ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Στο επίκεντρο ο ενιαίος δημόσιος φορέας ενέργειας με κοινωνική ιδιοκτησία

Από πρόσφατη διαμαρτυρία εναεριτών

Eurokinissi

Από πρόσφατη διαμαρτυρία εναεριτών
Η παλλαϊκή αντίδραση του λαού και της νεολαίας της Καβάλας, στα σχέδια της ΔΕΗ ΑΕ να προχωρήσει σε συνεργασία με τη γερμανική RWE σε εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εισαγόμενο λιθάνθρακα, ανέδειξε την αγωνία για το περιβάλλον της περιοχής και την απόφασή του να αγωνιστεί για να το προστατέψει από την επέλαση των πολυεθνικών.

Ο εργαζόμενος λαός της Καβάλας με συνέπεια αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια και μετρά κατακτήσεις, ενάντια στα σχέδια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μετατρέψουν την περιοχή τους σε στρατιωτικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών και χαβούζα των πολυεθνικών. Κατάφερε να αναχαιτίσει τα σχέδια για τη μετατροπή της Νέας Περάμου σε ΝΑΤΟικό λιμάνι και την εγκατάσταση και λειτουργία δεξαμενών πετρελαίου στη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας.

Ταυτόχρονα, ο λαός της Καβάλας παλεύει με νύχια και με δόντια να κρατήσει σε λειτουργία τις δύο μεγάλες βιομηχανίες που απέμειναν να λειτουργούν στην περιοχή και δίνουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους, τη «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» (ΒΦΛ) και την «Kavala Oil», απαιτώντας παράλληλα τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ώστε να περιοριστεί η ρύπανση που προκαλούν.

Αυτό το συνεπή αγώνα των κατοίκων προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ (αλλά και ο «ευρωπαίος» ΣΥΝ δεν πάει πίσω), προκειμένου να τον εντάξουν στους επιμέρους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς τους, που όμως καθόλου δεν έρχονται σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς που προωθούνται σε κεντρικό επίπεδο, στο πλαίσιο των επιλογών και κατευθύνσεων της ΕΕ του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα στοχεύουν να εκτονώσουν τη γενικότερη αγανάκτηση του λαού από τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής που χτυπά συνολικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Αλλά και να τον προσανατολίσουν σε κατεύθυνση ανώδυνη για το σύστημα που υπηρετούν.

Ετσι, π.χ., λένε «όχι» στο λιθάνθρακα και απαιτούν στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ομως δε λένε στο λαό ότι η αξιοποίηση κάθε πηγής ενέργειας, από τις ΑΠΕ μέχρι το λιθάνθρακα και το λιγνίτη, στο πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, την οποία στήριξαν, σχεδιάζεται με γνώμονα τις επενδύσεις και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και μόνο. Γι' αυτό προωθείται η παραγωγή λιθανθρακικών μονάδων. Επειδή διασφαλίζουν ταχύτερη και υψηλότερη κερδοφορία στις πολυεθνικές εταιρείες.

Σ' αυτό το ίδιο πλαίσιο και ενώ προωθείται η δημιουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων - τομέας που έχει ήδη εκχωρηθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο, το οποίο πουλά πανάκριβα την κιλοβατώρα στο κράτος και επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση - δεν προωθείται η δημιουργία υδροηλεκτρικών σταθμών (π.χ. θα μπορούσε να γίνει το τρίτο φράγμα στο Τέμενος της Δράμας) που μπορούν να συμβάλλουν και στη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων, ώστε να αξιοποιηθούν και για άρδευση. Ετσι, αυξάνοντας την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, δεν αξιοποιούν τις εγχώριες πηγές ενέργειας (π.χ. το φυσικό αέριο, που είναι εντοπισμένο στην περιοχή, αλλά και τα κοιτάσματα πετρελαίου).

Το κρίσιμο ζήτημα λοιπόν που τους βολεύει να κρύβουν, είναι «ποιος αποφασίζει σε όφελος ποιου και με ποια κριτήρια» για κάθε ενεργειακή επένδυση, γενικότερα για την ενεργειακή πολιτική, αλλά και συνολικότερα την ανάπτυξη της χώρας.

Η αντίδραση ενάντια σε μια συγκεκριμένη πηγή ενέργειας, εμπεριέχει τον κίνδυνο το λαϊκό κίνημα να βρεθεί στο τέλος να κουβαλά νερό στο μύλο των μονοπωλιακών ομίλων, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τη διανομή της αγοράς του τομέα της ενέργειας.

Είναι τυχαίο μήπως το γεγονός ότι η Νομαρχία Καβάλας (από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) έχει εγκρίνει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από Φυσικό Αέριο, που έχει υποβάλει κοινοπραξία ελληνικών και γαλλικών συμφερόντων; Μάλιστα και η εν λόγω μονάδα σχεδιάζεται να γίνει στον ίδιο χώρο που οι ΔΕΗ - RWE θέλουν να κάνουν τη λιθανθρακική μονάδα.

Μήπως αυτό αποκαλύπτει ταυτόχρονα και τη συναίνεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να κλείσει την τελευταία πανελλαδικά βιομηχανία λιπασμάτων, τη ΒΦΛ; Διότι και στις δύο περιπτώσεις ενδιαφέροντος (φυσικό αέριο ή λιθάνθρακα), οι μονάδες παραγωγής ενέργειας προβλέπεται να γίνουν στην έκταση όπου σήμερα βρίσκεται η ΒΦΛ. Ομως λόγω της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου - με τα σημερινά δεδομένα - δεν μπορεί να γίνει άλλο εργοστάσιο, εκτός κι αν η ΒΦΛ κλείσει.

Ποια ανάπτυξη;

Ακόμη και η «ανάπτυξη», που πρόβαλαν μέσα από το ψήφισμα του προχτεσινού συλλαλητηρίου όλοι μαζί (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ), βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας της Καβάλας, που αγωνιά για θέσεις σταθερής και μόνιμης εργασίας, ώστε να χτυπηθεί η ανεργία, για λύση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Βέβαια, προσπαθούν να προσαρμόσουν τις διεκδικήσεις του λαού στα μέτρα και τους στόχους της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, για καταλήστευση του φυσικού πλούτου και ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση του μόχθου του.

Διεκδικούν μια Καβάλα «διαπεριφερειακό - διασυνοριακό κέντρο μεταφορών, εμπορίου, τουρισμού και ήπιων μορφών βιοτεχνικής και βιομηχανικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν ένταξη της περιοχής σε προγράμματα ανάπτυξης υποδομών στον αγροτικό και τουριστικό τομέα, προστασία, ανάδειξη, διαχείριση και αξιοποίηση του σπάνιου φυσικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού της πλούτου με ιδιαίτερη έμφαση, στις προστατευόμενες περιοχές, στο Εθνικό Πάρκο ΑΜ-Θ, στο Παγγαίον Ορος». Και για την εξασφάλιση επενδυτών ζητούν από την κυβέρνηση να θεσπίσει επιδότηση 12% του κόστους μισθοδοσίας. Σημειώνουμε ότι το ίδιο αίτημα διατύπωσαν πριν λίγες ημέρες οι Βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας, ζητώντας να ισχύσει για όλους τους νομούς της Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα από την αρχή ενάντια στην εγκατάσταση της μονάδας λιθάνθρακα στην Καβάλα, ξεκαθαρίζοντας ότι η χωροθέτηση σχετικών μονάδων δεν μπορεί να θυσιάζει τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη περιοχών και κλάδων, στο βωμό της κερδοφορίας ελάχιστων ομίλων.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει και στηρίζει τον αγώνα του λαού της Καβάλας, ταυτόχρονα όμως προειδοποιεί πως ο αγώνας αυτός δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα όσο δε στρέφεται συνολικά κατά της πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους, της πολιτικής απελευθέρωσης των αγορών και ιδιωτικοποιήσεων. Και καλεί το λαό να παλέψει για τη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ενέργειας, κοινωνική ιδιοκτησία στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας, που θα αναπτύσσεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, αξιοποιώντας τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα εξασφαλίζει φθηνή λαϊκή κατανάλωση, θέσεις σταθερής εργασίας, μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.


Αννα ΑΝΝΑΝΙΑΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ