ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΕΚ ΣΤΗ ΣΑΝΓΚΑΗ
«Μετάλλαξαν» τον ΑΠΕΚ σε πεδίο «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας»

Οι Πρόεδροι Ρωσίας, Κίνας, ΗΠΑ τα βρίσκουν στα «αντιτρομοκρατικά»... παρά τις σφήνες Μπους για αδικαιολόγητες καταπατήσεις μειονοτήτων, με αφορμή το «διεθνή πόλεμο» κατά της «τρομοκρατίας»...

Ο Τζ. Μπους με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας

Associated Press

Ο Τζ. Μπους με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας
ΣΑΝΓΚΑΗ.-

Τη θερμή υποστήριξή του για τις επιθέσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν εξέφρασε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης του ΑΠΕΚ («Οικονομική Συνεργασία Ασίας - Ειρηνικού»), ένα 48ωρο προτού συναντηθεί (αυτή την Κυριακή) με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, για να συζητήσουν μεταξύ άλλων (όπως έχει αφεθεί να διαρρεύσει) πώς και ποιοι θα αντικαταστήσουν το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, άμα έρθει η ...ώρα!

«Εχουμε ανακοινώσει την άμεση υποστήριξή μας στις ΗΠΑ και αυτό δεν έχει αλλάξει. Τα νομικά συστήματα πολλών χωρών δε δίνουν έναν σαφή ορισμό της τρομοκρατίας... Αυτό θα πρέπει να αλλάξει... Θα πρέπει να δημιουργηθούν όργανα, που θα μας επιτρέψουν να απαντήσουμε σε τέτοιες απειλές γρήγορα και αποτελεσματικά», είπε, μεταξύ άλλων στην ομιλία που εκφώνησε, ο Πρόεδρος Πούτιν σε διοικητικά στελέχη πολυεθνικών εταιριών και επιχειρηματιών, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΑΠΕΚ στη Σανγκάη.

Αν, όμως, κάποιες πληροφορίες έφεραν τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας να συγκλίνουν πάνω στο ζήτημα της ...επόμενης κυβέρνησης στο Αφγανιστάν (θα είναι, λέγεται πως συμφώνησαν, ευρείας συναίνεσης και θα αντιπροσωπεύει όλες τις εθνότητες του Αφγανιστάν), δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων πάνω στο επίμαχο ζήτημα της αντιπυραυλικής ομπρέλας, που θέλει να στήσει η κυβέρνηση Μπους στις ΗΠΑ... Ετσι, η Κοντολίζα Ράις, η γνωστή σύμβουλος ΕΘνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους, διέψευδε τα σχετικά σενάρια ως αναλυθή, λέγοντας πως «δε θα πρέπει να περιμένουμε οιαδήποτε θεαματική εξέλιξη πάνω στο αντιπυραυλικό στη Σανγκάη...».

Μπους: «Αδικαιολόγητες οι καταπιέσεις μειονοτήτων»...

Η πρόσφατη αναθέρμανση των σινο-αμερικανικών σχέσεων, με κομβικό σημείο τις καταιγιστικές εξελίξεις που έφεραν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, δεν προβλέπεται να «απαλείψει» και το «αγαπημένο» θέμα κατηγοριών των ΗΠΑ έναντι του Πεκίνου: Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι μειονότητες...

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τζ Ου. Μπους, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης που έδωσε χτες στη Σανγκάη με τον Κινέζο ομόλογό του Ζιανγκ Ζεμίν, δήλωσε με νόημα πως ο «πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για την καταπίεση των μειονοτήτων».

. Ο δε Κινέζος Πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν άδραξε την αφορμή και αφού επανέλαβε την υποστήριξη του Πεκίνου στον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» των ΗΠΑ, δεν παρέλειψε να ζητήσει, παράλληλα, «διεθνή υποστήριξη και στο δικό της αγώνα για την αντιμετώπιση των αυτονομιστικών τάσεων των (μουσουλμάνων) Ουιγούρων της επαρχίας Σινζιάνγκ (βορειοδυτικό άκρο της Κίνας). Ως γνωστόν, το Πεκίνο θεωρεί πως το αυτονομιστικό κίνημα των Ουιγούρων έχει διασυνδέσεις με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις...

Απ' την άλλη, και παρά τη δήλωση Μπους περί ...«μη καταπάτησης των δικαιωμάτων» των μειονοτήτων με αφορμή την «αντιτρομοκρατική προσπάθεια», ο Ζιανγκ Ζεμίν υπογράμμισε απ' την αρχή των δηλώσεών του πως στη διάρκεια των χτεσινών συνομιλιών που είχε με τον Μπους υπήρξε «ομοφωνία» σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στις σινο-αμερικανικές σχέσεις και την ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας στην παγκόσμια σκηνή...

Τέλος, χτες, ανακοινώθηκε πως η Ταϊβάν θα «μποϊκοτάρει» τη σύνοδο εργασιών του ΑΠΕΚ στη Σανγκάη, όχι για κάτι άλλο, αλλά επειδή οι Κινέζοι οικοδεσπότες της συνόδου «δεν προσκάλεσαν επισήμως κανέναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Ταϊπέι».

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ - ΙΡΑΝ
Δε θέλουν Ταλιμπάν σε νέα αφγανική κυβέρνηση...

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Με τον πιο σαφή τρόπο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί απέρριψε τις έμμεσες προτάσεις του Κόλιν Πάουελ περί «συμμετοχής μετριοπαθών Ταλιμπάν» σε επόμενη κυβέρνηση του Αφγανιστάν ως «απαράδεκτες». Και δεν ήταν ο μόνος, καθώς και ο Τατζίκος ομόλογός του συμφώνησε απόλυτα μαζί του σ' αυτό το ζήτημα.

Ο Ιρανός υπουργός, που επισκέφτηκε χτες την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν Ντουσανμπέ και συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της χώρας Ιμομαλί Ραχμόνοβ, πρόσθεσε πως η χώρα του είναι ενάντια στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ διεξάγουν τον πόλεμο έναντι της τρομοκρατίας, γιατί αυτός οδηγεί στους θανάτους και τους τραυματισμούς αθώων πολιτών. Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ραχμόνοβ, ο Καμάλ Χαραζί δήλωσε πως οι δυο τους συμφώνησαν ότι «μόνον μία κυβέρνηση συνασπισμού είναι δυνατή» και πως η συμμετοχή μελών του σημερινού καθεστώτος «είναι απαράδεκτη και για τις δύο χώρες».

Την ίδια ακριβώς θέση (δηλαδή μη συμμετοχή των Ταλιμπάν σε μελλοντική αφγανική κυβέρνηση) συμμερίζονται και η Ρωσία και η Ινδία (σύμφωνα με χτεσινή κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων των δύο χωρών), αλλά και το Ουζμπεκιστάν...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σκληροί καιροί για τους εργαζόμενους

Δεν είναι μόνο οι σκληρές δοκιμασίες στις οποίες θα υποβληθεί στις προσεχείς μέρες ο γερμανικός λαός με την επίσημη εξαγγελία της στρατιωτικής συμμετοχής στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν, τώρα οι εργαζόμενοι απειλούνται και με τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής εξέλιξης. Σ' αυτό το γεγονός εφιστά την προσοχή το κύριο άρθρο του «Τάγκες - Σπίγκελ» (19 Οκτώβρη). Αναφέρεται, συγκεκριμένα ανάμεσα στ' άλλα: «Από τη στιγμή που η "Ζίμενς", η "Οπελ" και η (τράπεζα) "Κομέρτσμπανκ" διαγράφουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Από τη στιγμή που η "Αουντι" θέλει να θάψει τα σχέδια επένδυσης για ένα νέο εργοστάσιο (κατασκευής αυτοκινήτων). Από αυτή τη στιγμή έγινε σαφές και στους Γερμανούς ότι έρχονται σκληροί καιροί - και από οικονομική άποψη. Και τώρα δεν είναι πια οι άσχημα εκπαιδευμένοι, δεν είναι μόνο οι χωρίς συζύγους μητέρες ή οι υπερήλικες που δε βρίσκουν πια εργασία. Τώρα θα είναι και ειδικευμένοι εργάτες που θα χάσουν την εργασία τους, όπως επίσης μηχανικοί, οικονομολόγοι επιχειρήσεων και υπάλληλοι στα μίντια...

.. Θα υπάρξουν και άλλες απολύσεις, οι επενδύσεις θα υποχωρήσουν, η ανεργία θα αυξηθεί... Είναι αρκετά πιθανό, ότι και η Γερμανία θα βιώσει δύο τρίμηνα χωρίς (οικονομική) άνοδο. Σε μια τέτοια περίπτωση οι οικονομολόγοι μιλάνε για χειροτέρευση της οικονομίας...».


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

Επιχείρηση «διοικητής Σόλο»

Εναρξη του ψυχολογικού πολέμου και εντός του Αφγανιστάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Παραδοθείτε ή θα πεθάνετε. Οταν αποφασίσετε να παραδοθείτε, πλησιάστε τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τα χέρια ψηλά. Βάλτε το όπλο στην πλάτη, με την κάννη προς το έδαφος. Βγάλτε τον γεμιστήρα και αδειάστε τις σφαίρες. Μόνο κατ' αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διασωθείτε».

Το μήνυμα αυτό ακούγεται από αεροσκάφος EC-130CE που πετά χαμηλά και αργά, πάνω από τις γραμμές των Ταλιμπάν, ενώ γίνονται και ρίψεις φυλλαδίων, που περιέχουν αυτό το μήνυμα στις διαλέκτους των Αφγανών. Με αυτό τον τρόπο, οι ΗΠΑ ανοίγουν νέο μέτωπο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που έχουν στόχο την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν και τη σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν και των συνεργατών του. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, είναι η έναρξη του ψυχολογικού πολέμου που διεξάγεται παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, με στόχο να κατατροπώσουν το ηθικό των Ταλιμπάν και έχει την κωδική ονομασία «Διοικητής Σόλο». Στο μήνυμα υπάρχουν συμβουλές προς τους αμάχους, για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν όταν αντικρίσουν Αμερικανούς στρατιώτες, για το πώς θα πρέπει να καλύπτονται στη διάρκεια των βομβαρδισμών και το πώς θα αποφεύγουν τραυματισμούς από τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλά και σαφείς προειδοποιήσεις προς τους Ταλιμπάν: «Προσοχή, είστε καταδικασμένοι. Το γνωρίζετε; Από τη στιγμή που οι τρομοκράτες που υποστηρίζετε κατέλαβαν αεροσκάφη μας, καταδικάσατε τους εαυτούς σας σε θάνατο. Οι βόμβες μας είναι τόσο ακριβείς, που μπορούμε να τις ρίξουμε μέσα από τα παράθυρά σας. Εχετε μόνο μία επιλογή. Παραδοθείτε τώρα και θα έχετε μία δεύτερη ευκαιρία. Θα σας αφήσουμε να ζήσετε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ