ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Οι μάσκες έπεσαν!

Κείμενο - βόμβα για τα εργασιακά δικαιώματα παρουσιάστηκε χτες στη συνεδρίαση της γραμματείας του "κοινωνικού διαλόγου". Επαίσχυντες συγκλίσεις στη διάλυση του οχτάωρου, στη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, στα Τοπικά Σύμφωνα, στην "ευελιξία" των εργασιακών σχέσεων...

Κείμενο - "φωτιά", όπου καταγράφονται οι απόψεις και οι συγκλίσεις των "εταίρων" για την απασχόληση, που έχει έντονα το στίγμα της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, του οχτάωρου και της συνολικής αφαίρεσης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων,στη λογική της "Λευκής Βίβλου" και του Μάαστριχτ, παρουσιάστηκε χτες, κατά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του "κοινωνικού διαλόγου".

Εξι είναι οι βασικοί άξονες, που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση αυτή, η οποία κράτησε μέχρι αργά το βράδυ: Η διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης, η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, ταΤοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, η εργασία των συνταξιούχων, η "προστασία" των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και η ρύθμιση των άτυπων μορφών απασχόλησης.

Για το χρόνο απασχόλησης,η κυβέρνηση, στην κατεύθυνση κατάργησης του 8ωρου, επανέλαβε τη θέση της για διευθέτηση του συνολικού χρόνου εργασίας σε εννιάμηνη ή ετήσια βάση!

Ειδικότερα, πρότεινε τη θέσπιση ωραρίων, μέσω επιχειρησιακών συμφωνιών που θα επικυρώνονται με υπογραφή σύμβασης εργασίας έξω φυσικά από τα πλαίσια της ΕΓΣΣΕ. Η σύμβαση αυτή θα μπορεί να προβλέπει: Ευέλικτη απασχόληση και διευθέτηση των ωρών εργασίας σε ετήσια βάση, η οποία θα έχει σαν όριο το 40ωρο και δε θα μπορεί να ξεπερνά το 48ωρο!

Ο ΣΕΒ είχε προτείνει επιπλέον τη μείωση των αποδοχών, κάτι που η κυβέρνηση δεν αποκλείει ως ενδεχόμενο, χωρίς να κάνει συγκεκριμένη αναφορά. Επίσης, προτείνεται η πιλοτική εφαρμογή των μέτρων αυτών, με βάρος πάντα στη διευθέτηση, σε επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας.Οπως και να έχει, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας συνδέεται σε όλες τις περιπτώσεις με την ύπαρξη μεγαλύτερης ευελιξίας!

Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της, με δήλωση του προέδρου της Χ. Πολυζωγόπουλου,πρότεινε 35ωρη απασχόληση, χωρίς μείωση αποδοχών μέχρι το 2000, με άμεση εφαρμογή σε ορισμένες επιχειρήσεις και χορήγηση "κινήτρων" σε εκείνες τις επιχειρήσεις που θα έχουν "πρόβλημα" στην εφαρμογή του 35ωρου! Ουσιαστικά δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να ελιχθεί και να προωθήσει, με εκατέρωθεν διολισθήσεις, την κατάργηση του 8ωρου και την επιβολή της διαβόητης διευθέτησης.

Στην πρόταση της ΓΣΕΕ εντάσσεται και η μεταφορά πόρων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα της τάξης του 30% των συνολικών επενδύσεων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος εφαρμογής του "35ωρου"!

Πάντως, η συζήτηση για το χρόνο εργασίας διακόπηκε, ο "άξονας" απαλείφτηκε και φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθετική παρέμβαση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του "διαλόγου", πράγμα που ουσιαστικά παραδέχτηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Χ. Πρωτόπαππας.

Το χτύπημα της πλήρους απασχόλησης υπέρ της μερικής είναι καταφανές στο κείμενο των επαίσχυντων συγκλίσεων.Η κυβέρνηση προτείνει (και υπάρχει συμφωνία), ως ελάχιστο όριο μερικής απασχόλησης 12 ώρες τη βδομάδα, δηλαδή τριήμερη απασχόληση με τετράωρα.

Οσο για το δημόσιο,οι... αντιρρήσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ φαίνεται να παραμένουν, αλλά μόνο σε ένα βαθμό, αφού αναγνωρίζεται η δυνατότητα σύγκλισης για ορισμένες περιπτώσεις και εκφράστηκε η συναίνεση για το προσωπικό της περιφερειακής διοίκησης και θέσεων "κοινωνικής εργασίας"! Συναίνεση εκφράστηκε και στη δυνατότητα να μειώνεται ο χρόνος εργασίας ιδιωτικών υπαλλήλων που θέλουν τρία χρόνια για συνταξιοδότηση (και οι αντίστοιχες αποδοχές) και να προσλαμβάνονται στη θέση τους νέοι εργαζόμενοι για τον άλλο μισό χρόνο εργασίας!

Για τα ΤΣΑ γίνεται μια γενικόλογη αναφορά στη γνωστή όμως κατεύθυνση απειλής των εργασιακών σχέσεων, αμοιβών και συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέσα από το παράθυρο των "κοινών αποδεκτών δράσεων" για τη δήθεν ενίσχυση της απασχόλησης.

Για την εργασία των συνταξιούχων,οι αναφορές είναι αόριστες, όμως η κατεύθυνση είναι η δημιουργία αντικινήτρων για τη συνέχιση της εργασίας. Το θέμα έχει και ασφαλιστικές προεκτάσεις. Τη σχετική εισήγηση έκανε ο Π. Τήνιος, όμως αν και συζητήθηκε εκτενώς, δε δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν, όπως και τεράστιες είναι οι ευθύνες της ΓΣΕΕ για τη "συναίνεσή της", τα ζητήματα "δανεισμού υπηρεσιών και δανεισμού εργαζομένων"!

Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει η τελική συνεδρίαση της γραμματείας με τα θέματα αυτά και θα παρουσιαστεί νέο κείμενο.

Σχολιάζοντας αργά το βράδυ το κατάπτυστο κείμενο, συνδικαλιστές σημείωναν: "Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των ταξικών δυνάμεων, που από την αρχή απείχαν από αυτό το στημένο παιχνίδι, ότι αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το χτύπημα από πολλές πλευρές των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων με το γκρέμισμα των βασικών πυλώνων πάνω στους οποίους στηρίζονται. Δηλαδή του οχτάωρου, της πλήρους απασχόλησης, της κοινωνικής ασφάλισης και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Σ' αυτή την επίθεση η απάντηση της εργατικής τάξης θα είναι σκληρή.Και κάτι ακόμα: Ποιος θα τολμήσει να βάλει την υπογραφή του κάτω από αυτό το κατάπτυστο κείμενο;".

Η ΔΑΚΕ

Τη σύγκληση των οργάνων της ΓΣΕΕ πριν την επόμενη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του "κοινωνικού διαλόγου", ώστε να πάρει η Συνομοσπονδία τις τελικές της αποφάσεις για την πορεία του "διαλόγου", ζητούν με επιστολή τους προς το προεδρείο της Συνομοσπονδίας οι σύμβουλοι της ΔΑΚΕ,εκπρόσωπος της οποίας πήρε μέρος στη χθεσινή συνεδρίαση του "κοινωνικού διαλόγου".

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της ΔΑΚΕ, που παραπέμπουν μάλιστα σε σχετική"ομόφωνη απόφαση των οργάνων της παράταξης", αν η ΓΣΕΕ δεν αποφασίσει την αποχώρησή της από τον "κοινωνικό διάλογο", τότε η ΔΑΚΕ θα αποσύρει από αυτόν τους δικούς της εκπροσώπους...


"Πιστεύω" μας η... ευελιξία!

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων σε ημερίδα της ΓΣΕΕ. Γ. Παπαντωνίου: "Στόχος μας η μείωση του μη μισθολογικού κόστους". Μ. Παπαϊωάννου: "Απασχολήσιμοι εργαζόμενοι σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς". Ευέλικτο... "35ωρο" και μάλιστα με κίνητρα, ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Η εμμονή της κυβέρνησης στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στο μοντέλο του "απασχολήσιμου", επιβεβαιώθηκε χτες με τις ομιλίες των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας σε ημερίδα της ΓΣΕΕ, με θέμα "Προοπτική απασχόλησης και κοινωνικού κράτους μετά το Αμστερνταμ και πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου".

Και ενώ οι κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν ότι "πιστεύω" της κυβέρνησης είναι η "ευελιξία στην αγορά της εργασίας", ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θεώρησε σκόπιμο να συμβάλει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση, προβάλλοντας το... αίτημα για "σταδιακή εφαρμογή" ενός κατ' όνομα "35ωρου", το οποίο σκόπιμα ξεκόβει από το πενθήμερο και το 7ωρο και για το οποίο - όπως είπε - θα πρέπει να εξεταστεί ακόμα και η χορήγηση κινήτρων στις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας για να προχωρήσει! Για το θέμα αυτό, ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο"... Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρ' όλα αυτά, και οι δυο υπουργοί στις παρεμβάσεις τους απέκλεισαν οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος, σημειώνοντας ότι είναι εντελώς ανέφικτη η εφαρμογή 35ωρου στην Ελλάδα, ενώ απέφυγαν και να απαντήσουν στο αίτημα που διατυπώθηκε να θέσει η ελληνική κυβέρνηση, στη Σύνοδο του Λουξεμβούργου, τη θέση για πανευρωπαϊκή προώθηση του θέματος...

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,ξεκαθάρισε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η μείωση του έμμεσου μισθολογικού κόστους,αφού "είναι αυτονόητο - σημείωσε - να περιορίσουμε αυτές τις επιβαρύνσεις και να ενθαρρύνουμε τον επιχειρηματικό κόσμο να προχωρήσει σε άνετη πολιτική προσλήψεων"! "Πιστεύουμε - συνέχισε - στην ευελιξία της αγοράς εργασίας". Κατέληξε λέγοντας ότι "αυτή η πολιτική είναι δύσκολη, έχει κοινωνικό κόστος, γι' αυτό το θέσαμε στον "κοινωνικό διάλογο" και το προχωρήσαμε"!

Ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου ανέλαβε να ξεκαθαρίσει το "τι εννοούμε ευελιξία ή προσαρμοστικότητα" και κάλεσε να συμφωνήσουν ότι αυτή περιλαμβάνει: Συμφωνίες "κοινωνικού διαλόγου", που θεσμοθετούν μέτρα για την ανάπτυξη. Εισαγωγή μερικής απασχόλησης. Διά βίου κατάρτιση των εργαζομένων, ώστε "να είναι - είπε - απασχολήσιμοι σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας".Εισαγωγή ενεργητικών μορφών απασχόλησης και μείωση των φορολογικών δαπανών για τις δραστηριότητες εντάσεως εργασίας.

Σχετικά με το χρόνο εργασίας, επισήμανε πως "όταν μιλάμε για χρόνο εργασίας πρέπει να μιλάμε για ημερήσιο, για εβδομαδιαίο, για μηνιαίο, για ετήσιο"!Ειδικότερα για το 35ωρο, σημείωσε: "ας μπει μπροστά η Γαλλία και θα δούμε". Τέλος εξύμνησε τον "κοινωνικό διάλογο" "που είναι σταθερή επιλογή της κυβέρνησης". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας.

Στη συζήτηση παρενέβη ο Γ. Ποντικός,μέλος του ΔΣ του ΙΝΕ, ο οποίος επισήμανε: "Αυτά που ακούσαμε από κυβερνητικούς παράγοντες, επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας ότι τα λεγόμενα μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας θα αποτελέσουν μια ακόμα κερδοφόρα επιχείρηση προς όφελος των πολυεθνικών κερδών". Σημείωσε πως "οι συζητήσεις για την απασχόληση στη Σύνοδο του Λουξεμβούργου, όχι μόνο δε θα προσφέρουν τίποτα στους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα επιδιώκεται να δώσουν δώρο στους εργοδότες τη νομιμοποίηση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, της εξαθλίωσης δηλαδή των εργαζομένων". Τέλος επισήμανε πως η όλη συζήτηση εξελίχτηκε σε μια προσπάθεια να επιβληθεί σαν μονόδρομος η λογική της ταξικής συνεργασίας και του "κοινωνικού διαλόγου".

Ο Martin Hutzebaut,εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, σημείωσε, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της οργάνωσή του: "Διαπραγματευόμαστε την ευελιξία, για να συμβάλλουμε στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας"!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ