωμές τόσο προς τους εργαζόμενους όσο και προς επαγγελματίες της περιοχής, από τον εργολάβο Μητσοτάκη, που εκτελεί έργο για λογαριασμό του ομίλου.
Σε ανακοίνωσή του, το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στα μεταλλεία βωξίτη του ομίλου Μυτιληναίου, χαιρετίζει τη συμμετοχή των εργαζομένων «με πρωτοφανή ποσοστά σε όλους τους χώρους εργασίας», σημειώνοντας ότι «οι εργαζόμενοι έδειξαν το πόσο στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα του σωματείου και πόσο αναγκαίο είναι να υπάρχουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής δείχνει ακόμα και πόσο δύσκολα οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές μας τα βγάζουμε πέρα κάθε μήνα και πώς περνάμε τις τελευταίες μέρες του μήνα μέχρι να ξαναπληρωθούμε». Ενώ καταγγέλλοντας τη στάση της εργοδοσίας, τονίζει ότι η άρνηση της εργοδοσίας να επιτρέψει την είσοδο εκλεγμένων συνδικαλιστών ήρθε μετά την προσπάθεια υπονόμευσης της στάσης εργασίας, «αν και στο τέλος οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές πήγαν στον χώρο των απεργών και τους μίλησαν, με δύο περιπολικά να κόβουν βόλτες...».
Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο καλεί την εταιρεία σε διαπραγματεύσεις στη βάση των αιτημάτων που ήδη τους έχουν καταθέσει, ενώ παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να διατηρήσουν την ενότητα και τη συσπείρωση στο σωματείο και να συμμετέχουν μαζικά στην πανελλαδική πανεργατική 24ωρη απεργία την Τετάρτη 9 Απριλίου και στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κεχαγιά της Αμφισσας.
Την αποφασιστική στάση των μεταλλωρύχων στα μεταλλεία βωξίτη της Φωκίδας και την καθολική τους συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση χαιρετίζουν το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας καταγγέλλοντας παράλληλα την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας.
Στο μεταξύ, σε μια ακόμα απόδειξη ότι η δημοκρατία του αστικού κράτους «σταματά» στις πύλες των εργοστασίων, την είσοδο σε εκπροσώπους των δύο κλαδικών Συνδικάτων Μετάλλου Αττικής και Ενέργειας Αττικής, στα διυλιστήρια της Ελευσίνας, απαγόρευσε χτες η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ).
Αυτό που προφανώς ενοχλεί είναι οι κοινές παρεμβάσεις των δύο συνδικάτων για το δυνάμωμα της οργάνωσης και του αγώνα των εργαζομένων, με ζήτημα αιχμής την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων τους, καθώς αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες υψηλής επικινδυνότητας στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, το αποκαλούμενο «shut down» (προγραμματισμένες εργασίες γενικής συντήρησης).
Σημειώνεται ότι το «shut down» αποτελεί μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, για την οργάνωση των εργασιών και τον συντονισμό μεγάλου αριθμού εργαζομένων, οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση πιθανώς να φτάσουν τους 3.000! Από το σύνολό τους περίπου οι 2.500 θα συμμετέχουν στη διαδικασία περιστασιακά, χωρίς, δηλαδή, να είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με τον συγκεκριμένο χώρο εργασίας και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του. Ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με καταγγελίες θα απασχοληθούν και εργαζόμενοι που δεν έχουν καν εμπειρία από τις συγκεκριμένες εργασίες, καθώς έρχονται από άλλους κλάδους! Σοβαρός κίνδυνος είναι και η μαζική συγκέντρωση μεγάλου αριθμού συνεργείων και εργαζομένων στον ίδιο χώρο, η οποία απαιτεί πολύ καλό συντονισμό. Εμπόδιο σε αυτό στέκεται η πίεση που ασκείται για να γίνουν οι εργασίες γρήγορα.
Αρχικά τα δύο συνδικάτα ενημέρωσαν εγγράφως την εργοδοσία ότι θα επισκέπτονταν χτες τον χώρο, όπως έχουν δικαίωμα, προκειμένου να μιλήσουν στους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ τούς απάντησε αρνητικά με το «αστείο» επιχείρημα ότι δεν γίνονται ταυτόχρονα διαλείμματα, γι' αυτό δεν είναι εφικτή η επίσκεψη και ότι αυτή μπορεί να γίνει μετά το τέλος του «shut down», το οποίο προβλέπεται να γίνει τον Ιούλη!
Τα δύο συνδικάτα πήγαν χτες στα διυλιστήρια, επικαλούμενα το δικαίωμά τους να μιλήσουν και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, όμως και πάλι επικεφαλής της φύλαξης μετέφεραν την εντολή της διοίκησης ότι απαγορεύεται η είσοδός τους!
Ακολούθησε νέα παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελευσίνα, με τα συνδικάτα να καταγγέλλουν ότι ο πραγματικός λόγος που η διοίκηση των ΕΛΠΕ εμπόδισε την είσοδό τους είναι ότι θέλει να «παρεμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση των σωματείων μετά την ανακοίνωσή μας ότι θα αναπτύξουμε δράση» για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.
Με αφορμή και τη χθεσινή παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας έρχεται ξανά στην επιφάνεια η τραγική κατάσταση στις υποστελεχωμένες και με μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή κρατικές υπηρεσίες, αποτελώντας έναν ακόμα παράγοντα έντασης της εργοδοτικής ασυδοσίας.
Το παράδειγμα της Επιθεώρησης Εργασίας στην Ελευσίνα είναι χαρακτηριστικό. Σε αυτήν υπηρετούν μόλις δύο επιθεωρητές, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι να ελέγξουν χιλιάδες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους. Κάτι που είναι αδύνατο.
Ετσι, σήμερα υπάρχουν όλες οι συνθήκες για να γιγαντωθεί η εργοδοτική ασυδοσία στο «shut down» των ΕΛΠΕ, όπου θα δραστηριοποιούνται πάνω από 100 εργολάβοι με χιλιάδες προσωπικό και με την Επιθεώρηση Εργασίας να μην έχει καν τη δυνατότητα να γνωρίζει πόσοι και ποιοι εργολάβοι δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους και με τι όρους τους απασχολούν!
Την ίδια στιγμή οι καταγγελίες για 12ωρα ακόμα και 14ωρα (!) εργασίας εντείνονται, γεγονός που, μεταξύ άλλων, αυξάνει τους κινδύνους που απειλούν τις ζωές των εργαζομένων.
Την τραγική πραγματικότητα που υπάρχει «πίσω από τα ωραία και μεγάλα» λόγια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αναδεικνύουν και τα Σωματεία και οι απολυμένοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της ΛΑΡΚΟ, που μετά την κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας ανανεώνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την πανελλαδική απεργία στις 9 Απρίλη.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Απολυμένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η ΤΡΙΑΙΝΑ» και τα Σωματεία απολυμένων ΛΑΡΚΟ χαιρετίζουν την έκφραση αλληλεγγύης και την παρουσία στην κινητοποίηση της Τρίτης δεκάδων συνδικαλιστών, εκπροσωπών σωματείων και Ομοσπονδιών από την Αττική.
Τονίζουν μάλιστα ότι η κινητοποίηση συνέπεσε «με την "πρωταπριλιάτικη" επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο, διαφημίζοντας μαζί με την Ν. Κεραμέως τη "μείωση της ανεργίας" και την "ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος που προσφέρει η αύξηση του κατώτατου μισθού"».
Την πραγματική τραγική εικόνα όμως αναδεικνύουν οι χιλιάδες συνολικά απολυμένοι (με ευθύνη της κυβέρνησης) από αυτές τις δύο επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ΛΑΡΚΟ).
Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του πρωθυπουργού αντιπαραθέτουν τις διεκδικήσεις τους, όπως για το δικαίωμα ένταξης όλων των απολυμένων στα προγράμματα απασχόλησης, έτσι ώστε να μην υπάρχει απολυμένος που να καλείται να ζήσει με το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ΛΑΡΚΟ, 9 μήνες μετά τις απολύσεις υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες άνεργοι που προσπαθούν να ζήσουν με το επίδομα ανεργίας, αφού η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει ούτε τις απαραίτητες νομοτεχνικές ρυθμίσεις για να απορροφηθούν όλοι οι απολυμένοι, ανεξαρτήτως την εργασιακή σχέση που είχαν με τη ΛΑΡΚΟ, όπως είχε δεσμευτεί δημόσια η ίδια.
Διεκδικούν ακόμα μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους φορείς που απασχολούνται. Ενώ σημειώνουν ότι όσοι απασχολούνται σε φορείς μέσω της ΔΥΠΑ, έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο και από αυτό που προσφέρει ο κατώτατος μισθός, ενώ παράλληλα καλούνται να καταβάλουν Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). Γι' αυτό και απαιτούν, τόσο για την αναπλήρωση του χαμένου κατώτατου εισοδήματος όσο και για την αποπληρωμή του ΦΜΥ, από τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί και ψηφιστεί για τα προγράμματα απασχόλησης των απολυμένων και παραμένουν αδιάθετα, να καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση πριν τις γιορτές του Πάσχα.
Με τις διεκδικήσεις αυτές τα Σωματεία συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος και δεσμεύτηκε να τα προωθήσει στους αρμόδιους. Επίσης στο Λογιστήριο του Κράτους, όπου κατέθεσαν το αίτημα στο επιτελείο του υφυπουργού Θ. Πετραλιά για συνάντηση μεταξύ των σωματείων και του υπουργού. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με το υπουργείο Εσωτερικών.