Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, συνέχεια των προηγούμενων, που εξειδικεύει τα μέτρα και πλέον εντάσσει στον θεσμό και ανειδίκευτους πτυχιούχους ιατρικών σχολών.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από τη ΝΔ, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε «παρών». Το ΚΚΕ το καταψήφισε, όπως καταψήφισε και την τροπολογία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που μέσω του άρθρου 1 διαιωνίζονται η απαράδεκτη κατάσταση και η έλλειψη μέτρων για τις καταστροφές στη λογική του κόστους - οφέλους, χωρίς την αναγκαία οργάνωση του κρατικού μηχανισμού, όπως και το άρθρο 2 που αφορά το νέο χτύπημα στην κυριακάτικη αργία.
«Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ στην τροπολογία για τα «απογευματινά χειρουργεία», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 2 που προβλέπει ότι θα είναι «δωρεάν». Επισήμανε ότι πρόκειται για ένα προπαγανδιστικό περιτύλιγμα που αποσκοπεί να ωραιοποιηθεί το αντιλαϊκό μέτρο των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων από τους ασθενείς. Μιλώντας για την τροπολογία η ΚΟ του ΚΚΕ απαίτησε την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη λειτουργία όλων των χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία, καθώς το 50% παραμένουν κλειστές, και την ανάπτυξη δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών για τη μετεγχειρητική υποστήριξη των ασθενών.
Αποσπάσματα από τις χθεσινές παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ
Eurokinissi |
Για το πραγματικό περιεχόμενο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που σημαίνει ανεπτυγμένα παντού δημόσια κρατικά Κέντρα Υγείας, πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα, μίλησε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι κατά την περίοδο της πανδημίας φάνηκαν καθαρά οι αντοχές του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας σε όλες τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, όπου κυριαρχεί το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Πρόσθεσε δε ότι προβλέπεται περαιτέρω διαστρωμάτωση και όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και στην Υγεία, η οποία αποτελεί έναν τομέα που αποκαλύπτει πλήρως το διαρκές άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις σύγχρονες δυνατότητες να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού και στην τραγική πραγματικότητα, που υποβαθμίζει διαρκώς τις ανάγκες.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι σήμερα, στον καπιταλισμό, η Υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, παρουσιάζοντας και σχετικά παραδείγματα, ενώ στον σοσιαλισμό αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα, για όλους τους εργαζόμενους και τον λαό, χωρίς διακρίσεις, και ότι τα επιτεύγματα της Υγείας στη σοσιαλιστική ΕΣΣΔ ο καπιταλισμός «δεν μπορεί να τα δει ούτε με το κιάλι».
Επεσήμανε ότι οι σημερινές δυνατότητες της επιστήμης φανερώνουν τον δρόμο για να βαδίσουν εργαζόμενοι κόντρα στο ρεύμα και στη λογική του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, για να μπορέσει να αναπτυχθεί ένας καθολικά δημόσιος, αναβαθμισμένος, δωρεάν τομέας Υγείας, ο οποίος θα παρέχει καθολικότητα στην πρόσβαση όλων των εργαζομένων και του λαού, χωρίς διακρίσεις. Κάτι που - όπως είπε - είναι εφικτό μόνο στη σοσιαλιστική κοινωνία.
Τέλος, με βάση και τα παραπάνω, ανέδειξε ότι το μεγάλο στοίχημα για τον λαό είναι «να εγκαταλείψει και να καταδικάσει τα κόμματα του κεφαλαίου, το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, και να βαδίσει σε έναν συνολικότερο δρόμο ανατροπής, πρώτα απ' όλα για την ίδια του τη ζωή».
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έδωσε ξεκάθαρα τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις αυτού του νομοσχεδίου, τις πολιτικές που ξεδιπλώνονται και τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ρυθμίσεις του "προσωπικού γιατρού"», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Ανέδειξε ότι απουσιάζει ο κύριος προσανατολισμός της ΠΦΥ, που πρέπει να είναι η πρόληψη για καθολική κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε πρωτογενή πρόληψη, προαγωγή της υγείας, αντιμετώπιση ως καθοριστικών των γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με την εμφάνιση των ασθενειών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, κατοικίας, εκπαίδευσης, άθλησης, διατροφής και δημόσιας υγείας, συνολικά ανύψωση του βιοτικού επιπέδου του λαού.
«Ουσιαστικά ο προσανατολισμός συνεχίζει να είναι στους ασθενείς και όχι στους υγιείς. Ετσι ήταν διαχρονικά, εξάλλου, ακολουθώντας ακριβώς τις κατευθύνσεις της ΕΕ για περιορισμό σε ορισμένες υποτυπώδεις εξετάσεις, όπως και σε προγράμματα ενημέρωσης, καμπάνιες και συμβουλές. Δηλαδή στην πολιτική ενίσχυσης της ατομικής ευθύνης», υπογράμμισε.
Σε σχέση με τα όσα ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση με αφορμή την παχυσαρκία, υπογράμμισε ότι «όσες συμβουλές και να δώσει ο "προσωπικός γιατρός", π.χ. για τη σωστή διατροφή, την άσκηση, τη γυμναστική, ποια είναι η πρακτική αξία για τον άνεργο, τον εργαζόμενο των 500, 600, 700, 1.200 ευρώ; Οταν η οικογένεια σήμερα στερείται βασικά αγαθά από τη διατροφή της, ενώ και για να ασκηθεί, αν βρει υποδομές και όπου υπάρχουν, κατά κανόνα θα πρέπει να πληρώσει.
Μόνο ως εμπαιγμός ακούγεται ότι θα παρέχονται υπηρεσίες πρόληψης όταν η δημόσια ΠΦΥ είναι ανύπαρκτη, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και στον αναγκαίο εξοπλισμό.
Οσο για την "ελεύθερη επιλογή" γιατρού, στην ουσία έρχεται να συγκαλύψει το πρόβλημα, αφού αυτή καθορίζεται από την τσέπη του καθενός».
Ο Γ. Λαμπρούλης επανέφερε το ερώτημα που έθεσε το ΚΚΕ και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και στο οποίο, φυσικά, δεν δόθηκε απάντηση από την κυβέρνηση: «Με ποιο επιστημονικό κριτήριο ο ασθενής θα επιλέξει τον κατάλληλο γιατρό; Η αντιμετώπιση του προβλήματος ενός ασθενούς απαιτεί τη συλλογική αντιμετώπιση από διεπιστημονική ομάδα διαφορετικών ειδικοτήτων. Και αυτό αφορά όλα τα ζητήματα, της πρόληψης, της θεραπείας, της αποκατάστασης. Απαιτεί δημόσιες δομές, επαρκώς στελεχωμένες, με κριτήριο τις ανάγκες του ασθενούς και χωρίς τις συνθήκες του ανταγωνισμού.
Από τη στιγμή που ο θεσμός του "προσωπικού γιατρού" συνδέεται με τον περιορισμό του "κόστους" των ασθενών, χάνει το αναγκαίο και χρήσιμο περιεχόμενο που έχει, γιατί ο θεσμός αυτός μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του λαού σε ένα απολύτως δωρεάν, ανεπτυγμένο, εξοπλισμένο, κρατικό σύστημα ΠΦΥ, που θα έχει ως κριτήριο την έγκαιρη και ασφαλή αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών στην Υγεία».
«Αβυσσος χωρίζει τη στρατηγική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων στην Υγεία που υπερασπίζονται την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπου η Υγεία αποτελεί εμπόρευμα, από τη σύγχρονη δυνατότητα και ανάγκη του λαού στην Υγεία, ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που περιλαμβάνεται στην πρόταση του ΚΚΕ», τόνισε η βουλευτής του Κόμματος Βιβή Δάγκα μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σχολιάζοντας τη συζήτηση και την κριτική που έκαναν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανέδειξε ότι «ο "προσωπικός γιατρός" δεν είναι παρέκκλιση αλλά η κανονικότητα της ΕΕ», καθώς έχει εφαρμοστεί προ πολλού σε κράτη - μέλη της ΕΕ, ως κόφτης, με στόχο τη μείωση του κόστους, στο πλαίσιο λειτουργίας με επιχειρηματικά κριτήρια και της λεγόμενης αποφόρτισης των δομών Υγείας. Δομών οι οποίες, ωστόσο, στην Ελλάδα θα είναι μεν ενεργειακά αναβαθμισμένες, με ανακαινίσεις από εργολάβους και χρηματοδοτημένες με δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά με τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές και με μονίμως εξαντλημένο προσωπικό.
Ειδική αναφορά έκανε η Β. Δάγκα στα ευκαιριακά προγράμματα διαγνωστικών προληπτικών εξετάσεων που διαφημίζει συνεχώς η κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα είναι προγράμματα επιδότησης επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας: «Πάτε να κρύψετε ότι η ΕΕ δεν είναι φιλόπτωχο ταμείο, χρηματοδοτεί από τη φορολογία των λαών της ΕΕ προγράμματα που υπηρετούν τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και στην Υγεία, πάντα με το κριτήριο κόστους - οφέλους για το κράτος».
Στάθηκε επίσης στη χθεσινή κινητοποίηση Συλλόγων Γυναικών του Δυτικού Τομέα Αθηνών στη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία ωμά είπε ότι τα κονδύλια για την Υγεία εξαρτώνται από τις «αμυντικές δαπάνες». Η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς βαφτίστηκε «άμυνα», σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ.
Και ανέδειξε την ανάγκη για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, απαλλαγμένο από την καπιταλιστική ιδιοκτησία και βαρβαρότητα, για ένα επιστημονικό κεντρικό σχέδιο που θα μπορεί να κάνει πλήρη καταγραφή, αξιοποιώντας τη σημερινή τεχνολογία, και να πραγματοποιεί προγραμματισμένη και σχεδιασμένη παρέμβαση, ανάλογα και με τις ανάγκες. «Με βάση αυτήν την πολιτική γραμμή, το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να πολλαπλασιαστούν όλοι εκείνοι που παίρνουν διαζύγιο με την αναμονή και μπαίνουν στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό θα σηματοδοτήσει και η απεργία στις 20 Νοέμβρη», υπογράμμισε κλείνοντας.
Με το λιβανιστήρι στους «μεγάλους ευεργέτες» για την «προσφορά» τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, την ώρα μάλιστα που στα δύο νοσοκομεία Παίδων («Αγία Σοφία», «Αγλαΐα Κυριακού») οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της θεραπείας του παιδικού καρκίνου, με τη μεταφορά των ογκολογικών τμημάτων και του προσωπικού στο ΝΠΙΔ «Μαριάννα Βαρδινογιάννη».
Και ενώ περιορίστηκε στη γνωστή βολική αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, για το νομοθετικό έργο που έχουν συνυπογράψει, μίλησε για χιλιάδες προσλήψεις που ...θα γίνουν.
Νωρίτερα σε συνέντευξη που έδωσε σε ρ/σ ο υπουργός Υγείας, ισχυρίστηκε σχετικά με τα (37.000 κατά τον πρωθυπουργό, 34.000 σύμφωνα με τον υπουργό) «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία, «τα 9 από τα 54 εκατομμύρια μπορούν να ξοδευτούν στις ιδιωτικές κλινικές», προκειμένου «να μην "μπουκώσει" το σύστημα στα δημόσια νοσοκομεία», ενώ υποστήριξε ότι «υπάρχουν κάποια χειρουργεία αρκετά εξειδικευμένα που δεν μπορούν να γίνουν στο ΕΣΥ».
Σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη, το κριτήριο για την επιλογή των δωρεάν χειρουργείων το απόγευμα είναι η αναμονή στη λίστα πάνω από έναν χρόνο.
Παράλληλα παραδέχτηκε ποιος είναι ο σκοπός της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού, όπως είπε, αυτό που «σκέφτηκαν οι Ευρωπαίοι» είναι ότι «εφόσον τα απογευματινά χειρουργεία δουλέψουν για έναν χρόνο και τα μάθει ο κόσμος, οι γιατροί και οι ομάδες, θα μείνουν πια ως επί πληρωμή».