ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
"Αγωνιζόμαστε για ΓΣΕΕ ταξική... "

Συγκροτήθηκε χτες σε αντιπροσωπευτική βάση το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Ρεσιτάλ συναίνεσης από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "ΣΥΝ" που θέτουν την εφαρμογή του προγράμματος δράσης, που μαζί ψήφισαν στο πρόσφατο συνέδριο, σαν όρο για την "ομαλή" λειτουργία της ΓΣΕΕ...

"Δε θέλουμε ΓΣΕΕ πυροσβεστική υπηρεσία. Αγωνιζόμαστε για ΓΣΕΕ ταξική, μαχητική, ανυποχώρητη".

Μ' αυτή τη φράση ο Γ. Μαυρίκος,που χτες επανεκλέχθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, έδωσε το "στίγμα" που θα χαρακτηρίσει τη δράση της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" για τα επόμενα τρία χρόνια, μέσα από τη συμμετοχή της στα όργανα της Συνομοσπονδίας.

Στη χτεσινή, πρώτη συνεδρίαση της νέας διοίκησης της ΓΣΕΕ, η συγκρότηση των οργάνων έγινε σε αντιπροσωπευτική βάση, όπως αναμενόταν. Αναμενόμενες βεβαίως, ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "ΣΥΝ",που είχαν κοινό σημείο αναφοράς το πρόγραμμα δράσης το οποίο ψήφισαν από κοινού στο πρόσφατο συνέδριο της Συνομοσπονδίας.

Παρά την πρόταση της ΠΑΣΚΕ για συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου, σημειώθηκε, από κάποιους εκπροσώπους της, ότι θα ήταν καλύτερη λύση η προγραμματική συγκρότηση. Απαντώντας σ' αυτές τις παρεμβάσεις, ο Γ. Μαυρίκος τόνισε: "Η θέση μας είναι ήδη γνωστή: αντιπροσωπευτικά προεδρεία. Αν τώρα θέλετε να συγκροτήσετε προγραμματικό προεδρείο, προχωρήστε και οι τρεις μαζί που ψηφίσατε στο συνέδριο το πρόγραμμα δράσης. Δική σας η ευθύνη".

Πρόεδρος της ΓΣΕΕ επανεκλέχθηκε ο Χ. Πρωτόπαππας (ΠΑΣΚΕ),

γενικός γραμματέας ο Γ. Μαυρίκος (ΔΑΣ), αναπλ. πρόεδρος ο Γ. Μανώλης (ΔΑΚΕ), αναπλ. γενικός γραμματέας ο Σ. Λαιμός ("ΣΥΝ"), οργανωτικός γραμματέας ο Σ. Στάμου (ΠΑΣΚΕ), αναπληρωτής οργ. γραμματέας ο Γ. Σταυρόπουλος (ΔΑΣ), ταμίας ο Γ. Ορφανός (ΠΑΣΚΕ) και αναπλ. ταμίας ο Ν. Μελισσάρης (ΔΑΚΕ). Οι: Ζ. Σώκου, Χ. Λιακόπουλος, Χ. Πολυζωγόπουλος, Η. Κοντόπουλος, Γ. Παυλιδάκης, Γ. Κοντάκης και Λ. Αραζού,είναι τα υπόλοιπα επτά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Αρχικά οι εκπρόσωποι του "ΣΥΝ" ζήτησαν τη θέση του ταμία, σημειώνοντας - με κάποια ανησυχία - ότι στο παρελθόν η θέση του αναπλ. γενικού γραμματέα χρησιμοποιήθηκε για να επικυρωθούν "αποφάσεις των οργάνων" που αρνήθηκε να υπογράψει ο γραμματέας... Τελικά δέχτηκαν την πρόταση της ΠΑΣΚΕ για το προεδρείο, και έκαναν καθαρόότι θα συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος δράσης...

Η ΔΑΚΕ, με χαμηλούς τόνους, έκανε αναφορά στην αξιοπιστία των θεσμών που δέχεται πλήγματα και κάλεσε όλους να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την αξιοπιστία της ΓΣΕΕ που ακόμα δεν έχει πληγεί...

Χαρακτηριστική ήταν και η σύμπτωση των θέσεων των τριών παρατάξεων στο θέμα των κινητοποιήσεων αγροτών - επαγγελματοβιοτεχνών, ζήτημα που θα απασχολήσει τη ΓΣΕΕ σε άλλη συνεδρίαση της διοίκησής της. Την αρχή έκανε ο "ΣΥΝ", με ανακοίνωση που μοίρασε, στην οποία αναφερόταν "δειλά" στις κινητοποιήσεις αυτές που ξεφεύγουν από τα στενά φορολογικά πλαίσια και ζητούσε από τη ΓΣΕΕ να απαιτήσει... διάλογο με τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Στο θέμα του "διαλόγου" συμφώνησε και η ΔΑΚΕ. Ο Χ. Πρωτόπαππας τάχθηκε ξανά υπέρ της εφαρμογής των "αντικειμενικών" κριτηρίων και παρέπεμψε και αυτός σε διάλογο...

Προκλητική και ολίγον... γραφική ήταν η στάση του προερχόμενου από την ΠΑΣΚΕ Ν. Χαρίτου,ο οποίος κατέθεσε ψηφοδέλτιο με την υποψηφιότητά του, για την Εκτελεστική Επιτροπή, και ψήφισε την... ΠΑΣΚΕ, η οποία με 23 ψήφους κατέλαβε τις 8 από τις 15 θέσεις της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής. Μετά την ψηφοφορία ο Ν. Χαρίτος δήλωσε: "Είμαι ΠΑΣΚΕ και το απέδειξα". Για να το αποδείξει δε ξανά, κατάγγειλε τους αγώνες των αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών! Μερικές ώρες αργότερα η γραμματεία της ΠΑΣΚΕ ανακοίνωσε ότι... αναστέλλει την ιδιότητα του μέλους της ΠΑΣΚΕ για τους Ν. Χαρίτο, Ι. Μωυσιάδη, Α. Χατζησαββίδη, Μ. Τσαγγαράκη, Σ. Νεστορίδη - όλοι υποψήφιοι του "Αντίλογου" - οι οποίοι "έμπρακτα έχουν διαχωρίσει τη θέση τους"...

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στη Bουλή το νομοσχέδιο, στους δρομους οι εργάτες

Σήμερα 24ωρη απεργία των εργαζομένων του ναυπηγείου, συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή. Αύριο παναττική 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 12 μ. στη Βουλή. Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο - έκτρωμα και φιρμάνι "κομματικής πειθαρχίας"

Στους δρόμους της Αθήνας θα βρίσκονται σήμερα και αύριο οι χιλιάδες εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για να μην περάσει η ψήφιση του νομοσχεδίου που θεσμοθετεί την πιο σκανδαλώδη εκποίηση του ναυπηγείου. Σήμερα και ενώ το νομοσχέδιο κατατίθεται στην Ολομέλεια της Βουλής οι χιλιάδες εργαζόμενοι του ναυπηγείου απαντάνε με 24ωρη απεργία, συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή, απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.Αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι και ενώ θα αρχίζει η ψήφιση του νομοσχεδίου, οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου και οι εργαζόμενοι του λεκανοπεδίου της Αττικής θα συγκεντρωθούν στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι, στα πλαίσια της παναττικής - πανεργατικής 4ωρης στάσης εργασίας από τις 11 ως τις 3 το μεσημέρι που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου και με αφορμή τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει βουλευτές, ειδικά της περιφέρειας του Πειραιά, για το επίμαχο νομοσχέδιο, σύμφωνα με δηλώσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μπέη,με πρωθυπουργική εντολή θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας! Βέβαια το γεγονός αυτό από τη μια μπορεί να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις, αλλά από την άλλη προσφέρει και ένα "γερό άλλοθι" στους... αντιρρησίες βουλευτές.

Οσον αφορά τις "λύσεις" που προτείνουν από κοινού οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, πλειοψηφία στη διοίκηση της ΤΡΙΑΙΝΑΣ, οι οποίες κάνουν λόγο για "πάγωμα" των μισθών για ένα χρόνο ή για μετοχοποίηση του 49% των μετοχών της επιχείρησης, ο Σπύρος Βαρθολομαίος,μέλος της διοίκησης και συνδικαλιστής της Εργοστασιακής Επιτροπής (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), επισήμανε: "Δεν μπορούμε να καταλάβουμε αυτές τις "λύσεις" που προτείνει η πλειοψηφία της διοίκησης. Αφού η κυβέρνηση λέει ότι η ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου είναι μονόδρομος, εμείς γιατί θα πρέπει να κάνουμε "εκπτώσεις" στα αιτήματά μας; Πρόκειται για επιχείρηση αποπροσανατολισμού των εργαζομένων από τον πραγματικό στόχο, που είναι η διατήρηση του ναυπηγείου στο δημόσιο, όπως έγινε και στο ναυπηγείο της Σύρου και είδαμε τα αποτελέσματα. Αυτές οι "λογικές" και τα τερτίπια στο Σκαραμαγκά δε θα περάσουν. Εδώ δεν είναι Νεώριο".

Δήλωση του Γ. Μαυρίκου

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,τόνισε στην τοποθέτησή του, αμέσως μετά τη συγκρότηση των οργάνων:

"Η νεοεκλεγείσα διοίκηση στο τρίχρονο που έχει μπροστά της βρίσκεται μπροστά στα τεράστια προβλήματα που γεννούν οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι αποφάσεις του 28ου Συνεδρίου που ψήφισαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ" είναι αρνητικές για την εργατική τάξη. Η ανάληψη από μέρους μας της ευθύνης του γενικού γραμματέα της Συνομοσπονδίας δεν μπορεί βέβαια να αλλάξει την πορεία της ΓΣΕΕ, αλλά μπορεί να δημιουργήσει πόλο αντίστασης και δράσης των συνδικάτων για την υπεράσπιση κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Δε θέλουμε ΓΣΕΕ "Πυροσβεστική Υπηρεσία". Αγωνιζόμαστε για ΓΣΕΕ ταξική, μαχητική, ανυποχώρητη.

Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιήσουμε τις θέσεις και τις δυνάμεις μας.

Εκφράζουμε παράλληλα την ολόπλευρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους αγώνες των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στους συνταξιούχους και τους οικοδόμους που απεργούν.

Είμαστε στο πλευρό των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών που δίνουν ενωτικό, μαζικό αγώνα για την επιβίωσή τους ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης και των Βρυξελλών. Καλούμε την κυβέρνηση να φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο, τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια".

Σε συνέλευση οι μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού

Η συνεχής μείωση των θέσεων εργασίας, η καθήλωση των μισθών, η δραματική εικόνα που εμφανίζει το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο,η αύξηση της φορολογίας κατά 3% των ναυτεργατών και ο εκδημοκρατισμός του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, είναι ορισμένα από τα θέματα για τα οποία καλούνται οι μηχανικοί να εκθέσουν τις προτάσεις τους στη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, που θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί.

"Βρισκόμαστε σε μια περίοδο, που τα προβλήματά μας τροφοδοτούνται από τις επιλογές της κυβέρνησης, του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, διογκώνονται και επιδρούν με δραματικό τρόπο στο βιοτικό μας επίπεδο", σημειώνει με ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ. Παράλληλα, σημειώνει ότι πρέπει οι ναυτεργάτες να αντισταθούν σ' αυτή την πολιτική, που "επιχειρούν να θεωρήσουμε δεδομένη και μη αναστρέψιμη", στην προσπάθεια μεταβολής του ναυτεργάτη σε απλό παρατηρητή των εξελίξεων, με στόχο την αφαίρεση των κατακτήσεών του και να αναδείξουν ξανά ότι οι όποιες κατακτήσεις του κλάδου βασίστηκαν και βασίζονται στην οργανωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Δύο μήνες απλήρωτοι

Απλήρωτοι επί δύο μήνες είναι οι 15 περίπου ναυτεργάτες που υπηρετούν στα πλοία "Ιπτάμενα Δελφίνια" της Δημοτικής Επιχείρησης Ναυτιλιακής Ανάπτυξης Πειραιά (ΔΕΝΑΠ), ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση από τη διοίκηση της επιχείρησην για το πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους!

Αυτό καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και επισημαίνει ότι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών έχουν εμφανιστεί από τη μέρα σύστασης της εταιρίας! "Το γεγονός αυτό - συνεχίζει - δημιουργεί προβλήματα και αναστάτωση στους ναυτεργάτες που εργάζονται στα εν λόγω πλοία". Η Ενωση απαιτεί να εξοφληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών, αλλά και στο εξής η εξόφληση να γίνεται έγκαιρα.

Στους δρόμους, σήμερα και αύριο, οι εργαζόμενοι για να μην περάσει το εκτρωματικό νομοσχέδιο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ