ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Τερματισμός συγκρούσεων", ογκούμενες πιέσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Σε μια κίνηση πιθανότατα για να αφαιρεθούν άλλοθι από τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα, το Βελιγράδι ανακοίνωσε χτες πως η κατασταλτική επιχείρηση εναντίον των αυτονομιστών Κοσσοβάρων "τελείωσε" - εκτός αν επανεμφανιστεί τρομοκρατική δραστηριότητα - γεγονός που επιβεβαιωνόταν από την Πρίστινα.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Μαριάνοβιτς είπε στο Κοινοβούλιο, που συνεδρίασε εκτάκτως για να συζητήσει την κρίση στην επαρχία, πως "όλες οι αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες στο Κοσσυφοπέδιο θα σταματήσουν από σήμερα (σ. σ. χτες)".

Ο Μαριάνοβιτς εξήγησε ότι "οι τρομοκράτες ηττήθηκαν... οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν σιγά σιγά να επιστρέψουν στους στρατώνες τους", αφού ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου (UCK) δεν αποτελεί πλέον "απειλή".

Από το αλβανικό κέντρο πληροφόρησης στην Πρίστινα (KIC) επιβεβαιωνόταν ότι ως το μεσημέρι χτες δε σημειώθηκαν επιθέσεις, αν και την Κυριακή υπήρχαν σε εξέλιξη κάποιες επιχειρήσεις των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στο βορρά.

Κατά τον Μαριάνοβιτς είναι πλέον δυνατή η εφαρμογή της συμφωνίας που συνάφτηκε τον Ιούνιο στη Μόσχα από τον Μιλόσεβιτς και τον Γιέλτσιν.

Ο Μαριάνοβιτς προειδοποίησε πάντως ότι "θα εξαπολύσουμε νέα επίθεση, αν συμμορίες και τρομοκράτες ξαναχτυπήσουν".

"Δύσπιστη" Δύση

Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επέδειξε "δυσπιστία", υπογραμμίζοντας ότι η Συμμαχία περιμένει από το Βελιγράδι συγκεκριμένες ενέργειες και όχι λόγια. "Οι υποσχέσεις του παρελθόντος από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν τηρήθηκαν. Θα επαληθεύσουμε στην πράξη αν αυτή η νέα εξαγγελία κατάπαυσης του πυρός εφαρμοστεί", είπε ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος και τόνισε ότι η Συμμαχία "θα επαγρυπνεί".

Στη Ρώμη, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Μπενιαμίνο Αντρεάτα, στο πλαίσιο των χωρών της Ομάδας Επαφής για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, εκτίμησε ότι "πρέπει να ασκηθούν πιέσεις πολύ ισχυρές και αξιόπιστες" στον Μιλόσεβιτς για να σταματήσει τις ένοπλες επιχειρήσεις στο Κοσσοφυπέδιο και για να μη συνεχιστεί "η κατάσταση επ' αόριστον", καθώς ο χειμώνας είναι επί θύραις.

Ο Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με τους "όρους" που έθεσε ο Κοέν, πρέπει να αποσύρει το στρατό και την αστυνομία του, να επιτρέψει στις μη κυβερνητικές οργανώσεις να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. "Φτάνει ο χειμώνας και 50.000 άνθρωποι μακριά από τις εστίες τους κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα και το κρύο", είπε, δίνοντας και την "ανθρωπιστική" διάσταση της αμερικανικής παρέμβασης...

Ο Αντρεάτα αναφέρθηκε στο κεφάλαιο VII των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο προβλέπει ενδεχόμενο στρατιωτικών μέτρων, όταν η σταθερότητα και η ειρήνη μιας περιοχής κινδυνεύουν και τόνισε ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχει "παραβίαση" της σταθερότητας (παραλείποντας έξυπνα να την αποδώσει σε κάποια από τις δύο πλευρές).

Η υπόσχεση του Βελιγραδίου αναμένεται να "ανοίξει το δρόμο" στην προώθηση και την εφαρμογή της "κατ' αρχήν συμφωνίας", στην οποία έχουν καταλήξει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κι ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, για την επαναφορά του status quo ante του 1989 - δηλαδή "διευρυμένη αυτονομία".

Οι ακραίοι

Ωστόσο ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου (UCK) ανακοίνωσε χτες ότι θα συνεχίσει τον "ιερό πόλεμο" κατά της Σερβίας για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, ενώ ζητεί "άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ". Στην ίδια ανακοίνωση κατηγορεί τους "πασιφιστές" (υπονοώντας προφανώς τον Ρουγκόβα και τους συν αυτώ) ότι με την πολιτική δράση τους "ακυρώνουν όσα επιτεύχθηκαν με τον ιερό πόλεμο"...

Πληροφορίες από την Ντρενίτσα έκαναν λόγο για "σφαγή" δύο οικογενειών με 15 μέλη στο νότιο τμήμα της επαρχίας από Σέρβους που αποσύρονταν, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Την πληροφορία μετέδιδε το "Ασοσιέιτεντ Πρες" επικαλούμενο το Κέντρο Πληροφόρησης των Αλβανών.

Στο Βελιγράδι, παράλληλα, ο Βόισλαβ Σέσελι απείλησε ότι αν "πραγματωθούν οι απειλές επέμβασης του ΝΑΤΟ, θα πάρουμε ομήρους". Αυτοί, κατά τον ίδιο, θα είναι οι "προδότες Σέρβοι" δημοσιογράφοι των εφημερίδων "Νάσα Μπόρμπα", "Μπλιτς" και "Γκλας Γιαβνόστι", καθώς και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων...

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Υπό το άγρυπνο βλέμμα της ΕΕ

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-

Μπορεί οι εκλογές στη Σλοβακία, στις 25 και 26 του Σεπτέμβρη να διεξήχθησαν σε "ήρεμο κλίμα", όπως ανακοίνωσε η αυστριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το "αποτέλεσμά τους μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη ενσωμάτωσή της στην ΕΕ", όμως μάλλον θολό μπορεί να χαρακτηριστεί το πολιτικό σκηνικό, καθώς τα "κουκιά" μοιράστηκαν και κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση φυσικά.

Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, το κυβερνών μέχρι στιγμής κόμμα, το "Κίνημα για τη Δημοκρατική Σλοβακία" του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Μετσιάρ εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση προτίμησης των ψηφοφόρων, όμως έχασε σημαντικό μέρος της δύναμής του και φυσικά απώλεσε την ικανότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτή είναι και η σημαντικότερη εξέλιξη από τις εκλογές, καθώς υπάρχουν πλέον οι δυνατότητες να σχηματιστεί κυβέρνηση από την αντιπολίτευση. Στις γενικές εκλογές της περασμένης βδομάδας, η κυβέρνηση συνασπισμού του Μετσιάρ, που είναι στην εξουσία από το 1994, ηττήθηκε και η τετρακομματική αντιπολίτευση στη νέα Βουλή θα έχει 93 έδρες - σε σύνολο 150.

Για τις επερχόμενες αλλαγές είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Σίσελ,που με τις χτεσινές του δηλώσεις στην ουσία "εγκρίνει" αυτό το πολιτικό σκηνικό που τείνει να διαμορφωθεί. Η Σλοβακία έμεινε έξω από τον πρώτο γύρο των ενταξιακών συνομιλιών με έξι χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, επειδή ο απερχόμενος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Μετσιάρ δεν προχώρησε στη λήψη "μέτρων εκδημοκρατισμού" και ο Σίσελ τόνισε ότι τα αποτελέσματα πρέπει να γίνουν σεβαστά και να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης. "Με τον τρόπο αυτό η Σλοβακία θα ικανοποιήσει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές της δημοκρατικής ωριμότητας και θα εκπληρώσει μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για ταχύτερη ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση",κατέληξε.

Στην Πράγα, ο πρόεδρος της Τσέχικης Δημοκρατίας Βάτσλαβ Χάβελ εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του για τη νίκη της αντιπολίτευσης στις γενικές εκλογές στη Σλοβακία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα οδηγήσουν σε "μεγαλύτερο εκδημοκρατισμό" στη χώρα αυτή. Σε τηλεγράφημά του προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πιθανό πρωθυπουργό Μίκουλας Ντζούριντα,ο Πρόεδρος Χάβελ επισημαίνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Ντζούριντα ήδη άρχισε από χτες τις επαφές και διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να προχωρήσει και να ηγηθεί σε μία κυβέρνηση συνασπισμού, αποκλείοντας όμως κάθε πιθανότητα να συμπεριληφθεί το κυβερνών κόμμα σε αυτή και ιδιαιτέρως ο Μετσιάρ.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα προσωρινά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, το "Κίνημα για μια Δημοκρατική Σλοβακία" συγκεντρώνει το 27% των ψήφων και αποσπά 43 έδρες, ο "Σλοβακικός Δημοκρατικός Συνασπισμός" 26,33% και 42 έδρες, το "Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς" 14.66% και 23 έδρες, το "Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα" 9,07%, και 14 έδρες, ο "Ουγγρικός Συνασπισμός" 9,12% και 15 έδρες και τέλος το "Κόμμα Κατανόησης των Πολιτών" 8,01% και 13 έδρες.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Νέα εκατόμβη

ΚΟΛΟΜΠΟ. -

Ο στρατός της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε χτες ότι 237 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε δυο μέρες (!) στον πιο πρόσφατο γύρο των μαχών του εμφυλίου.Η σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων του στρατού και των αυτονομιστών της μειονότητας Ταμίλ άρχισαν, όταν αντάρτες της οργάνωσης "Τίγρεις" επιτέθηκαν σε στρατόπεδο την Κυριακή.

Οι μάχες που ακολούθησαν στην περιοχή Παρανθάν (280 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Κολόμπο) κόστισαν 194 ζωές ανταρτών και 43 στρατιωτικών. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 110.

Στόχος του στρατού είναι να ανακαταλάβουν πλήρως τη βόρειο χερσόνησο Τζάφνα και να καταστρέψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών.

Ωστόσο, ανεξάρτητες αναφορές δεν μπορούσαν να δοθούν από την περιοχή των μαχών, αφού ο στρατός έχει απαγορεύσει την πρόσβαση σε δημοσιογράφους και ελέγχει όλα τα ρεπορτάζ των ξένων ανταποκριτών στη χώρα.

Από το 1983, όταν ξέσπασε ο πόλεμος των αυτονομιστών Ταμίλ κατά της κυβέρνησης, οι νεκροί υπολογίζονται σε 54.000.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
Στρατηγικής σημασίας η διαχείριση των υδάτινων πόρων

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Προτεραιότητα είναι η καλή διαχείριση και η διευθέτηση των προβλημάτων λειψυδρίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συνόδου με θέμα το νερό, που πραγματοποιείται στο Λίβανο από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Δυτικής Ασίας (τοπική επιτροπή του ΟΗΕ). "Στρατηγικό στοιχείο της εδραίωσης του πολιτικού περιβάλλοντος του μέλλοντος και πρόκληση για τις αναπτυσσόμενες χώρες", χαρακτήρισε τη διευθέτηση των προβλημάτων νερού στη Μέση Ανατολή ο εκτελεστικός γραμματέας της Επιτροπής Χαζέμ ελ Μπεμπλάουι.Στη δικαιοδοσία της επιτροπής εντάσσονται το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, το Ομμάν, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Υεμένη. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το νερό αποτελεί, ήδη, ένα από τα βασικά σημεία τριβής και διαπραγματεύσεων τόσο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, όσο και ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, ενώ αποτελούσε ξεχωριστό κομμάτι της "ειρηνευτικής συμφωνίας" ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ιορδανία.

Στιγμιότυπο από τις προχτεσινές εκλογές


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ