ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Κυβέρνηση - βιομήχανοι επέβαλαν ανατιμήσεις!

Νέα τεράστια επιβάρυνση για τα λαϊκά νοικοκυριά οι ανατιμήσεις σε εκατοντάδες φάρμακα, που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία

Αυξήσεις τιμών σε χιλιάδες φάρμακα περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, που «γέννησαν» οι κυβερνητικές εξαγγελίες για εκτεταμένες και μεγάλες μειώσεις τιμών με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Πρόκειται για ανατιμήσεις που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την δεινή, έτσι κι αλλιώς, κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

Η επιβάρυνση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη από τον προηγούμενο Μάη η κυβέρνηση στο όνομα της περιστολής των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων εξαίρεσε από τη συνταγογράφηση χίλια σκευάσματα μεταξύ των οποίων παυσίπονα, αντισηπτικά, δερματολογικά, αποσυμφορητικά, κολύρια, ιώδια, οξυζενέ, οινόπνευμα κ.ά. τα οποία πλέον πληρώνουν οι ασφαλισμένοι εξολοκλήρου από την τσέπη τους.

Αναλυτικά, στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που ισχύει από χτες περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, ανατιμολογήσεις για 6.830 φάρμακα και σκευάσματα και νέες τιμές για 324 καινούρια φάρμακα. Από αυτά που ανατιμολογούνται στα 1.370 οι τιμές αυξάνονται, σε 4.847 μειώνονται, ενώ στα υπόλοιπα παραμένουν σταθερές. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ανατιμήσεις που θα κινούνται γύρω από το 5-10%, σε δεκάδες φάρμακα οι αυξήσεις είναι υψηλότερες.

Στην ουσία η κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά την πολιτική στήριξης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και των επιταγών των πολυεθνικών του φαρμάκου, με τη χτεσινή ρύθμιση επιχειρεί να ικανοποιήσει δύο ταυτόχρονα στόχους. Αφ' ενός να μην θιγεί η κερδοφορία των εκπροσώπων του κλάδου και αφ' ετέρου να περιοριστούν όσο γίνεται περισσότερο τα κονδύλια που πληρώνει το δημόσιο για φάρμακα. Αυτό το πετυχαίνει με την αισθητή μείωση των τιμών σε φάρμακα που κυρίως διακινούνται μέσω των νοσοκομείων και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι τιμές εκατοντάδων φαρμάκων που συνταγογραφούνταν ευρέως και τα οποία τώρα θα τα πληρώνουν 100% οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Εντελώς ενδεικτικά και από μία πρώτη μόνο ματιά στις νέες χονδρικές τμές, για φάρμακα ευρείας χρήσης, τα ποσοστά των ανατιμήσεων διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΑΛΓΚΟΝ 11,94%
  • BUSCOPAN 12%
  • DEPON 12,4%
  • FENISTIL 3,81%
  • CLARICID 12,1%
  • CECKLOR 6,9%
  • AUGMENTIN 11,9%
  • ATARAX 5%
  • BETADINE 12%
  • NEUROBION 11,8%
  • MAALOX 12.2%

Η λογική βάσει της οποίας πάρθηκαν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης κινείται στην απαράδεκτη και εντελώς προκλητική προσέγγιση που λέει ότι με την επιβάρυνση λίγων λεπτών ανά φάρμακο δεν θα χειροτερεύσει η θέση των εργαζομένων, ενώ λίγα λεπτά φτηνότερα ανά φάρμακο για τις προμήθειες που κάνει το δημόσιο, αποτελεί λογαριασμό. Ετσι, αποκαλύπτεται ότι οποιαδήποτε ανακοστολόγηση κι αν έκανε η σημερινή κυβέρνηση ή θα κάνει στο μέλλον κάποια άλλη, που θα εξακολουθεί να διατηρεί στο απυρόβλητο την πολιτική της αντιμετώπισης του φαρμάκου σαν εμπόρευμα, την πολιτική της παράδοσης της έρευνας, της παραγωγής και διακίνησής του στα κερδοσκοπικά συμφέροντα των μονοπωλίων, δεν μπορεί να οδηγήσει σε φιλολαϊκές λύσεις και αποτελέσματα που να εξυπηρετούν πραγματικά τις ανάγκες των εργαζομένων για δωρεάν και ποιοτικό φάρμακο, για όποιον το έχει ανάγκη.

Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται ότι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο για τα ασφαλιστικά ταμεία, που προπαγανδίζει κατά κόρον η κυβέρνηση, δεν σχετίζεται τόσο με την ανατιμολόγηση που ανακοινώθηκε, αλλά κύρια με την διαγραφή φαρμάκων από τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι ασκήσεις επί χάρτου που έκαναν σε αυτή τη φάση τα κυβερνητικά επιτελεία, υπολογίζοντας κονδύλια και δαπάνες και όχι τις πραγματικές ανάγκες για φάρμακο, σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζουν σταθερότητα στις τιμές. Στο βαθμό που οι πολυεθνικές έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι στην κοστολόγηση και στη διακίνηση των φαρμάκων στη χώρα, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ συνολικά, εάν μια πολυεθνική κρίνει ότι είναι ασύμφορη για την κερδοφορία της η τιμή που πήρε κάποιο φάρμακο στην Ελλάδα με βάση τις τρεις φθηνότερες χώρες της ΕΕ, μπορεί να αποσύρει το συγκεκριμένο φάρμακο από την τρίτη φθηνότερη χώρα, ώστε να μη ληφθεί υπόψη και στο «μείγμα» των τριών φθηνότερων να εντάσσονται οι αμέσως προηγούμενες.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Κινδύνευσαν δύο εργαζόμενοι

Αναπάντητα μένουν μια σειρά ερωτήματα

Εντονη δυσφορία, κάψιμο στα χέρια και ζαλάδα αισθάνθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου δύο εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων, την ώρα που άδειαζαν κάδο απορριμμάτων σε απορριμματοφόρο. Το συμβάν έγινε επί της οδού Πέτρου Κυριακού, πίσω από το μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου» και σε μικρή απόσταση από την πρεσβεία των ΗΠΑ και την κατοικία του Αμερικανού πρέσβη. Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που απέκλεισαν για αρκετές ώρες την περιοχή.

Οι δύο εργαζόμενοι, Γιάννης Σγουρής και Στέργιος Τεθμετζής, μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό όπου παρέμειναν μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι όταν και βγήκαν με δική τους ευθύνη. Οι εξετάσεις που τους έγιναν δεν έδειξαν κάτι, αλλά - όπως είπαν οι εργαζόμενοι στον «Ρ» - οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να παραμείνουν μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα από την εξέταση του περιεχομένου των απορριμμάτων.

Αμέσως μετά το συμβάν ομάδα πυροσβεστών, ειδικά εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση ραδιοβιολογικών-χημικών και πυρηνικών επιθέσεων, έλεγξε το χώρο με ειδικές στολές και όργανα, χωρίς να διαπιστωθεί κάτι επικίνδυνο. Παράλληλα ενημερώθηκε και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Στη συνέχεια το απορριμματοφόρο μεταφέρθηκε στο «Δημόκριτο». Σύμφωνα με προφορική ενημέρωση της αστυνομίας, η έρευνα δεν έδειξε κάτι, δεν εντοπίστηκε κάποια επικίνδυνη ουσία. Την εξέταση των απορριμμάτων ανέλαβε μετά το Γενικό Χημείο του Κράτους. Προανάκριση για την υπόθεση διεξάγει το Τμήμα Ασφαλείας Αμπελοκήπων.

Στη διάρκεια χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, το θέμα έθιξε η δημοτική παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να κινηθεί ο δήμος κατά παντός υπευθύνου για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και να ληφθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Στο αίτημα της παράταξης δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση από πλευράς διοίκησης, πέρα από την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Γ. Δημόπουλου ότι εξετάζεται η περίπτωση μήνυσης κατά αγνώστων. Παραμένει, δηλαδή, το ζήτημα ότι «υπάρχουν απροστάτευτοι εργαζόμενοι», όπως σημείωσε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ. Ο ίδιος, αφού έκανε μια ενημέρωση στο σώμα για το συμβάν, υπογράμμισε ότι μπαίνουν ερωτήματα για δραστηριότητες που πιθανόν διεξάγονται και τόνισε πως ο δήμος έχει υποχρέωση να ασχοληθεί με το περιστατικό. Προκύπτουν βεβαίως μια σειρά ερωτήματα στη συγκεκριμένη υπόθεση. Τι ακριβώς απορρίμματα έριξαν στον κάδο κοντά στην αμερικάνικη πρεσβεία ώστε να προκαλέσουν τέτοια συμπτώματα με κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων; Προκάλεσαν βλάβες και ποιες; Το συμβάν έγινε το Σάββατο. Γιατί η δημοτική αρχή δεν ενημέρωσε το συμβούλιο όπως είχε την υποχρέωση;

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩ
Εγκαλούνται οι γιατροί για το πρόγραμμα εφημεριών

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εφόσον η απόφαση δεν ανακληθεί, η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ υποχρεούται να προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για την ακύρωσή της, ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί αυτεπαγγέλτως να βρεθούν υπόλογα για παράβαση καθήκοντος».

Αυτό αναφέρει σε έγγραφό της η Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου απευθυνόμενη στους γιατρούς του νοσοκομείου της Κω οι οποίοι κατέθεσαν πρόγραμμα εφημεριών με βάση τις συνθήκες ασφάλειας των εφημεριών. Η ΥΠΕ σημειώνει ότι «τα εξουσιοδοτημένα θεσμικά μέλη της Διοίκησης ουσιαστικά αποφάσισαν να μην τηρήσουν τις απαιτούμενες από το νόμο προδιαγραφές για την κατάρτιση του προγράμματος εφημεριών».

Το ποσό που εγκρίθηκε συνολικά για τις εφημερίες του νοσοκομείου της Κω στις αρχές του χρόνου (1,118 εκατ. ευρώ) χρειάστηκε αναπροσαρμογή στη συνέχεια, αλλά τώρα για την εφαρμογή του νέου τρόπου εφημέρευσης και της λειτουργίας των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, που θα έχουν ίδια έσοδα, οι διορισμένες διοικήσεις των ΥΠΕ συμπεριφέρονται όπως οι σκληροί εργοδότες για να «πιαστούν οι δείκτες» για λογαριασμό της τρόικα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των γιατρών του νοσοκομείου, τα κονδύλια που πρότειναν για τρέχοντα ασφαλή προγράμματα πρέπει να περικοπούν κατά 30% ώστε να ισχύσει το νέο εφημεριακό καθεστώς, που προβλέπει επίδομα εφημέρευσης και όχι αμοιβής των εφημεριών ως υπερωρίας.

Η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ υποκριτικά αναγνωρίζει το «μικρό αριθμό γιατρών» και των «ασύμμετρα μεγάλων αναγκών σε εφημερίες» του νοσοκομείου της Κω, αλλά επιμένει: «Δεν είναι δυνατόν να εγκριθεί και να βεβαιωθεί η εκτέλεση προγράμματος, που υπερβαίνει κατ' ελάχιστο έστω την προβλεπόμενη κατά γιατρό αποζημίωση». Στην περίπτωση της ανάγκης για πρόσθετες εφημερίες, η 2η ΥΠΕ θυμίζει ότι επιτρέπονται, υπό τον όρο ότι αυτές «θα καλύπτονται από έσοδα της ΥΠΕ ή του νοσοκομείου σας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ