ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ξεκίνημα με προβληματική λειτουργία

Τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό και στο παλιό νοσοκομείο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (της απεσταλμένης μας ΑΝΝΑΣ ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ).-

Οι κινήσεις εντυπωσιασμού του υπουργείου Υγείας και των νεοσύστατων υπηρεσιών του δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικά δραματική και πολλές φορές εγκληματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας. Και πολύ περισσότερο δεν μπορούν μετακυλίοντας τις ευθύνες σε τρίτους να απαλλάσσονται από το μεγάλο έγκλημα που γίνεται σε βάρος της δημόσιας Υγείας και των εκατομμυρίων πολιτών. Μέσα από την απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων είναι προφανές, για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Υγείας, πως μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μεθοδευμένη στροφή των χρηστών υπηρεσιών Υγείας στα μεγάλα ιατρικά κέντρα, μέσα από τη λογική του αθέμιτου ανταγωνισμού, πάντα προς όφελος των ιδιωτών.

Μια τέτοια περίπτωση εξόφθαλμης υπονόμευσης της δημόσιας Υγείας αποτελεί το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που προβλεπόταν να λειτουργήσει στις αρχές του 2001 και μάλιστα προοριζόταν να παίξει ρόλο περιφερειακού νοσοκομείου για ολόκληρη τη Θράκη. Μέσα από αυτό το παράδειγμα καταρρίπτονται οι μεγαλοστομίες του πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης για στήριξη της περιφέρειας και στον τομέα της Υγείας-Πρόνοιας.

Οπως εκτιμά η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ), το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ουσιαστικά θα στεγάσει τις υπάρχουσες υπηρεσίες του παλιού νοσοκομείου, αφού μέχρι στιγμής προβλέπεται μόνο η μετακόμιση του παλιού μικρού σε νέο μεγάλο κτίριο. Δηλαδή το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, δυναμικότητας 650 κλινών, θα λειτουργήσει με το υπάρχον προσωπικό του παλιού νοσοκομείου, που έτσι κι αλλιώς είναι ελλιπές, και φυσικά χωρίς την ανάπτυξη νέων κλινικών. Ετσι, σε χώρο 90.000 τετραγωνικών μέτρων θα λειτουργούν μόλις 350 κλίνες, αυτές που λειτουργούσαν στα 9.000 τ.μ. του παλιού νοσοκομείου. Π.χ. η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που στο παλιό νοσοκομείο διέθετε πέντε κρεβάτια, και στο καινούριο θα λειτουργεί με πέντε κρεβάτια, με προοπτική ανάπτυξής της χωρίς συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Πλήρη ανάπτυξη θέλουν οι γιατροί

«Είμαστε αντίθετοι, ως Ενωση νοσοκομειακών γιατρών, με αυτή την προοπτική. Θέλουμε το νέο νοσοκομείο να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη από την αρχή και παράλληλα να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη των δύο τμημάτων του, πανεπιστημιακού και ΕΣΥ», αναφέρει ο Σάββας Δευτεραίος, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Εβρου και του ΔΣ της ΕΙΝΟΚΥΘ. Για να γίνει όμως αυτό απαιτούνται μεγάλα κονδύλια, προσλήψεις άμεσα σε ιατρικό, νοσηλευτικό και προσωπικό άλλων ειδικοτήτων.

Ωστόσο, οι ελλείψεις του παλιού μεταφέρονται στο νέο νοσοκομείο. Σε συζήτηση που είχε ο «Ρ» με συνδικαλιστές του νοσοκομείου, αποκαλύφθηκε η δραματική κατάσταση μέσα στην οποία γιατροί και το άλλο νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν καθημερινά τη μάχη για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ιατρικής Υπηρεσίας, μόνο για τη σωστή λειτουργία του παλιού νοσοκομείου, με τα υπάρχοντα τμήματα και κλινικές, απαιτούνται επιπλέον 100 γιατροί, στους ήδη 150. Ενώ δεν υπάρχει νευροχειρουργική κλινική και ΩΡΛ, Ουρολογική, Ακτινολογικό, κλπ. υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ιατρών. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στο υπόλοιπο προσωπικό.

Το ένα παράδειγμα μετά το άλλο επιβεβαιώνουν τους φόβους των εργαζομένων. Π.χ, οι τραυματιοφορείς στις αρχές του έτους πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας απαιτώντας 10 νέες προσλήψεις έστω με 8μηνες συμβάσεις. Τελικά έγιναν τέσσερις προσλήψεις. Ετσι σήμερα απασχολούνται 38 τραυματιοφορείς ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 60 για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες (πρωί - απόγευμα - νύχτα) με προσωπικό ασφαλείας.

Ιδια είναι η κατάσταση και με τους παρασκευαστές στο μικροβιολογικό τμήμα.

Συνταξιοδοτήσεις χωρίς αναπλήρωση

Μέσα στο διάστημα 1999-2001 συνταξιοδοτήθηκαν 30 άτομα και για αναπλήρωσή τους στάλθηκαν εννιά. Την τελευταία τριετία αναπτύχθηκαν καινούριες κλινικές χωρίς επιπλέον νοσηλευτικό, παραϊατρικό, ιατρικό προσωπικό.

Συνολικά το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που λειτουργεί στο παλιό κτίριο, απασχολεί - πλην των γιατρών - 600 άτομα προσωπικό. Από αυτά 385 είναι νοσηλευτικό, 40 τεχνικό (από αυτούς 10 οδηγοί ασθενοφόρων), 180 διοικητικό (υπηρεσίες, εργαστήρια, εστίαση, καθαριότητα).

Στη νοσηλευτική υπηρεσία και στο μικροβιολογικό εργάζονται 30 παιδιά μέσα από τα προγράμματα STAGE, τα οποία απασχολούνται πρωί και απόγευμα και καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Μέσα στον Αύγουστο όμως θα φύγουν και οι θέσεις τους δε θα μπορούν να καλυφθούν από άλλους, αφού και τα προγράμματα για το υπουργείο Υγείας τελειώνουν.

Στα περισσότερα τμήματα κάθε κλινική λειτουργεί με μια νοσηλεύτρια παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο βρίσκεται σε διαρκή εφημερία. Ετσι προκύπτει πως για την κάλυψη του υπάρχοντος οργανισμού λειτουργίας, απαιτούνται τουλάχιστον 150 άτομα επιπλέον, ώστε να πάψει να λειτουργεί με 30% έλλειψη προσωπικού.

Στο μεταξύ, στο χώρο εισχώρησε και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Ηδη από το 1990 το μεγαλύτερο μέρος της καθαριότητας πέρασε σε ιδιώτες εργολάβους παρά το μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Πρόσφατα δόθηκε σε ιδιώτη και η φύλαξη, δοκιμαστικά για ένα χρόνο.

Δεν μπορεί να λειτουργήσει

Βρίσκεται έξω από την Αλεξανδρούπολη στο δρόμο προς Κομοτηνή, στο ύψος του χωριού Χιλή.

Προβλεπόταν να λειτουργήσει στις αρχές του 2001, όμως, τώρα, παραπέμπεται για πολύ αργότερα η λειτουργία του. Βέβαια κάποια μηχανήματα έχουν μπει στο νέο νοσοκομείο, όπως αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος, μηχανήματα ακτινοθεραπείας κλπ. Ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός. Επίσης έχει εγκατασταθεί πλήρως - στο παλιό νοσοκομείο - η καρδιοχειρουργική μονάδα που τους επόμενους μήνες θα μεταφερθεί στο νέο νοσοκομείο. Ο νέος οργανισμός ακόμη βρίσκεται σε επεξεργασία στο υπουργείο Υγείας. Πάντως η δυναμικότητά του σε κλίνες ορίστηκε στις 670.

Το νέο νοσοκομείο είναι αδύνατον να λειτουργήσει με το υπάρχον προσωπικό του παλιού - εκτός όλων των άλλων - και μόνο λόγω της έκτασής του (90.000 τ.μ.). Εκτός και αν οι εργαζόμενοι φορέσουν πατίνια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Ρ» ο Δημήτρης Κουκάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Διοικητικού Νοσηλευτικού Τεχνικού Προσωπικού Νοσοκομείων και ΚΥ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, για την άμεση μετεγκατάσταση -και χωρίς ανάπτυξη νέων κλινικών κλπ. - απαιτούνται, επιπλέον, 420 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, 200 διοικητικό και 80 τεχνικό (δεν υπολογίζονται οι οδηγοί ασθενοφόρων).

Οι εργαζόμενοι ζητούν μέσα σε μια διετία να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις που θα προκύψουν από τις πραγματικές ανάγκες και τις νέες κλινικές. Παράλληλα διατυπώνουν την απόφασή τους να αγωνιστούν ώστε να μην ιδιωτικοποιηθούν άλλοι τομείς του νοσοκομείου όπως η τεχνική υπηρεσία κλπ.

Δυο προτάσεις

Εκτός από το αίτημα πλήρους ανάπτυξης του νέου νοσοκομείου, οι φορείς του νομού ζητούν να αξιοποιηθεί το παλιό συγκρότημα και καταθέτουν δύο προτάσεις με εναλλακτικό μόνο το δεύτερο σκέλος:

  • Να λειτουργήσουν 100 κρεβάτια για βραχεία νοσηλεία και να στεγαστεί εξωτερικό ιατρείο και υπηρεσίες του ΙΚΑ.
  • Για την αξιοποίηση των δύο πίσω κτιρίων προτείνουν είτε να στεγάσουν Αστυνομία και Πυροσβεστική, είτε να δοθούν για τη δημιουργία σύγχρονου στρατιωτικού νοσοκομείου.

Πάντως, όλοι συμφωνούν πως αν δε διατηρηθεί σε χρήση το παλιό συγκρότημα, το νέο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δε θα μπορέσει να παίξει το ρόλο του στη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας και την έρευνα, ακόμη και αν αναπτυχθεί πλήρως.

Εγκατάλειψη του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης

Η εγκατάλειψη χτυπά την πόρτα κάθε γωνιάς. Και φυσικά από αυτή τη «δίνη» δε θα μπορούσε να γλιτώσει και το νησί της Σαμοθράκης, που ανήκει στο νομό Εβρου. Εκεί το Κέντρο Υγείας (αυτό το ρόλο προβλεπόταν να παίξει στα πλαίσια των εξαγγελιών της κυβέρνησης για το ΕΣΥ κλπ), λειτουργεί περισσότερο ως μεγάλο αγροτικό ιατρείο. Εχει έναν χειρουργό, μια παιδίατρο (τώρα βρίσκεται σε άδεια κύησης), έναν παθολόγο, δύο μαίες, δύο νοσοκόμες και έναν παρασκευαστή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ