ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυο λίμνες σε κίνδυνο

Μια συνθήκη, που υποτίθεται ότι υπογράφτηκε και από τη χώρα μας για την προστασία των υδροβιότοπων, καταπατείται από οργανωμένα συμφέροντα και μεγάλος αριθμός μεταναστευτικών πουλιών σύντομα θα εξαφανιστούν, αν δεν υπάρξει ουσιαστική μέριμνα

Φαίνεται πως η Συνθήκη Ραμσάρσε λίγο καιρό θα αποτελεί άλλο ένα ανέκδοτο για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Μια συνθήκη που υποτίθεται υπογράφηκε και από τη χώρα μας για την προστασία της διεθνούς σημασίας υδροβιότοπων καταπατείται από οργανωμένα συμφέροντα χωρίς το επίσημο κράτος να παρεμβαίνει στοιχειωδώς. Οι υδροβιότοποι είναι τόποι φιλοξενίας και τα τελευταία καταφύγια μεγάλου αριθμού μεταναστευτικών πουλιών. Στις λίμνες, τα ρυάκια, τις όχθες και τα παραλίμνια δάση ζουν είδη που σύντομα θα εξαφανιστούν αν δεν υπάρξει ουσιαστική μέριμνα. Η Κορώνεια και η Βόλβη αποτελούν δυο ανεκτίμητους θησαυρούς, πολύτιμους χώρους για τη διατήρηση της άγριας ζωής. Γι' αυτό είναι ανάγκη να προστατευτούν. Κάποτε θα πρέπει να γίνει και σ' αυτό τον τόπο συνείδηση ότι η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος ουσιαστικά είναι της αυτής σημασίας με την εθνική ανεξαρτησία. Κι όσο πιο γρήγορα το κατανοήσουμε αυτό τόσο το καλύτερο για όλους μας.

Λίγα λόγια για τις λίμνες

Το 1955 αποξηράνθηκαν οι λίμνες Μαρούδα και Λάντζα που βρισκόταν βόρεια της Βόλβης. Η λίμνη αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον μια και σ' αυτήν πάνω από 200 είδη πουλιών είτε προσωρινά είτε μόνιμα βρίσκουν καταφύγιο. Ειδικά το χειμώνα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις: πάπιες, γλάροι, βουτηχτάρια, φαλαρίδες, τσικνόπαπιες, όπως και σπάνιες χαλκόκοτες και χουλιαρομύτες δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο, που συμπληρώνεται με τα 23 είδη ψαριών, άλλα τόσα είδη θηλαστικών και 19 είδη αμφίβιων και ερπετών. Τριακόσια τριάντα έξι υδρόβια φυτά έχουν καταγραφεί στις δυο λίμνες και πάνω από δέκα (λ.χ. νυμφαία) θεωρούνται λόγω της σπανιότητάς τους μεγάλης σημασίας. Γύρω από τις λίμνες στις πλαγιές των γύρω βουνών το τοπίο συμπληρώνουν βελανιδιές, οξιές και περίπου 800 φυτικά είδη. Σε μια έκταση 350 στρεμμάτων πλατάνια, λεύκες, ιτιές και καρυδιές σχηματίζουν το αιωνόβιο δάσος της Απολλωνίας στο νότιο μέρος της Βόλβης στις εκβολές του ποταμού Μελισσουργού. Στο δάσος αυτό υπάρχουν πελαργοί και σταχτοτσικνιάδες σε μια αρμονική συμβίωση μέσα στην πορεία του χρόνου. Στην κοιλάδα του ποταμού Ρήχιου πλατάνια, ιτιές, κρανιές και φράξοι δημιουργούν το δάσος της Ρεντίνας. Ενα εκπληκτικό παραποτάμιο σύστημα μια σειρά από θάμνους είναι άλλο ένα σημείο που σηματοδοτεί την ομορφιά της συγκεκριμένης περιοχής.

Μνημεία της φύσης - χώρος έμπνευσης - οικονομικό κεφάλαιο

Μεγάλος είναι και ο αριθμός των τοποθεσιών με αρχαιολογική, πολιτιστική και θρησκευτική αξία. Δίπλα στον Αγιο Βασίλειο στις όχθες της Κορώνειας ο 2πύργος και η βυζαντινή εκκλησία από σχιστόλιθο κοντά στη Ρεντίνα. Στην περιοχή του δάσους της Απολλώνιας βρίσκεται ο αιωνόβιος πλάτανος που σύμφωνα με την παράδοση δίδαξε ο Απόστολος Παύλος. Εκεί όπως και στα πλατάνια του Σχολαρίου φιλοξενούνται αναρίθμητες φωλιές σταχτοτσικνιάδων. Να αναφέρουμε τις θερμές πηγές του Λαγκαδά που η φήμη τους ξεκινά από το Βυζάντιο και αυτές που βρίσκονται κοντά στην Απολλωνία. Η γεωργία σ' όλη τη λεκάνη συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τα νερά που αρδεύονται από τις λίμνες. Μιλάμε για μια έκταση που ξεπερνά τα εκατό χιλιάδες στρέμματα. Η αλιεία πάντα αποτελούσε βασική διατροφική πηγή των κατοίκων με τα περίφημα γριβάδια της Κορώνειας και τις παστές λιπαριές της Βόλβης. Σήμερα εξακολουθεί να είναι σημαντικός ο τομέας αυτός, αλλά σίγουρα όχι στα προηγούμενα επίπεδα. Η γύρω περιοχή προσφέρεται σαν χώρος έμπνευσης, αναψυχής και εκπαίδευσης με την πλούσια ποικιλία που παρουσιάζει.

Ο κίνδυνος της καταστροφής

Η μεγάλη ανομβρία τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την υπερεξάντληση των υδάτων για τις αρδεύσεις προκάλεσαν τη δραματική μείωση της στάθμης των λιμνών. Το μέγιστο βάθος της Κορώνειας μειώθηκε σε μια δεκαετία έξι μέτρα (από 8.5 έφτασε τα 2.5). Οι εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια είναι ακόμα δυσμενέστερες. Η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων πέρα από την επιβάρυνση των υγροτοπικών οικοσυστημάτων θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή παραγωγών και καταναλωτών. Κτηνοτροφικές μονάδες και βιοτεχνίες αλλά και οι γύρω οικισμοί επιβαρύνουν, τόσο με τα υγρά, όσο και με τα στερεά απόβλητά τους το περιβάλλον. Η υπερβόσκηση των πλαγιών, η λαθροθηρία, οι εκχερσώσεις και η λαθροϋλοτομία απειλούν την άγρια ζωή των υδροβιότοπων. Η διατήρηση ορισμένων ιχθυοπληθυσμών κινδυνεύει μια και δεν υπάρχει ούτε ο στοιχειώδης προγραμματισμός που απαιτείται για κλειστά συστήματα. Τέσσερα είδη ψαριών στην Κορώνεια και ένα στη Βόλβη έχουν εξαφανιστεί. Τέλος, η πτώση των νερών στις λίμνες δημιούργησε άλλο ένα πρόβλημα, όπου αποκαλύπτονται τμήματα του πυθμένα γρήγορα καλύπτεται από καλάμια, τα οποία μετά καίγονται για να καταπατηθεί η γη. Αλήθεια τι θα πρέπει να γίνει για να αφυπνιστούν οι κατά το νόμο αρμόδιοι;

|Π9 ΠΗΓΗ

1. Ελληνικό Κέντρο Βιότοπων - Υγρότοπων

ΣΠ ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Ακρα του τάφου σιωπή

Κάτι η βίλα της Μιμής, κάτι οι συνεχιζόμενες κόντρες των κυβερνητικών στελεχών, κάτι το αντάρτικο του καπετάν Θόδωρου, από κοντά η "έντιμη" δημοσιογραφία του Ταύρου και φυσικά η προεδρολογία, δεν αφήνουν σε ησυχία την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να... ολοκληρώσει το μεγαλειώδες έργο της. Είναι φυσικά και τα γκάλοπ που ξαφνικά δεν τους προκύπτουν και γενικώς τα "άτομα", όπως θα έλεγαν και οι μαύρες τρύπες των ταμπλόιτ, ψάχνονται. Γιατί τα ΕΟΚικά πακέτα έρχονται, οι "δικοί μας" εργολάβοι τα διαχειρίζονται και θα τα ξεκοκαλίσουν, υπάρχει όμως και το άγχος της επόμενης μέρας, όσο κι αν το παιχνίδι είναι σικέ. Γιατί όπως και να το κάνουμε κάποιοι φροντίζουν και για το αυριανό τους image (το αυριανικό τους προσπαθούν να το αποποιηθούν, χωρίς φυσικά να πείθουν κανένα). Σε τέτοιες περιόδους, η σιωπή από κέντρα που παίρνουν αποφάσεις αστρονομικών ποσών για έργα τουλάχιστον αμφιλεγόμενα, κάθε άλλο παρά ησυχία πρέπει να δημιουργεί. Το αντίθετο. Γι' αυτό και θα παρακολουθούμε από κοντά όλα όσα διαδραματίζονται στο μετρό και τα Σπάτα που αποτελούν την αιχμή του δόρατος του γαλαζοπράσινου νεοφιλελευθερισμού. ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Βιοκαλλιέργειες στην Ελλάδα

Πάνω από 200 είναι οι βιοκαλλιεργητές στη χώρα μας και οι εκτάσεις που καλλιεργούν έφτασαν αισίως τα 6.500 στρέμματα. Να και κάτι ενθαρρυντικό. Το ζητούμενο βέβαια είναι η εξάπλωσή τους και κυρίως η ανάπτυξη ενός ικανοποιητικού δικτύου διανομής των προϊόντων τους με μια παράλληλη προσπάθεια ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού. Ευχές για κάθε επιτυχία στο δύσκολο αλλά και παράλληλα ενδιαφέρον και πολλαπλά χρήσιμο έργο τους.

Ανεξέλεγκτη άντληση υδάτων

Θύμα η λίμνη του Δύστου. Δράστης το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Επιπτώσεις οικολογικές τεράστιες. Καταγγελίες πολλές. Ενδιαφέρον από τις αρχές κανένα. Η συνέχεια στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Γενέθλια

Δέκα χρόνια έκλεισε το περιοδικό ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, γράφοντας ιστορία στον περιοδικό Τύπο. Χαμηλών τόνων, με επιστημονικές απόψεις, έχει κατορθώσει να επιβληθεί σε μια δύσκολη περίοδο για τον Τύπο. Να τα εκατοστίσει!

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση τ. 6

Η προσπάθεια της συντακτικής ομάδας του πολύ καλού αυτού περιοδικού συνεχίζεται. Απευθυνόμενοι ουσιαστικά σε συνδρομητές μόνο, που ασχολούνται με το ειδικό και συνάμα πολύ σημαντικό αυτό αντικείμενο, κατορθώνει και εκδίδεται κάθε δυο - τρεις μήνες. Με κείμενα ειδικών και ατόμων με μεράκι στην περιβαλλοντική εκπαίδευση αποδεικνύει, ότι περιοδικά που σέβονται αυτό που κάνουν, έχουν και λόγο ύπαρξης και υποστήριξης απ' όλους μας. Το τι γίνεται στη Νάουσα, τον Αγιο Νικόλαο, την Κοζάνη, το Ναύπλιο και μια σειρά άλλες περιοχές, αλλά και με πολλές διεθνείς ειδήσεις, είναι αφιερωμένη η ύλη του τελευταίου τεύχους. Για όσους ενδιαφέρονται το τηλ. του περιοδικού είναι 8645622.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ