ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ

(Στα ψηλά βουνά)

ΚΑΘΩΣ τα πρώτα χιόνια πέφτουν στα βουνά μας, στο γραφτό της περασμένης Κυριακής για τον Νίκο Καρβούνη και τον παιάνα του, μια μικρή προσθήκη για το βουνίσιο κόσμο, που όχι μόνο τον έζησε ο ποιητής και δημοσιογράφος, αλλά έγινε αυτός που έφερε πάνω στα βουνά τα νιάτα του καιρού του. Εγινε ο δάσκαλος.

«ΝΙΩΘΑΜΕ - έγραφε στο περιοδικό «Το βουνό» το Γενάρη του 1936 - τον εαυτό μας στενά δεμένο με το βουνό. Ο μεγάλος παλμός της ζωής του πλάταινε τη δική μας. Τον ανοιξιάτικο το ρόχθο των χειμάρρων τον ενιώθαμε σαν μέσα στις αρτηρίες μας το απριλιάτικο λουλούδισμα των λιβαδιών του, σαν ξέσπασμα της δικής μας χαράς...

ΑΠΟ ΤΑ ξάγναντα των κορυφών του εμάθαμε να μετράμε τον κόσμο με σωστό μέτρο. Και η Πάρνηθα εστάθηκε εδώ και τριάντα χρόνια το ξεκίνημά μας για τα άλλα ελληνικά βουνά». Λίγο καιρό από το θάνατό του, ο Σ. Λέκκας στο «ΡΙΖΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ» παρουσίαζε τον ορειβάτη Ν. Καρβούνη, γράφοντας πως «ήταν ωκύπους - γοργοπόδαρος - μας κούραζε εμάς τους νεαρούς τότε μαθητές του...».

ΣΤΗΝ εφημερίδα «Πρωία» και στην περίοδο 1931-'33, δημοσιεύεται μια ολόκληρη σειρά επιφυλλίδες του Καρβούνη, που αναφέρονται σε κρίσιμα θέματα της εποχής. Λίγο αργότερα, το 1934, ο ποιητής και συνεργάτης της εφημερίδας, στην οποία δούλευε κι ο Βάρναλης, δικάζεται για την έκδοση και τον πρόλογο της «Καστανής Βίβλου».

Σ' ΑΥΤΗΝ αποκάλυπτε το σκηνοθετημένο εμπρησμό του Ράιχσταγ στο Βερολίνο, που αυτός αποδόθηκε στους κομμουνιστές για να δικαιολογήσουν τις διώξεις εναντίον τους. Ο ίδιος, μάλιστα, δοκίμαζε συνεχώς διώξεις από τη μεταξική δικτατορία κι ήταν μαζί με τον Δ. Γληνό από τους πρώτους που παραδόθηκαν στους Γερμανούς, το καλοκαίρι του 1941.

Ο ΓΙΩΡΓΗΣ Λαμπρινός, μας έχει αφήσει ένα γραφτό του για τον Καρβούνη, δημοσιευμένο στα «Ελεύθερα Γράμματα» μετά το θάνατό του και στο οποίο παρουσιάζει τον ορειβάτη, με τον οποίο στην Κατοχή δούλευαν παράνομα στη σύνταξη της «Ελεύθερης Ελλάδας». Μαζί τους κι ο Βιδάλης.

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ, έτσι τον αποκαλούσαν οι δημοσιογράφοι της «Πρωίας», «ήθελε πάντα τα ψηλώματα. Ενα σπίτι που χρησιμοποιούσαν για συνεδριάσεις της Συντακτικής Επιτροπής το προτιμούσε εκεί ψηλά στα Τουρκοβούνια κι επέμενε σ' αυτό, παρά σ' άλλα σπίτια πιο κοντινά, τα οποία τα θεωρούσε καμπίσια».

«ΗΤΑΝ ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, καθώς ο ήλιος ολοπόρφυρος βουτούσε στο Σαρωνικό. Ο Καρβούνης στάθηκε, κι εμείς μαζί του. Τότε μας ρώτησε, αν είχαμε πάει ποτέ στον Ολυμπο. Και στην αρνητική μας απάντηση εκείνος υπέδειξε πως και μια φορά στη ζωή σας να πάτε για να δείτε μια δύση ή μια ανατολή από την κορυφή του Ολύμπου».

«Η ΩΡΑ για μας - προσθέτει ο Γ. Λαμπρινός - δεν ήτανε να χαρούμε τη δύση. Και ο Κ. Βιδάλης ήταν ο πρώτος που ζήτησε προσγείωση και πρότεινε να πάμε σε κάποια γειτονική ταβέρνα για ένα κατοσταράκι και μεζέ σαρδελίτσα...».

ο «ΔΑΣΚΑΛΟΣ» είχε στην πρόταση Βιδάλη ελαφρές αντιρρήσεις, γιατί δεν προτιμούσε κρασί και ποτά. Στο τέλος, όμως, συμφώνησε. «Κατηφορίσαμε τα Τουρκοβούνια, περάσαμε τη Λ. Αλεξάνδρας και πάλι ανηφορίσαμε το Λυκαβηττό. Εκεί ψηλά ήταν η γειτονική ταβερνίτσα Αγκομαχούσα».

«Ο ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ έδειχνε πως είχε κουράγιο να ξανακάνει τουλάχιστον δυο φορές την ίδια διαδρομή. Εκεί στην ταβέρνα από τις αφηγήσεις τον γνώρισα καλά, καθώς επίσης και το μεράκι του για τα ψηλά βουνά και ξεχωριστά για τον Ολυμπο. Και ήθελε τώρα να τον ξαναδεί λευτερωμένο. Ο πόθος (του Καρβούνη) πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα, για να γίνει με το στίχο του και πανελλήνιος πόθος. Βροντάει ο Ολυμπος».

ΚΑΙ ο Γ. Λαμπρινός, κλείνοντας το γραφτό για το «δάσκαλο», θα πει: «Ας είναι ευλογημένη η ώρα που τον έστειλε...». Κι αυτή τη φράση τη λένε τα νιάτα του καιρού του όσοι αγωνιστές αντάμωσαν μαζί του στο δρόμο του Αγώνα.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


ΚΥΠΡΟΣ - ΕΕ
Στη ρότα της ευρωδιχοτόμησης

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (Της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Ανοιξε το δρόμο για την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την υπερψήφιση των εκθέσεων Σάμιουελσεν και Ροθ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας, την περασμένη βδομάδα στο Στρασβούργο. Εκθέσεις που εντάσσουν την Κατεχόμενη Κύπρο στην Υπηρεσία Ανασυγκρότησης Βαλκανίων, σαν τρίτη χώρα και όχι σαν τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ΕΕ επιμένει να αγνοεί επιδεικτικά τις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και προχωρά στην de facto διχοτόμηση του νησιού. Οι δύο αυτές εκθέσεις, δείχνουν ότι η ένταξη της Κύπρου, όχι απλά δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά δρομολόγησε ακόμα πιο γρήγορα την αναγνώριση του καθεστώτος των Κατεχομένων, εκδικούμενη κατά κάποιον τρόπο και τους Ελληνοκύπριους, που τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους, απέναντί της και να απορρίψουν με μεγάλη πλειοψηφία το τριχοτομικό, για το νησί, «σχέδιο Ανάν».

«Η Κύπρος σημαδεύει τις πύλες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής»...

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στο «Ρ» για το θέμα, είπε χαρακτηριστικά: «Με τις δύο εκθέσεις οι οποίες ψηφίστηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο, και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε, γίνεται ένα σοβαρό βήμα για τη Βαλκανιοποίηση και Ευρωδιχοτόμηση της Κύπρου», σημειώνοντας ότι πρέπει να δούμε τη λογική τους, που αφορά τη χρηματοδότηση του κατεχόμενου τμήματος του νησιού, ενιαία.

Οπως τόνισε: «Στην πραγματικότητα με αυτή την απόφαση και κυρίως με τη χρηματοδότηση της Κατεχόμενης Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης, έμμεσα, αλλά με σαφήνεια αναγνωρίζεται ότι η Κύπρος είναι μια τρίτη χώρα. Ακυρώνει, δηλαδή, ακόμα και αυτό που έλεγαν ότι εντάχθηκε όλο το νησί στην ΕΕ, αφού ένα τμήμα του τώρα θεωρείται ότι αποτελεί τρίτη χώρα».

Ο τρόπος της χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον Θ. Παφίλη, «που δεν πραγματοποιείται μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία το μόνο νόμιμο κράτος που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, συνιστά αναγνώριση ύπαρξης ενός άλλου κράτους, του ψευδοκράτους Ντενκτάς. Ο ισχυρισμός ότι η Υπηρεσία Ανασυγκρότησης (Εκθεση Σάμιουελσεν) και η Εκθεση Ροθ είναι διαφορετικά πράγματα δεν ισχύει γιατί η λογική είναι ενιαία».

Με το ΚΚΕ να επιβεβαιώνεται δραματικά από τις εξελίξεις, βλέπουμε, όπως έκανε σαφές ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ότι «η πορεία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, όχι μόνο δε θα λύσει το πρόβλημα της Κύπρου, με βάση τη θέση Κύπρος ενιαία, κυρίαρχη και ανεξάρτητη, αλλά θα χρησιμοποιηθεί για την οριστική ευρωδιχοτόμηση του νησιού, και θα ασκηθούν πιέσεις για την αποδοχή αυτής της κατάστασης».

Η στρατηγική θέση της Κύπρου στη Μεσόγειο για τους δρόμους του πετρελαίου, υπήρξε πάντα αιτία τριβών. Σύμφωνα και με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ «είναι στρατηγικό σημείο και για το Σχέδιο Μέση Ανατολή, που έχουν επεξεργαστεί οι ΗΠΑ και έχουν αποδεχτεί ΝΑΤΟ και ΕΕ, έχει στρατηγική σημασία, ως το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο της Μεσογείου, που σημαδεύει τις πύλες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Κατά συνέπεια, οδηγούμαστε σε μια πορεία όξυνσης της κατάστασης, διαιώνισης και ας κάνουμε και μια άσχημη πρόβλεψη, εκτός και αν οι λαοί το ανατρέψουν, οριστικής πλέον και τυπικής διχοτόμησης του νησιού».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς όσων θέλουν την ΕΕ να προβάλλει το θέμα της Κύπρου σαν ανασταλτικό παράγοντα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι «η ΕΕ δεν το προβάλλει επίσημα το έχει μέσα στα άλλα και όχι σαν ιδιαίτερο θέμα. Ολες οι δηλώσεις των αρμοδίων, ξεκινώντας από την παρουσίαση του Πρόντι, μέχρι τον κατεξοχήν και καθ' ύλην αρμόδιο Φερχόιγκεν, αθωώνουν και απαλείφουν το θέμα της εισβολής και το θέμα της κατοχής ενός τμήματος ανεξάρτητης χώρας - μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, από 40.000 κατοχικούς στρατιώτες».

Τέλος, τόνισε ότι «στις επανειλημμένες ερωτήσεις που έχουμε κάνει έχουν απαντήσει ότι η Τουρκία δεν έχει καμία ευθύνη γιατί είπε "ναι" στο σχέδιο Ανάν. Αρα, λοιπόν, για ποιους όρους αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλάμε, θα δούμε πόσο θα ισχύσουν και αυτά».

Σαν να αγνοούν την Κυπριακή Δημοκρατία

Το θέμα των Εκθέσεων Σάμιουελσεν και Ροθ, σχολίασε στο «Ρ» και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Αδάμος Αδάμου, εκφράζοντας ανησυχία για τις εξελίξεις, αλλά και απογοήτευση, για τους Ελληνοκύπριους ευρωβουλευτές των άλλων κυπριακών κομμάτων, που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και στις δύο εκθέσεις.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Α. Αδάμου, «Εμείς σαν ΑΚΕΛ δεν είμαστε κατά της χρηματοδότησης των Τουρκοκυπρίων. Αλλωστε, είμαστε από τους πρώτους που ζήτησαν να δοθούν χρήματα για την ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Εκείνο που ζητήσαμε και θέσαμε σαν βασικό όρο, ήταν να μην παραγνωρίζεται η κυπριακή δημοκρατία.

Δε θεωρούμε σωστό να δίνεις τα χρήματα παραβλέποντας βασικές δομές του κράτους, διότι είναι σαν να αγνοείς την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ψηφίσαμε την έκθεση Ροθ, κρατώντας επιφυλάξεις για την παράγραφο 5, όπου γινόταν λόγος, για το ελεύθερο εμπόριο και εξέφραζε την ευχή να βρεθεί μια δίκαιη λύση στο πρόβλημα του εμπορίου. Κάτω από τέτοιο τίτλο, μπορεί να υποθέσει κανείς πολλά, ότι προωθείς το ελεύθερο εμπόριο, με την ΕΕ, παρακάμπτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, κλπ.

Η έκθεση Σάμιουελσεν υποτίθεται ήρθε για να παρατείνει το χρόνο λειτουργίας της Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης Βαλκανίων, έως το 2006. Προσθέσανε λοιπόν, μία παράγραφο, που έλεγε ότι αυτή η υπηρεσία, θα είναι υπεύθυνη για τα χρήματα βοήθειας της Τουρκικής Κοινότητας. Ομως, αυτή η Υπηρεσία αφορά τρίτες χώρες που δεν είναι, δηλαδή, μέλη της ΕΕ. Λένε ότι αυτό δε σημαίνει αναγνώριση κράτους στα κατεχόμενα, αλλά εμείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πολιτικά εντάξει, απέναντι στις λύσεις, που δίνονται. Κάποιος, όμως, μπορεί να υποθέσει ότι τα κατεχόμενα είναι υπό ένταξη κράτος, δηλαδή ξεχωριστό κράτος και του δίνεις οικονομική βοήθεια.

Μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα, προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, αλλά όπως είναι γνωστό υπάρχει ένα έντονο φιλοτουρκικό κλίμα από ορισμένες χώρες, οι οποίες συνεπικουρούνται φυσικά στα παρασκήνια και από τους Αμερικανούς. Το φέρουν βαρέως, που ο κυπριακός λαός αρνήθηκε να δεχτεί αυτό το πολιτικό και συνταγματικό έκτρωμα, όπως θέλετε πείτε το, το Σχέδιο Ανάν.

Εμείς καταψηφίσαμε την έκθεση Σάμιουελσεν όχι φυσικά για τη βοήθεια που θα δινόταν στις Βαλκανικές χώρες, γεγονός που διευκρινίσαμε και στην επεξήγηση ψήφου μας αλλά για την παράγραφο που αναφερόταν στην Κύπρο. Ολες οι άλλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνοκυπρίων βουλευτών των άλλων παρατάξεων, υπερψήφισαν και τις δύο εκθέσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ