ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
Σελ. /28
Εξολοθρεύει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Τις συνέπειες από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την εμπορευματοποίηση των δημόσιων ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και η λειτουργία των δημόσιων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ με τις τοποθετήσεις τους στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του απαράδεκτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Η συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, παντού και πάντα λειτουργεί σε βάρος των δημόσιων, τόνισε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης. Οσοι υπερασπίζονται το νομοσχέδιο, λένε ότι ο ανταγωνισμός θα αναβαθμίσει τα δημόσια ΑΕΙ, όμως - υπενθύμισε - τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιήθηκαν και για την Υγεία, όταν στις αρχές του 1970 άρχισαν να ξεφυτρώνουν τα ιδιωτικά και, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, η συνύπαρξή τους οδήγησε στην απαξίωση και υποβάθμιση των δημόσιων δομών, με τους ασθενείς να στέλνονται στα ιδιωτικά ως πελάτες και οι υπηρεσίες των δημόσιων να εμπορευματοποιούνται η μία μετά την άλλη.

Επιπτώσεις στο περιεχόμενο και στον προσανατολισμό των σπουδών

Μίλησε για επιπτώσεις που τις βλέπουμε ήδη από την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, που ισχύει έως τώρα στα πανεπιστήμια, φέρνοντας το παράδειγμα των ξενόγλωσσων και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ηδη από πέρυσι στο ΕΚΠΑ λειτουργεί προπτυχιακό που κοστίζει 13.000 ευρώ ετησίως και οι φοιτητές των δωρεάν προγραμμάτων δεν το βλέπουν ούτε με τα κιάλια».

Eurokinissi

Ο Γ. Λαμπρούλης αναφέρθηκε ακόμα στο περιεχόμενο των σπουδών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θέτοντας το ερώτημα «σε τι περιβάλλον και με ποια κατεύθυνση θα εκπαιδεύονται οι νέοι επιστήμονες, π.χ. στην Ιατρική, όταν αυτή προσαρμόζεται εξολοκλήρου στην οικονομία, όταν λειτουργεί στη λογική κόστους - οφέλους;». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι με αυτόν τον τρόπο έχουμε την απομάκρυνση του περιεχομένου της επιστήμης από την ανιδιοτελή προσφορά στον ασθενή, για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής του, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και θα συνεχίσει να παλεύει ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική που θυσιάζει δουλειές, σπουδές, υγεία, δικαιώματα στον βωμό του κεφαλαίου.

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι ούτε νέο ούτε καινοτόμο ούτε προοδευτικό, τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, στη δική του τοποθέτηση την Τετάρτη. Η κυβέρνηση εμφανίζει το παλιό ως καινούργιο, ενώ στην πραγματικότητα είναι εχθρικό, ταξικό και κοινωνικά άδικο για τη μεγάλη πλειοψηφία, πέρα και έξω από τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών και μαθητών.

Αν η κυβέρνηση ήθελε να ανακόψει τη φυγή στο εξωτερικό και να δώσει ευκαιρίες στους νέους, η λύση είναι η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων και όχι η ίδρυση ιδιωτικών, υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης.

Ακόμα σημείωσε ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα επιφέρει καίριο πλήγμα στα περιφερειακά πανεπιστήμια, καθώς με όχημα τη μείωση των εισακτέων, υπάρχει μείωση της χρηματοδότησης που οδηγεί σε συρρίκνωση και σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση θα οδηγήσει σε κλείσιμο δεκάδων τμημάτων. Υπογράμμισε ότι η έλλειψη φοιτητικής μέριμνας είναι πρώτος λόγος εγκατάλειψης σπουδών, ειδικά στην επαρχία, εξαιτίας της έλλειψης εστιών, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ζωής, ειδικά στα νησιά. Και τόνισε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για ανέγερση εστιών με ΣΔΙΤ στοχεύει σε όσους το αντέχουν οι τσέπες τους και σε μπίζνες με τους μεγαλοκατασκευαστές. Το ΚΚΕ, είπε, εννοεί φοιτητικές εστίες με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, σύγχρονες και δωρεάν για τους φοιτητές.

«Πολιορκητικός κριός» τα κολέγια

Η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων είναι ένα προμελετημένο σχέδιο, που προχωρά από χρόνια με πολιορκητικό κριό τα κολέγια, χάρη στις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, τόνισε ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια, χτες το πρωί.

Οπως είπε, υπάρχει κοινή στρατηγική συμφωνία μεταξύ αυτών των κομμάτων που ως κυβερνήσεις ο ένας συνέχιζε τη δουλειά του άλλου, ξεκινώντας από τη Συνθήκη της Μπολόνια το 1999 και την αντιστοίχηση πτυχίων, τη μετατροπή της γνώσης σε εμπόρευμα μέσω των πιστωτικών μονάδων. Ακολούθησαν αποφάσεις στη βάση των Οδηγιών που υποχρέωναν τα κράτη - μέλη να αναγνωρίζουν ως ισότιμα τρίχρονα πιστοποιητικά του εξωτερικού με 5χρονα πτυχία του εσωτερικού, που υπηρετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις. Προωθήθηκαν η αποσύνδεση πτυχίου από το επάγγελμα και η μετατροπή του σε πιστοποιητικό προσόντων, ενώ ο νόμος Γαβρόγλου επιτάχυνε τη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων 3ετών σπουδών κολεγίων επεκτείνοντας το επαγγελματικό τους δικαίωμα και στον δημόσιο τομέα. «Διαμορφώσατε από κοινού το έδαφος για να μιλάει ο υπουργός τώρα για φεστιβάλ υποκρισίας για τα κολέγια, για μια πραγματικότητα που θέλει ρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά, καθώς με το ίδιο επιχείρημα εδώ και 20 χρόνια περνούν νόμοι αναγνώρισης των ιδιωτικών αυτών μαγαζιών.

Μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια, είπε, απαξιώθηκαν τα πτυχία των πανεπιστημίων, απομακρύνθηκε η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος με βάση το πτυχίο και οι νέοι μετατρέπονται σε φτηνό, «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό που κυνηγά δεξιότητες και πιστοποιήσεις μιας χρήσης ανάλογα με το τι έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

«Οποιος δεν σπούδασε παιδιά δεν ξέρει από βάσανα», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Εξαρχος μιλώντας χτες το πρωί και αναδεικνύοντας ότι όλοι όσοι κυβέρνησαν έκαναν βάσανο τις σπουδές για τις λαϊκές οικογένειες. Αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των ιδρυμάτων, στις φοιτητικές εστίες οι οποίες, όπου υπάρχουν, είναι σε κακά χάλια, στο ότι παιδιά που πέρασαν σε άλλη πόλη συχνά δεν μπορούν να πάνε να σπουδάσουν γιατί δεν το αντέχει οικονομικά η οικογένεια, ενώ χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν πίσω οι σπουδές τους.

Ομως, οι εργαζόμενοι φώναξαν ότι δεν πάει άλλο, επισήμανε. Το φώναξαν στην πρόσφατη μεγάλη απεργία, το φωνάζουν φοιτητές και μαθητές, μαζί με την πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας εδώ και δύο μήνες. Και διεκδικούν αποκλειστικά δημόσια, πραγματικά δωρεάν Παιδεία για όλους, την ώρα που η κυβέρνηση έχει μείνει μόνη της. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα παιδιά που πάνε στο εξωτερικό, αλλά αυτό που τη νοιάζει είναι να πληρώνουν σε ντόπιους επενδυτές και όχι ξένους.

Ακόμα αναφέρθηκε στα τραγικά προβλήματα, λόγω της υποχρηματοδότησης, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στις φοιτητικές εστίες της πόλης, ενώ ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης των φοιτητών που αγωνίζονται από μέλη της ΔΑΠ, με κράνη και λοστούς, δεν πέρασε και δεν θα περάσει.

Η απόρριψη του νομοσχεδίου δεν σημαίνει υπεράσπιση της σημερινής κατάστασης

Το νομοσχέδιο - έκτρωμα είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι γιατί στόχος της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα νέων επιχειρηματικών πεδίων τόσο με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όσο και με την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου, σημείωσε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στη δική της τοποθέτηση. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση εξολοθρευτή του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας ότι γιγαντώνει τους ταξικούς φραγμούς, φέρνει νέο χτύπημα και εμποδίζει τα παιδιά του λαού από το δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Υπογράμμισε ότι τα μεγάλα μαζικά συλλαλητήρια των φοιτητών είναι δίκαια και πονάνε την κυβέρνηση, η οποία με τις αντιδράσεις και τους χαρακτηρισμούς περί ομάδων και μειοψηφιών δείχνει ότι τους φοβάται.

Η απόρριψη του νομοσχεδίου δεν σημαίνει υπεράσπιση της σημερινής κατάστασης του πανεπιστημίου, τόνισε η Δ. Μανωλάκου, η οποία σημείωσε ότι οι φοιτητές και το κίνημά τους διεκδικούν πτυχία με αξία που να εξασφαλίζουν δουλειά στο αντικείμενο σπουδών τους με δικαιώματα.

Οι μορφωτικές ανάγκες των πολλών μπορούν να βρουν ικανοποίηση και διέξοδο στην πάλη για μια Εκπαίδευση όπου το κριτήριο του κέρδους των λίγων θα ανήκει στο παρελθόν και στο επίκεντρο της κοινωνίας θα τεθούν η κοινωνική ευημερία και ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση όλων των αποφοίτων.

«Τα γράμματα είναι από τις πιο ευγενικές ασκήσεις κι από τους πιο υψηλούς πόθους του ανθρώπου. Η παιδεία είναι ο κυβερνήτης του βίου. Κι επειδή οι αρχές αυτές είναι αληθινές, πρέπει να μην ξεχνούμε πως υπάρχει μια καλή παιδεία - εκείνη που ελευθερώνει και βοηθά τον άνθρωπο να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον εαυτό του - και μια κακή παιδεία - εκείνη που διαστρέφει και αποστεγνώνει και είναι μια βιομηχανία που παράγει τους ψευτομορφωμένους και τους νεόπλουτους της μάθησης, που έχουν την ίδια κίβδηλη ευγένεια με τους νεόπλουτους του χρήματος»: Θυμίζοντας αυτά τα λόγια του Γιώργου Σεφέρη, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη στηλίτευσε την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια.

Ο ποιητής έγραψε αυτά τα λόγια για τον αγράμματο Μακρυγιάννη, για τον οποίο έλεγε πως αν μάθαινε γράμματα την εποχή εκείνη, «πολύ φοβούμαι πως θα έπρεπε να απαρνηθεί τον εαυτό του, γιατί την Παιδεία την κρατούσαν στα χέρια τους οι τροπαιούχοι του άδειου λόγου».

«Σε αυτούς παραδίδετε την Παιδεία, σε κανέναν άλλο. Στους τροπαιούχους του άδειου λόγου», σημείωσε η Λιάνα Κανέλλη, η οποία χαρακτήρισε τους υπερασπιστές του νομοσχεδίου «νεόπλουτους της μάθησης».

«Το παιδί θα έχει να διαλέξει ανάμεσα στο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ και στο Τζονς Χόπκινς Φαλήρου ή στο Χάρβαρντ Αγίας Παρασκευής ή στο Γέιλ Σούρμενων», είπε καυστικά. Υπενθύμισε δε ότι στα αμερικανικά πανεπιστήμια διώκονται φοιτητές και καθηγητές επειδή κατήγγειλαν τη σφαγή στην Παλαιστίνη.

«Το Σύνταγμα το κάνατε κυριολεκτικά κουρέλι», σημείωσε επίσης η βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ δεν άφησε ασχολίαστη την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουκρανία. «Είσαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας; Γιατί δεν είσαστε στην Παλαιστίνη μωρέ, γιατί δεν δίνετε λεφτά στην Παλαιστίνη; Γιατί δεν είσαστε στη Βηθλεέμ που τη βομβαρδίζουν; Εκείνη η γενοκτονία δεν μετράει;», είπε οργισμένη.

Κανείς γονιός δεν ανέχεται να αναρωτιέται «πόση παιδεία μπορώ να αγοράσω με τα λεφτά που έχω»

Στις επιπτώσεις που θα έχει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην τσέπη της εργατικής - λαϊκής οικογένειας στάθηκε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΚΚΕ Σεμίνα Διγενή, η οποία είπε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πάνε μαζί με τα φοιτητικά δάνεια, τα οποία θα «φεσωθεί» η λαϊκή οικογένεια και οι σημερινοί φοιτητές θα δουλεύουν μέχρι να τα ξεχρεώσουν, ενώ διευκρίνισε ότι με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν βελτιώνονται οι δημόσιες δομές, αλλά, αντίθετα, γίνονται πιο ακριβά εμπορεύματα. «Κανείς γονιός δεν ανέχεται να αναρωτιέται "πόση παιδεία μπορώ να αγοράσω με τα λεφτά που έχω". Δεν είναι τα πάντα για πούλημα, δεν είναι τα πάντα εμπόρευμα. Η μόρφωση των παιδιών είναι δικαίωμα δικό τους και δικό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «άλλοι θα ματώνουν για να μπουν στο πανεπιστήμιο και άλλοι θα κατακτούν πτυχίο πανεπιστημίου με μόνο κριτήριο τη φορολογική δήλωση των γονιών τους».

Επίσης, η Σ. Διγενή σημείωσε ότι πριν από μια βδομάδα στο «ανεκδιήγητο φροντιστήριο στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ» φάνηκε ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη, ενώ ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να διαφημίσει και να εξωραΐσει «αυτό το αντιδραστικό και κατάπτυστο νομοσχέδιο», το οποίο, όπως υπογράμμισε, έχει καταδικαστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών.

Κάλεσε την κυβέρνηση, αντί «να ανοίγει συζήτηση για ιδιωτικά πανεπιστήμια», να δώσει στους υποψήφιους φοιτητές τη δυνατότητα να κρατούν βαθμολογία σε μαθήματα και να μπορούν να περνούν στις σχολές πρώτης επιλογής και κοντά στο σπίτι τους, να αποσύρει άμεσα κάθε συζήτηση για εθνικό απολυτήριο και τριπλές πανελλαδικές σε κάθε τάξη του Λυκείου, «που θα κάνουν τη ζωή των παιδιών κόλαση».

Ακόμα, κάλεσε τους εργαζόμενους, όλη την κοινωνία, να σταθούν δίπλα στον δίκαιο αγώνα των φοιτητών «γιατί η υπόθεσή τους είναι και υπόθεση δική μας».

«Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε 4 νόμους - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση κι έχουμε κι άλλες 6 νομοθετικές παρεμβάσεις. Ολα αυτά κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση. Ολο αυτό έστρωσε τον δρόμο για το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, επομένως όλοι έχουν ευθύνη μέχρι τώρα», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι μια κόκκινη γραμμή ενώνει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «Νέα Αριστερά» με την κυβέρνηση κι αυτή είναι η στρατηγική της άρχουσας τάξης, η στρατηγική της ΕΕ και η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. «Σας συνδέουν», είπε, «οι ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς, των μονοπωλίων», που φέρνουν κατηγοριοποίηση πτυχίων, πολλαπλά πτυχία, εργαλειοποίηση της Ερευνας, Ερευνα για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ατομική ευθύνη της αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης.

Οσο για τις «δυνατότητες επιλογών» που τάχα προσφέρει η κυβέρνηση είπε ότι οι... επιλογές σε μια κοινωνία ανισοτήτων απλά αναπαράγουν τις ανισότητες. Επίσης είπε ότι οι φοιτητές στις ΗΠΑ χρωστούν 1,77 τρισ. σε φοιτητικά δάνεια, στη Βρετανία 505 εκατ. λίρες, 26 δισ. ευρώ στην Ολλανδία, ενώ σε campus πανεπιστημίου των ΗΠΑ υπάρχει κάλεσμα στους φοιτητές να συμμετάσχουν στις λεγεώνες της Ουκρανίας για να καλύψουν τα φοιτητικά τους έξοδα...

Με τη βούλα του νόμου γενικεύετε την ανισότιμη πρόσβαση

«Εκπροσωπώντας και τη γενιά εκείνων των φοιτητών που με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του 2006-07 εμπόδισε την αναθεώρηση του άρθρου 16», ξεκίνησε την ομιλία της χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, που θύμισε και τη διατύπωση της διεύρυνσης του άρθρου 16, που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2018, την οποία την αρνήθηκαν όχι μόνο η ΝΔ, αλλά και οι του ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς που τότε κάθονταν στα ίδια έδρανα. Θύμισε ακόμα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ γενικεύτηκαν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, εισήχθησαν και στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά και τώρα η ΝΔ τα εισάγει και στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά. Μίλησε ακόμα για τα φοιτητικά δάνεια που έχουν εκτοξευτεί σε άλλες χώρες που έχουν προηγηθεί σε τέτοιες αλλαγές.

«Με τη βούλα του νόμου γενικεύετε την ανισότιμη πρόσβαση, για άλλους με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και άλλους με ελάχιστη βάση πληρωμής», είπε η Μ. Κομνηνάκα, κατηγορώντας την κυβέρνηση που με διάφορους κόφτες κλείνει την πόρτα των δημόσιων ΑΕΙ στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που δέχτηκε καίριο πλήγμα με την ΕΒΕ και ήδη Τμήματά του κινδυνεύουν με λουκέτο. «Και πώς θα μπορούσε να ήταν αλλιώς», αναρωτήθηκε, όταν για τη φοίτηση σε αυτές τις σχολές πρέπει όχι μόνο να πληρώνεις τα πανάκριβα ναύλα, αλλά τα νοίκια είναι επίσης πανάκριβα, οι εστίες ελάχιστες, απαράδεκτοι κόπτες μπαίνουν στο δικαίωμα σίτισης. «Υποχρηματοδότηση, σεισμόπληκτα κτίρια και πανεπιστήμιο σκόρπιο», περιέγραψε χαρακτηριστικά. Ενώ κόντρα σε αυτά μίλησε για το πανεπιστήμιο και για τα δικαιώματα που διεκδικεί το ΚΚΕ με υψηλού επιπέδου πτυχία, στήριξη των υποδομών κ.λπ.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας ζήτησε το ΚΚΕ, τόσο επί της αρχής, όσο και για μια σειρά άρθρων του απαράδεκτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και συγκεκριμένα για τα άρθρα 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130 έως και 155 καθώς και του άρθρου 166.

Το αίτημα το υπογράφει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

Χθες το βράδυ ο υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης κατήγγειλε ότι όπως ενημερώθηκε από την οικογένειά του, τριάντα περίπου άτομα βρέθηκαν έξω από το σπίτι του και άφησαν φυλλάδια τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι. «Τέτοιου είδους ενέργειες δεν εκφράζουν το κίνημα, δεν το βοηθούν», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ το γεγονός καταδίκασαν, το ένα μετά το άλλο, όλα τα κόμματα της Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ