ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ

Ποιον και τι εξυπηρετούν τα μεγάλα έργα; Στην υπηρεσία ποιων θα τεθούν μετά την αποπεράτωσή τους; Θα ωφεληθεί ο λαός απ' αυτά; Ερωτήματα σαν αυτά έθεσε μεταξύ πολλών άλλων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στους εργάτες της υπό κατασκευή Αττικής Οδού, όπου περιόδευσε χτες, κομίζοντάς τους μηνύματα αντίστασης και αγώνα και ακούγοντας απ' αυτούς τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.

Η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, ξεναγήθηκε σε μεγάλο τμήμα του έργου από εκπροσώπους της κοινοπραξίας «Αττική Οδός», οι οποίοι άλλωστε την ενημέρωσαν για ζητήματα τεχνικής φύσεως, αλλά και ζητήματα που άπτονται της κοινωνικοοικονομικής προσφοράς του εν λόγω έργου.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε πολλές φορές την ανάγκη τα μεγάλα έργα να εξυπηρετούν το λαό. Μίλησε στους εργάτες για όλα τα ζητήματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, στην παιδεία και την υγεία, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2001, ακόμα και στο Παλαιστινιακό. Τους κάλεσε, δε, να αγωνιστούν με όλη τους τη δύναμη για την υπεράσπιση των κατακτήσεών τους και τη διεκδίκηση νέων, πιο προωθημένων, όπως 35ωρο-7ωρο-5ήμερο με αύξηση αποδοχών. Κυρίως όμως τους κάλεσε να πρωτοστατήσουν στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, που θα είναι σε θέση να ισχυροποιήσει τη λαϊκή άμυνα και να πιέσει, αλλά και που θα βάλει πλώρη για ουσιαστικές και βαθύτερες ανατροπές στη χώρα, σημειώνοντας πως είναι η ώρα για βαθιές αλλαγές.

Αντίσταση σήμερα, αντεπίθεση ως τη νίκη αύριο

Το εργοτάξιο στο Μαρκόπουλο ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του κλιμακίου του ΚΚΕ, όπου η Αλέκα Παπαρήγα ενημέρωσε τους εργάτες για τις εξελίξεις στα εργασιακά, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση και τις θέσεις του Κόμματος.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε κατ' αρχήν τον εξής προβληματισμό: «Αυτό το έργο πρέπει να μπορεί να το χαρεί ο απλός ο άνθρωπος. Αλλά ως προς αυτό τίθεται το εξής ερώτημα: Πώς πάει η ζωή του εργαζόμενου; Αυτό μας απασχολεί. Ναι, να υπάρξουν μεγάλα έργα, αν και για ορισμένα σαν προτεραιότητες είχαμε αντιρρήσεις, για έργα όμως που έχουν σχέση με τη βελτίωση της ζωής δεν είμαστε αντίθετοι. Το θέμα όμως είναι πώς είναι η ζωή των εργαζομένων, για να μην έχουμε δρόμους που θα μπορούν να τους περνάνε μόνο αυτοί που "τα έχουν"».

Αναφερόμενη στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί, η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε από τους εργάτες «να ανησυχούν», συμπληρώνοντας όμως «με το να ανησυχούμε μόνο δε γίνεται τίποτα». «Το έργο αυτό θα τελειώσει, τι θα κάνετε μετά;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε η Αλ. Παπαρήγα στους εργάτες, συμπληρώνοντας: «Ολα τα μεγάλα έργα έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτές τις μέρες ετοιμάζονται να περάσουν στη Βουλή διάφορα νομοσχέδια για τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση. Το ερώτημα που βάζουμε είναι: Θα κάνουμε κάτι για να εμποδίσουμε αυτά τα μέτρα; Για να υπάρξει δουλιά και για τα παιδιά σας;».

Εν συνεχεία υπογράμμισε: «Θεωρούμε ότι σήμερα πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στους αγώνες. Σκεφτείτε, συσπειρωθείτε στα συνδικάτα που παλεύουν, γιατί υπάρχουν και συνδικαλιστικές οργανώσεις που ροκανίζουν το χρόνο με διαβουλεύσεις και ψευτοπαλικαρισμούς. Τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δική σας πάλη. Εχει δύναμη η εργατική τάξη, τεράστια. Μπορεί να βρεθεί στην εξουσία και δε λέμε ρομαντικά πράγματα, μπορεί να τεθεί σαν όραμα και στόχος. Αντίσταση σήμερα να συγκρατήσουμε τον κατήφορο, για να αντεπιτεθούμε ως τη νίκη αύριο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις εργατών η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή: «Κάποιος με ρώτησε για την Παλαιστίνη. Εκεί πάνε να καταντήσουν όλους τους λαούς. Να μην αποφασίζουμε πώς θα πολιτευτούμε στον τόπο μας, να αμφισβητούνται και εδάφη στο τέλος. Είδατε τι έγινε με την άσκηση του ΝΑΤΟ: αμφισβητήθηκαν δικαιώματα της χώρας μας. Εξω από την ταξική πάλη δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή βελτίωση. Μην πάμε σαν τους Παλαιστίνιους που τους δέσανε με τη συμφωνία του Οσλο και μετά, όταν άρχισαν να συζητάνε την εφαρμογή της, τους κατέλαβαν οι Ισραηλινοί τα εδάφη».

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό σημείωσε: «Δίνει ψίχουλα στους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά στις φοροαπαλλαγές και μεγάλους μποναμάδες στους λίγους. Είναι, λέει, πλεονασματικός. Σας κατάκλεψαν γι' αυτό είναι πλεονασματικός, αλλά το πλεόνασμα δεν το παίρνετε εσείς, άλλωστε αν ήταν να το πάρετε δε θα σας έκλεβαν».

Σχετικά με τις τιμές των καυσίμων απάντησε: «Γιατί ανεβαίνει η τιμή όταν έχουμε μεγάλη παραγωγή και λογικά πρέπει να πέφτει; Συμβαίνει το αντίθετο γιατί οι μεγάλες εταιρίες πραγματοποιούν τα υπερκέρδη τους. Είναι καθαρά θέμα κερδοφορίας. Εχουν μεγάλη παραγωγή, την οποία θέλουν και να περιορίσουν μάλιστα. Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις είναι το κέρδος από κάτω».

Αμέσως μετά η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τα αρχαιολογικά σκάμματα στην Παλλήνη, όπου οι αρχαιολόγοι έδωσαν στην Αλέκα Παπαρήγα υπόμνημα με τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συνομιλώντας μαζί τους, ανέφερε πως «έχουμε ασχοληθεί με τα προβλήματα των αρχαιολόγων. Από το '74 και μετά σε όλους τους χώρους υπήρξαν κάποιες κατακτήσεις, στον αρχαιολογικό χώρο έχουμε μείνει 50 χρόνια πίσω. Τελειώσαμε το πανεπιστήμιο με μία τουριστική επίσκεψη στις Μυκήνες. Ευρήματα σαπίζουν στα υπόγεια και οι αρχαιολόγοι είναι αδιόριστοι οι περισσότεροι».

Χρειάζεται να νιώσουν την ανάσα και το φόβο της ταξικής πάλης

Δεκάδες εργαζόμενοι υποδέχτηκαν την Αλέκα Παπαρήγα στο εργοτάξιο της λεωφόρου Κύμης. Απευθυνόμενη σ' αυτούς τους εργάτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε: «Γίνονται ορισμένα μεγάλα έργα. Αλλάζουν τα έργα αυτά την εικόνα της χώρας, όπως λέει η κυβέρνηση; Μπορεί να δείχνουν την ικανότητα των Ελλήνων εργατών και επιστημόνων, δε σημαίνει όμως ότι αλλάζει η εικόνα της χώρας. Ποια θα είναι η ζωή σας τα επόμενα χρόνια; Θα έχετε σταθερή δουλιά, καλούς μισθούς, θα έχετε ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση και υγεία; Σκεφτείτε το αύριο. Προωθείται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, νομοσχέδιο για μια υγεία με χαμηλό επίπεδο παροχών, που θα κοστίζει για τους πολλούς».

Η απάντηση στα ερωτήματα της Αλ. Παπαρήγα ήρθε από τους ίδιους τους εργάτες. «Δουλεύουμε 10 - 12 ώρες, με μεροκάματα τσάμπα 10.000 με 12.000 δρχ., πώς να ζήσουμε. Και την ίδια ώρα δεν ξέρουμε, αν θα έχουμε δουλιά του χρόνου», τόνισε ένας απ' αυτούς, για να συμπληρώσει: «Αν δεν αντιδράσουμε άμεσα θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα. Πρέπει να δράσουμε».

Ενας συνάδελφός του πήρε το λόγο: «Δουλεύουμε τόσες ώρες γιατί μας κάνει η ανάγκη. Εχουμε τα σχολεία, τα φροντιστήρια των παιδιών. Δεν προλαβαίνουμε να σηκώσουμε κεφάλι. Πώς να μη δουλέψεις τόσες ώρες;»!

Ενας τρίτος απαντά: «Λύσεις θα δοθούνε μόνο με δυναμικές κινητοποιήσεις, όχι μια απεργία και τέρμα, άλλος δρόμος δεν υπάρχει...»!

Σ' αυτές τους τις δηλώσεις η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε: «Δεν πρόκειται να καταλάβουν το δίκιο του εργάτη. Μόνο αν τους φοβίσεις, μόνο αν νιώσουν το φόβο και την ανάσα της ταξικής πάλης, μπορούν κάτι να παραχωρήσουν. Γίνανε σημαντικοί αγώνες, πρέπει όμως να ενωθούμε όσοι θέλουμε να παλέψουμε, να εμπνεύσουμε τη δύναμη στην εργατική τάξη να αντιδράσει και θα βρει το δρόμο, τις μορφές πάλης».

«Χρειάζεται - κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα - σ' αυτή τη βάρβαρη πολιτική να αντιτάξουμε την ταξική ενότητα των εργαζομένων, το σταθερό αγώνα, αγώνα με σχέδιο, με προοπτική, με στοιχείο σύγκρουσης».

Να τελειώσει το έργο μέσα στις προθεσμίες

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία στην «Αττική Οδό» η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Διαπιστώνουμε οπωσδήποτε, ότι το έργο είναι μεγάλο και εντυπωσιακό και μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κυκλοφορία σε όλη την Αττική. Αυτό που εμάς μας απασχολεί είναι ότι: Πρέπει, όσο γίνεται, να τελειώσει μέσα στις προθεσμίες του, γιατί διαφορετικά θα υπάρχει, κατά τη γνώμη μας, μεγάλη επιβάρυνση και μπροστά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο δεύτερος λόγος της επίσκεψής μας είναι να επικοινωνήσουμε με τους εργαζόμενους και να συζητήσουμε μαζί τους ειδικά ή γενικότερα εργασιακά προβλήματα, είτε αφορούν στις συνθήκες δουλιάς, είτε στα ωράρια εργασίας, είτε, πιο γενικά, στην κοινωνική ασφάλιση, στη συνταξιοδότηση, που έχει σχέση με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική. Θεωρούμε ότι υπάρχουν σοβαρά περιθώρια να βελτιωθούν, ας το πούμε, τα ωράρια απασχόλησης των εργαζομένων. Και να μην υπάρχουν εκκρεμότητες στο βαθμό που υπάρχουν - δεν μπορέσαμε εμείς σήμερα να δούμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν - με την ασφάλιση και ό,τι άλλο έχει να κάνει με τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεδομένου ότι εδώ δουλεύουν πολλές εταιρίες, υπάρχουν πολλές εργολαβίες κλπ. Αρα είναι και δύσκολο να ξεκαθαρίσεις πώς είναι το ενιαίο καθεστώς, λόγω της φύσης της κοινοπραξίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ