ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Στις κάλπες προσήλθαν, χτες, οι Δανοί, για να δώσουν ή όχι την έγκρισή τους στην υιοθέτηση από τη χώρα τους της Συνθήκης του Αμστερνταμ, ενώ συμπληρώνονται 25 χρόνια από την απόφαση ένταξης της Δανίας στην Κοινή Αγορά. Τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αναμένονταν να δημοσιευτούν τις πρώτες πρωινές ώρες, σήμερα.

Στις 9 ώρα Δανίας άνοιξαν, χτες το πρωί, οι κάλπες σε όλη τη χώρα για τη διεξαγωγή του κρίσιμου, όπως το χαρακτήριζαν πολλοί πολιτικοί αναλυτές, δημοψηφίσματος για το μέλλον της χώρας. Τρεις ώρες μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, το δανικό κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι μόλις το 19% των Δανών ψηφοφόρων είχε προσέλθει στις κάλπες σε αντίθεση με το 23%, που είχε ψηφίσει το αντίστοιχο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του ανάλογου δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 1993 για την έγκριση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Οι εκτιμήσεις ανέβαζαν το τελικό ποσοστό συμμετοχής των Δανών ψηφοφόρων σε 80%, ενώ την ίδια στιγμή πολιτικοί σχολιαστές υπογράμμιζαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή τόσο πιο ευνοημένες, θα αναδειχτούν οι δυνάμεις που αντιτίθενται στην έγκριση της Συνθήκες του Αμστερνταμ.

Οι δυνάμεις που αντιτίθενται στη Συνθήκη έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν, την οποία χαρακτηρίζουν ως άκρως επικίνδυνη για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία της Δανίας, καθώς και την ελευθερία των πολιτών της. Επίσης, τόνιζαν ότι η δημιουργία μιας ισχυρότατης ΕΕ των πολυεθνικών και όχι των λαών, όπως προωθείται από τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, δεν αντανακλά τα όνειρα και τις προσδοκίες των Δανών για το μέλλον.

"Συγκρατημένη αισιοδοξία" από την κυβέρνηση

Αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν σαφές και σχετικά ικανοποιητικό προβάδισμα στους υποστηρικτές της Συνθήκης, ανώτεροι αξιωματούχοι της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την έκβαση της ψηφοφορίας. Η ανησυχία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πουλ Νιπούρ Ρασμούσεν δεν εστιάζεται τόσο σε ποσοστά δημοσκοπήσεων, αν και οι αναποφάσιστοι έφθαναν, μόλις δύο 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα, το 9,7%, όσο στο γεγονός ότι πολλοί Δανοί τόνιζαν ότι έχουν άγνοια της Συνθήκης και των όρων της και συνεπώς θα προτιμήσουν να μην ψηφίσουν για κάτι που δε γνωρίζουν. Ταυτόχρονα, όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες, φαίνεται ότι έπιασαν τόπο και οι προειδοποιήσεις περί "σοβαρού κινδύνου περιθωριοποίησης της Δανίας από την Ευρώπη σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η Συνθήκη", που εκτόξευσε, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους Δανούς, ο Πουλ Νιπούρ Ρασμούσεν. Πάντως, ο Δανός πρωθυπουργός δεν έκρυβε τον προβληματισμό του, δήλωνε "συγκρατημένα αισιόδοξος" και άφηνε να εννοηθεί ότι ακόμα και αν εγκριθεί η Συνθήκη, ένα ποσοστό αρνητικό της τάξης του 40%, όπως εμφανιζόταν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα δημιουργούσε αρκετά προβλήματα στη διαδικασία εφαρμογής της.

Οι κάλπες αναμένονταν να κλείσουν στις 6 το απόγευμα, ώρα Δανίας. Εκείνη ακριβώς την ώρα δόθηκε εντολή σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στους δρόμους της δανικής πρωτεύουσας, προκειμένου να αποφευχθεί το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων, όπως είχε γίνει μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος του 1993, οπότε οι δρόμοι της Κοπεγχάγης μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, εξαιτίας των συγκρούσεων που ξέσπασαν ανάμεσα σε ακροαριστερούς αρνητές της Συνθήκης του Μάαστριχτ και την Αστυνομία. Σύμφωνα με τις, τότε, εκτιμήσεις των δανικών αρχών ασφαλείας τα επεισόδια που ακολούθησαν το δημοψήφισμα ήταν τα χειρότερα των τελευταίων δεκαετιών.

Από το 1972, οπότε η Δανία εισήχθη στους κόλπους της τότε Κοινής Αγοράς, οι Δανοί έχουν προσέλθει τέσσερις φορές στις κάλπες, για να εγκρίνουν συνθήκες και συμφωνίες που αφορούν τη δομή και τη μορφή της ΕΕ. Παρά τις αμφιβολίες, που πάντοτε εξέφραζαν, τελικά και τις τέσσερις φορές αποφάνθηκαν, τελικώς, θετικά, έστω και αν η έγκριση δόθηκε με ελάχιστη διαφορά από τους διαφωνούντες, όπως έγινε με το τελευταίο δημοψήφισμα του 1993 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που ακολούθησε ανάλογο δημοψήφισμα του 1992, κατά το οποίο οι Δανοί είχαν απορρίψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέος κύκλος ταραχών;

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Ξαναφούντωσαν, παίρνοντας σαφώς μικρότερη έκταση, οι φοιτητικές διαδηλώσεις αλλά και ταραχές σε διάφορες περιοχές της Ινδονησίας, μία βδομάδα μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου Γιουσούφ Χαμπίμπι και παρά την ανακοίνωση του τελευταίου πως οι νέες κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν το αργότερο μέχρι το 1999.

Επίκεντρο εκτεταμένων ταραχών ήταν πόλεις της Σουμάτρα. Λεηλασίες και πυρπολήσεις καταστημάτων σημειώθηκαν στην πόλη Ταντζουμπαλάι της Σουμάτρα, μετά τη διαδήλωση 300 ατόμων που διαμαρτύρονταν για τη διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το πρακτορείο "ΑΝΤΑΡΑ", στα παραπάνω επεισόδια τραυματίστηκαν τουλάχιστον 9 άτομα από πυρά αστυνομικών και συνελήφθησαν άλλα 170! Αναφέρθηκε πως καταστράφηκαν πάνω από 105 καταστήματα, εκ των οποίων πολλά κινεζικής ιδιοκτησίας...

Εξάλλου, χτες, εκατοντάδες φοιτητές πανεπιστημίων συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο στην Τζακάρτα, ενώ ο Πρόεδρος Χαμπίμπι συναντιώνταν με αντιπροσωπεία βουλευτών με σκοπό να συζητήσει τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος.

"Βαρεθήκαμε τα σλόγκαν των πολιτικών ηγετών", "Ολική Μεταρρύθμιση", "Κάτω ο Χαμπίμπι" ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά φοιτητικά συνθήματα.

Διαδηλώσεις έκαναν εκατοντάδες φοιτητές στη Σουραμπάγια της Ιάβας, οι οποίοι κατέλαβαν το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης ζητώντας την παραίτηση του Χαμπίμπι.

Νωρίτερα, δεκάδες δημοσιογράφοι διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Πληροφοριών απαιτώντας ελευθεροτυπία.

Δεν πιστεύουν τις εκλογές του Χαμπίμπι...

Τη ρητή διαβεβαίωση πως οι εκλογές στην Ινδονησία θα γίνουν μέσα στο 1999 έδωσε χτες ο Πρόεδρος Χαμπίμπι, ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Χαρμόκο είχε προσθέσει πως οι κάλπες δεν μπορούν να στηθούν νωρίτερα για"τεχνικούς λόγους". Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας, Τζινατντζάρ Καρτασασμίτα, είχε ερμηνεύσει αυτά τα "τεχνικά προβλήματα" λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν το νέο θεσμικό πλαίσιο να είναι έτοιμο για τη λειτουργία των κομμάτων και τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ωστόσο, στις δηλώσεις των παραπάνω δεν κατέστη σαφές εάν ο Χαμπίμπι, που ορκίστηκε Πρόεδρος στις 21 του μήνα, θα εξακολουθήσει να προεδρεύει της χώρας και μετά τις επικείμενες εκλογές.

ΙΡΑΚ
Καταδίκη της τουρκικής εισβολής

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Η Βαγδάτη επέκρινε δριμύτατα χθες τη "νέα τουρκική εισβολή" στο βόρειο Ιράκ, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα με τα οποία η Αγκυρα επιχείρησε να δικαιολογήσει τη μαζική στρατιωτική της επιχείρηση.

Η ιρακινή κυβέρνηση "καταδικάζει με έντονο τρόπο τη νέα τουρκική εισβολή και την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας" του Ιράκ, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κατά το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

"Το Ιράκ απορρίπτει όλα τα επιχειρήματα της Αγκυρας για τη δικαιολόγηση της παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και εκφράζει τη λύπη του για την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στον ιρακινό λαό", είπε ο εκπρόσωπος.

Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τη νέα εισβολή τους τις τελευταίες μέρες, σε ακόμη μια κορύφωση των επιχειρήσεών τους κατά των Κούρδων αυτονομιστών - και με τη... διακριτική σιωπή της Δύσης επί του θέματος, για ακόμη μια φορά, επίσης...

ΓΑΛΛΙΑ
Διάλογο με τους πιλότους ζητά, πάλι, η κυβέρνηση

ΠΑΡΙΣΙ.-

Στο τραπέζι των συνομιλιών επανακαλεί ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Ζαν Κλοντ Γκισό τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων συνδικάτων των πιλότων της "Αιρ Φρανς", προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πραγματοποίησης απεργίας κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Μία μέρα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών υπουργείου και συνδικάτων και την προειδοποίηση της κυβέρνησης ότι "μια απεργία των πιλότων στο Μουντιάλ θα βλάψει ανεπανόρθωτα την εικόνα της Γαλλίας", ο υπουργός Μεταφορών δήλωνε, χτες, ότι είναι διατεθειμένος "να κάνει τα πάντα" προκειμένου να συζητήσει με τους πιλότους.Ο Γκισό, αν και δε δεσμεύτηκε σε τίποτα συγκεκριμένο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει το βασικό μισθολογικό αίτημα των πιλότων για εφαρμογή ενιαίας μισθολογικής κλίμακας, που θα συμπεριλαμβάνει και τους νεοδιόριστους πιλότους.

Ο Ζαν Σαρλ Κορμπέ, πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου, εξέφρασε την ικανοποίηση των πιλότων, αλλά τόνισε ότι "οι καλές προθέσεις δεν είναι αρκετές" και η απεργία θα πραγματοποιηθεί, όπως ακριβώς είναι προγραμματισμένη, δηλαδή κατά την έναρξη του Μουντιάλ, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.Σε ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν προχωρήσει τόσο οι οδηγοί φορτηγών όσο και οι εργαζόμενοι στις γαλλικές αμαξοστοιχίες, που τονίζουν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα παραλύσουν το γαλλικό δίκτυο μεταφορών κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. Μάλιστα, οι οδηγοί φορτηγών προχώρησαν, χτες, σε στήσιμο οδοφραγμάτων στους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Απο την χτεσινή εκλογική διαδικασία...

Από τη χτεσινή εκλογική διαδικασία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ