ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
«Τσιμπημένες» τιμές για μικρές απολαβές

Μπορεί η κυβέρνηση να τάζει ώστε να καταφέρει να μη γίνεται θόρυβος για τις τιμές της αγοράς, μπορεί παράλληλα να μην υπάρχουν τα φαινόμενα των υπέρογκων ανατιμήσεων στα διάφορα είδη, αλλά, όπως και να 'χουν τα πράγματα, οι οικογένειες των μισθοσυντήρητων και των άλλων εργαζομένων θα τραβήξουν το δικό τους Γολγοθά για να τα φέρουν βόλτα και φέτος και να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των ημερών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, θέλοντας να δώσει το προπαγανδιστικό στίγμα της κυβερνητικής τακτικής, υποστηρίζει πως δε συντρέχει κανένας απολύτως λόγος για να αυξηθούν οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής των ημερών. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι στην πράξη κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η αύξηση της ζήτησης οδηγεί και σε αυξήσεις τιμών. Πάντως, όπως και να 'χει, είναι σίγουρο ότι για τα περιορισμένα λαϊκά εισοδήματα -τους καθηλωμένους σε άλλες εποχές μισθούς και το δώρο του Πάσχα - ακόμα και οι μικρές ανατιμήσεις στην αγορά προκαλούν τρικυμίες στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Αλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι οικογενειάρχες ελπίζουν να «τακτοποιήσουν» κάποια έξοδα που εκκρεμούν από το προηγούμενο διάστημα με τις αυξημένες - υποτίθεται - απολαβές του μήνα αυτού.

Και βέβαια, όταν αναφέρεται κανείς στα έξοδα των ημερών δεν εννοεί μόνο το στρώσιμο του τραπεζιού της νύχτας της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα. Μαζί με αυτό - που δεν είναι καθόλου αμελητέα έξοδα - πρέπει κανείς να συνυπολογίσει μια σειρά από δαπάνες της οικογένειας που επιβάλλει η παράδοση μαζί με τις συγγενικές και φιλικές σχέσεις, που ευτυχώς ακόμα κάπως διατηρούνται. Γιατί πού θα πας, αν δεν εφοδιαστείς με σοκολατένια αυγά για τους μικρούς μπόμπιρες, λαμπάδες, παπουτσάκια, παιχνιδάκια και όλα τα παρεμφερή, που σίγουρα θα επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό των ημερών;


Ο «Ρ» έκανε την παραδοσιακή επίσκεψη στα καταστήματα ειδών διατροφής, επιχειρώντας μια ενδεικτική καταγραφή των τιμών στα προϊόντα που αποτελούν το τραπέζι τόσο της βραδιάς της Ανάστασης όσο και της Κυριακής του Πάσχα για τη μέση ελληνική οικογένεια. Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι οι τιμές σ' αυτά τα είδη είναι αυτές που επικρατούσαν στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας, ενώ οι τιμές στις οποίες πραγματοποιούν τελικά τις αγορές τους οι καταναλωτές για το Πάσχα διαμορφώνονται όταν παρατηρείται και η μεγάλη ζήτηση, δηλαδή από τη Μ. Πέμπτη μέχρι και το Μ. Σάββατο, οπότε και καταγράφονται και τα υψηλότερα επίπεδα.

Ξεκινώντας, λοιπόν, από τα αμνοερίφια που έχουν την... τιμητική τους, τις προηγούμενες μέρες πωλούνταν στις 2.500-2.700 δρχ. το κιλό στην κεντρική κρεαταγορά της Βαρβακείου, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία έφτανε και τις 3.000 δρχ. το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι για ένα αρνί των οκτώ κιλών - εάν πρόκειται για ψήσιμο στο φούρνο - οι καταναλωτές θα καταβάλουν αμέσως - αμέσως 20.000-24.000 δρχ., ενώ για σούβλισμα, που συνήθως προτιμούνται αρνιά ή κατσίκια των 10 κιλών και πάνω, το πορτοφόλι θα «ελαφρύνει» κατά 25.000 - 30.000 δρχ. τουλάχιστον. Το αρνί εισαγωγής με τη σφραγίδα «Fyrom» πωλούνταν προς 2.000 δρχ. το κιλό, ενώ το κατεψυγμένο Ν. Ζηλανδίας προς 1.000 δρχ. το κιλό.

Οι φίλοι των παραδοσιακών γεύσεων, που το Πάσχα καταναλώνουν χωρίς... ενοχές έναν από τους, εξόχως απειλητικούς για τη σιλουέτα και όχι μόνο, εθνικούς μεζέδες, το κοκορέτσι, και μάλιστα προτιμούν να το φτιάξουν μόνοι τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τους κοστίσουν από 1.000 μέχρι 1.300 δρχ. το κιλό τα έντερα και η φρέσκια συκωταριά από 1.200 μέχρι 1.900 δρχ., ενώ η κατεψυγμένη 1.000 δρχ. Υπάρχει, όμως, και έτοιμο κοκορέτσι μικρό, για ψήσιμο στο φούρνο, στις 1.500 δρχ. το κιλό. Με βάση τις παραπάνω τιμές στα εντόσθια, μπορεί κανείς να υπολογίσει και ένα πεντοχίλιαρο περίπου για τη μαγειρίτσα που «τιμάται» στο τραπέζι της βραδιάς του Μ. Σαββάτου, για μια τετραμελή οικογένεια, που θα φάει μαζί με μια παρέα 2-3 ακόμα ατόμων.

Ασφαλώς, τα εδέσματα που μπαίνουν στο τραπέζι των ημερών, δεν εξαντλούνται στον οβελία, στο κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα. Απαραίτητο συμπλήρωμα αποτελούν τα τυριά. Ετσι, τα έξοδα στο σούπερ μάρκετ ή στο γειτονικό κατάστημα τυροκομικών προϊόντων θα φτάσουν τουλάχιστον τις 2.100 - 2.670 δρχ. για ένα κιλό φέτα, 2.990 δρχ. για ένα κιλό κασέρι Νάξου, 2.880-3.260 δρχ. για ένα κιλό γραβιέρα, ανάλογα με την ποικιλία και αυτό, και για 2.600 δρχ. για ένα κιλό ρεγκάτο. Και, βέβαια, λίγα είναι τα σπίτια από τα οποία θα λείψει το τζατζίκι την Κυριακή του Πάσχα, για την παρασκευή του οποίου ένα κιλό γιαούρτι σακούλας θα κοστίσει περίπου 1.300 δρχ.

Μια επίσκεψη στη λαϊκή αγορά ή στο μανάβικο, απ' όπου συνήθως δεν ψωνίζει κανείς μόνο για μία μέρα, θα προσθέσει ένα ακόμα καθόλου ευκαταφρόνητο - κοντά σ' όλα τα άλλα - ποσό. Συγκεκριμένα, οι τιμές που επικρατούσαν τις προηγούμενες μέρες στις λαϊκές αγορές ήταν για τις ντομάτες οι 300-450 δρχ. το κιλό, για τις πατάτες 140-200 δρχ. το κιλό, για τα φρέσκα κρεμμύδια 300-500 δρχ., για τα ξερά 160-200 δρχ. Το μαρούλι πωλούνταν προς 100-150 δρχ. το ένα, το λάχανο προς 150-200 δρχ. το κιλό, το σπανάκι στις 200-300 δρχ. το κιλό, τα αγγουράκια προς 50-120 δρχ. το ένα και τα λεμόνια στις 100-200 δρχ. το κιλό. Τα μήλα πωλούνταν την προηγούμενη βδομάδα στις 200-550 δρχ. ανάλογα με την ποικιλία, τα πορτοκάλια στις 100-200 δρχ. το κιλό, τα αχλάδια στις 300-450 δρχ. και οι μπανάνες στις 450-550 δρχ. το κιλό.

Επίσης, για 3-4 μπουκάλια κρασί - όχι και από τα πιο ακριβά - θα καταβάλει μια οικογένεια περίπου 3.500-8.000 δρχ., για 2-3 μπουκάλια αναψυκτικά 1.260-1.500 δρχ., ενώ για δέκα μπουκάλια μπίρας θα χρειαστούν περίπου 1.800-2.500 δρχ. Υπολογισμοί, που, βέβαια, είναι πολύ σχετικοί και προσαρμόζονται ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις... ποσότητες που καταναλώνει κάθε παρέα τέτοιες μέρες.

Βεβαίως, δε νοείται Πάσχα χωρίς βαμμένα αυγά, που η όλη διαδικασία θα κοστίσει προς 1.065-2.925 δρχ. τα τριάντα αυγά, καθώς η εξάδα κοστίζει προς 215-585 δρχ. και επιπλέον 250-375 δρχ. η βαφή για τριάντα αυγά. Τέλος, είδαμε τα γλυκίσματα των ημερών στις 1.800-2.500 δρχ. το κιλό το τσουρέκι και στις 1.800-2.000 δρχ. το κιλό τα κουλουράκια, ενώ σοκολατένια αυγά προς 750 μέχρι και 5.500 δρχ. το ένα.

Προσοχή στην ποιότητα

Για να απολαύσει κανείς τα εδέσματα του Πάσχα χωρίς επικίνδυνες για την υγεία παρενέργειες, καθώς πολλά από αυτά είναι ευαλλοίωτα, θα πρέπει να έχει κατά νου κάποια δεδομένα. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) συνιστά στους καταναλωτές να προσέχουν τα εξής:

  • Το νωπό κρέας να μην είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια.
  • Το αρνάκι γάλακτος πρέπει να έχει ροζ κρέας, τα κόκαλά του να είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο. Το κατσίκι έχει πιο σκούρο και σφιχτό κρέας από το αρνί και λιγότερο λίπος.
  • Κρέατα που δεν έχουν τη σφραγίδα πράσινο για τα εισαγόμενα και σκούρο μπλε για τα εγχώρια, πρέπει να δημιουργούν επιφυλάξεις στον καταναλωτή.
  • Να αποφεύγονται αγορές αμνοεριφίων που σφάχτηκαν σε υπαίθριους χώρους.
  • Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Το συκώτι, τα νεφρά και τα μυαλά πρέπει να τρώγονται φρέσκα, το πολύ δύο ημερών.
  • Τα αυγά πρέπει να είναι ωοσκοπημένα με κέλυφος καθαρό χωρίς κηλίδες αίματος. Δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.

Εμείς, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλό Πάσχα και... προσοχή στις υπερβολές που μας κλείνουν το μάτι τέτοιες μέρες, αλλά μπορούν να έχουν δυσάρεστες συνέπειες.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ