ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 29 Αυγούστου 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα «εύφλεκτη ύλη» με φόντο παλιά και νέα «αντιτρομοκρατικά» σχέδια

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Τραυματίες σε νοσοκομείο της Καμπούλ μετά την πολύνεκρη επίθεση της περασμένης Πέμπτης

Copyright 2021 The Associated

Τραυματίες σε νοσοκομείο της Καμπούλ μετά την πολύνεκρη επίθεση της περασμένης Πέμπτης
Στις ραγδαίες εξελίξεις που «τρέχουν» τις τελευταίες βδομάδες γύρω από το Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα και την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, προστέθηκε το μακελειό με την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που εξαπολύθηκε την Πέμπτη 26/8 στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ώρα που όλη η περιοχή ήταν γεμάτη με αμάχους που επιχειρούσαν να βρουν τρόπο φυγής από τη χώρα.

Οι αρχικές ανακοινώσεις έκαναν λόγο για τουλάχιστον δύο εκρήξεις (η μία κοντά στην πύλη Abbey του αεροδρομίου και η άλλη σε κοντινό ξενοδοχείο), καθώς και πυροβολισμούς στη συνέχεια, ωστόσο μία μέρα μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν επιβεβαιώνει έκρηξη στο ξενοδοχείο.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής οι πληροφορίες για τον τραγικό απολογισμό ήταν ακόμα συγκεχυμένες, με πηγές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 170 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες, από τους οποίους πολλοί νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση.

Μεταξύ των νεκρών από την επίθεση περιλαμβάνονται 13 Αμερικανοί στρατιώτες, όπως και 3 Βρετανοί πολίτες, ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο και για πολλούς νεκρούς από τους Ταλιμπάν.

Σημειώνεται ότι οι προειδοποιήσεις για επικείμενη «τρομοκρατική απειλή» στο Αφγανιστάν και ειδικά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ «φούντωναν» όλες τις προηγούμενες μέρες, με τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να κάνει συγκεκριμένη τέτοια αναφορά ήδη από την Τρίτη, ενώ οι σχετικές πληροφορίες και προειδοποιήσεις δυτικών πρεσβειών για απομάκρυνση από το αεροδρόμιο «φούντωσαν» ακόμα παραπέρα από νωρίς το πρωί τη μέρα της επίθεσης.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το τοπικό παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) γνωστό με την προσωνυμία «ISIS - Khorasan» (από το Χορασάν, την ιστορική περιοχή που περιλαμβάνει εδάφη Ιράν - Αφγανιστάν - Πακιστάν κ.ά.).

Σε κάθε περίπτωση, μετά τα βάρη που πρόσθεσε η 20ετής ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν που τώρα αποχωρούν με στόχο την αναδιάταξη των δυνάμεών τους σε άλλα κρίσιμα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το νέο μακελειό επιβεβαιώνει ότι ο αφγανικός λαός αλλά και όλοι οι λαοί των γύρω χωρών έρχονται αντιμέτωποι και με τα παρεπόμενα του «κλίματος αστάθειας» που θα ενισχύεται και αξιοποιείται στο πλαίσιο των ίδιων ανταγωνισμών και ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τους μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους επισήμαιναν ότι παραμένει αυξημένος κίνδυνος για νέα χτυπήματα στο αεροδρόμιο μέχρι τη συμφωνημένη με τους Ταλιμπάν αποχώρηση στις 31 Αυγούστου.

Σε έκτακτη ενημέρωση μετά τις επιθέσεις της Πέμπτης, ο στρατηγός Κένεθ Φ. Μακ Κένζι, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων (CENTCOM), είπε ότι «τώρα εστιάζουμε σε άλλες μεγάλες απειλές που παραμένουν ενάντια στο αεροδρόμιο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «μοιραζόμαστε πληροφορίες μας με τους Ταλιμπάν ώστε να μπορούν να ερευνούν κάποια πράγματα για μας και θεωρούμε ότι ορισμένες επιθέσεις ματαιώθηκαν από αυτούς».

Από τη μεριά των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ (για πολλούς ο εκπρόσωπος Τύπου των νέων αφγανικών αρχών) καταδίκασε «κατηγορηματικά τις βομβιστικές επιθέσεις που στοχοθέτησαν πολίτες», ενώ άλλο στέλεχος της οργάνωσης (ο Αμπντούλ Καχάρ Μπάλχι) μίλησε για καταδικαστέα τρομοκρατική ενέργεια, προσθέτοντας ότι «εξαιτίας της παρουσίας ξένων δυνάμεων σημειώνονται τέτοιες επιθέσεις». Σημειωτέον, το πρωί της Πέμπτης, ο Ζ. Μουτζάχιντ δήλωνε ότι οι Ταλιμπάν ήταν αυτοί που προειδοποίησαν τους Δυτικούς για τη σχεδιαζόμενη επίθεση, η οποία, ανέφερε, στοχεύει να πλήξει τη φήμη των Ταλιμπάν. Εμείς «τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε διδαχθεί πολλά και έχουμε αλλάξει (...) Θέλουμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε αυτό που η αντίπαλη προπαγάνδα μάς εμφανίζει», κατέληξε.

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία ανακοίνωσαν πως ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των δυνάμεών τους και συνεργατών τους από την Καμπούλ, ενώ Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά. έλεγαν ότι αυτό ήταν «θέμα ωρών». Με την παραδοχή των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ότι πολλοί Αφγανοί συνεργάτες τους στην 20ετή ιμπεριαλιστική επέμβαση, αλλά και κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, δεν θα προλάβουν να απομακρυνθούν, δίνεται «πάτημα» για να ξεκινήσει ένας νέος «πυρετός» παζαριών για την «επόμενη μέρα» με τους Ταλιμπάν και άλλες χώρες της περιοχής. Ηδη, η Γερμανία, μετά την απομάκρυνση των δικών της δυνάμεων, ανακοίνωσε ότι την Κυριακή ο ΥΠΕΞ Χάικο Μάας θα ξεκινούσε επαφές στην περιοχή (σε Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν).

ΗΠΑ - ΕΕ: Αναγγέλλουν νέες «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις και «προώθηση της δημοκρατίας»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι έδωσε ήδη εντολές για να ετοιμαστούν στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά του «ISIS-K» διαμηνύοντας ότι «η Αμερική δεν θα τρομοκρατηθεί». Περιέγραψε τη συνεργασία με τους Ταλιμπάν για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων ως «θέμα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ενώ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν στρατιωτικά χτυπήματα σε όλο τον πλανήτη στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», που «έχει κάνει μεταστάσεις σε όλο τον κόσμο».

Αντίστοιχα, από την πλευρά της ΕΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως «η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο».

Από τις αρχές εξάλλου της βδομάδας και μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη του G7 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε τονίσει ότι το τέλος της επιχείρησης στο Αφγανιστάν «δεν είναι το τέλος της εμπλοκής μας στην προώθηση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο», επαναλαμβάνοντας τα προσχήματα όλων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων όπου Γης.

Ο ίδιος σημείωσε αναφορικά με τους Ταλιμπάν ότι «αν θέλουμε να παραμείνουμε μια θετική επιρροή για τον αφγανικό λαό, ειδικά ως προς την υποστήριξη των βασικών του αναγκών, πρέπει να διαπραγματευτούμε με τις νέες αρχές». Απευθυνόμενος μάλιστα σε «παίκτες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη σημερινή κατάσταση» υπογράμμισε ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει σθεναρά να προστατεύει και να προωθεί τα συμφέροντα και τις αξίες της», καταλήγοντας ότι έχει μέγιστη σημασία «η ανάπτυξη της στρατηγικής μας αυτονομίας, διατηρώντας παράλληλα τις συμμαχίες μας ισχυρότερες από ποτέ».

Η Κίνα δήλωσε «έτοιμη να εργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπιστεί η απειλή της τρομοκρατίας και να εμποδιστεί η μετατροπή του Αφγανιστάν σε πηγή τρομοκρατίας πάλι».

Η Ρωσία μίλησε για «υψηλό κίνδυνο» που παραμένει και τόνισε ότι «οι μυστικές υπηρεσίες της εργάζονται νυχθημερόν για να αποτραπεί τυχόν διασπορά σε γειτονικές περιοχές». Στη Μόσχα έγινε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου συζητήθηκαν «πρόσθετα μέτρα για την εγγύηση της σταθερότητας στην περιοχή». Μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είπε ότι ήδη έχουν ενισχυθεί επαφές συντονισμού με τις κυβερνήσεις Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, αλλά και με Κίνα, Ιράν, Ινδία και Πακιστάν.

Η Τουρκία, εξάλλου, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για μελλοντική συμμετοχή της στη διαχείριση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ανέφερε ότι σε πολύωρη συνάντηση στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν πρότειναν στον Τούρκο πρέσβη να αναλάβουν οι ίδιοι την ασφάλεια και η Αγκυρα τη λειτουργία του αεροδρομίου. Ο Ερντογάν, ωστόσο, παραπέμποντας στις πολύνεκρες επιθέσεις, υπογράμμισε τη σημασία της ασφάλειας και ανέφερε ότι η Αγκυρα δεν έχει αποφασίσει.

Ευρύτερα παζάρια σε ένα σύνθετο φόντο

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η «εύφλεκτη ύλη» που συσσωρεύεται στο Αφγανιστάν και σε όλη την Κεντρική Ασία θα αξιοποιηθεί στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που «φουντώνουν» ευρύτερα σε Ασία και Ινδο-Ειρηνικό, που μετατρέπεται στο βασικό πεδίο της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία.

Ενα σοβαρό όφελος που είχαν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από την 20χρονη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν ήταν ακριβώς αυτή η παρεμπόδιση αντίπαλων γεωπολιτικών και επενδυτικών σχεδίων, ενώ τον ίδιο στόχο φαίνεται ότι επιδιώκουν να πετύχουν και μέσα από την «αστάθεια» που συνοδεύει την αποχώρησή τους και την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Οπως δείχνει και το μακελειό στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, «εύφλεκτη ύλη» προσθέτει και η ίδια η ύπαρξη και δράση διαφορετικών ισλαμιστικών ένοπλων και σκοταδιστικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν, η οποία αναμένεται να αξιοποιηθεί πολύμορφα στις παρεμβάσεις για τα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, για τη «σταθεροποίηση» και την «αποσταθεροποίηση», όπως και η ύπαρξη πολλών διαφορετικών εθνοτήτων στη χώρα.

Καθόλου τυχαία, στο τελευταίο του διάγγελμα ο Μπάιντεν σχολίασε ότι το Αφγανιστάν «είναι μία χώρα που ποτέ στην ιστορία της δεν ήταν ενωμένη» και αποτελείται από «διαφορετικές φυλές που ποτέ δεν τα πήγαιναν καλά η μία με την άλλη».

Στο μεταξύ, μετά το απατηλό πρόσχημα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» για την ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2001, μετά τον εξίσου απατηλό ισχυρισμό ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αποχωρούν από το Αφγανιστάν επειδή «αυτή η αποστολή εκπληρώθηκε», ήδη τρέχουν ξανά μια σειρά από διεργασίες και σχέδια στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα πολλοί έχουν ήδη αναγορεύσει και τους Ταλιμπάν σε επίσημους συνομιλητές.

Το πρόσφατο ανακοινωθέν του G7 ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η νομιμότητα κάθε μελλοντικής κυβέρνησης εξαρτάται από το πώς θα προσεγγίσει τη διατήρηση των διεθνών της υποχρεώσεων και δεσμεύσεων για την εγγύηση ενός σταθερού Αφγανιστάν».

Ενδεικτικές είναι και οι επαφές της Κίνας με τους Ταλιμπάν. Σε συνάντηση με τον Κινέζο πρέσβη στην Καμπούλ εκπρόσωπος της οργάνωσης εξήγησε πως συζητήθηκε και η «ανθρωπιστική στήριξη της Κίνας», ενώ το Πεκίνο επανέλαβε πως ακολουθεί «την αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του αφγανικού λαού».

Ολα αυτά ενώ μεσοβδόμαδα, σε μια παράλληλη και καθόλου τυχαία εξέλιξη, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ολοκλήρωσε πολυήμερη περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου υπερασπίστηκε την «αποχώρηση από το Αφγανιστάν» ως «θαρραλέα» και «σωστή», επειδή «είναι επιτακτική ανάγκη (...) να συνεχίζουμε να προωθούμε τα συμφέροντά μας σε άλλες περιοχές». Υποστήριξε άλλωστε ότι «η Νοτιοανατολική Ασία και ο Ινδο-Ειρηνικός θα καθορίσουν - σε μεγάλο βαθμό θεωρώ - το μέλλον όλου του κόσμου», ενώ στις επαφές της τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε την πίεση, πραγματικά, προς το Πεκίνο» και «για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση των παρενοχλητικών και υπερβολικών θαλάσσιων διεκδικήσεών του».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Χάρις το κινεζικό ΥΠΕΞ επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «προσπαθούν πάντα να χρησιμοποιήσουν τους κανόνες για να δικαιολογήσουν τη δική τους εγωιστική, παρενοχλητική και ηγεμονική συμπεριφορά». Ενώ μιλώντας για τις «αυθαίρετες επιχειρήσεις» των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, το Πεκίνο είπε ότι «αντί να ισχυρίζονται πως προστατεύουν τα συμφέροντα μικρότερων χωρών, θα ήταν πιο αξιόπιστο οι ΗΠΑ να πουν ότι προσπαθούν απλά να διατηρήσουν τη δική τους ηγεμονία».


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ