ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Παρέλυσε η πρωτεύουσα από τη μαζική απεργία

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Εικόνα νεκρής πόλης παρουσίασε η πρωτεύουσα Κινσάσα του Ζαϊρ, όταν σχολεία, μαγαζιά, μαζικές συγκοινωνίες, επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά, και στους δρόμους της πόλης κυκλοφόρησαν μόνο ελάχιστα ιδιωτικά αυτοκίνητα. Οι κάτοικοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ανταρτών για πίεση προς τον Μομπούτου ώστε να παραιτηθεί, συμμετείχαν στη μαζική απεργία που είχε κηρύξει η αντιπολίτευση και, εκδηλώνοντας την υποστήριξή τους στους εξεγερμένους αντάρτες του Λοράντ Καμπίλα, συμμετείχαν κατά χιλιάδες στην αντικυβερνητική διαδήλωση. Επεισόδια σημειώθηκαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας που είχαν παραταχθεί σε όλη την πόλη και κυρίως κοντά στο αεροδρόμιο Νζίλι, μετά από κυβερνητικές εντολές. Οι δυνάμεις ασφαλείας κράτησαν μία σχετικά ήπια στάση, σε αντίθεση με τη βίαιη καταστολή της διαδήλωσης της προηγούμενης βδομάδας.

Παράλληλα, οι αντάρτες εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις μετά την "παύση των εχθροπραξιών" που είχαν κηρύξει μονομερώς, δίνοντας στον Μομπούτου προθεσμία τριών ημερών, μέχρι την Κυριακή, για να παραιτηθεί. Πρόταση που ο Μομπούτου απέρριψε, αλλά δέχτηκε να συναντηθεί για απευθείας συνομιλίες με τον Καμπίλα. Οι ανταρτικές ομάδες της "Εθνικής Συμμαχίας" κατέλαβαν άλλες δύο πόλεις το Σάββατο, την Κανάνγκα, πρωτεύουσα του ανατολικού Κασάι, και το Κολουέζι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σάμπα, χωρίς να υπάρξει ουδεμία αντίσταση από τον έτσι κι αλλιώς αποδιοργανωμένο κυβερνητικό στρατό και συνεχίζουν την επέλασή τους προς στην πρωτεύουσα. Ο ηγέτης των αντικυβερνητικών ανταρτών Λοράν Καμπίλα αναμενόταν χτες στο Λουμπούμπασι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ζαϊρ, που καταλήφθηκε από τους αντάρτες την περασμένη Τετάρτη, όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός των ανταρτών "Η φωνή του λαού". Ο Καμπίλα αναμένεται να επισκεφθεί και τη Νότια Αφρική, για τη συνέχιση των επαφών με μέλη της κυβέρνησής της, χώρα που έχει αναλάβει πρωτοβουλία να μεσολαβήσει, ώστε να τερματιστεί η κρίση στο Ζαϊρ. Στο μεταξύ, ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών της "Εθνικής Συμμαχίας", Μπιζίμα Καράχα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δώσουν δεύτερη ευκαιρία στον Μομπούτου και κανενός είδους διαπραγμάτευση για κατάπαυση του πυρός δε θα υπάρξει, πριν ο Μομπούτου απομακρυνθεί οριστικά από την εξουσία, αλλά και από τη χώρα. Συνεχίζοντας, ο Καράχα δήλωσε ότι η αντικατάσταση του πρωθυπουργού, Ετιέν Τσισεκέντι, αποτελεί πράξη βίας που μόνο με βία μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο Μομπούτου έπαυσε την προηγούμενη βδομάδα τον Τσισεκέντι, όταν εκείνος εκδήλωσε την υποστήριξή του προς τους αντάρτες και ζήτησε από τον Σέσε Σέκο Μομπούτου να παραιτηθεί.

Οι αντάρτες που έχουν καταλάβει το ανατολικό Ζαϊρ, εδάφη που αποτελούν το 50% της χώρας, έχουν αρχίσει να διορίζουν προσωρινούς διοικητές και να έρχονται σε επαφή με τις ξένες εταιρίες που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Χτες μάλιστα, ανακοίνωσαν τον Μουάνα Νάνγκα, σαν υπουργό Οικονομικών. Οπως οι ίδιοι δηλώνουν, η κατάσταση βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους και σποραδικά μόνο επεισόδια βιαιοπραγιών και λεηλασιών σημειώνονται από ομάδες που ανήκαν μέχρι πρότινος στον κυβερνητικό στρατό.

Ενώ η κατάσταση στο Ζαϊρ εξελίσσεται ραγδαία, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να πιέσει τον ηγέτη των ανταρτών, Λοράν Καμπίλα, να αποδεχτεί εκεχειρία και λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων, για τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα του. Ο Ανάν εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη του ειρηνευτικού σχεδίου πέντε σημείων που ενεκρίθη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, καθώς δεν υπάρχει σταθερή κατάπαυση του πυρός. Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε χτες, αναφέρει ότι: "Κάνω έκκληση σε όλα τα κράτη - μέλη να πιέσουν τον Καμπίλα και τους υποστηρικτές του στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, ώστε να επιδιώξουν μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων με την επιβολή εκεχειρίας και συστηματικών διαβουλεύσεων για το μέλλον του Ζαϊρ" και πρόσθεσε ότι η χώρα αυτή βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες πολιτικές αλλαγές, αλλά καμιά διαρκής λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα. Οσον αφορά την εκκένωση των ξένων πολιτών, λόγω του κινδύνου επίθεσης στην Κινσάσα, που είχε διαταχθεί από τον Οργανισμό, ξεκίνησε, με πρώτους τους Ιάπωνες υπηκόους να εγκαταλείπουν το Ζαϊρ. Οι 12.000 Αμερικανοί πεζοναύτες που βρίσκονται στην περιοχή ετοιμάζονται για επιχείρηση διάσωσης περίπου 1.200 Αμερικανών, αλλά και ξένων υπηκόων.

ΙΡΑΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η όξυνση στις σχέσεις παραμένει

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις του Ιράν με διάφορες άλλες χώρες και σίγα σιγά ανακαλούνται και άλλοι πρεσβευτές από το Ιράν. Αφορμή για αυτές τις εξελίξεις είναι η γνωστή καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου του Βερολίνου εναντίον των δολοφόνων των Ιρανοκούρδων αντιπολιτευόμενων στο εστιατόριο "Μύκονος" (το Σεπτέμβριο του 1992) και την καταγγελία, με την ίδια απόφαση, ότι ηθικοί αυτουργοί του στυγερού αυτού εγκλήματος είναι οι δικτάτορες της Τεχεράνης. Αυτό που επακολούθησε ήταν η αμοιβαία ανάκληση των πρεσβευτών καθώς και η ανάκληση των πρεσβευτών των άλλων χωρών της ΕΕ, εκτός από την Ελλάδα.

Πάντως, την Κυριακή αρκετές εκατοντάδες ισλαμιστές φοιτητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία μπροστά στη γερμανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση του δικαστηρίου του Βερολίνου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών που φρουρούσαν την πρεσβεία με προφανή στόχο να καταλάβουν το κτίριο, αλλά απωθήθηκαν.

Οι επικεφαλής της διαδήλωσης έκαναν εκκλήσεις για ηρεμία από τα μεγάφωνα, για να συγκρατήσουν τους διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους πετούσαν πέτρες. Οι οργισμένοι φοιτητές φώναζαν συνθήματα εναντίον της Γερμανίας και διαλύθηκαν μετά τις συγκρούσεις, οι οποίες διήρκεσαν λιγότερο από μισή ώρα. Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου πριν να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει. Από τη Νέα Ζηλανδία έγινε γνωστό ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις, ενέργεια που είχε αποτέλεσμα να ανακαλέσει το Ιράν τον δικό του πρεσβευτή. Το Ιράν ανακοίνωσε επίσης πως θα μποϊκοτάρει τα νεοζηλανδικά προϊόντα.

Επίσης, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει τους πρεσβευτές του από τις χώρες της ΕΕ που έχουν πράξει το ίδιο. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, χαρακτήρισε την πράξη αυτή ως "συμβολική και προσωρινή χειρονομία".

Στη Βόννη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Welt am Sonntag", τονίζει ότι το Ιράν πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο πριν η Βόννη συζητήσει μία νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις.

Ο Κίνκελ πρόσθεσε ωστόσο ότι "δεν επιθυμούμε διακοπή των σχέσεών μας με το Ιράν, που χρονολογούνται εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια. Δε θέλουμε να ρίξουμε λάδι στη φωτιά".

Στην Ελλάδα

Σχετικά με διαδόσεις από γερμανικής πλευράς, ότι σε επικοινωνία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών με τον υπεύθυνο του Πολιτικού Γραφείου του Σημίτη για το θέμα ειπώθηκε η φράση "ως εδώ και μην παρέκει" από τους Γερμανούς για την ελληνική στάση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, δήλωσε τα εξής:

"Οι συνεργασίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι συχνότατες για διάφορα θέματα. Δεν είναι θέση μας να σχολιάζουμε τι διαδίδεται. Αυτό το οποίο πρέπει να πω είναι ότι πάντοτε στις επικοινωνίες αυτές η κάθε πλευρά εκφράζει απόψεις. Δεν υπάρχει πάντα συμφωνία, αλλά αυτό που πάντα υπάρχει είναι η καλή διάθεση να προκύψει συμφωνία. Νομίζω ότι είμαστε σε μια πορεία όπου τέτοιου είδους θέματα μπορούν και να ξεπεραστούν, ώστε να βρεθούμε από κοινή θέση να υπερασπιζόμαστε τις ίδιες πολιτικές".

ΡΩΣΙΑ
Εξαρση εγκληματικής και τρομοκρατικής δράσης

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Το κύμα τρομοκρατικών και παράνομων ενεργειών δε σταματάει στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ετσι, το Σάββατο πρωί ένας 19χρονος φαντάρος στρατιωτικού τμήματος, που εδρεύει κοντά στη Μόσχα, έκλεψε ένα αυτόματο "Καλάσνικοφ", 180 σφαίρες και λιποτάκτησε. Πέρασε τη νύχτα στην είσοδο ενός σπιτιού, αλλά όταν ο ένοικος του σπιτιού τον αντιλήφθηκε, ο στρατιώτης τον πυροβόλησε. Τρία 24ωρα τώρα αστυνομικές δυνάμεις, στρατιωτικές περιπολίες και δυνάμεις των ειδικών υπηρεσιών χτενίζουν τη Μόσχα και τη γύρω περιοχή για τη σύλληψη του επικίνδυνου δράστη. Από την τηλεόραση γίνονται εκκλήσεις να παραδοθεί οικειοθελώς.

Σε άλλο σημείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην Αυτόνομη Δημοκρατία του Νταγκεστάν, οι 30 επιβάτες του λεωφορείου, που κρατούσε ομήρους ένας ένοπλος εγκληματίας, αφέθηκαν ελεύθεροι. Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει από τη Μαχατσχάλα, πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, για το Κιζλιάρ, στο Βορρά, όταν ο δράστης το κατέλαβε και ανάγκασε τον οδηγό να επιστρέψει στο αεροδρόμιο. Ο ένοπλος ήταν οπλισμένος με χειροβομβίδα και ένα αυτόματο "Καλάσνικοφ". Ζητούσε ένα ελικόπτερο και 100.000 δολάρια για να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους. Εγιναν διαπραγματεύσεις μεταξύ του δράστη και αξιωματούχων του υποργείου Εσωτερικών του Νταγκεστάν. Προς το βράδυ, χτες, η Αστυνομία του Νταγκεστάν συνέλαβε τον ένοπλο πειρατή μετά την απελευθέρωση όλων των ομήρων, οι οποίοι είναι σώοι και αβλαβείς. Σημειώνουμε ότι τέτοιου είδους πειρατείες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην ταραγμένη περιοχή του Βορείου Καυκάσου. Στις περισσότερες απ' αυτές εμπλέκονται Τσετσένοι αυτονομιστές. Το Σεπτέμβρη, ένοπλος με χειροβομβίδα κατέλαβε επίσης λεωφορείο στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσχάλα και ζήτησε από τις αρχές ελικόπτερο. Τελικά κατέφυγε με αυτοκίνητο στην Τσετσενία μετά την απελευθέρωση των ομήρων και παίρνοντας μαζί του για ασφάλεια έναν τοπικό αξιωματούχο.

Απειλές για τρομοκρατικές επιθέσεις

Ο γνωστός Τσετσένος τρομοκράτης Σαλμάν Ραντούγεφ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει τη σημερινή τσετσενική ηγεσία και αυτοαποκαλείται "διοικητής του στρατού του στρατηγού Ντουντάγεφ", έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ετοιμάζει μια σειρά τρομοκρατικές πράξεις στο έδαφος της Ρωσίας. Η ρωσική πλευρά ζήτησε πολλές φορές από τον Πρόεδρο της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ, να λάβει μέτρα κατά του Ραντούγεφ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη βδομάδα από έκρηξη νάρκης ο Ραντούγεφ τραυματίστηκε σοβαρά. Στο μεταξύ, ο Μασχάντοφ μετέβη ως προσκυνητής στους άγιους μουσουλμανικούς τόπους.

"Νεκρή πόλη" ήταν χτες η πρωτεύουσα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ