ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η κοινωνική ασφάλιση στο απόσπασμα

Η«αναμόρφωση» (βλέπε κατεδάφιση) του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας έχει ήδη αρχίσει. Προχτές ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Φαρμάκης, μαζί με τον διοικητή του ΙΚΑ, κ. Νεκτάριο, ανακοίνωσαν ότι το σύνολο των αποθεματικών των ταμείων ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ - αυτοαπασχολούμενοι - που ξεπερνούν τα 600 δισ. δρχ., μεταφέρονται στην ΑΕΔΑΚ, την Ανώνυμη Εταιρία Αμοιβαίων Κεφαλαίων, που έχουν συστήσει γι' αυτό το σκοπό, απ' όπου νομότυπα θα τα δίνουν στους μάνατζερ για να τα διαχειρίζονται εν λευκώ και να τα παίζουν στον τζόγο του χρηματιστηρίου.

Επίσης, σε λίγες μέρες θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ξένο οίκο που θα καταρτίσει τη «μελέτη» κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος έναντι αμοιβής 300 εκατομμυρίων! Θα συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς η καλοστημένη επιχείρηση ιδεολογικής προετοιμασίας των εργαζομένων και της κοινής γνώμης ώστε να δεχτεί ως αναγκαία εξέλιξη την «αναμόρφωση» της κοινωνικής ασφάλισης. Κυβερνητικοί παράγοντες, σύμβουλοι, καθηγητές, δημοσιογράφοι των περισσότερων ΜΜΕ και συμβιβασμένοι συνδικαλιστές έχουν ήδη «πιάσει δουλιά» για να εφοδιάσουν την κοινή γνώμη με τα γνωστά κλισέ της κινδυνολογίας για τη βιωσιμότητα των Ταμείων, όπως: «Χρεοκοπία των Ταμείων», «Ωρα μηδέν για τα Ταμεία», «Ανάγκη για εκσυγχρονισμό της κοινωνικής ασφάλισης», κλπ.

Ησυμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ αναλαμβάνει «υπηρεσία» το επόμενο διάστημα για να προωθήσει το σικέ παιχνίδι του «κοινωνικού διαλόγου» με σκοπό να υλοποιηθεί το Σημιτικό ρηθέν: «Δε θα υπάρξει αιφνιδιασμός για τις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά θα προηγηθεί διάλογος». Οι εργαζόμενοι βέβαια έχουν πικρή πείρα από τους «κοινωνικούς διαλόγους» της ΓΣΕΕ με κυβέρνηση και ΣΕΒ στον τομέα της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, όπου τα αποτελέσματα κατέληξαν στο νόμο 2639/98, της κατάργησης του 8ωρου και της σταθερής απασχόλησης.

Η απάτη του «κοινωνικού διαλόγου» για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, ή ό,τι απέμεινε από αυτήν, δεν πιάνει τόπο, ξεθώριασε και βέβαια σε αυτό συντέλεσε η στάση και η δράση των κομμουνιστών και γενικά των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Σε πείσμα της πραγματικότητας, ΓΣΕΕ και ΣΕΒ έσπευσαν με τον πιο επίσημο τρόπο να δηλώσουν, και με συγκεκριμένο άρθρο (13), στη φετινή απαράδεκτη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, ότι θα προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου για την «αναμόρφωση» της κοινωνικής ασφάλισης!

Ετσι, με τις υπογραφές των «κοινωνικών εταίρων» προετοιμάζεται το σκηνικό της μεγαλύτερης επίθεσης του μετώπου κυβέρνησης-ΣΕΒ και Ευρωπαϊκής Ενωσης ενάντια στη μεγαλύτερη εργατική κατάκτηση του 20ού αιώνα: την κοινωνική ασφάλιση. Οι κατευθύνσεις για τη «διατηρησιμότητα» των στόχων της ΟΝΕ απαιτούν την εφαρμογή και στη χώρα μας όλων των αναδιαρθρώσεων που εισηγούνται οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και, βέβαια, η ΕΕ. Η κυβέρνηση απλώς εκτελεί για να εξασφαλίσει τη «διατηρησιμότητα» εντός της ΟΝΕ.

Οι ανατροπές που ετοιμάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι αυτές που έχουν διατυπώσει ο ΣΕΒ, η ΕΕ και οι άλλοι Οργανισμοί του κεφαλαίου και έχουν διατυπωθεί με την περιβόητη έκθεση Σπράου (της οποίας κοινός «πατέρας» ήταν και ο σημερινός υπουργός Εργασίας κ. Γιαννίτσης). Αποτελούν ως σύνολο το λεγόμενο «τριφασικό» σύστημα ή το μοντέλο της Χιλής, που το εφάρμοσε πρώτος ο δικτάτορας Πινοσέτ!

Σε πρώτο επίπεδο θα δίνεται μια «εθνική σύνταξη», ένα βοήθημα ελεημοσύνης τύπου ΕΚΑΣ, με τη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε δεύτερο επίπεδο θα δίνεται η κύρια σύνταξη σε καθαρά ανταποδοτική βάση. Εδώ ακριβώς γίνονται και οι μεγάλες ανατροπές, που θα είναι: Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 65 χρόνια ή και παραπάνω (με προοπτική τα 67). Ο συντάξιμος μισθός θα κατέβει στο 60% των όποιων αποδοχών για 35χρονη εργασία, αντί του 80% που είναι σήμερα. Η κύρια μαζί με την επικουρική σύνταξη να μην υπερβαίνουν το 80% με προοπτική το 60% των αποδοχών. Η σύνταξη να υπολογίζεται με βάση το μέσο μισθό της τελευταίας 10ετίας ή όλου του εργασιακού βίου. Ετσι θα μειωθούν δραματικά οι συντάξεις. Κατάργηση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών. Χτύπημα των αναπηρικών συντάξεων, της πρόωρης συνταξιοδότησης μητέρων και συντάξεων χηρείας. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που σημαίνει περαιτέρω υπονόμευση των Ταμείων. Το σύστημα της κύριας σύνταξης θα βασίζεται στην πλήρη αξιοποίηση των αποθεματικών του ΙΚΑ στο χρηματιστήριο. Σε τρίτο επίπεδο θα υπάρχει το τμήμα της σύνταξης που θα βασίζεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Αυτό ακριβώς είναι το μέλλον της ασφάλισης, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια. Η εμπορευματοποίησή της, η ιδιωτικοποίησή της, η εκτέλεση του δημόσιου, κοινωνικού, υποχρεωτικού και καθολικού της χαρακτήρα σημαίνει το τέλος της αλληλεγγύης των γενεών, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η φιλοσοφία της κοινωνικής ασφάλισης.

Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι: Υπάρχουν πράγματι προβλήματα στα Ταμεία, στην κοινωνική ασφάλιση; Μήπως είναι αναγκαία αυτά τα σκληρά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι: Η σχεδιασμένη «αναμόρφωση» της κοινωνικής ασφάλισης είναι στυγνή νεοσυντηρητική πολιτική δραστικής μείωσης των κοινωνικών δαπανών του κράτους και των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης και ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υγείας, προς όφελος του κεφαλαίου. Η πολιτική αυτή υπηρετεί τα ταξικά συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Οντως υπάρχουν προβλήματα στα Ταμεία, τα οποία όμως αποτελούν άλλοθι για κυβέρνηση-ΣΕΒ-ΕΕ, για να διαλύσουν την κοινωνική ασφάλιση. Αν πράγματι ήθελαν να λύσουν τα προβλήματα των Ταμείων θα έβαζαν πρώτα το χέρι στην τσέπη τους για να δώσουν πίσω τα κλεμμένα που έχουν φάει εδώ και πολλά χρόνια από τους ασφαλισμένους! Θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα σε μια μέρα. Αν επέστρεφαν το 1,5 τρισεκατομμύριο οφειλές του κράτους και των ιδιωτών προς το ΙΚΑ. Αν επέστρεφαν τα 600 δισ. το χρόνο που χάνει μόνο το ΙΚΑ από την εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών και αν έπαιρναν δραστικά μέτρα για την πάταξή της. Αν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του το κράτος προς την κοινωνική ασφάλιση (τριμερής χρηματοδότηση - κατάργηση των εισφοροαπαλλαγών των εργοδοτών).

Αν έβαζε τέλος στην καταλήστευση των πόρων των Ταμείων που σήμερα συνεχίζεται με το τζογάρισμα της περιουσίας τους στο χρηματιστήριο. Αν προχωρούσε στην ασφαλιστική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων ομάδων των εργαζομένων. Ενα μέρος από αυτά τα μέτρα αν έπαιρνε η κυβέρνηση θα είχε λύσει το πρόβλημα. Βέβαια, δε θέλει γιατί δε θέλουν το κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί τέτοιες λύσεις θα ήταν σε βάρος των συμφερόντων τους.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο όμως ξεκάθαρα τονίζει ότι υπάρχει λύση, υπάρχει διέξοδος για την κοινωνική ασφάλιση. Υπάρχουν και είναι ρεαλιστικές και αποτελεσματικές οι λύσεις που προτείνει για την κοινωνική ασφάλιση. Είναι λύσεις που απαντούν στην ουσία των προβλημάτων, γι' αυτό είναι λύσεις φιλολαϊκές, είναι λύσεις που έχουν βάση τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Με μια όμως προϋπόθεση: τη συντονισμένη ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης, με στόχο την ανατροπή των αντιασφαλιστικών σχεδίων της και την υπεράσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Η επιστροφή των κλεμμένων τρισεκατομμυρίων, που είναι λεφτά των ασφαλισμένων, από την κυβέρνηση, η πάταξη της κολοσσιαίας εισφοροδιαφυγής του κεφαλαίου, η περιφρούρηση της περιουσίας των Ταμείων και η απόδοσή της στους δικαιούχους, δηλαδή τους ασφαλισμένους, για τη διαχείρισή της, η ουσιαστική συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, αποτελούν στόχους δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, για την επίλυση των προβλημάτων των Ταμείων.

Επίσης, η προώθηση της ασφαλιστικής κάλυψης όλων των ανασφάλιστων ομάδων των εργαζομένων (μερικώς εργαζόμενοι, εποχιακοί) και των ανέργων, μαζί με την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών διατάξεων, την επανασύνδεση των κατώτατων ορίων σύνταξης με τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, την υπεράσπιση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, τη μείωση των ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες και στα βαρέα και ανθυγιεινά στα 55 και 50 αντίστοιχα. Ακόμα μια σειρά άλλα αιτήματα μαζί με τα παραπάνω αποτελούν τη βάση του διεκδικητικού πλαισίου του ΠΑΜΕ, που αυτή την περίοδο ξεκίνησε πρωτοβουλία ενημέρωσης και δράσης στην εργατική τάξη για την υπεράσπιση του δημόσιου, κοινωνικού και υποχρεωτικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας και την απόκρουση της δρομολογημένης αντιασφαλιστικής επίθεσης της κυβέρνησης.

Προσκλητήριο αγώνα απευθύνει το ΠΑΜΕ για την υπεράσπιση της μεγαλύτερης κατάκτησης του 20ού αιώνα, που η κατάργησή της θα σημάνει το τέλος της αλληλεγγύης των γενεών και την επιστροφή στην κοινωνία της ζούγκλας. Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης απαντούν στο αγωνιστικό προσκλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 του Ιούνη, ημέρα Πέμπτη και ώρα 7 μ.μ., στο άγαλμα του Βενιζέλου. Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς τα συνδικάτα της πόλης καταλήγει με τη σημαντική διαπίστωση: «Ο δημόσιος κοινωνικός και υποχρεωτικός χαρακτήρας της ασφάλισης στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Χρέος δικό μας σήμερα είναι η υπεράσπιση και η διεύρυνσή του».


Θεόδωρος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
Γενικός γραμματέας του ΕΚΘ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ