ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Κλάδος Εμπορίου: Εκτεθειμένοι εργαζόμενοι και καταναλωτές από τα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας
  • Δημόσιο Σύστημα Υγείας: Το τάχα «ενισχυμένο» και «πανέτοιμο» ΕΣΥ... «δεν δύναται» για τα στοιχειώδη
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων: Η ασφάλεια ηλικιωμένων και εργαζομένων εξαρτάται άμεσα από τις εργασιακές συνθήκες
  • Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων και Αρτας: Συνεχίζουν με επιτυχία πρωτοβουλίες για την Αλληλεγγύη και τον Πολιτισμό

ΚΛΑΔΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Εκτεθειμένοι εργαζόμενοι και καταναλωτές από τα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας

Από τη χτεσινή νέα παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα
Από τη χτεσινή νέα παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα
Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού, χωρίς να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του Εμπορίου, με τα κρούσματα που καταγράφονται σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα να πληθαίνουν.

Υπόμνημα με επείγοντα αιτήματα για την προστασία εργαζομένων και καταναλωτών στους χώρους δουλειάς έχει καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία και τους αντίστοιχους φορείς ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διεκδικώντας: Δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ, με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, σε όλους τους εμποροϋπαλλήλους. Τακτική απολύμανση όλων των χώρων των εμπορικών καταστημάτων, των αποθηκών και των γραφείων. Εξασφάλιση του εισοδήματος όλων των εργαζομένων. Οπως τονίζει, τα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα, τα μικρά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ «είναι χώροι υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο».

Ωστόσο, ούτε η ανάγκη προστασίας της υγείας των εμποροϋπαλλήλων ούτε η εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο προσωπικό των επιχειρήσεων δεν αρκούν για να γίνουν πράξη τα παραπάνω αυτονόητα αιτήματα. Σωματεία και εργαζόμενοι του κλάδου διαπιστώνουν πως τα περίφημα «υγειονομικά πρωτόκολλα» είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των επιχειρήσεων, με την εργοδοσία, οχυρωμένη πίσω από αυτά, να μην ενημερώνει τους εργαζόμενους για τα κρούσματα, να συνεχίζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων χωρίς διακοπή για τις απαραίτητες απολυμάνσεις, χωρίς τη διενέργεια τεστ σε όλους τους εργαζόμενους για να διαπιστωθεί τυχόν μετάδοση του ιού κ.ο.κ.

Από το «κουκούλωμα» στο «δεν τρέχει τίποτα»

«Επικοινωνήσαμε με τον ΕΟΔΥ», «εφαρμόζουμε όσα προβλέπονται», «ακολουθούμε τις οδηγίες»: Αυτές είναι οι πανομοιότυπες απαντήσεις που δίνουν οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας σε χώρους δουλειάς όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα, στις παρεμβάσεις σωματείων αλλά και στα ερωτήματα των εμποροϋπαλλήλων που ζητούν να ενημερωθούν. Στην πράξη, η εργοδοσία διαχειρίζεται την κατάσταση κάθε φορά με το... «πρωτόκολλο» που τη βολεύει.

Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το «πρωτόκολλο» της... απόκρυψης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Με βάση αυτό, οι εργαζόμενοι δεν ενημερώνονται επίσημα, παρά τις φήμες που φτάνουν στα αυτιά τους και τα ερωτήματα που θέτουν στους προϊσταμένους τους, ενώ η δουλειά συνεχίζεται κανονικά, χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο. Χαρακτηριστικά, σε μεγάλο πολυκατάστημα η εμφάνιση κρούσματος «κουκουλώθηκε» για 10 ολόκληρες μέρες, πριν γίνει γνωστή από τη συζήτηση στόμα με στόμα και αναγκαστεί τελικά η εργοδοσία να παραδεχτεί την αλήθεια. Αντίστοιχα, σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας, στους εργαζόμενους που ρώτησαν επανειλημμένα για την πολυήμερη απουσία συναδέλφου τους η εργοδοσία επικαλέστηκε ψευδώς άλλο πρόβλημα υγείας.

Οταν η πρακτική της απόκρυψης δεν μπορεί να εφαρμοστεί πια, το τροπάρι αλλάζει. Η εργοδοσία από το «δεν ξέρω» πηγαίνει στο «έχουμε ενημερώσει τον ΕΟΔΥ και ακολουθούμε τις οδηγίες». Οι εν λόγω οδηγίες ωστόσο αποδεικνύονται κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της. Καταστήματα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και πολλών ορόφων «απολυμαίνονται» με διαδικασίες που αρχίζουν και τελειώνουν πριν ανοίξουν τα ρολά το πρωί για να υποδεχτούν τους πελάτες. Οι επιχειρήσεις διατείνονται πως «δε χρειάζεται» να σταματήσουν τη λειτουργία των καταστημάτων αλλά «αν χρειαστεί» θα κλείσει για απολύμανση μόνο το τμήμα όπου εμφανίστηκε κρούσμα. Ετσι, σε κατάστημα όπου παρουσιάστηκε κρούσμα στο εποχικό τμήμα, σε μια περίοδο που η δουλειά σε αυτό είναι ιδιαίτερα αυξημένη, το μόνο μέτρο που πάρθηκε είναι να μείνει ο εργαζόμενος που ασθενεί στο σπίτι του, ενώ όσοι δούλευαν σε καθημερινή επαφή μαζί του δεν θεωρήθηκαν «στενές επαφές» του, δεν σταμάτησαν ούτε μέρα να πηγαίνουν στη δουλειά, ούτε τους έγιναν τεστ. Με ανάλογο τρόπο, σε καταστήματα όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα, αντί να ακολουθηθεί διαδικασία ιχνηλάτησης και διενέργειας τεστ, η εργοδοσία έριξε το μπαλάκι στους εργαζόμενους, συνιστώντας τους να κάνουν το τεστ σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, προφασιζόμενοι ακόμα και ψεύτικα συμπτώματα, και να ενημερώσουν μόλις πάρουν τα αποτελέσματα...

Εκτός από την ανησυχία για την υγεία τους, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που καλλιεργεί η εργοδοσία. Η «εμπιστευτική» ενημέρωση για συναδέλφους τους που βρέθηκαν θετικοί στον ιό συνδυάζεται με προειδοποιήσεις να μη συζητάνε μεταξύ τους και «προς τα έξω» την κατάσταση, ακόμα και με απειλές πως αν δεν κρατήσουν το στόμα τους κλειστό θα χάσουν τη δουλειά τους.

Οι καταγγελίες των εργαζομένων αφορούν και τα προληπτικά μέτρα στις επιχειρήσεις. Ετσι, ενώ η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους, μεγάλη εμπορική αλυσίδα δεν παρέχει το απαραίτητο αυτό μέσο ατομικής προστασίας και οι εργαζόμενοι επωμίζονται την ευθύνη και το κόστος της προμήθειας μάσκας. Σε άλλες επιχειρήσεις εφαρμόζεται το μέτρο της θερμομέτρησης κατά την προσέλευση των εργαζομένων, όταν όμως υπάλληλος ανέβασε πυρετό ενημερώθηκε πως... «δεν υπάρχει άλλος» να τον αντικαταστήσει στη βάρδια και επομένως δεν μπορεί να φύγει από τη δουλειά!

Τα όποια μέτρα, όπως εξηγούν εργαζόμενοι, περιορίζονται στη «βιτρίνα» των καταστημάτων, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι του πελάτη. Την ίδια στιγμή π.χ. που οι επιχειρήσεις μοστράρουν έναν ατμοκαθαριστή για να χρησιμοποιείται υποτίθεται μετά τη δοκιμή από τους πελάτες, στους χώρους των αποθηκών δεν γίνεται όχι απολύμανση αλλά ούτε στοιχειώδης καθαριότητα...

Νέα παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής έκαναν χτες νέα παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα. Οι καταγγελίες εργαζομένων για την ύπαρξη κρουσμάτων σε μια σειρά καταστήματα συνεχίζονται, ενώ η εργοδοσία ισχυρίζεται πως «δεν ξέρει» τίποτα, σε άλλες περιπτώσεις διαψεύδει την ύπαρξη κρουσμάτων ή την αποδίδει σε ...«λάθος».

Την τακτική του κουκουλώματος ακολουθεί και η διεύθυνση του εμπορικού κέντρου, που δεν έχει δεχτεί να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως έχει ζητηθεί από την περασμένη βδομάδα, επικαλούμενη αστείες δικαιολογίες, ότι δήθεν... «δεν έχει σαφή εικόνα αν υπάρχουν κρούσματα».

Στην παρέμβαση συμμετείχαν επίσης Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ στην περιοχή.


Σοβαρές καταγγελίες από σωματεία όλων των κλάδων

Σοβαρές καταγγελίες για τη μη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων και τη διαχείριση κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς από την εργοδοσία έρχονται καθημερινά από σωματεία όλων των κλάδων.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση που κράτησε η διοίκηση των ΕΛΤΑ στην αντιμετώπιση κρούσματος που διαγνώστηκε την προηγούμενη βδομάδα σε εργαζόμενο στο Κέντρο Διανομής στην οδό Λένορμαν.

«Εχουν τεράστια ευθύνη τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και η διοίκηση των ΕΛΤΑ, που με τη στάση της δεν προστατεύει επί της ουσίας τους εργαζόμενους», τονίζει το Σωματείο. Καταγγέλλει ότι «μετά τη διάγνωση του συναδέλφου μας, ο οποίος νοσηλεύεται, μονάχα 5 εργαζόμενοι κάνανε το τεστ για τον κορονοϊό, με τη δικαιολογία ότι αυτοί ήταν κοντά του. Προφανώς ο αριθμός είναι ελάχιστος αν αναλογιστεί κανείς τους εκατοντάδες εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτόν το χώρο, ο οποίος έστω με ένα κρούσμα επί της ουσίας είναι μία υγειονομική βόμβα (...) Σε καμία περίπτωση η απολύμανση, όσο απαραίτητη κι αν είναι, δεν φτάνει από μόνη της για να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων. Εδώ και τώρα χρειάζεται όλοι οι εργαζόμενοι να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό, με ευθύνη και πλήρη κάλυψη του κόστους από τη εργοδοσία (...) Εδώ και τώρα χρειάζεται να δοθούν οι απαραίτητες άδειες για να προστατευτούν όλοι οι συνάδελφοι οι οποίοι είναι σε ευπαθή ομάδα ή έχουν υποκείμενα νοσήματα, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα».

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας καταγγέλλει την εργοδοσία της «General Mills» για τη διαχείριση κρούσματος κορονοϊού που εντοπίστηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Σύμφωνα με το Σωματείο, λίγο πριν από τη λήξη της πρωινής βάρδιας προχτές, Τρίτη, ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους ότι βρέθηκε κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενο της απογευματινής βάρδιας. Ενημερώθηκαν επίσης εργαζόμενοι ότι το εργοστάσιο θα συνεχίσει να δουλεύει κανονικά και θα κλείσει μόνο το πρωί της Τετάρτης για απολύμανση. Εκπρόσωπος της εταιρείας, αν και ανέφερε ότι θα γίνουν τεστ στους εργαζόμενους με ευθύνη της εταιρείας, δήλωσε άγνοια για το πότε και πρόσθεσε ότι... αν κάποιος βιάζεται μπορεί να πάει να το κάνει και μόνος του, αναλαμβάνοντας το κόστος! Αντίστοιχα, δήλωσε άγνοια για το αν οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν το μεροκάματο για το πρωινό που θα κλείσει το εργοστάσιο για απολύμανση.

Την ίδια στιγμή, το κλαδικό Συνδικάτο καταγγέλλει ότι βρέθηκε σε αδιέξοδο στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ, καθώς τους παρέπεμπαν είτε στην εταιρεία είτε στην Πολιτική Προστασία, το τηλεφωνικό κέντρο της οποίας «έπεφτε» συνεχώς.

Το Συνδικάτο αναδεικνύει τις ευθύνες εργοδοσίας και κυβέρνησης και απαιτεί να διακοπεί η παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ για τους εργαζόμενους, μέχρι να γίνει απολύμανση και να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ για το σύνολο του προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ