Κοινή σύσκεψη τη Δευτέρα 29 Μάη, στις 7 μ.μ., στην Αθήνα
Τα δύο κλαδικά σωματεία καλούν τα επιχειρησιακά σωματεία σε ταχυδρομεία - ταχυμεταφορές και ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής, καθώς και τους εργαζόμενους στις σχετικές ειδικότητες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους. Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 29 Μάη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια).
Στην κοινή τους ανακοίνωση - κάλεσμα τα δύο σωματεία αναφέρουν: «Οι κίνδυνοι με τους οποίους βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι οι διανομείς delivery, οι courier, οι οδηγοί van, οι ταχυδρόμοι, είναι πολλοί, δεν θα έπρεπε να είναι δεδομένοι και προκύπτουν από την ασυδοσία των εργοδοτών, που με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων βάζουν τις ζωές μας σε δεύτερη μοίρα. Ξεχαρβαλωμένα δίκυκλα και van, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, εντατικοποίηση, δουλειά σε αντίξοες συνθήκες, οδηγούν συχνά σε εργατικά "ατυχήματα", πολλές φορές και θανατηφόρα. Πρόκειται για εργοδοτικά εγκλήματα στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Λέμε: Ως εδώ! Στην τραγική κατάσταση που βιώνουμε, στην αγωνία αν θα γυρίσουμε στο τέλος της βάρδιας στα σπίτια μας, στα παιδιά μας, η λύση βρίσκεται στην ενότητα και στην αλληλεγγύη μας».
Τα δύο κλαδικά σωματεία διεκδικούν για τους εργαζόμενους στις ειδικότητες αυτές: Ενσημα ΒΑΕ. Μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Μέσα ατομικής προστασίας (κράνος, μπουφάν μηχανής, νερό, χυμό, αδιάβροχο). Εταιρικά οχήματα, με τη συντήρησή τους στην πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη.
«Ηταν θέμα χρόνου να συμβεί», καταγγέλλει το Σωματείο και προσθέτει ότι «η συνάδελφος για μήνες δεν είχε εφοδιαστεί με τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ)» ενώ η ασφάλεια του προσωπικού «κοστολογείται σαν έξοδο». Τους κινδύνους για τους εργαζόμενους αυξάνουν επίσης «η εκ περιτροπής εργασία, η ευελιξία, η εντατικοποίηση», αλλά και η επέκταση της εργολαβικής εργασίας. «Οι ξενοδόχοι προτιμούν να "συνεργάζονται" με εργολαβικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, παρά να έχουν μόνιμο προσωπικό, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τους εργαζόμενους λες και είναι προϊόντα leasing. Για να τους σταματούν όποτε θέλουν, ειδικά όταν διεκδικούν δικαιώματα και αδιαφορώντας αν οι συνάδελφοι έχουν ενημερωθεί για τους κινδύνους της δουλειάς, έτσι ώστε αν σημειωθεί εργατικό ατύχημα να μπορούν να ρίξουν τις ευθύνες στον εργαζόμενο», σημειώνει το Σωματείο.
Στο φόντο αυτό, το Σωματείο υπενθυμίζει ότι το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί: Πριν έναν περίπου χρόνο, «συνάδελφος από εργολαβικό γραφείο με εκ περιτροπής σύμβαση εργασίας είχε εργατικό ατύχημα όταν αναγκάστηκε από τον προϊστάμενό της να δουλέψει σε βρεγμένη επιφάνεια». Στη συνέχεια, η εργαζόμενη «απλά εξαφανίστηκε από το πρόγραμμα» και παρόλο που είχε αναρρωτική άδεια ...αντικαταστάθηκε «διά παντός»!
Οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν χτες στην είσοδο του ξενοδοχείου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου τους, διεκδικούν: Να προμηθευτούν όλοι τα ΜΑΠ που τους αναλογούν ανάλογα με την ειδικότητά τους με αποκλειστική ευθύνη της διεύθυνσης. Να υπάρχει διαρκής ενημέρωση στους εργαζόμενους για τους εργασιακούς κινδύνους και για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται για την ασφάλειά τους και για την υγεία τους ανά τμήμα και ανά ειδικότητα.
Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις εργασίας σε πλήρους απασχόλησης. Να χορηγηθεί πρόγευμα και καφές στο προσωπικό του ξενοδοχείου για να καλύπτονται πλήρως οι διατροφικές τους ανάγκες. Να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα, με 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο, συνεχόμενα ρεπό, μισάωρο διάλειμμα μέσα στο 8ωρο κ.λπ.
Τις αγωνιστικές παρεμβάσεις με τις οποίες διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ωριμάνσεις τριετίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέτρα υγείας και ασφάλειας, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Upfield Hellas». Με τη στήριξη της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, έχουν ήδη πραγματοποιήσει τρεις επιτυχημένες στάσεις εργασίας. Αύριο, Τετάρτη 24 Μάη, θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Ηδη, μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, κάτω και από την πίεση των κινητοποιήσεων, έχουν οδηγήσει σε συμφωνία για τον βασικό μισθό (1.050 ευρώ για βοηθούς και 1.150 για χειριστές). Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να διεκδικούν 9% αύξηση για όλους, προσλήψεις προσωπικού, ειδικά σε τμήματα με υποστελέχωση και μεγάλη εντατικοποίηση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, παροχή συναλλαγματικών για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» την Πέμπτη 25 Μάη, στις 9.30 π.μ. στον χώρο της καντίνας του κτιρίου της Κηφισού 102. Στη συνέλευση οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν για τα επόμενα βήματά τους όσον αφορά τη διεκδίκηση επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης.
Την καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τις σχολικές καθαρίστριες από τη δημοτική αρχή καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ Αμαρουσίου. Με αφορμή την εκλογική διαδικασία, η δημοτική αρχή παρέτεινε το ωράριο των εργαζομένων την Κυριακή 21 Μάη κατά μία και πλέον ώρα (7,5 ώρες από 6 ώρες και 20 λεπτά που είναι το ωράριό τους βάσει της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας). «Το ζήτημα της εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αφορά όλους τους συναδέλφους ανεξαρτήτως σχέσης ή μορφής εργασίας και τώρα θα πρέπει να αντιδράσουμε. Οπως δουλεύουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι να δουλέψουν και οι σχολικές καθαρίστριες», τονίζει η ΔΑΣ.