ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Πόλεμος» παντού...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΦΟΝΤ ΜΙΝΤ.--

Με τη συνεχή παρέμβαση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου, επιχειρείται μια ύφεση του πολέμου που μαίνεται μεταξύ των διαφόρων λόμπι της εξουσίας στην Ουάσιγκτον, αλλά και του FBI και της CIA, που γίνεται μέσα από τις σελίδες των κύριων αμερικανικών εφημερίδων. Ωστόσο, ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται και πια μεταφέρεται στις ίδιες τις αίθουσες του Κογκρέσου που ξεκίνησε χτες τις ακροάσεις για τα όσα προηγήθηκαν της 11ης Σεπτέμβρη.

Ο Μπους κατά το τρίτο κύμα των δηλώσεών του χτες, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις ακροάσεις του Κογκρέσου, καθώς... δύναται να αποσπάσουν τους ειδικούς από το κύριο σημείο της ενασχόλησής τους, που σύμφωνα με τον Μπους δεν είναι άλλο από την αποτροπή εκδήλωσης κάποιας τρομοκρατικής ενέργειας. Τις δηλώσεις αυτές ο Μπους τις έκανε από τη στρατιωτική βάση του Φορντ Μιντ, όπου βρίσκεται και ή έδρα της πανίσχυρης Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών...

Παράλληλα, υπερασπίστηκε για άλλη μία φορά το FBI, αλλά και την ίδια τη CIA, τονίζοντας ότι η κακοδαιμονία ξεκινά από το γεγονός ότι οι δύο υπηρεσίες δεν επικοινωνούσαν σωστά στο παρελθόν, πριν δηλαδή από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, επισήμανε όμως ότι οι δύο υπηρεσίες τώρα έχουν πολύ πιο στενές επαφές. Τέλος, για άλλη μία φορά δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξαν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες που τους επέτρεπαν να προλάβουν τις επιθέσεις του Σεπτέμβρη κατά της Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης.

Φυσικά πρόκειται για μία «θεωρία» κυρίως, αφού οι αποκαλύψεις αναφορικά με το τι γνώριζε η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζονται και είναι άγνωστο κατά πόσο ο Μπους μπορεί να πείσει...

Νέες αποκαλύψεις

Χθεσινό δημοσίευμα των «New Times» επαναφέρει το ζήτημα, που πρωτοείδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Σεπτέμβρη, για τις πληροφορίες που παρείχε η Αίγυπτος προς τις ΗΠΑ. Και πάλι όπως η «Le Monde», με συνέντευξη του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ αποκαλύπτει ότι οι αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει μια εβδομάδα πριν από τις επιθέσεις τις αμερικανικές αρχές, ότι το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν ένα βήμα πριν από την εκτέλεση μιας πολύ σημαντικής επιχείρησης εναντίον αμερικανικού στόχου.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «USA Today», οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν καταγράψει πριν την 11η Σεπτέμβρη 2001, μηνύματα της «Αλ Κάιντα» που αναφέρονταν σε ένα μεγάλο χτύπημα και Αμερικανοί πράκτορες είχαν κατορθώσει να διεισδύσουν στην τρομοκρατική οργάνωση, αλλά οι αναφορές τους δε διευκρίνιζαν πότε ή πού θα γίνει η τρομοκρατική επίθεση. Επικαλούμενη, κυβερνητικούς αξιωματούχους η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι αποκαλύψεις αυτές είχαν «θαφτεί» στις 350.000 σελίδες των εγγράφων που δόθηκαν από τη CIA στις ακροάσεις του Κογκρέσου για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη.

Παραστρατιωτικές μονάδες της CIA

Πάντως, ένα είναι δεδομένο. Ασχέτως των αποκαλύψεων η αμερικανική κυβέρνηση επωφελείται τα μάλα, της αποποίησης ευθυνών τόσο από τη CIA όσο και από το FBI, ώστε να «εκσυγχρονίσει» τις δύο υπηρεσίες. Και ενόσω αναμένεται η κατάθεση των διευθυντών της CIA Τζορτζ Τένετ και του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ, ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου κεκλεισμένων των θυρών, το FBI εκσυγχρονίστηκε και εξοπλίστηκε με «αυτοκρατορικές» εξουσίες για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών, ανάλογες κινήσεις γίνονται και στη CIA.

Η CIA συγκρότησε ειδική παραστρατιωτική μονάδα με στόχο τον εντοπισμό και την εξάρθρωση τρομοκρατικών δικτύων και των ηγετών τους στο εξωτερικό, αποκάλυψε Αμερικανός αξιωματούχος. Η CIA διαθέτει ήδη αρκετές μονάδες που δρουν στη σκιά, αλλά η νέα δύναμη που συγκροτήθηκε θα υπάγεται απευθείας στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της οργάνωσης, με στόχο την εξάρθρωση της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να αποκαλύψει τον αριθμό των πρακτόρων που θα μετέχουν στη νέα μονάδα, τα μέσα που θα έχουν στη διάθεσή τους και τον τρόπο δράσης τους.

Ο Μπους αναφερόμενος στο θέμα σε ομιλία του στο Λιτλ Ροκ του Αρκανσο, τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους Αμερικανούς κατά της τρομοκρατίας... και εάν κρίνει κανείς από τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η προστασία θα γίνει απανταχού της Γης.

Ετσι, ερωτώμενος από δημοσιογράφους ο Μπους, εάν θα υπάρξει η επίθεση κατά του Ιράκ ή θα μείνει στα συρτάρια, τους παρέπεμψε στην ομιλία του στο «Γουέστ Πόιντ», όπου είχε σαφώς προσδιορίσει ότι η τρομοκρατία πρέπει να παταχτεί στο ένα τρίτο της υφηλίου.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η αγωνία παραμένει

Η «αισιοδοξία» στο διεθνή Τύπο για μια «διαμεσολάβηση» της Ρωσίας στην κρίση Ινδίας -Πακιστάν, μοιάζει ανεδαφική ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα σύνορα των δύο χωρών

Associated Press

Η «αισιοδοξία» στο διεθνή Τύπο για μια «διαμεσολάβηση» της Ρωσίας στην κρίση Ινδίας -Πακιστάν, μοιάζει ανεδαφική ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα σύνορα των δύο χωρών
ΑΛΜΑ ΑΤΑ, ΜΟΣΧΑ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Αισιόδοξος» εμφανίστηκε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος διείδε ένα «ενδεχόμενο» να συναντηθούν κατ' ιδίαν ο στρατηγός/δικτάτορας του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ και ο Ινδός εθνικιστής πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ μετά την πρώτη μέρα των επίσημων εργασιών της «περιφερειακής διάσκεψης ασφάλειας» στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν - όπου κάθισαν για πρώτη φορά εδώ και μήνες στο ίδιο τραπέζι (αλλά αντάλλαξαν μόνο «πέτρινα», όπως τα χαρακτήρισε ένας ανταποκριτής, βλέμματα). Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο ινδικός Τύπος στα πρωτοσέλιδά του, περιγράφοντας την «αποκλιμάκωση» της πολεμικής ρητορικής της κυβέρνησης. Στο Πακιστάν ο Τύπος αναφερόταν επίσης με μια δόση «αισιοδοξίας» στις διπλωματικές προσπάθειες μείωσης της έντασης με την Ινδία. Ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, καλούσε από τη Μόσχα για «αμοιβαίες υποχωρήσεις» ενώ, «αισιόδοξος» και αυτός, απέκλειε τη φρικτή πιθανότητα να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η γενική «αισιοδοξία» μοιάζει κάπως υπερφίαλη - εκτός αν η προβολή της εντάσσεται σε μια προσπάθεια να «καλλιεργηθεί» ένα σχετικό κλίμα. Οι ανταλλαγές πυρών δεν έχουν πάψει ούτε στιγμή στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν, εδώ και σχεδόν ένα μήνα - με δεκάδες νεκρούς. Ο κορυφαίος γραφειοκράτης του ινδικού υπουργείου Αμυνας, Γιογκέντρα Ναράιν, έκανε αυτήν τη βδομάδα δηλώσεις τουλάχιστον ανατριχιαστικές: «η Ινδία θα προχωρήσει σε αντίποινα» αν το Πακιστάν χρησιμοποιήσει πυρηνικά, είπε στο περιοδικό «Outlook», προσθέτοντας πως και οι δύο χώρες πρέπει να είναι έτοιμες «για αμοιβαία καταστροφή». Οσο για την ετοιμότητα της Ινδίας, ο Ναράιν είπε πως «η διοίκηση είναι έτοιμη και η διαταγή για τη χρήση πυρηνικών βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης». Οπως σχολίασε, «η Ινδία έχει ηθικό και νόμιμο δικαίωμα να προβεί σε επίθεση αντιποίνων κατά του Πακιστάν... μπορούμε να χτυπήσουμε μέσα σε τρεις ώρες». Η συνέντευξη του Ναράιν προκάλεσε αρκετό θόρυβο σε διεθνείς διπλωματικούς κύκλους και το υπουργείο Αμυνας αναγκάστηκε να προσπαθήσει να «μαζέψει» τις δηλώσεις του στελέχους του. Ετσι, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τόνιζε ότι «η κυβέρνηση δεν πιστεύει στη χρήση πυρηνικών όπλων. Ούτε φαντάζεται ότι θα χρησιμοποιηθούν από άλλη χώρα».

Ο Πούτιν βέβαια διαβεβαίωσε πως οι Μουσάραφ και Βάτζπαϊ «θέλουν να διευθετήσουν ειρηνικά» τις διαφορές των χωρών τους και αυτό θα μπορούσε να γίνει με «απευθείας διάλογο». Κάλεσε μάλιστα τους δύο άνδρες στη Μόσχα - ο Μουσάραφ είπε ότι «ασφαλώς» θα πάει και αναφέρθηκε στην ανάγκη, αλλά ο Βάτζπαϊ φέρεται να απάντησε αρνητικά (και) στη ρωσική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία και μάλιστα ο σύμβουλός του Μπρατζές Μίσρα είπε στο Νέο Δελχί πως «δεν υπήρξε καν» πρόταση για τριμερή συνάντηση.

Στο Κασμίρ αναφέρονταν δύο νεκροί - ένας Ινδός άμαχος από πυρά πυροβολικού και ένα επτάχρονο κορίτσι από έκρηξη οβίδας που δεν είχε εκραγεί. Στο ίδιο περιστατικό άλλα τρία μικρά παιδιά τραυματίστηκαν.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Συνθήκη κατά της «τρομοκρατίας»

ΜΠΡΙΤΖΤΑΟΥΝ.-

Με σαφείς κατευθύνσεις, υποδείξεις ή και απειλές, στη Συνάντηση του Μπριτζτάουν, στις νήσους Μπαρμπέιντος, οι υπουργοί Εξωτερικών των 30 από τις 35 χώρες - μέλη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS) υπέγραψαν τη Διαμερικανική Συνθήκη κατά της Τρομοκρατίας.

Μία συνθήκη, που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε ως το πρώτο διεθνές σύμφωνο του είδους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη. Και πώς θα μπορούσε να μη γίνει αποδεκτή από τους Αμερικανούς, τουλάχιστον με ικανοποίηση, αφού η συνθήκη, αφ' ενός, εγκρίνει την παγκόσμια εκστρατεία των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας και, αφ' ετέρου, επιτάσσει στα κράτη της αμερικανικής ηπείρου να μοιράζονται τις ευαίσθητες πληροφορίες, να δεσμεύουν τα περιουσιακά στοιχεία τρομοκρατικών οργανώσεων και να συνεργάζονται στη δίωξη υπόπτων;

Ο Καναδάς, η Ντομινίκα, το Τρινιδάδ και Τομπάγκο, και η Δομινικανή Δημοκρατία δεν υπέγραψαν σ' αυτήν τη φάση, όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να το πράξουν μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ένταξη του κράτους σε διεθνείς συνθήκες, όπως είναι, για παράδειγμα, η έγκριση από το Κοινοβούλιο.

Τέλος, στη Σύνοδο των Μπαρμπέιντος, οι υπουργοί Εξωτερικών του OAS συμφώνησαν επίσης να επανεξετάσουν τις ισχύουσες περιφερειακές συμφωνίες για την ασφάλεια. Εννοείται ότι η μόνη χώρα που αποκλείστηκε από την ομάδα της OAS είναι η Κούβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ