ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 13 Αυγούστου 2023
Σελ. /32
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Το 23% της Αττικής έχει καεί τα τελευταία 7 χρόνια!

Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα στη βδομάδα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, με το meteo.gr και το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus πιο ειδικά για τις πυρκαγιές στην Αττική, επιβεβαιώνουν το έγκλημα όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ σε βάρος του περιβάλλοντος, λόγω της συνειδητής ανεπάρκειας σε μέτρα πρόληψης, της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα τελευταία 7 χρόνια, από το 2016 μέχρι σήμερα, έχει καεί το 23% της Αττικής γης, δηλαδή 550.000 από τα συνολικά 2.500.0000 στρέμματα γης που είναι η συνολική έκταση της Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας και των νησιών). Αντίστοιχα, πάνω από 550.000 στρέμματα είναι από την αρχή της χρονιάς η καμένη γη σε όλη τη χώρα. Στη φετινή καταστροφή τη θλιβερή πρωτιά έχει η Ρόδος, με 176.500 στρέμματα, όπου η φωτιά προκάλεσε τη μεγάλη καταστροφή σε περισσότερες από 10 μέρες. Ακολουθούν τα Δερβενοχώρια με 117.000 στρέμματα, η Νέα Αγχίαλος Μαγνησίας με 82.600, ο Κουβαράς με 38.600, η Κέρκυρα με 21.700, η Κάρυστος με 19.600 και το Αίγιο με 12.000.

Η μονάδα meteo.gr του Αστεροσκοπείου επισημαίνει ότι η εκδήλωση ακραίων δασικών πυρκαγιών περιλαμβάνει τη σύζευξη και την αλληλεπίδραση φωτιάς και ατμόσφαιρας, οπότε είναι αδύνατον να χαραχτεί οποιαδήποτε στρατηγική διαχείρισης χωρίς την ενεργό συνεισφορά της μετεωρολογικής γνώσης, με σταθμούς και άλλα μέσα.

Βεβαίως, το κρίσιμο ζήτημα είναι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός δασοπροστασίας και πυροπροστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, ωστόσο αυτό έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα του αστικού κράτους, που στηρίζεται στη λογική του κόστους - οφέλους, της γης - εμπόρευμα, που οδηγεί τελικά στην εξυπηρέτηση των αναγκών λίγων επιχειρηματικών ομίλων και όχι των πολλών. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι με τους φορείς τους πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα διεκδίκησης στις πυρόπληκτες περιοχές, αλλά και σε όλη τη χώρα, για μέτρα πρόληψης, δασοπροστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ταυτόχρονα, απαιτείται να μπει φρένο στα κυβερνητικά σχέδια που προωθούν την πλήρη παράδοση της διαχείρισης του δασικού πλούτου σε ιδιώτες επενδυτές, στο όνομα δήθεν της «σωτηρίας» του.

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Οργανώνονται και διεκδικούν

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πυρόπληκτων κατοίκων της Ρόδου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην πλατεία Κύπρου, όπως είχε αποφασίσει η συνέλευση των κατοίκων στο χωριό Ασκληπιείο με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου, στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι των χωριών της νότιας Ρόδου, κάτοικοι άλλων πυρόπληκτων χωριών και εθελοντές.

Την κινητοποίηση στήριξε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ενώ συμμετείχαν και τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Εργαζομένων δήμου Ρόδου, Εργαζομένων Νοσοκομείου, η Επιτροπή Ειρήνης και η Ενωση Συλλόγων Γονέων. Με συνθήματα όπως: «Ο λαός της Ρόδου θα αγωνιστεί, όπου ήταν δάσος να αποκατασταθεί», «Στόχο για μπίζνες βάλανε τη φύση, του λαού η πάλη δεν θα τους αφήσει», «Να γίνουν τώρα έργα αντιπλημμυρικά, φτάνει πια το χρήμα στα αφεντικά», οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν στο κέντρο της πόλης.

«Σήμερα δίνουμε μια ακόμα αγωνιστική απάντηση σε συνέχεια της μεγάλης κινητοποίησης των εθελοντών της προηγούμενης Τρίτης. Χρειάζεται αυτός ο αγώνας να έχει διάρκεια και συνέχεια, τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Νίκος Φρατζής από την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου, και πρόσθεσε «τα δάση μας, τα χωριά μας, τους τουρίστες και το νησί τα έσωσε ο λαός της Ρόδου και αυτή η μεγάλη αλήθεια δεν πρέπει να κρυφτεί, αλλά να μας γίνει δίδαγμα και μάθημα για το τι μπορεί να πετύχει ο λαός μας όταν αποφασίζει να ενωθεί και να δράσει».

Υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο όλοι οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι οι μικροί επαγγελματίες «να συμμετέχουν μαζικά στον οργανωμένο αγώνα και στη συλλογική διεκδίκηση για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια, για να προστατευθούν τα δάση του νησιού, για να μην επιτρέψουμε να φυτρώσουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες στα καμένα. Μόνο ο λαός του νησιού που έσωσε τα χωριά και τα δάση του νησιού μπορεί να εμποδίσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των καμένων εκτάσεων».

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυναν η Ντέπυ Μιχαηλίδη, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του δήμου, η Θεανώ Κουντούρη, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Χάρης Μπαρός, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου, ο Μάκης Ιγγλέσης, από το Σωματείο Συνταξιούχων, η Παναγιώτα Παπαχρυσάνθη, από την Ενωση Συλλόγων Γονέων, ο Στέφανος Ιατρίδης, από την Επιτροπή Ειρήνης.

Στον χαιρετισμό της η Θεανώ Κουντούρη υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως οι εργαζόμενοι του νησιού βρέθηκαν ανάμεσα στον καύσωνα και τα λειψά μέτρα προστασίας και στην καταστροφική πυρκαγιά. Οπως είπε, δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή ή το «ακαθάριστο χωράφι» για την καταστροφή που ζήσαμε, όπως προσπαθούν να μας πείσουνε διάφοροι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Είναι η ίδια η πολιτική τους, που επιλέγει κάθε φορά με τη λογική τι κοστίζει λιγότερο, που έχει οδηγήσει τα δάση να είναι ακαθάριστα (και λόγω έλλειψης προσωπικού), οι δασικοί δρόμοι ανύπαρκτοι, ο εξοπλισμός και τα μέσα της πυρόσβεσης να είναι ελάχιστα και απαρχαιωμένα. Βέβαια η λογική «κόστους - οφέλους» αφορά κυρίως τη ζωή, την προστασία του λαού μας και όχι τη μεγάλη εργοδοσία.

Τα αιτήματα που διεκδικούν

«Αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των πυρόπληκτων, δηλαδή όλων όσων κάηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές τα σπίτια τους, τα μαγαζιά τους, τα αυτοκίνητα, οι καλλιέργειες και τα ζώα τους.

Να κηρυχθούν όλες οι εκτάσεις αναδασωτέες.

Μόνιμες μαζικές προσλήψεις τώρα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού, να εξασφαλισθούν άμεσα σύγχρονα μέσα και εξοπλισμός.

Μέτρα ενίσχυσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων για τα ξενοδοχεία που έκλεισαν και για άλλα εφόσον δεν ανακάμψει η σεζόν. Τα 500 ευρώ της αναστολής αποτελούν κοροϊδία, απαιτούμε να αποζημιωθεί το σύνολο του μισθού βάσει Συλλογικής Σύμβασης. Αντίστοιχα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης να δοθούν σε επαγγελματίες και αγρότες για τη ζημιά λόγω μείωσης της τουριστικής κίνησης.

Συγκεντρώνουμε κείμενο υπογραφών όλων των πυρόπληκτων για να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από το κράτος.

Επίσης, θα καταθέσουμε τα αιτήματά μας προς ψήφιση σε Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο απαιτώντας να συνεδριάσουν αποκλειστικά με αυτό το θέμα».

Τέλος δηλώνουν ότι θα συντονίσουν τη δράση με κάθε σωματείο, σύλλογο, με κάθε μαζικό φορέα που θέλει να συμβάλει στον αγώνα για τη διεκδίκηση αυτών των δίκαιων και αναγκαίων αιτημάτων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Η αγανάκτηση να γίνει συλλογικός αγώνας

Οπως είναι γνωστό, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Μαγνησία στις 26 και 27 Ιούλη, με τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, σε αποθήκη που ανήκε στην αεροπορική βάση της 111 Πτέρυγας Μάχης, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες, ζώα, υποδομές.

Χαρακτηριστικά, καταστράφηκε το 80% του ζωικού κεφαλαίου, δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες, ζωοτροφές, αποθηκευμένο γάλα, ενώ καταγράφηκαν σημαντικές καταστροφές υποδομών και γεωργοτεχνολογικού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα εκατοντάδες κτηνοτρόφοι να μην ξέρουν πώς θα τα βγάλουν πέρα.

Σε πολλούς από τους πληγέντες κυριαρχούν η οργή και η απόγνωση, καθώς εκφράζουν τον φόβο ότι οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης που μοιράζει η κυβέρνηση θα μείνουν λόγια. Αλλωστε, 15 μέρες μετά, και αφού κόπασε ο πόλεμος των εντυπώσεων από τα κυβερνητικά επιτελεία, εμφανίζονται και οι πρώτες καθυστερήσεις στη λεγόμενη πρώτη βοήθεια.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Μαγνησίας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποίησε σύσκεψη με αγρότες και κτηνοτρόφους από τις περιοχές Αγίου Γεωργίου, Βελεστίνου και Κοκκίνας το προηγούμενο Σάββατο στο ΚΑΠΗ Βελεστίνου. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι καταστροφές που υπέστησαν από την πυρκαγιά κτηνοτροφικές μονάδες, χωράφια, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα κ.ά. Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που έχουν αφήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, τον αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, και έχουν διαχωρίσει χωρίς επιστημονική κρίση την πρόληψη από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να συγκροτήσουν συντονιστική επιτροπή για την οργάνωση του αγώνα. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και τον εφησυχασμό που καλλιεργούν κυβέρνηση και τοπικές αρχές, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Μαγνησίας συνεχίζει να αναδεικνύει στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις όσες λύσεις δόθηκαν ήταν κάτω από την πίεση και τη συλλογική δράση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ