ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Χωρίς επίδομα και σύνταξη για πολλούς μήνες

Νέα παρέμβαση έκανε χτες η ΣΕΑΑΝ

Μια ακόμη δυναμική παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας έκαναν χτες το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΚΕΠΑ είναι εκρηκτική, καθώς τα ΑμεΑ περιμένουν πολλούς μήνες για εξέταση κι επανεξέταση και καλούνται να ζήσουν και να αγοράσουν τις θεραπείες τους χωρίς να τους καταβάλλεται το επίδομα και η αναπηρική σύνταξη.

Οπως είπε στον «Ρ» η Αννα, πάσχουσα από σκλήρυνση κατά πλάκας «εδώ και έξι μήνες περιμένω για επανεξέταση, ενώ τα 645 ευρώ που είναι το επίδομα παραπληγίας είναι το μόνο εισόδημα για την οικογένεια!». Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία της ότι το ποσοστό αναπηρίας της θα μειωθεί - αυτό κυριαρχεί πλέον στα ΚΕΠΑ - παρότι η ασθένειά της είναι ανίατη και την εμποδίζει να εργαστεί. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να χάσει το επίδομα και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως μειωμένα τιμολόγια σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και δωρεάν μετακινήσεις με τα αστικά ΜΜΜ. Αντίστοιχα και η Μαρία με πολλαπλή αναπηρία μετά από τροχαίο, έχει να πάρει την αναπηρική σύνταξη (470 ευρώ) από τον Μάη του 2012! «Δεν ρωτάνε πώς εγώ και ο κάθε άνθρωπος τα φέρνει βόλτα! Εχω πολυαναπηρία και πρέπει να περάσω τέσσερις επιτροπές! Στο μεταξύ όλο αυτό το διάστημα πρέπει να πληρώνω φάρμακα, θεραπείες...», σημειώνει.

Αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ και του Συλλόγου συναντήθηκε με τον υποδιοικητή του ΙΚΑ απαιτώντας - ανάμεσα σε άλλα - να καταβάλλεται το επίδομα και η σύνταξη σε όσους βρίσκονται σε αναμονή για εξέταση, επανεξέταση ή έκδοση απόφασης από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ και να καταργηθεί το παράβολο που καταβάλλουν οι εξεταζόμενοι.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επιμονή σε συγχωνεύσεις και σύνθλιψη υπηρεσιών

Υπό καρατόμηση το 3ο Θεραπευτήριο του πρώην ΙΚΑ ή η «Πολυκλινική» στο κέντρο της Αθήνας

Την επιλογή της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να συνθλίψει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να ακρωτηριάσει, επιπλέον, τις ήδη υποβαθμισμένες δημόσιες δομές Υγείας σηματοδοτεί η χτεσινή σύσκεψη στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής στην οποία ήταν παρόντες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο γενικός γραμματέας Πελοπίδας Καλλίρης, ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Βασίλης Κοντοζαμάνης και οι διοικητές των νοσοκομείων της ΥΠΕ.

Ηδη με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων καταργήθηκαν δύο πρώην Θεραπευτήρια του ΙΚΑ (1ο και 7ο), ενώ με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναμένεται να καταργηθεί και το 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ που βρίσκεται στην πλατεία Κάνιγγος, και το οποίο έχει διασυνδεθεί με τον «Ευαγγελισμό». Ως εναλλακτική πρόταση -πριν την τελική απόφαση- παρουσιάζεται η κατάργηση της «Πολυκλινικής», που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς, και επίσης έχει διασυνδεθεί με τον «Ευαγγελισμό». Στους ίδιους σχεδιασμούς εντάσσονται η μετακίνηση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης στο «Σισμανόγλειο» και η συγχώνευση του «Βοστάνειου» Νοσοκομείου Μυτιλήνης με το Νοσοκομείο της Λήμνου.

Επίσης ο Ανδρέας Λυκουρέντζος επανέλαβε την απόφαση της συγκυβέρνησης για τις «συνενώσεις 661 κλινικών και τμημάτων» που θα οδηγήσει στην κατάργηση 11.000 κλινών, καθώς και σε ανατροπές τόσο για τη νοσηλεία των αρρώστων, όσο και για τους εργαζόμενους.

Αύριο η πανιατρική απεργία

Θα απεργήσουν οι γιατροί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Απεργούν αύριο πανελλαδικά οι γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διεκδικώντας - όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) - «το σεβασμό στο λειτούργημα του ιατρού και στην περίθαλψη του ασφαλισμένου». Αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία του ΠΙΣ πήραν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αυξάνονται συνεχώς και «οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, τα εργαστήρια, οι κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα, και τα νοσοκομεία παραμένουν απλήρωτα για μεγάλο χρονικό διάστημα», με «αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα του συστήματος», όπως επισημαίνει ο ΠΙΣ που τονίζει: «Τα νοσοκομεία αποδιοργανώνονται με την κατάργηση - συγχώνευση νοσοκομείων, τμημάτων και μονάδων και τη μείωση θέσεων του προσωπικού και οι νέοι οργανισμοί που δημοσιεύονται στα ΦΕΚ δείχνουν πού οδηγείται το δημόσιο νοσοκομειακό σύστημα υγείας». Αναφερόμενος στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι «έχουν αποδυναμωθεί» με τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς να «έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την ασκούμενη πολιτική και το μικρό και μεσαίο ιδιωτικό ιατρείο να κλείνει».

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» καλεί τους συναδέλφους της να πάρουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, προτάσσοντας για διεκδίκηση αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των λειτουργών της Υγείας και - ταυτόχρονα - των ασθενών.

Απάντηση σε επιστολή συνδικαλιστή της ΠΟΙΕ

Επιστολή στην εφημερίδα μας έστειλε ο Αντώνης Κατραμαδάκης, αντιπρόεδρος (στέλεχος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» του ΣΥΡΙΖΑ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕ) διαμαρτυρόμενος για δημοσίευμα την Παρασκευή 11/1/13 για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο χώρο του φαρμάκου, που - όπως ισχυρίζεται - έγραψε ο «Ρ» βασιζόμενος «σε μια ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ)» και χωρίς να προχωρήσει σε διασταύρωση.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα δημοσιεύματα του «Ρ» στηρίζονται σε επίσημες ανακοινώσεις και θέσεις της ΠΟΙΕ, καθώς και στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης της κλαδικής ΣΣΕ που η Ομοσπονδία των Ιατρικών Επισκεπτών ετοιμάζεται να υπογράψει με τους επιχειρηματίες σε Φάρμακο - Καλλυντικό.

Ας δούμε όμως πού εστιάζουν οι ενστάσεις του Α. Κατραμαδάκη ως προς τις «γκαιμπελίστικες» - όπως λέει - ανακρίβειες του «Ρ»:

  • «Η κλαδική ΣΣΕ των εργατοϋπαλλήλων που εκπροσωπεί η "αγαπημένη σας, ταξική ΟΕΦΣΕΕ" έχει πάψει να ισχύει από την 1/1/2010 γιατί επέλεξε να μην υπογράψει νέα». Στα ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η τελευταία σύμβαση που υπέγραψε η ΟΕΦΣΕΕ το 2009, πλέον εφαρμόζεται - σε αρκετές περιπτώσεις - με ατομικές συμβάσεις «καθώς οι φαρμακοβιομήχανοι αρνούνται να κατοχυρώσουν συλλογικά αυτούς τους όρους». Οι φαρμακοβιομήχανοι αρνούνται πεισματικά να υπογράψουν ΣΣΕ που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα αυτής του 2009 γιατί θέλουν να τα πετσοκόψουν. Πώς γίνεται ένας συνδικαλιστής - που μάλιστα επιζητά ενότητα - να μη στέκεται στο πλευρό της ΟΕΦΣΕΕ που δίνει μάχες για υπογραφή ΣΣΕ χωρίς περικοπές, αλλά να την κατηγορεί γι' αυτό;
  • Αυτό εξηγείται από το ίδιο το περιεχόμενο της ΣΣΕ που επιδιώκουν να υπογράψουν οι Ιατρικοί Επισκέπτες: Δεν κατοχυρώνει το ωράριο (σήμερα ισχύει 5ήμερο - 40ωρο, από Δευτέρα ως Παρασκευή), τα μισθολογικά κλιμάκια, τον κατώτερο μισθό στα 870 ευρώ, το επίδομα 2% για τους αποφοίτους επαγγελματικών σχολών και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα άτομα με περιορισμένη ικανότητα για εργασία (ΑμεΑ, χρόνια πάσχοντες κ.λπ.), μειώνει κατά 1% - 2% διάφορα επιδόματα υπαλλήλων και εργατών (τριετίας, πολυετίας, 2ου πτυχίου ΑΕΙ, ζύγισης και ανάμειξης πρώτων υλών κ.ά.) και μάλιστα χωρίς να καθορίζεται το κατώτερο μεροκάματο στα 37 ευρώ που ισχύει σήμερα.
  • «Οσον αφορά την περίφημη αίτηση στήριξης των φαρμακοβιομηχάνων στην "Εθνική Πολιτική Φαρμάκου", η διαστρέβλωση των θέσεών μας έχει και τα όριά της!», αγανακτεί ο Α. Κατραμαδάκης. Ας αφήσουμε τα επίσημα κείμενά τους να μιλήσουν από μόνα τους: «Η στρατηγική μας δεν μπορεί παρά να ενισχύσει την παραγωγή ποιοτικών γενοσήμων φαρμάκων, κι όχι μόνο, από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία». «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αυτή τη στιγμή απασχολεί πάνω από το μισό των εργαζομένων στον κλάδο ενώ κατέχει λιγότερο από το 20% της αγοράς και πρέπει να επιβραβευθεί γι' αυτό!». Τότε γιατί παρεξηγήθηκαν που ο «Ρ» έγραψε πως «ουσιαστικά βάζουν τους εργαζόμενους να συνταχθούν με μερίδα των μεγαλοεπιχειρηματιών, να παλέψουν για ξένα συμφέροντα» και πως η θέση τους για «συνταγογράφηση μόνο με το επώνυμο γενόσημο» «αποτελεί όντως στήριξη στην ντόπια φαρμακοβιομηχανία, που κατά κύριο λόγο παράγει αντίγραφα»;
  • Επιπλέον, αφού διατυπώνει η ΠΟΙΕ προτάσεις ακόμη και για την τιμολόγηση των φαρμάκων (πρωτότυπων, γενόσημων κ.λπ.) κάνει λόγο για φάρμακο - κοινωνικό αγαθό. Πώς το αντιλαμβάνεται γίνεται ξεκάθαρο λίγο παρακάτω: «Αξιοποίηση των προς λήξη ιδιοσκευασμάτων (2-3 μήνες πριν) τροφοδοτώντας κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία για συμπολίτες μας ανασφάλιστους και ιδίως για όσους βρίσκονται σε οικονομική ένδεια! Να αξιοποιηθεί η εμπειρία των οικιακών φαρμάκων που συλλέγονται από τα φαρμακεία και τις συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες και για τα σκευάσματα πρώτης ανάγκης που μένουν αδιάθετα από τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Αυτά, με βάση τα δικά τους λεγόμενα. Ας μην τα βάζουν λοιπόν με τον «Ρ» που ποτέ δεν αντιμετώπισε ούτε διαχώρισε τους εργαζόμενους με βάση την πολιτική ή κομματική τους τοποθέτηση. Είναι στο πλευρό των εργαζομένων του κλάδου και υπερασπίζεται με όλους τους τρόπους τα συμφέροντά τους, γι' αυτό και σταθερά παλεύει για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Φάρμακο.

Οσο για την εκτίμησή τους ότι ο «Ρ» και το ΚΚΕ έχουν «αναγάγει σαν κύριο εχθρό τους την αριστερά που δεν αυτοπροσδιορίζεται σαν ΠΑΜΕ - ΚΚΕ» και την ανακούφιση που εκφράζουν επειδή «προφανώς η αριστερά δεν αρχίζει και ευτυχώς δεν τελειώνει εκεί», σημειώνουμε το εξής: Το πόσο προοδευτικός είναι κάποιος στην πράξη κρίνεται, ανάλογα με το αν υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και αντιπαρατίθεται με τους εχθρούς τους. Και σε τελευταία ανάλυση από πότε το συνδικαλιστικό κίνημα, άρα και οι εργαζόμενοι κρίνονται ως δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι και διαχωρίζονται ως τέτοιοι; Αν αυτή η τοποθέτηση των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διάσπαση της εργατικής τάξης τότε τί είναι; Τέτοιο συνδικαλιστικό κίνημα θέλουν; Να ένας ακόμη λόγος να τους γυρίσουν την πλάτη οι εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ