ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Παιδεία ΑΕ - φτηνός εργάτης για το κεφάλαιο

Αποψη από τις μεγάλες εκτάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πέτροβας Σπύρος

Αποψη από τις μεγάλες εκτάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ολο και περισσότερο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εξωθείται να λειτουργεί ως επιχείρηση. Η πλήρης υποταγή του στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, της επιστήμης και του επιπέδου σπουδών, συντελείται μέσω και της δημιουργίας δυο ανωνύμων εταιριών: της λεγόμενης Εταιρίας Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του μηχανισμού διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις με το λεγόμενο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.

Η εφαρμογή αυτής της διαδικασίας μέσω των εταιριών θα έχει άμεσα αποτέλεσμα την παραπέρα συρρίκνωση του ελέγχου των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου και τη μετατόπιση του κέντρου των αποφάσεων σε δομές άμεσα συνδεδεμένες με κέντρα εξουσίας, π.χ. μονοπωλιακές επιχειρήσεις, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, κυβέρνηση. Ενώ ανοίγει ο δρόμος για να συμμετέχουν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων στη διοίκηση των Πανεπιστημίων και να μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες διοίκησης σε ολιγομελή ή και μονοπρόσωπα όργανα τεχνοκρατών διαχειριστών.

Στα πλαίσια αυτά, την τελευταία δεκαετία, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τις πλάτες των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, πρωτοστατούν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής η οποία εφαρμόζεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και στόχο έχει τον έλεγχο από τις επιχειρήσεις της εκπαίδευσης και της έρευνας και την υποταγή τους στις ανάγκες του κεφαλαίου, την οποία με ιδιαίτερο ζήλο προώθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Εταιρία για κέρδος

Με πρωτοβουλία των πρυτανικών αρχών ιδρύθηκε η Εταιρία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου, της οποίας πρόεδρος είναι ο ίδιος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Γ. Δήμου. Ιδρύθηκε με απόφαση της Συγκλήτου (843/13.12.2001) και διαχειρίζεται για λογαριασμό του Πανεπιστημίου τα έσοδα από: 1)Ενοίκια Κυλικείων, 2) Πώληση συγγραμμάτων-εκδόσεων του Πανεπιστημίου, 3) Υπηρεσίες που προσφέρει το Τυπογραφείο του Πανεπιστημίου, 4) Μίσθωση των 7 διαμερισμάτων του Κληροδοτήματος «Ι. Γιάννη», 5) Πάσης φύσεως έσοδα από τη λειτουργία των φοιτητικών κατοικιών του Πανεπιστημίου. Σκοπός της εταιρίας, όπως άλλωστε διατυπώνεται ανοιχτά, είναι να διαχειρίζεται «με επιχειρηματική λογική και με ειδικότερο σκοπό την αύξηση της κεφαλαιακής αξίας και των εισοδηματικών αποδόσεων την περιουσία αυτή».

Οι δραστηριότητές της σήμερα είναι: Οργάνωση των υπηρεσιών της, διαχείριση οικονομικών πόρων, οικονομική ενίσχυση και συντήρηση εγκαταστάσεων, σύνταξη μελετών για αξιοποίηση του χώρου των 3.500 στρεμμάτων της Πανεπιστημιούπολης, δημιουργία καταστημάτων, εκμετάλλευση κυλικείων, κλπ.

Διασύνδεση και εξυπηρέτηση του κεφαλαίου

Οπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο μηχανισμός που αναλαμβάνει να υποτάξει την πανεπιστημιακή δραστηριότητα στις απαιτήσεις της ντόπιας και ξένης αγοράς κάνει τα πρώτα του βήματα. Ο βασικός στόχος της διασύνδεσης του Πανεπιστημίου και Ινστιτούτων με τις επιχειρήσεις μέσω του «Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου» (ΕΤΕΠΗ) είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών των επιχειρήσεων με πρόσχημα την καλύτερη επικοινωνία του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία. Τέτοια Πάρκα υπάρχουν σε Γιάννενα, Ηράκλειο (ΕΤΕΠ Κρήτης, από το 1993, μέλος της διεθνούς ένωσης πάρκων AURP), Θεσσαλονίκη (από το 1994) και Πάτρα (μέλος της AURP).

Η λειτουργία του ΕΤΕΠΗ στα Γιάννενα θα προωθήσει την ανατροπή και των εργασιακών δικαιωμάτων των ερευνητών και θα αυξήσει την απόσταση αυτών που θα δουλεύουν για το ΕΤΕΠΗ από τη συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών και των άλλων ερευνητών που θα μένουν έξω από το παιχνίδι. Πέρα από αυτό, άμεση θα είναι η επίπτωση για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την κοινωνία εξαιτίας της ιδιοποίησης της επιστημονικής έρευνας από το κεφάλαιο.

Πώς γίνεται η συνεργασία

Το ΕΤΕΠΗ συνεργάζεται με το Δίκτυο Διατμηματικών Εργαστηρίων του Πανεπιστημίου. Απευθύνεται σε ιδιώτες και εταιρίες που θέλουν να συνεργαστούν με ένα τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ή να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό των εργαστηρίων. Η συνεργασία γίνεται με όρους που καθορίζονται μέσω των δύο μερών με τη συνεργασία του ΕΤΕΠΗ και το οποίο είναι υπεύθυνο για την τήρηση της συμφωνίας.

Ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΕΤΕΠΗ

Το ΕΤΕΠΗ δεν είναι ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όμως ιδιοποιείται πέρα από τη γνώση και την περιουσία του Πανεπιστημίου. Το οικόπεδο είναι του Πανεπιστημίου, το κτίριο χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Ηπείρου, ανήκει όμως στο Πανεπιστήμιο. Ιδρυτικά μέλη και μέτοχοι είναι η Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, διά του νομίμου εκπροσώπου τους Χρ. Μασσαλά (πρώην πρύτανης και νυν αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας), το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Ηπείρου, διά του Γ. Παπαδόπουλου (καθηγητή βιοχημείας του ΤΕΙ), το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου, διά του Π. Παπαδόπουλου (πρώην περιφερειάρχης Ηπείρου), η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Ιωαννίνων, διά του Δ. Ζώη (συνταξιούχος), η Συνεταιριστική Τράπεζα Ιωαννίνων ΣΥΝΠΕ «Ο ΣΤΟΧΟΣ», διά του Αθ. Λέφα (επιχειρηματίας), το Κέντρο Επιχείρησης και Καινοτομίας Ηπείρου (EPIRUS BIC) και η Αναπτυξιακή Εταιρία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, διά του εκπροσώπου τους Π. Φλώρου (έμπορος). Πρόσφατα το ΕΤΕΠΗ έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αγόρασε μετοχές και η Νομαρχία Ιωαννίνων με απόφαση των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ


Καμιά ανοχή στην εμπορευματοποίηση

Ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο

Σε συσπείρωση και κοινή δράση καλεί η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους φοιτητές και τους διοικητικούς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να απαιτήσουν να σταματήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι μεθοδεύσεις εμπορευματοποίησης της γνώσης και να αγωνιστούν για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ σημειώνει ότι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις που υποβαθμίζουν το επιστημονικό του κύρος, το εκτρέπουν από τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο, αλλοιώνουν τον ακαδημαϊκό του χαρακτήρα και προωθούν τη μετατροπή του σε χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «Με ευθύνη της πανεπιστημιακής διοίκησης, η οποία εκλέχθηκε με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δημιουργήθηκαν "εταιρίες παροχής υπηρεσιών και τηλεματικής" (West Gate - K.T.H. Westpoint ΕΠΕ - Power Solution) οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα διείσδυσης μεγάλων επιχειρήσεων στη λειτουργία του Πανεπιστημίου, ενώ αποφέρουν σοβαρά κέρδη σε ορισμένους καθηγητές και σε συνεργάτες τους, δημιουργώντας παράλληλα ένα ολόκληρο πλέγμα οικονομικών και άλλων εξαρτήσεων».

Και συνεχίζει: «Το Πανεπιστήμιο λειτουργεί όλο και περισσότερο ως επιχείρηση που ενδιαφέρεται για εξασφάλιση εσόδων, σε βάρος της επιστημονικής του δραστηριότητας, των σπουδών των λαϊκών αναγκών. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας σηματοδοτείται από την ίδρυση του "Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου", με στόχο τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις, που στην ουσία σημαίνει την πλήρη υποταγή της πανεπιστημιακής δραστηριότητας στις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς. Στην ίδια κατεύθυνση είναι η απόφαση να λειτουργήσουν στο χώρο του Πανεπιστημίου καταστήματα με το ανυπόστατο επιχείρημα της εξυπηρέτησης των φοιτητών».

Η ΝΕ Ιωαννίνων τονίζει ότι κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές μιλούν στο όνομα των φοιτητών, την ώρα που εφαρμόζουν τα πιο βαθιά αντιλαϊκά - αντιεκπαιδευτικά μέτρα που απαξιώνουν τα πτυχία, καταδικάζουν τους πτυχιούχους στην ανεργία, συρρικνώνουν τη φοιτητική μέριμνα.

Το πλαίσιο πάλης με το οποίο καλεί σε συσπείρωση η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ είναι:

  • «Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις για εμπορευματοποίηση της γνώσης, να μη λειτουργήσουν μαγαζιά στο χώρο του Πανεπιστημίου.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν, στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και της επιστήμης, χωρίς αναχρονιστικούς διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις ιδρυμάτων και σχολών. Ανώτατη εκπαίδευση που θα αποσκοπεί στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παραγωγικών και πνευματικών δυνατοτήτων του λαού μας, για την πρόοδο και την ευημερία του συνόλου του λαού και όχι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού και άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε υποδομή και προσωπικό. Οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις να ενταχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Επιστημονική ειδίκευση στα πλαίσια των προπτυχιακών σπουδών, μεταπτυχιακές σπουδές ενός κύκλου που θα οδηγούν σε διδακτορικό δίπλωμα, χωρίς δίδακτρα.
  • Δωρεάν σίτιση - στέγαση - συγγράμματα - μεταφορά για όλους. Ανέγερση νέων εστιών ώστε να καλύπτονται όλοι οι φοιτητές, μέχρι τότε επενοικίαση ξενοδοχείων.
  • Αύξηση του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, των αποδοχών και των συντάξεών τους. Πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
  • Κρατική χρηματοδότηση της έρευνας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου κι όχι των μονοπωλίων».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ