ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Για ποιον αλλάζει το μείγμα διαχείρισης στην ΕΕ;

-- Τι εξυπηρετεί η προπαγάνδα για «αλλαγή» της στάσης των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρωζώνη αναφορικά με τη συνταγή διαχείρισης της κρίσης;

Με αφορμή την αναθέρμανση της κόντρας ανάμεσα στους υποστηριχτές του «περιοριστικού» και του «επεκτατικού» μείγματος διαχείρισης της κρίσης, τα αστικά επιτελεία στην Ελλάδα και την ΕΕ προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα ότι «ήρθε το τέλος της λιτότητας» και ότι τώρα «αλλάζει το μείγμα με μέτρα που θα φέρουν ανάπτυξη». Κοροϊδεύουν το λαό και θέλουν να τον κάνουν συνεργό στην εξόντωσή του. Είτε με επεκτατική, είτε με περιοριστική διαχείριση, τα αντιλαϊκά μέτρα είναι δεδομένα, όπως οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, η φοροληστεία, κ.λπ. Βεβαίως, συζητούν για την αναγκαιότητα κάποιων μέτρων χαλάρωσης της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και δεν αποκλείεται κάποια τέτοια μέτρα να παρθούν στο μέλλον. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να βελτιώσει τη θέση των εργαζομένων. Τους απασχολεί ολοένα και πιο πολύ το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας - τώρα λένε ότι ως προς αυτό κάνει στροφή και η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης - αλλά και το γεγονός ότι μπορεί να ξεσπάσουν λαϊκοί αγώνες, κόντρα στη ζοφερή για τους λαούς πραγματικότητα που δημιουργεί η διαχείριση της κρίσης. Οποιαδήποτε μεταβολή στους σφικτούς όρους της δημοσιονομικής προσαρμογής θα γίνει γιατί έτσι θα υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οπως μόνο τα μονοπώλια και την τροφοδότησή τους με ζεστό χρήμα και νέες φοροαπαλλαγές αφορά η συζήτηση για ένα επόμενο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους. Στον πυρήνα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δυο μοντέλα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης βρίσκεται ο δρόμος από τον οποίο το κεφάλαιο θα εξασφαλίσει ταχύτερα την επάνοδό του σε τροχιά ανάκαμψης, με την πρόσβαση σε φτηνό χρήμα και νέα προνόμια από το αστικό κράτος, ενώ θα υπηρετεί πιο καλά τον ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο, τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων, όσο και για τις εξαγωγές.

Θυμίζουμε τι έλεγε η ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβρη, στο μηνιαίο δελτίο της, προσπαθώντας να απαντήσει τότε στην κριτική ότι η περιοριστική διαχείριση την οποία στηρίζει «ανατροφοδοτεί την ύφεση» και «είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη», η οποία υποτίθεται ότι τώρα είναι ώριμη να γίνει. Ελεγε η ΕΚΤ στο μηνιαίο δελτίο της: «Η δημοσιονομική προσαρμογή ασκεί ευνοϊκή επίδραση στην εξέλιξη του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, στοιχείο που αυτή τη στιγμή είναι σημαντικότερο από ποτέ για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στη ζώνη του ευρώ και πέραν αυτής». Αρα, τα «υγιή» δημοσιονομικά είναι προϋπόθεση για να γίνει ανάπτυξη, αφού προέχει να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των μονοπωλίων, των τραπεζών και των καπιταλιστικών αγορών του χρήματος σε μια οικονομία, για να χρηματοδοτήσουν και να κάνουν επενδύσεις. Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΚΤ, η ανατροφοδότηση της κρίσης από τα μέτρα λιτότητας ελαχιστοποιείται «όταν η μείωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ συνοδεύεται από υποχώρηση του ασφαλίστρου κινδύνου των κρατικών ομολόγων. Ετσι περιορίζεται το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και μειώνεται το κόστος χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, οπότε δίδεται ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις». Λέει δηλαδή η ΕΚΤ ότι για να γίνουν επενδύσεις χρειάζονται δάνεια και κρατικό χρήμα στους καπιταλιστές. Για να περισσέψει κρατικό χρήμα, πρέπει να μειωθεί το δημόσιο χρέος, άρα και τα χρήματα που δαπανά το κράτος για την εξυπηρέτησή του, στερώντας κεφάλαια από τα μονοπώλια. Η μείωση του χρέους μειώνει επιπλέον το κόστος του δανεισμού για τους καπιταλιστές, αφού το κράτος και οι τράπεζες δανείζονται φθηνότερα και με τη σειρά τους δανείζουν με μικρότερα επιτόκια τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι κάνουν επενδύσεις φθηνότερα και άρα με μεγαλύτερο κέρδος. Αν στα φθηνότερα δάνεια προστεθούν η ραγδαία υποτίμηση της εργατικής δύναμης, οι αντεργατικές - αντιασφαλιστικές ανατροπές, η απελευθέρωση κλάδων της οικονομίας, η ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, οι ιδιωτικοποιήσεις και όλα αυτά που στη γλώσσα του κεφαλαίου ονομάζονται «διαρθρωτικές αλλαγές», τότε καταλαβαίνει κανείς σε τι συνίσταται η στρατηγική «λιτότητα και ανάπτυξη» που διακηρύσσει η ΕΕ.

Η ανάλυση της ΕΚΤ σημειώνει ακόμα ότι «το πρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργούν οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, πρέπει να αξιοποιείται μεσοπρόθεσμα για τη μείωση εκείνων των φόρων που είναι εξαιρετικά επιζήμιοι για την ανάπτυξη (π.χ. φορολόγηση εργασίας)» και ότι «η προσδοκία των αγορών για μείωση της φορολογίας στο μέλλον προκαλεί ευνοϊκές επιδράσεις». Με άλλα λόγια, σφιχτή δημοσιονομική πολιτική για το λαό και όποτε δημιουργούνται «περιθώρια» από τον καλύτερο έλεγχο των ελλειμμάτων και του χρέους, αυτά να μεταφράζονται σε μείωση των φόρων που σχετίζονται με το κεφάλαιο και τις επενδύσεις του. Δηλαδή, ακόμα κι αν επιτευχθούν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, ή το χρέος καταστεί βιώσιμο, ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει, αφού το δημοσιονομικό όφελος θα πρέπει να μετατραπεί απευθείας σε νέα φορο-προνόμια για το κεφάλαιο. Σ' αυτή τη φάση βρίσκεται τώρα η οικονομία της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Η «ανάκτηση της εμπιστοσύνης» των αγορών και η δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων είναι αποτέλεσμα αιματηρών θυσιών από το λαό, για λογαριασμό των μονοπωλίων. Εδαφος για επενδύσεις δημιουργούν το τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων, η υποτίμηση της εργατικής δύναμης σε ποσοστό 50% την τελευταία μόνο τετραετία, η γενική εκποίηση του δημόσιου πλούτου, που προβλέπεται από τις στρατηγικές της ΕΕ και τώρα επιταχύνεται. Σ' αυτό το έδαφος προπαγανδίζεται τώρα ο εμπλουτισμός του μείγματος της διαχείρισης με περισσότερα επεκτατικά μέτρα, όπως η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, χρήμα από το ΕΣΠΑ για επενδύσεις και πάει λέγοντας. Τα αντιλαϊκά μέτρα, όμως, θα συνεχίσουν να πέφτουν βροχή, η ανεργία θα συνεχίσει να τσακίζει κόκαλα, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι περιορισμένες, κακοπληρωμένες και χωρίς δικαιώματα και η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική, προετοιμάζοντας τον επόμενο κύκλο της καπιταλιστικής κρίσης.


ΠΟΡΕΙΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΡΑΣΙΤΣΑ - ΒΟΛΟ
Μήνυμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις, στα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη

Από την πορεία Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την πορεία Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη
Στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η μαζική αντιπολεμική διαδήλωση καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στη Μέση Ανατολή, που διοργάνωσε η ΕΔΥΕΘ. Η πορεία ξεκίνησε στις 10 το πρωί, από το Στρατόπεδο «Κόδρα» της Καλαμαριάς, με ενδιάμεση στάση στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο.

Ενα τμήμα του Στρατοπέδου «Κόδρα» έχει παραχωρηθεί στο ΝΑΤΟ από το 1991 και για καιρό αποτελούσε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, παίζοντας σημαντικό ρόλο και στην επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Καραθάνος, εκ μέρους της Γραμματείας του ΜΑΣ. Μπροστά από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, όπου η πορεία έφτασε λίγο πριν τις 12 μ., μίλησε ο Θόδωρος Κυριακίδης, ενώ μαθητές από σχολεία της Τούμπας τραγούδησαν ένα τραγούδι που γράφτηκε για την πορεία Ειρήνης, πάνω στη γνωστή μελωδία του «Δρόμου» του Μάνου Λοΐζου.

Στη 1 το μεσημέρι, η πορεία έφτασε στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, στο σημείο όπου πριν από 50 χρόνια, ο Γρηγόρης Λαμπράκης δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση από το παρακράτος της εποχής. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μπάμπης Βέλλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ.

Οι εκδηλώσεις της ΕΔΥΕΘ για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη συνεχίζονται αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο Θέατρο «Κήπου», με καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη, στον Νίκο Νικηφορίδη και τους άλλους λαϊκούς αγωνιστές, μέσα από το ποιητικό έργο του Τάσου Λειβαδίτη. Θα συμμετάσχουν ηθοποιοί της πόλης και μουσικό σχήμα με τον Κώστα Πρατσινάκη.

Στην Κερασίτσα και αλλού

Στη διαδρομή Κερασίτσα - Τρίπολη
Στη διαδρομή Κερασίτσα - Τρίπολη
Τον Γρηγόρη Λαμπράκη, στα 50 χρόνια από τη δολοφονία του, τίμησαν την Κυριακή, στη γενέτειρά του Κερασίτσα, κατά τη διάρκεια της 30ής Παμπελοποννησιακής Πορείας Ειρήνης, ειρηνοδρόμοι από πολλές περιοχές της Πελοποννήσου και την Αθήνα. Στην εκδήλωση, μίλησε ο Χρήστος Μαλλίρης, συμπατριώτης του Λαμπράκη και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο άγαλμά του.

Αμέσως μετά, με μαζική συμμετοχή της νεολαίας, ξεκίνησε η πορεία για την Τρίπολη. Στην κεντρική πλατεία της πόλης, πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τους ειρηνοδρόμους. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Γιώργος Λαμπράκης, γιος του Γρηγόρη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων και συναυλία με νέους τραγουδιστές από την περιοχή.

Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας πραγματοποιήθηκε η Πορεία Ειρήνης που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, το απόγευμα του Σαββάτου, από τις Αηδονοφωλιές, μέχρι την παραλία του Βόλου (Ηρώο). Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Στην Πάτρα, το παράρτημα Αχαΐας της ΕΕΔΥΕ διοργάνωσε δρόμο Ειρήνης, με συμμετοχή μαραθωνοδρόμων, δρομέων υγείας και πλήθος κόσμου, από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο μέχρι την πλατεία Τριών Συμμάχων, όπου έγινε η κεντρική εκδήλωση, με απαγγελία ποιημάτων και ανάγνωση του χρονικού της δολοφονίας Λαμπράκη.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Τάκης Πετρόπουλος, αγωνιστής στο κίνημα Ειρήνης και αθλητής, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Διονύσης Πλέσσας, μέλος της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Αχαΐας. Ακολούθησε λαμπαδηφορία στο κέντρο της πόλης. Πορεία Ειρήνης έγινε την Κυριακή και στην Κοζάνη.


ΣΤΟ ΒΟΛΟ
ΣΤΟ ΒΟΛΟ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ