ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Μονιμοποίηση χωρίς κινητικότητα και χτύπημα δικαιωμάτων

Από προηγούμενη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Από προηγούμενη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, που απασχολούνται στο Δημόσιο με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), χωρίς κινητικότητα και ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, απαιτούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο με ανακοίνωσή τους, με αφορμή τις εξαγγελίες της συγκυβέρνησης για τη μονιμοποίηση 40.000 εργαζομένων ΙΔΑΧ.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «όπως δήλωσε η ίδια η συγκυβέρνηση έχει την πρόθεση να προχωρήσει στη μονιμοποίηση 40.000 ΙΔΑΧ για να υπερβεί νομικά εμπόδια στην εφαρμογή της κινητικότητας. Σημειώνουμε πως η κινητικότητα είναι προϋπόθεση για την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών του Δημοσίου και κατά συνέπεια προαπαιτούμενο της τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) για τις επόμενες δόσεις του δανεισμού στο πλαίσιο του λεγόμενου Προγράμματος Διάσωσης».

Σε αυτό το σημείο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υπογραμμίζουν ότι η μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ «ήταν και είναι θέση και απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος, είναι ένα υπερώριμο αίτημα που πρέπει να ικανοποιηθεί αλλά χωρίς κινητικότητα, δηλαδή χωρίς παραπέρα ανατροπές στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Πιο κάτω, αναδεικνύουν πως η σημερινή και η προηγούμενη συγκυβέρνηση χρησιμοποιούν και την κινητικότητα, για να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Και η προηγούμενη συγκυβέρνηση και η σημερινή έχουν κάνει σαφές ότι όσοι τοποθετούνται στο πλαίσιο της κινητικότητας θα έχουν τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα "όχι του φορέα που εργάζονταν πριν, αλλά του φορέα υποδοχής". Επιπλέον, με τη μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο να πετσοκόψει τις συντάξεις και την εφάπαξ αποζημίωση των ΙΔΑΧ, να μειώσει ασφαλιστικές εισφορές, όλα αυτά δηλαδή που έχουν να κάνουν με την περικοπή του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους.

Να γιατί ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η κινητικότητα "όχι απλά δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά πολύ περισσότερο αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πόρων"».

Τέλος, επισημαίνουν ότι ΙΔΑΧ είναι 48.000, ενώ η συγκυβέρνηση δηλώνει πως θα μονιμοποιήσει τις 40.000, «οι υπόλοιπες 8.000 τι θα γίνουν; Μήπως "μονιμοποιηθούν" στον καιάδα των ελαστικών σχέσεων εργασίας μιας και αρκετοί από αυτούς είναι 4ωρίτες;»

Πλαίσιο αιτημάτων

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τονίζοντας ότι «οφείλουμε ως εργαζόμενοι να μη βλέπουμε μόνο το "τυράκι" της μονιμοποίησης των ΙΔΑΧ αλλά και τη φάκα της κινητικότητας», καλούν σε διεκδίκηση των παρακάτω αιτημάτων:

  • Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των ΙΔΑΧ, χωρίς κινητικότητα και ανατροπή δικαιωμάτων.
  • Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για τον λεγόμενο επανέλεγχο των συμβάσεων των ΙΔΑΧ.
  • Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κάλυψη όλων των κενών στην Παιδεία, στην Υγεία και τους Δήμους με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε ομήρους και σκλάβους (voutcer, 5μηνα, κοινωφελή προγράμματα κ.λπ.).
  • Το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, των εργολαβιών, των ΚΟΙΝΣΕΠ και των πολιτικών που χαρατσώνουν το λαό.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Υπεράσπισαν τους συναδέλφους τους που απειλούνται με απόλυση

Με 24ωρη απεργία, στo πλαίσιo της οποίας έγινε το πρωί συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, χτες οι εργαζόμενοι του Δήμου Περάματος, κλιμάκωσαν τη μάχη που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα, για να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας 14 συναδέλφων τους ΑμΕΑ, τους οποίους η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιδιώκει τον Απρίλη που λήγουν οι συμβάσεις τους, να τους πετάξει στο δρόμο.

Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη 12 Μάρτη που έγινε μετά από αίτημα των εργαζομένων και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η οποία κατέθεσε την πρόταση του σωματείου για την παραμονή των εργαζομένων αυτών στα πόστα τους.

Επειδή υπήρξε ισοψηφία, δηλαδή 12 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ανάμεσά τους και ένας από τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού της δημοτικής αρχής) και 12 κατά, τελικά η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απορρίφθηκε με την ψήφο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που χρεώνεται ως διπλή σε τέτοια περίπτωση, δηλαδή ισοψηφίας! Πρόσχημα γι' αυτήν τη στάση της δημοτικής αρχής είναι ότι με την παραμονή και τη μισθοδοσία των 14 δεν θα μπορέσει να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δείχνοντας πόσο δεσμευμένη είναι στους μνημονιακούς νόμους που εκπορεύονται από (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) και έχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε πλήρη ισχύ.

Οι εργαζόμενοι, στη διάρκεια της χτεσινής τους συγκέντρωσης και έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, αντιπροσωπεία του ΣΕΑΝ, την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με την αποφασιστικότητά τους επέβαλαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος σε μία κίνηση ελιγμού είπε μεν ότι μπορεί το αίτημα των 14 εργαζομένων να γίνει αποδεκτό, όμως με «την προϋπόθεση που θέτει ο νόμος» που είναι «η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου». Δηλαδή, αντί να πάρει συγκεκριμένη πολιτική απόφαση, μετέθεσε τις ευθύνες στο Δήμο.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή κάτω από το βάρος της δήλωσης των εργαζομένων ότι «δεν κάνουμε πίσω», κάλεσε σε νέο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο προγραμμάτισε για χτες στις 7 το απόγευμα με θέμα όπως ανέγραφε η σχετική πρόσκληση προς τους δημοτικούς συμβούλους: «Σύσταση 14 προσωποπαγών θέσεων». Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα μέχρι να δουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για εμπαιγμό

Τον εμπαιγμό της κυβέρνησης καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Πανελλήνιο Συντονιστικό εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς «εδώ και τρεις μέρες δεκαεπτά πρωτοβάθμια σωματεία απ' όλη την Ελλάδα έγιναν μπαλάκι από υπουργό σε υπουργό οι οποίοι αποποιήθηκαν τις ευθύνες τους, τις αρμοδιότητές τους και τις πολιτικές τους δεσμεύσεις».

Στο σχετικό δελτίο Τύπου του Συντονιστικού αναφέρεται πως ύστερα από συνάντηση που τελικά έγινε ύστερα από την επιμονή των εργαζομένων με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου «με έκπληξή μας ακούσαμε την υπουργό να δηλώνει αναρμόδια για την οριστική λύση του ΒΣΣ που είναι η παγίωση των δομών και των εργαζομένων». Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Στρατούλη «που ήταν παρών, αναγνώρισε το δίκαιο αίτημά μας, για το οποίο εξάλλου είχε δεσμευτεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο μας παρέπεμψε στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κατρούγκαλο, όπου και εκεί διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση δεν διατίθεται να δώσει οριστική λύση όπως είχε δεσμευτεί».

Απέναντι σε αυτόν τον εμπαιγμό, το Πανελλήνιο Συντονιστικό δηλώνει:

«Οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό και την εκμετάλλευση, δεδομένου ότι περιμέναμε από μία αριστερή Κυβέρνηση να έχει ως προτεραιότητα τη στήριξη των αδύναμων πολιτών παγιώνοντας υπηρεσίες όπως το ΒΣΣ, οι εργαζόμενοι του οποίου στην δωδεκαετή πορεία τους έχουν βάλλει πλάτη, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην κοινωνική πολιτική του κράτους! Οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σε αυτόν τον τόπο έως ότου το ΒΣΣ να αποτελέσει το θεμέλιο για τον σεβασμό στον άνθρωπο!»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ