ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ρόλος του «Ριζοσπάστη» στην καθημερινή καθοδηγητική δουλιά

«Υστερούμε στην αξιοποίηση του "Ριζοσπάστη", αλλά και της ΚΟΜΕΠ, άλλων εκδόσεων που προσφέρουν γνώσεις και πείρα με βάση τις σημερινές εξελίξεις στην οικονομία, γενικότερα στην κοινωνία και στο λαϊκό κίνημα. Η ΚΕ πρέπει να επιμείνει με μεγαλύτερη σταθερότητα στην πιο ζωντανή και δημιουργική καθοδήγηση των οργανώσεων και των αντίστοιχων τομέων δουλιάς, στο πνεύμα των αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου, της εισήγησης της απερχόμενης ΚΕ, η οποία φώτισε πιο ολοκληρωμένα ζητήματα της καθοδηγητικής δουλιάς, της εσωκομματικής ζωής, σχετικά με τους δεσμούς του Κόμματος με την εργατική τάξη, τη νεολαία. Παραμένει βασικό καθήκον να βοηθηθούν οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης να αποκτήσουν μεγαλύτερη ικανότητα στην εκλαϊκευση της πολιτικής μας πρότασης για το Μέτωπο, για την προοπτική της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας».

Σ' αυτή την εκτίμηση της Απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ, («Ριζοσπάστης», 22/9/2001), αναδεικνύεται το πρόβλημα της σύνδεσης της πρακτικής δράσης με την ιδεολογικοπολιτική δουλιά, έτσι που η προώθηση της πολιτικής του Κόμματος, να έχει αποτελέσματα ανάλογα με τις αντικειμενικές δυνατότητες. Δυνατότητες, οι οποίες είναι υπαρκτές, (πολιτική επιβολής καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ιμπεριαλιστικός πόλεμος, περιστολή λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών κλπ.), λόγω των αρνητικών συνεπειών στην εργατική τάξη, τ' άλλα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, της εξελισσόμενης κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας, αλλά και από την άποψη των εφοδίων ιδεολογικοπολιτικής προετοιμασίας, (Πρόγραμμα του ΚΚΕ, Αποφάσεις 16ου Συνεδρίου, επεξεργασίες τμημάτων της ΚΕ, της ίδιας της ΚΕ, κλπ.), σημαντικά υλικά τόσο για ιδεολογικό εξοπλισμό, όσο και για την εξασφάλιση ικανότητας εκλαΐκευσης της πολιτικής του Κόμματος, μαζικής πολιτικής δράσης, για τη δημιουργία κοινωνικοπολιτικών συσπειρώσεων, για το τράβηγμα πλατιών λαϊκών μαζών στην κοινωνικοπολιτική δράση.

Γιατί, όμως, εμφανίζεται το πρόβλημα; Το 16ο Συνέδριο εκτίμησε ως βασική αδυναμία την αφομοίωση της στρατηγικής, τη σχέση ταχτικής - στρατηγικής. Αυτό το ζήτημα δε λύνεται αυτόματα και με «συνταγές». Αποτελεί μόνιμο ζητούμενο στην αυτοτελή κομματική δράση, στη δουλιά προετοιμασίας για την ανάπτυξη των αγώνων, δοκιμάζεται στη δράση, αλλά γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους αποτελεί συστατικό στοιχείο της καθοδηγητικής δουλιάς.

Απαιτούνται, όμως, και ορισμένες προϋποθέσεις γι' αυτό, όπως: θεωρητικό επίπεδο, ιδεολογικοπολιτική γνώση και αφομοίωση της γενικής γραμμής, (αποφάσεις του Συνέδριου), των θέσεων σε κάθε μέτωπο πάλης, των θέσεων των αντιπάλων και την τακτική τους κλπ. Και αυτά, βεβαίως, δεν είναι μόνο υπόθεση συλλογικής εσωκομματικής διαδικασίας των οργάνων και των ΚΟΒ, αλλά και ατομικής ευθύνης κάθε στελέχους. Βασικά εργαλεία αυτού του εξοπλισμού, ο «Ριζοσπάστης», η ΚΟΜΕΠ, οι επεξεργασίες των τμημάτων που τυπώνονται ως ένθετα στο «Ριζοσπάστη» ή ως άρθρα στην ΚΟΜΕΠ, τα μαρξιστικά βιβλία κλπ.

Ποια είναι η σχέση μας μ' όλ' αυτά; Η εκτίμηση της ΚΕ δίνει ανάγλυφα την εικόνα, αλλά και τα στοιχεία της κυκλοφορίας των εντύπων μας επίσης. Και πού οφείλεται αυτή η κατάσταση; Μα στο γεγονός ότι η εφημερίδα μας δεν αντιμετωπίζεται απ' όλους μας ως ο καθημερινός συλλογικός ιδεολογικοπολιτικός καθοδηγητής για δράση. Ενώ σ' ορισμένες περιπτώσεις ούτε καν ως μέσο τρέχουσας ενημέρωσης. Αυτό αποδεικνύει ότι δε συνειδητοποιείται το γεγονός ότι ο «Ριζοσπάστης», αποτελεί συστατικό στοιχείο της καθημερινής πρακτικής δράσης, αφού ως μέσο ιδεολογικοπολιτικού εξοπλισμού και ενημέρωσης αποτελεί ένα από τους πιο βασικούς κρίκους στη συνένωση της θεωρητικής δουλιάς με την πρακτική δράση. Αυτό όσο και αν είναι ατομική ευθύνη των στελεχών και των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, είναι και συλλογική ευθύνη των οργάνων να δένουν οργανικά την καθοδηγητική δουλιά με το «Ριζοσπάστη», την ΚΟΜΕΠ κλπ.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Γίνεται γενική συνέλευση μιας ΚΟΒ, για να συζητήσει τις εξελίξεις μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους. Η ανακοίνωση της ΚΕ δεν είχε διαβαστεί ούτε από μέλη του Γραφείου της ΚΟΒ. Γίνεται εύκολα κατανοητό το γεγονός ότι η διαδικασία στην ΚΟΒ περιορίστηκε στο να γνωριστούν τα μέλη του Κόμματος με το περιεχόμενο της Απόφασης, μέσω της παρουσίασής της και καθόλου στην προσπάθεια αφομοίωσης ή δημιουργικής εφαρμογής της από την ΚΟΒ. Μ' αυτό τον τρόπο, όμως, είναι ελλιπής η σχέση των κομματικών μελών με τις εκτιμήσεις της ΚΕ, ενώ αντικειμενικά η συγκεκριμένη ΚΟΒ, δεν κατάφερε να βάλει στόχους και καθήκοντα δημιουργικής εφαρμογής της απόφασης. Ο «Ριζοσπάστης» εδώ έλειπε ως βασικός κρίκος δουλιάς.

Βεβαίως, η συγκεκριμένη ΚΟΒ, συνεχίζει να δρα όπως πριν. Για παράδειγμα, το καθήκον «ανάπτυξη της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη"», το αντιμετωπίζει ως καθήκον εξόρμησης, αποκομμένο από τη μαζική πολιτική δράση και το γεγονός της αδυναμίας να συμβάλει πιο αποφασιστικά, το εκτιμά ως δυσκολία συμμετοχής των μελών της στην εξόρμηση. Το καθήκον της αντιπολεμικής συσπείρωσης στη συγκεκριμένη ΚΟΒ, τέθηκε ως χρέωση των συντρόφων να φέρουν οπαδούς, φίλους του Κόμματος, για τη συγκρότησή της σε επίπεδο δήμου. Το περιεχόμενο της συζήτησης με οπαδούς, άλλους ανθρώπους που μπορούσαν να συσπειρωθούν, σ' ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης, γιατί δεν αρκεί το «όχι στον πόλεμο», αλλά απαιτείται πάλη ενάντια στην κυβέρνηση και σ' όσες δυνάμεις συμφωνούν με την πολιτική της εμπλοκής της Ελλάδας, αυτά ούτε συζητήθηκαν, ούτε αποτελούσαν τη βάση για τη μαζική πολιτική δράση.

Αυτό το παράδειγμα, αναδεικνύει και την ποιότητα της σχέσης των κομματικών μελών με το «Ριζοσπάστη», αλλά και την ποιότητα της καθοδηγητικής δουλιάς των παραπάνω οργάνων προς την ΚΟΒ. Ως προς τη σχέση με το «Ριζοσπάστη», κατανοούν την αναγκαιότητα διαβάσματος της εφημερίδας, αλλά ουσιαστικά έξω από τη δική τους ατομική δουλιά, αλλά και τη συλλογική δράση της ΚΟΒ, για την προώθηση της πολιτικής του Κόμματος, τη δράση για την ανάπτυξη της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής πάλης, της δουλιάς για τις συσπειρώσεις. Απ' αυτή την άποψη δε συνδέεται η αναγκαιότητα μελέτης με την εξασφάλιση ικανότητας για πιο αποτελεσματική δράση. Αυτό το περιμένουν από τον εξοπλισμό στη διαδικασία συζήτησης στην ΚΟΒ που το αναλαμβάνει ο γραμματέας, ο καθοδηγητής, αλλά και αυτοί δε συνδέουν την εφημερίδα με την καθοδηγητική δουλιά. Επομένως,υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος δουλιάς που δε βοηθά σ' αυτό που θέλουμε. Και αυτό δεν πρόκειται να αντιστραφεί, αν τα καθοδηγητικά όργανα δε δουλέψουν με ανάλογο τρόπο, αξιοποιώντας την εφημερίδα, και σχεδιάζοντας τη δράση των ΚΟΒ σε συνδυασμό με αυτή την αξιοποίηση. Ετσι θα αρχίσει να γίνεται ανάγκη η καθημερινή μελέτη του «Ριζοσπάστη»,ενώ η διάδοσή του θα συνδυάζεται με το σύνολο της κομματικής δραστηριότητας. Στους τόπους δουλιάς, στους τόπους κατοικίας, στη δραστηριότητα των κομμουνιστών στα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις κλπ. Ενα ερώτημα πρέπει να μας βασανίζει τη συνείδηση όλων μας: «Είμαστε ικανοί να κάνουμε καθημερινά ιδεολογικοπολιτική δουλιά με τους εργάτες, στο χώρο του καθένας αν δεν έχουμε διαβάσει το «Ριζοσπάστη»;

Αλλά δε φτάνει μόνο αυτό. Ο «Ριζοσπάστης», η ύλη του, το γράψιμό του, συνολικά η έκδοσή του, θεωρείται υπόθεση των συντρόφων που έχουν χρεωθεί αυτό το καθήκον. Οι ΚΟΒ, τα καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος εξαντλούν την υπόθεση «περιεχόμενο, ύλη, ειδήσεις κλπ., απλά και μόνο στην κριτική για το αν και πώς η εφημερίδα παρουσιάζει ζητήματα που αφορούν το δικό τους περιεχόμενο δράσης. Είτε αυτοτελώς, (κομματικές δραστηριότητες), είτε του κινήματος του χώρου στον οποίο δρουν. Οι κριτικές παρατηρήσεις πρέπει να γίνονται γιατί συμβάλλουν στο να κάνουμε την εφημερίδα ολοένα και πιο καλό εργαλείο στη δουλιά μας. Αλλά αρκεί αυτό; Ας δούμε ένα παράδειγμα που αναδεικνύει αυτή τη σχέση από μια σωστή σκοπιά.

Θα θυμόμαστε το περιστατικό των βρετανικών αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου, που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Σπάτων για ανεφοδιασμό. Η είδηση έφτασε στο «Ριζοσπάστη», μέσω συντρόφου εργαζόμενου στην Ολυμπιακή. Αν δεν υπήρχε αυτή η ανησυχία του συντρόφου, δε θα έφτανε το θέμα στην εφημερίδα. Πόσα τέτοια μικρότερα ή μεγαλύτερα περιστατικά δε συμβαίνουν καθημερινά στους χώρους δουλιάς και αλλού, αλλά οι σύντροφοι αν και τα θεωρούν ως προβλήματα για τα οποία αναπτύσσουν δράση δεν ενημερώνουν την εφημερίδα; Πόσο γίνεται κατανοητό ότι η σχέση των συντρόφων με το «Ριζοσπάστη» πρέπει και σ' αυτό το επίπεδο να εκφράζεται άμεσα,ωσάν ο σύντροφος να είναι ρεπόρτερ της εφημερίδας; Αν αναπτυχθεί και απ' αυτή τη σκοπιά η σχέση μας με το «Ριζοσπάστη», τότε υπάρχει πιο δημιουργική συμβολή, αναπτύσσεται πιο ολοκληρωμένα η σχέση μας με την εφημερίδα, η σχέση της με τις κμματικές οργανώσεις, με τη δράση στο κίνημα. Αλλά και η εφημερίδα επίσης αναπτύσσεται ως το μέσο που καθημερινά μας κάνει πιο ικανούς να δρούμε στην κατεύθυνση της οικοδόμησης του μετώπου για τη λαϊκή εξουσία.

Αλλά ας αναλογιστούμε και ένα ακόμη ζήτημα. Οταν εκτιμούμε ότι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις είναι στρατηγικού χαρακτήρα για το κεφάλαιο, αυτό σημαίνει ότι απαιτείται να ξεδιπλώσουμε όλη τη στρατηγική μας για το μέτωπο, τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Πώς μπορεί αυτό να εξασφαλίζεται καθημερινά, αν δε μελετάμε το «Ρ», την ΚΟΜΕΠ, το μαρξιστικό βιβλίο; Μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί και πώς εντείνεται η εκμετάλλευση με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, (πτώση τιμής της εργατικής δύναμης) χωρίς μελέτη; Και μπορούμε να στηρίξουμε την αναγκαιότητα του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου χωρίς έστω ένα στοιχειώδη ιδεολογικοπολιτικό εξοπλισμό; Αυτό, βεβαίως, μπορεί να επιτυγχάνεται με συλλογικές διαδικασίες, (μαθήματα, διαλέξεις κλπ.), αλλά και η σύνδεσή του με την τρέχουσα πραγματικότητα αναλύεται με αρθρογραφία στην εφημερίδα. Γεγονός που συμβάλλει να δίνουμε τέτοιες μάχες αποφασιστικά και με καλύτερα αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και στο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης, σ' όλα τα μέτωπα πάλης.


Του
Στέφανου ΛΟΥΚΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ